Kuru puf, coil üzerindeki likitle ıslanmış olan pamuğun fazla ısı verildiğinde yanmasıdır.

Prime yapmadan yani coili ıslatmadan elektronik sigara cihazınızdaki güç tuşuna basarsanız, kuru pamuk yanar. Bu yanık kokusu iğrençtir, zaten kuru puf oluştuğunda elektronik sigarayı içmek de mümkün olmaz. İşte bu yanık tadına kuru puf denir.

Kuru puf durumunda bazı zehirli gazlar ortaya çıkar ve bu gazların toksiklik derecesi sigaradan alınan toksiklik derecesinden 250 kat fazla olabilir. İşte tam da bu nedenle bilimsel çalışmalar sırasında kuru pufa dikkat edilmediğinde elektronik sigara sigaraya kıyasla daha zararlı çıkıyor. Oysa hiçbir kullanıcı kuru puf sırasında elektronik sigara içemez.

Kuru Puf Tehlikesi


E-sigaralar Kuru Puf Durumunda Yüksek Seviyede Aldehit Üretir

Makale başlığı: E-cigarettes generate high levels of aldehydes only in ‘dry puff’ conditions (E-sigaralar yüksek seviyede aldehiti sadece kuru-puf durumunda üretir)

Yayınlandığı Bilim Dergisi: Addiction, 31 Mart 2015

Araştırmacılar: Konstantinos E. Farsalinos*, Vassilis Voudris, Konstantinos Poulas

Farsalinos Hakkında

Yunan Farsalinos Konstantinos bir nevi kahraman benim için. Kendisi bir kardiyolog. Hem tütün firmalarını hem de bilim dünyasını karşısına alıp şakır şakır yayın yapıyor. 

Çalışmanın Özeti

Bu çalışmanın amacı farklı güç seviyelerinde hem normal hem de kuru pufta üretilen aldehit emisyonlarını ölçmek ve değerlendirmektir.

Aldehitler, likit bileşenlerinin ısıyla bozunumuna bağlı olarak e-sigaralardan salınır. Fazla-ısıtma, buharlayıcıların kaçındığı hiç hoş olmayan bir tat bırakır ve buharlayıcılar buna kuru-puf (dry puff) der. 

Çalışma, organik kimyanın aldehit konusu altında yayınlanmıştır.

Kuru Puf Tespit Çalışmaları ve Bulgular

İki farklı elektronik sigara cihazı 7 deneyimli esigara kullanıcısı tarafından analitik kimya laboratuvarında tüketilmiş ve buharlardaki aldehit seviyesi ölçülmüştür. Ölçüm detaylarını çalışma metninden okuyabilirsiniz. Buradaki en önemli bulgu, normal içilen cihazlarda çok düşük aldehit seviyeleri tespit edilirken, buharlayıcılar tarafından kuru puf oluştuğu rapor edilen durumlarda aldehit seviyesinin 30 ila 350 kat artmasıdır.

Aldehitlerdeki artışı formaldehit, asetaldehit, akrolein ve aseton varlığı gibi düşünebilirsiniz. Çünkü kuru puf durumunda çıkan buharda bu zararlı maddeler tespit edilmiş. Aslında bu maddeler normal içimde de açığa çıkıyor ama minimal düzeyde. Normal içimde aseton hiç çıkmıyor mesela.

Sonuçlar

Elektronik sigaralar sadece kuru-puf durumu oluştuğunda yüksek seviyede aldehit üretir ki bu oluşumda likit fazla-ısınır ve hiç hoş olmayan, buharcıların zaten kaçındığı bir tat ortaya çıkar. Normal buharlama koşulları altında hatta yeni-jenerasyon yüksek güçteki elektronik sigaralarda dahi aldehit emisyonları çok azdır. Normal ateşli sigaraya göre normal elektronik sigara çekimlerinden çıkan buharda aldehit 30-250 kat daha azdır.

Kuru Puf Yoksa Yüksek Isılarda Aldehit de Yok

Bu çalışma sayesinde ilginç bir görüş de tartışmaya açıldı. Şöyle ki, elektronik sigara camiasında bazı kişiler yüksek volt değerlerinde içmenin zararlı olduğunu iddia ediyor. Oysa çalışma gösteriyor ki, eğer elinizdeki cihaz iyiyse ve cihaz üreticisi tarafından önerilen güç aralıklarında tüketim yapıyorsanız, kuru puf olmadığı sürece aldehitlerde bir değişiklik olmaz. Yani kuru puf olmadığı sürece istediğiniz ısı ve güç kombinasyonlarında elektronik sigara tüketebilirsiniz. Kuru puf yoksa yüksek ısılara çıksanız bile aldehit oluşumu olmuyor.

Pod Modlarda Kuru Puf Tehlikesi

Elektronik sigara kullanıcıları kuru pufa çok dikkat etmeli. Pod mod hemen hemen benzer bir mantıkla çalıştığından aynı şey pod mod için de geçerli. Hatta IQOS için de geçerli. Bu tip elektronik sigara cihazlarında kuru puf ölümcüldür. İçtiğiniz likitten acı veya yanık tat aldığınız anda, hemen o saniyede elektronik sigara içmeyi bırakmalı ve acilen coili değiştirmelisiniz.

Özetle

Buharlayıcılar elektronik sigarayı normal ve kuru-puf oluşmayacak şekilde kullandığında güç seviyelerinin aldehit emisyonu ile ilgisi yoktur. Zaten hiç kimse kuru-puf şeklinde buharlamak istemez. Kuru puf olduğu halde içmeye devam etmek, elektronik sigarayı ateşli sigaradan daha riskli hale getirebilir.

Laboratuvar ortamında ve bilimsel çalışmalarda elektronik sigaradaki coilin kaldıramayacağı aralıkta bir ısı verirseniz veya bilimsel çalışma sırasında coili ıslatmadan ısıtırsanız kolaylıkla elektronik sigaranın en az sigara kadar zararlı olduğu sonucuna ulaşabilirsiniz. Bu nedenle bilimsel çalışmaların kuru puf olmadan yapılması gerekir.

Okuma Önerisi

Pod mod ve elektronik sigara aynı şey değil! 

Kaç Mg Nikotin Kullanmalıyım, Likitlerden alınan nikotini hesaplama


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski