Likitlerden alınan nikotini hesaplama

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Likitlerden alınan nikotini hesaplama

Elektronik sigara dünyasına adım atan tüm kullanıcıların en büyük sorunlarından biri kullanılacak olan likitin nikotin miktarıdır.  Likitlerden alınan nikotini hesaplama bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Konuyu tüm detaylarıyla ve bilimsel çalışmalar ışığında öğrenmek istiyorsanız, bu yazı size göre.

Bilinçli hareket edilmesi gereken konulardan biri olan nikotin miktarının ne anlama geldiği tam olarak bilinmeli ve kullanıcı tarafından anlaşılır olmalıdır. Örneğin “6 mg nikotin içeren likitte ne kadar nikotin vardır” sorusuna net yanıt verebilen ve bu oranları anlayarak kullanan elektronik sigara kullanıcıları, sorunun cevabını bilmeyenlere nazaran daha avantajlı ve bilinçlidir.

Saf Nikotinde kaç mg nikotin var?

Saf nikotinin 1 mL’si içinde 1000 mg (bin mg) nikotin bulunur. 100 değil.


Yani örneğin 6 mg nbase aldığınızda bu 6 mg/ml’dir yani her 1 mililitre içinde 6 mg nikotin vardır. 100 ml 6 mg nbase = 600 mg nikotin içerir.

Saf Nikotinin Özellikleri

Saf nikotin öldürücüdür. Koruyucu maske, koruyucu kıyafet ve özel eldivenlerle laboratuvar ortamında seyreltilir. Cilde teması ve solunması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Saf nikotini en iyi tutan elektronik sigara sıvılarından biri PG’dir bu nedenle genellikle saf nikotin PG içinde seyreltilerek saklanır. Böylece aynı zamanda raf ömrü de uzar.

Elektronik Sigaraya Yeni Başlayanlarda Nikotin Oranı Ne olmalı?

Elektronik sigaraya yeni başlamış olan kullanıcılar, likitlerden alınan nikotini hesaplama işleminden önce ateşli sigaradan aldıkları nikotin miktarını belirlemeli.  

Nikotin miktarı, günde en az 1 paket veya üstü ateşli sigara içen kişilerde MTL İÇİM İÇİN tahminen en az 9 mg, hatta en başta 12 mg olmalı çünkü örneğin günde bir paket sigara içerken günde en az 20 mg nikotin alıyordunuz ve vücudunuz buna alışkın. Bunun altına düştüğünüzde vücudunuz sizden nikotin isteyecek ve siz de eksiği kapatmak için ateşli sigara yakacaksınız. Veya acı çekerek sigarayı bırakır gibi mücadele edeceksiniz, elektronik sigara likiti size boş buhar gibi gelecek. Eğer 9 mg aldıysanız 2,5 ml likit, 12 mg aldıysanız 2 ml likit tüketin.

Nikotin hesaplamaları yaparken mg diyorum ama doğrusu mg/ml. Okunmasını kolaylaştırmak için böyle yazıyorum. 

Likitlerden alınan nikotini yanlış hesaplarsak

Çevremde elektronik sigaraya yeni başlayıp aynı anda günde 5 ile 10 arası ateşli sigara tüketen bir arkadaşım var. Dikkat ediyorum bu arkadaş gittikçe elektronik sigaradan uzaklaşmaya başladı. 

Bence ilk haftalarda elektronik sigara içerken bir iki ateşli sigara içmekte sakınca yok. Ancak yukarıda bahsettiğim arkadaşa dayanamayıp artık bir seçim yapması gerektiği uyarısını yaptım. Aldığım yanıt elektronik sigaranın kendisini tatmin etmediği ve sürekli olarak ateşli sigara ihtiyacı duyduğu oldu. Daha sonra kullandığı likit ve nikotin oranına öğrendiğimde bu durum beni hiç şaşırtmadı.

Kendisine likit olarak 9 mg nikotinli likit ve günde en az 3 ml tüketim önermiştim ancak kendisi daha az zararlı olacağını düşünerek 3 mg nikotinli likit almış ve günde sadece 2 ml tüketmiş. Haliyle bu oran kendisi için yetersiz olmuştu. Elektronik sigara ile günde sadece 6 mg yani 5-6 dal sigara kadar nikotin almış.

Arkadaşıma kendi kullandığım 12 mg lık likitimden bir miktar hediye ettim ve bir hafta sonunda herhangi bir şekilde ateşli sigara içmediği haberini alınca doğru yönlendirme yaptığımı bir kez daha gördüm.

Bu sorun, elektronik sigaraya yeni başlayanların göz ardı etmemesi gereken bir konu. 


Söylediklerim yanlış anlaşılmasın. Elektronik sigaraya geçenlerin sürekli olarak yüksek nikotin içeren likitler kullanması gerektiğini söylemiyorum. Sadece nikotinden bu kadar korkmayın. Emin olun nikotin sigaradaki zehirlerin içinde belki de en masum olanı (Nikotin Hakkında En Detaylı İnceleme isimli yazımdaki 25 yıllık İsveç snus çalışması, tütün çiğneyenler). 

Likitlerden alınan nikotini hesaplama-snus görseli
Likitlerden alınan nikotini hesaplama-snus görseli

İçtiğiniz likitlerden alınan nikotini hesaplama konusunda yetkinleştiğinizde yukarıdaki sözlerim size daha anlamlı gelecek.

Nikotinden bu kadar korkmayın! Aromalar daha tehlikeli

Ateşli sigarada nikotin dışında birçok kimyasal bileşen ve zehirli madde var, en zararlısı nikotin gibi yansıtılıyor ama gerçek bu değil. Nikotin tıpta terapi amaçlı da kullanılıyor, belli bir raddeye kadar yaşlılarda yararlı olduğu tespit edilmiş. Üstelik de hep söylendiği gibi 60 mg’da falan öldürmüyor, ölüm sınırı yaklaşık 600 mg ve hiç birimizin bu orana ulaşması mümkün değil (saf nikotinle uğraşmadığımız için).  

Günde en az 20 mg nikotinle yıllarca yaşayıp elektronik sigaraya başlayalı daha 1 ay bile olmamış kişilerin 3 mg kullanmasına (3 ml civarında tüketimle) anlam veremiyorum. 

Ateşli sigarada sağlığı tehdit eden tüm bileşenler vücuda alınırken elektronik sigarada nikotin, kullanıcı kontrolünde vücuda alınıyor. Elektronik sigaranın masum ve %100 zararsız olduğunu iddia etmiyorum ancak ateşli sigaraya nazaran, bilinçli ve doğru kullanım sonucunda %95 oranında daha az zararlı olduğunu İngiltere sağlık bakanlığının resmi açıklamasına dayanarak söyleyebilirim (aromasız nbase içenler için geçerli).

Likitlerde önerdiğim en yüksek mg?

Elektronik sigarada kullanılmasını önerdiğim en yüksek nikotin miktarı 12 mg çünkü her ne kadar ihtiyaca binaen nikotin kullanımını desteklesem de 12 mg üzerinde nikotin içeren likitler bana bile sert geliyor. Ayrıca düşük mg nikotinli evyap likitlerde aroma çok daha başarılı oluyor.

DL yani ciğer çekimi içimi zaten riskli buluyorum ve tavsiye de etmiyorum. Yazılarım genel olarak mtl içime yöneliktir. DL içim yapanlar 3 mg üstüne çıkmamalı.

Nikotini hesaplarken başka neleri dikkate almalıyım?

Nikotin miktarı belirlenirken vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarda nikotin dışında, likitin içindeki VG/PG oranı, kullanılan cihazın türü, cihaz performansı gibi parametreleri de göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin aradığınız şey bolca buharsa %90 vg içeren likit kullanın, aradığınız şey boğaz vurumuysa %90 pg için. Propilen glikol daha sert bir içim verdiğinden daha düşük mg değerlerde nikotinli baz (nbase) kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

PG gerçekten bu kadar zararlı mı?


PG boğaz vurumunu artırarak nikotin miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Kuru puf tehlikesini önler, nikotine ve aromaya çok güçlü bağlanır, bakteri öldürücü özelliği vardır. Likitlerinizden PG’yi esirgemeyin. VG’nin daha sağlıklı olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. PG alerjendir. PG hakkında detaylı bilgileri Gıdada Propilen Glikol (PG) isimli bir yazıdan da okuyabilirsiniz. Ben %30pg-%70vg oranını tercih ediyorum.

Hangi nikotin markalarını öneriyorum ve neden? 

Hangi nikotin sorusunun tartışmasız yanıtı Alman Merck olacaktır. İnternette gördüğüm kadarıyla Merck ile yarışacak hatta Merck’ten daha pahalı nikotin markaları var. Kendi adıma Merck’in sunduğu saflık oranı yeterli geliyor. 

Merck Almanya merkezli bir kimya hammadde üreticisi firmadır. Üretmiş olduğu nikotin saflık derecesi en yüksek olanlardan biri. Elektronik sigara kullanıcıları ve tedarikçileri sürekli olarak Merck nikotin peşindedirler. Şu anda piyasada satılan daha düşük fiyatlı, Çin’den ve Hindistan dan gelen nikotinler yoğun olarak kullanılıyor. Bu nikotinlerin nasıl üretildiği, saflık değerleri ya da üreticilerinin kim olduğu tam olarak bilinmiyor. Merck nikotinin litre fiyatı yaklaşık olarak 4.000 TL civarındayken Çin’den ve Hindistan’dan getirilen nikotinin litre fiyatı 600 TL civarında. 

Elektronik sigara kullanıcıları, satın aldıkları evyap veya hazır likitlerden alınan nikotini hesaplama konusunda yeterli veriye sahip olmadığı için için kendi likitlerini kendileri yapmaya çalışıyorlar. Bende aynen bu aşamalardan geçtim. Önce hazır likit sonra evyap likit.


Peki ya deneyimli kullanıcılar için nikotin oranı?

Şu ana kadar nikotin hakkında söylediklerimin tamamı elektronik sigaraya yeni başlayanların karşısına ya çıktı ya da çıkacak olan konular. Bir de ilerleyen dönemlerde, daha deneyimli kullanıcıların nikotinle sınavı söz konusu olabiliyor. 

Şöyle düşünün yaklaşık olarak bir yıldır elektronik sigara kullanıyorsunuz ve bu süre içinde ateşli sigaradan uzak durdunuz. Kendi likitinizi kendiniz yapıyorsunuz ve keyifle içiyorsunuz. Kendi reçetelerinizle yeni likitler yapmaya başladınız, elektronik sigara kullanan bir çevreniz oluştu likitlerinizi onlara da tattırmaya başladınız hatta çevrenizden pek çok kişinin elektronik sigaraya başlamasına ön ayak olup hala onlara yardım ediyorsunuz. Yine nbase aldınız aromalarınız hazır, yeni likitler demlediniz ve içmeye başladınız derken bir baktınız, yaptığınız likitte hiç nikotin yok çünkü 6 mg diye aldığınız nbase’de nikotin yok. Küfretmekle iş bitmiyor maalesef, içtiğiniz her ateşli sigara size zarar veriyor. Bir dal sigara ile bir bakmışsınız ciddi ciddi ateşli sigara içiyorsunuz.

Bu durum benim başıma geldi. Forum tedarikçilerinden birine 12 mg 500 ml nbase sipariş etmiştim. Ürün geldi, demlemelerimi yaptım, daha sonra da sek olarak denedim ama bir de baktım ki içinde nikotin yok. Dansimetre ile kabaca ölçüm yaptım gerçekten de içinde nikotin yoktu (2-2,5 mg civarındaydı). Aynı forum üzerinden tarafsız birine ürünü gönderdim, yapılan testte nbase’in içindeki nikotin miktarının 3 mg seviyesinin altında olduğunu öğrendim ama iş işten geçmişti. Aldığım tedarikçinin forum tedarikçisi olmasına güvenip demlemeyi yapmıştım bile, bir sürü aromam boşa gitti, likitsiz kaldım ve neredeyse ateşli sigaraya geri dönecektim. 

Elektronik sigara likitinde kullanılan nikotinin önemi veya başka bir deyişle, likitlerden alınan nikotini hesaplama nın önemi işte bu kadar büyük.

Bilimsel açıdan likitlerden alınan nikotini hesaplama

Makale Orijinal Başlığı: Evaluation of Electronic Cigarette Use (Vaping) Topography and Estimation of Liquid Consumption: Implications for Research Protocol Standards Definition and for Public Health Authorities’ Regulation
Yayınlandığı Dergi: Int. J. Environ. Res. Public Health
Yayınlanma Tarihi: 18 Haziran 2013
Yazarlar: Konstantinos E. Farsalinos, Giorgio Romagna, Dimitris Tsiapras, Stamatis Kyrzopoulos ve Vassilis Voudris 
Kaynak:  (tam metin ücretsiz)

Özet

Çalışmada tütün sigarası ve elektronik sigaradan alınan nikotinlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu çalışmada ikinci jenerasyon elektronik sigara cihazı (aşağıda detayları var) ve 9 mg/ml nikotin oranlı likit kullanılmıştır. 45 deneyimli elektronik sigara kullanıcısı ve 35 tütün sigarası kullanıcısı ile toplam 80 olgu kullanılmıştır. İçimler yapılırken video kaydı yapılmıştır. Puf, çekiş süresi ve veriş süreleri ölçülmüştür.

Deneyimli elektronik sigara içicilerinin tükettiği likit miktarı her 5 dakikada bir (bir dal sigara içmek için gerekli olan zaman) ve 20 dakika sonunda (4 mg nikotin almak için gerekli zaman) ölçülmüştür. 

Bu konuyu açıklayayım. Buradaki amaç 20 dakika sonunda 4 mg alındığından emin olmak çünkü 4 mg, nikotin bantları dahil nikotin replasmanında yasal olarak izin verilen miktar. Likitlerden alınan nikotini hesaplama da çok işe yarayacak. 

Bulgular

Elektronik sigara kullanıcılarının puf süresi (çekiş süresi), tütün sigarası kullananlardan anlamlı şekilde uzundu.

Elektronik sigara içenler ortalama 4,2 sn ± 0,7 s çekerken, tütün sigarası içenler ortalama 2,1 sn ± 0,4 s ve dual içiciler ise 2,3 sn ± 0,5 s çekiş yapıyordu (kendinle ilgilen blog: ikisini birden içenlerde çekiş süresinde hafif bir artış olmuş).

Dumanı/buharı dışarı verme sürelerinde anlamlı bir fark yoktu.

Elektronik sigara kullanıcıları, 5 dakikada 13 puf yapıp 0,052 ± 0,013 mL likit ve 20 dakikanın sonunda ise toplam 43 pufta 0,181 ± 0,046 mL likit tüketti. 

5 dakikalık içişten sonra alınan nikotin 0,46 ± 0,12 mg ve 20 dakikalık içişten sonra alınan nikotin 1,63 ± 0,41 mg olarak ölçüldü.

Bu sonuçla, 5 dakikada 1 mg nikotin alınabilmesi için (yani 1 dal sigaraya yakın nikotin alınabilmesi için) 20,8 mg/mL likit ve 20 dakikada 4 mg nikotin alınabilmesi için 23,8 mg/mL nikotin içeren likitler kullanılmalıdır. 

Deney Katılımcıları

Çalışmada kullanılan 45 deneyimli elektronik sigara kullanıcısı, en az 2 aydır elektronik sigara kullanan kişilerdi. 35 sigara kullanıcı ise 1 yıldan uzun süredir tütün sigarası içiyordu. Yaşları 20-45 arasındaydı. Tüm elektronik sigara kullanıcıları, eskiden sigara içiyordu, basitçe elektronik sigarayı sigaranın yerine koydular.

Deneyimli kullanıcılar günlük hayatlarında ortalama 6–12 mg/mL nikotin konsantrasyonu kullanıyordu. Sigara içenler ise daha önce hiç elektronik sigara kullanmamış kişilerden seçildi.

Katılımcılar, sağlık testlerinden geçmiş, ilaç kullanmayan, fiziksel muayeneleri normal kişilerdi ve dinlenme elektrokardiyogram ve ekokardiyogram ölçümleri alındı. Çalışmadan önce 8 saat yiyecek, kahve, alkol tüketmediler ve sigara/elektronik sigara içmediler. 

Deney Aşaması

Deneyimli elektronik sigara kullanıcılarına tam şarj edilmiş, elle çalıştırılan bir cihaz verildi (Epsilon atomizer + eGo-T batarya, Nobacco). Bu ekipman, ikinci jenerasyon cihaz kabul edilir. 9 mg/mL nikotin içeren bir likit alındı.

…İlk başta niyetimiz “eGo-C”, Joyetech atomizer kullanmaktı ancak kullanıcılar, fazla ısınma yaşadıklarını ve kuru-puf durumunun oluştuğunu söylediği için ondan vazgeçtik ve çekilen videoları bu çalışmada kullanmadık çünkü kullanıcılar, kuru-pufu önlemek için ya daha kısa çekiş yapıyordu ya da puf aralığını artırıyordu. Böylece Ego-C yerine Epsilon atomizer kullanılmasına karar verildi. Kullanıcılar kamera karşısında 20 dakika doğaçlama elektronik sigara içti. Kamera, ağız ve atomizer butonunu alacak şekilde yakın çekim yaptı. 

Sigara içenler de aynı şekilde kamera karşısında bir gün normal sigara, bir gün elektronik sigara şeklinde sigara içti. Hepsi 7 mg tar ve 0,7 mg nikotin içeren sigara içti (sigara paketinde yazan değerlere göre). Sigara içip ilk kez elektronik sigara kullanacak olanlara, araştırmacı cihazın nasıl kullanıldığını bizzat öğretti.  

Çekilen videolar bilgisayara yüklendi; çerçeve çerçeve incelenerek ölçümler yapıldı. 


Tütün sigaraları için puf süresi: sigara filtresi ağzın içindeyken ağzın kapandığı zaman ile sigaranın ağızdan çekildiği zaman arasındaydı. Çekiş zamanı ise bu kareden itibaren, görünür dumanın ilk üflendiği kareye kadardı. 


Elektronik sigara kullanıcıları için puf süresi LED ışığının yandığı zamandan (ağızlık ağzın içinde olduğunda), elektronik sigara ağızdan çıktığı zamana kadardı. Bazı kullanıcılar cihazı ağızlarına götürmeden önce aktive ediyordu, bazıları da tam tersini yapıyordu. Standart olması için bu yöntem kullanıldı. Elektronik sigara kullananlar arasında burnundan çekenler de vardı, bu nedenle çekiş süresinde ağızdan solunum borusuna çekiş dikkate alındı.

Elektronik Sigarada Likit Tüketimi

Likit tüketim hesaplamaları sadece deneyimli elektronik sigara kullanıcıları ile yapıldı. Likitle doldurulmuş atomizer hassas terazide ağırlığı ölçülmek suretiyle kullanımdan önce (saniye 0) ve 5 dakika kullanımdan sonra (saniye 5) ve 20 dakika kullanımdan sonra (saniye 20) tartıldı. Saniye 0 ve Saniye 5 arasındaki fark, 5 dakikalık kullanımdan sonraki likit tüketimi olarak tanımlandı.

…Bu beş dakikalık zamanı kullandık çünkü bir dal sigara içmek için harcanan ortalama süre 5 dakikadır. 20 dakikalık toplam içme süresinin seçilme nedeni ise bir adet kartuşlu nikotin aparatından 4 mg nikotin alınmasıdır; ki bu yasal olarak izin verilen sınırdır. Her katılımcının puf sayıları da 5 ve 20 dakikalık periyotlarda ölçülmüştür. 

Kartuşlu Nikotin Aparatına örnek (bir adet kartuş 4 mg nikotin veriyor):

Kartuşlu nikotin aparatı
Kartuşlu nikotin aparatı

İstatistiksel Analizler

Analizler; ortalama, standart sapma, yüzde, t-test ve χ2 ve Pearson korelasyon katsayısı kullanılarak yapıldı; p değeri <0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. 

Elektronik Sigara Kullanıcılarının Sigara Kullanıcılarına Göre Topografisi

Elektronik sigara ve tütün sigarası içenlerin içim şekilleri arasında anlamlı farklılıklar vardı. elektronik sigara kullananlar, normal sigara kullananlara göre 2 kat fazla puf süresine sahipti. Tersine, içe çekiş süresi de anlamlı şekilde düşüktü.

Acemi elektronik sigara kullanıcıları ile deneyimliler arasında da içim farklılıkları vardı; acemi elektronik sigara kullanıcıları daha kısa puf süresine sahipti. Bu nedenle elektronik sigara kullanımının gerçekçi incelenmesi isteniyorsa klinik çalışmalarda ya deneyimli elektronik sigara kullanıcıları işe koşulmalı ya da acemi kullanıcılara puf sürelerini iki katına çıkarmaları veya içe çekme sürelerini azaltmaları söylenmelidir.

Elektronik Sigara Kullananların Likit Tüketimi

Elektronik sigara kullanıcıları 5 dakikada 13 ± 2 puf ve 20 dakikada 43 ± 8 puf çekti. Puf sayısı + likit tüketimi ile puf süresi + likit tüketimi anlamlı şekilde ilişkiliydi. Likit tüketimin yaş, elektronik sigara kullanım süresi veya sigara içme geçmişiyle bir korelasyonu gözlenmedi.

Elektronik sigara likiti şişesi üzerindeki etiket, bir mg/mL de bulunan nikotin konsantrasyonunu ağırlığını verir.

Likitlerden alınan nikotini hesaplamak için ağırlık ölçü birimlerinin hacim ölçü birimlerine çevrilmesi gerekir. Formülü: tüketilen hacim (mL) = (mg/özel ağırlık)/1.000. Kullandığımız likitin özel ağırlığı hassas terazide 1.21 g/mL olarak tartıldığından, çalışmada tüketilen likit hacimleri, 5 dakika sonrasında 0,052 ± 0,013 mL ve 20 dakika sonrasında 0,181 ± 0,046 mL olarak hesaplandı. 


Tüketilen hacme göre alınan nikotini ölçmek için kullanılan formül: 
nikotin (mg) = tüketilen mL × nikotin konsantrasyonu

Böylece 5 dakikalık elektronik sigara kullanımından sonra 0,46 ± 0,12 mg nikotin alındı, benzer hesapla 20 dakikalık elektronik sigara kullanımı sonrasında 1,63 ± 0,41 mg nikotin alınmış oldu.

Bir dal sigara için İSO yöntemine göre 1 mg nikotine 5 dakikada ulaşabilmek için şu formül kullanıldı: nikotin konsantrasyonu (mg/mL) = 1 / tüketilen mL.

Bu formülle, çalışma grubumuza 1 mg nikotin verebilmek için 20,8 ± 6,3 mg/mL nikotin konsantrasyonu kullanmalıydık. 20 dakikada 4 mg nikotin verebilmek için ise ihtiyacımız olan nikotin konsantrasyonu (formül: nikotin konsantrasyonu (mg/mL) = 4 / tüketilen Ml) 23,8 ± 7,2 mg/mL olarak bulunur.

Likitlerden alınan nikotini hesaplama: Nikotin Alımı tam olarak ne kadar?

Her ne kadar çalışmada 9 mg/mL nikotin-içeren bir likit kullanılmış olsa da, elektronik sigara kullanıcılarının aldığı nikotin 1 adet tütün sigarasından hala %54 azdı ve kartuşlu nikotin aparatından da %59 azdı.

Pek çok internet forumunu inceleyen çalışmalarda da rapor edildiği üzere pek çok elektronik sigara kullanıcısı nikotin konsantrasyonu 4 mg/mL den çok daha yüksek likitler kullanmaktadır.

Bir dal tütün sigarasından veya bir adet kartuşlu nikotin aparatından alınan nikotini, elektronik sigaradan alabilmek için 20–24 mg/mL nikotin konsantrasyonları kullanılmalıdır. Düşük-nikotinli likitler özellikle ilk geçiş döneminde etkili olmayacaktır. Bu, önceki iki çalışmada da teyit edilmiştir; en çok kullanılan elektronik sigara likitleri 18 mg/mL nikotin konsantrasyonuna sahiptir. 

Etkili likitlerin piyasadan azalmasıyla ilgili bir kaygı vardır çünkü likitler azalırsa, insanların sigara içecekleri düşünülmektedir. Sigara genç yaşlarda dahi disfonksiyonlara yol açmaktadır, sigarayı azaltmak kardiyovasküler risk ve akciğer kanseri ölümleri açısından yararlı etkilere sahiptir. elektronik sigara likitlerinin kimyasal analizlerine dair bir çalışmada, nitrosaminlerin normal sigaraya göre 500-1400 kat daha az olduğu bulunmuştur.

Goniewicz ve ark. laboratuvar ortamında elektronik sigara ile üretilen karbonil miktarının, tütün sigaralarından 9-450 kat az olduğunu gözlemlemiştir. Bu sonuçlarla, elektronik sigaranın tütün sigaralarına göre çok daha az zararlı olduğu varsayılabilir. Ancak uzun-vadeli sağlık faydalarına dair kesin konuşmak için henüz erkendir.

Çalışmanın Kısıtlamaları

Nikotin alımını hesaplamak için, likitteki nikotin seviyesi ile tütün sigarasındaki nikotin seviyesi karşılaştırılmıştır. Yanmamış tütün, içildiği zamana göre anlamlı şekilde daha çok nikotin ihtiva eder çünkü nikotin ısı-duyarlıdır. elektronik sigara ile üretilen ısıda likitte bulunan miktardan daha az miktarda nikotin alınır; ek olarak elektronik sigara, tütün sigarasının yanması sırasında oluşan ısıdan çok daha düşük ısılarda çalışır.

İSO-ölçümlü sigaradan nikotin alımı (sigara paketlerinde yazan nikotin oranı), karşılaştırma için kullanılmıştır ancak İSO ölçülerinin yanlış olduğu gösterilmiştir.

Son olarak, çalışma katılımcıları 8 saat nikotin almamış ve bu nedenle çalışma başlangıcında fazla tüketmiştir. 

Tüm bunlar çalışma sonuçlarımızı güçlendirirken şunu ima etmektedir: bir tütün sigarasıyla benzer nikotini alabilmek için likitlerin 24 mg/mL nikotin konsantrasyonlarından daha yüksek olması gerekecektir. Bununla beraber, nikotin emilimi ölçülmemiştir. Nikotinin, tütün sigarasında akciğerler tarafından çok hızlı şekilde emildiği gösterilmiştir ancak elektronik sigara’da nikotinin ne kadar sürede emildiği çalışılmamıştır.

Sonuçlar

Elektronik sigara kullanımı, tütün sigaradan anlamlı şekilde farklıdır. Deneyimli elektronik sigara kullanıcıları, acemilere göre daha yoğun elektronik sigara kullanmaktadır. Bu nedenle acemi elektronik sigara kullanıcılarıyla yapılan klinik çalışmalarında dikkatli olunmalıdır.

Laboratuvar testlerinde, ortalama en az 4 saniye çekiş ve 20-30 sn ara verme şeklindeki kullanım incelenmeli ve cihazın fazla ısınmasına izin verilmemelidir. Son olarak, nikotin alımı elektronik sigara kullanımında tütün sigarasına göre aynı sürede içildiklerinde anlamlı şekilde daha azdır. Bu gerçeğin kamu sağlık otoriteleri tarafından dikkate alınması gereklidir. 

Evde likit yapımı özeti

Likitlerden alınan nikotini hesaplama konusunda elimden geldiğince detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Umarım önerilerimi dikkate alırsınız. Evyap likit veya salt likit yapmakta kararlıysanız sitemdeki yazılarımı özetlediğim evde likit yapımı (evyap likit)-özet ve evde salt likit yapımı-özet başlıklı yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.

Likitlerden alınan nikotini hesaplamayacak olanlar, önermesem de nikotinsiz elektronik sigara likiti kullananlardır.

Bundan sonraki yazılarıma Elektronik Sigara Rehberi sitesinden devam edeceğim.

Önemli not:

Yazıyı okumadan soru soracaksanız lütfen günde kaç adet sigara içtiğinizi muhakkak belirtin. Hesaplamanın başlangıç noktası budur.

.

“Likitlerden alınan nikotini hesaplama” üzerine 90 yorum

  1. Hocam merhaba,
    Tüm çalışma ve yorumalarınızı okudum.
    E sigara olayına yeni başladım.
    Günde 2 paket parliament aqua blue içiyordum yani çekiş sertliğimi falanda göz önüne alırsak 50mg 60mg arasıdna günlük nikotin tüketimim var.
    Şimdi bu işler çok karışık geliyor ve hem sigara bırakma stresi hemde bu stresle uğraşmak istemiyorum.
    Ben vozol aldım direk. Hazır kullan at pod.
    50mg/ml nikotin var. Bir cihazda 20ml likit var.
    Salt likitler için hele ki 50mg olanlar için çok tehlikeli deniyor.
    Siz de önermiyorsunuz zaten yüksek nikotin olduğu için.
    Fakat şöyle sorayım.
    Ben bu cihazdan günde 1ml içersem yani günde yazılı hesaba göre 50mg nikotin alırsam.
    Ki %80 nikotin alımı hesabı yaptığımızda 1.2ml kadar da likit tüketmem normal olmalı.
    Bu şekilde kullanırsam sizce doğru bir davranış yapmış olur muyum hesap olarak.
    50mg nikotinli salt likitten 1ml içmek mi doğru yoksa 10mg nikotinli normal likitten 5ml içmek mi doğru bunun bir açıklaması var mı.
    Yada mesela benim içtiğim cihaz direk vozol ne olduğu belli olan bir hazır pod.
    Bunun hakkında yorumunuz ne olur.
    Kafam çok karışık 15 sene boyunca ağır sigara bağımlısıydım sigara sabah kahvaltıdan önce bile 5 sigara içiyordum vozol ile birlikte bir anda sigarayı kestim 3 gündür kullanıyorum ağzıma sigara sürmedim.
    Vozol ile devam etmeli miyim yoksa ne yapmalıyım hocam.

    Yanıtla
    • Merhaba, PG ve VG genel olarak güvenli kabul edildiğinden 1,2 ml veya 5 ml arasında bu açıdan fark yok. Yaptığınız hesaplama da doğru. 50 mg/ml nikotinli bir likitten 1,2 ml içmeyi ve daha fazla tüketmemeyi başarabilirseniz gayet de içilebilir. Ama bütün sorun, günde 2 paket sert sigara içmeye alışmış birisi günün büyük bir kısmında elinde birşey olmadan durabilecek mi? El alışkanlığınızı yeneceğinizi düşünüyorsanız böyle devam edin. Zorlanırsanız elinizdeki likite PG ekleyin, hem içimi sert kalır hem de nikotini seyreltmiş olursunuz. demleme vs de gerekmez.

      Vazolu bilmiyorum ama sigaradan sizi kurtarmış ve görevini yapmış. Cihazdan ziyade neler soluduğumuz önemli. Aldığınız likitlere de güveniyorsanız aynen devam..

      Ama el alışkanlığı sizi zorlarsa PG alın ve bana yazın. Kaç ml likitiniz kaldığını yazın ben de size basitçe nasıl seyrelteceğinizi anlatayım. Kolaylıklar diliyorum.

      Yanıtla
      • Teşekkür ederim hızlı yanıtınız için.
        Bu Vozol cihaz hazır dolu satılıyor kullan at bir model.
        Likit doldurma ekleme çıkarma yapılamıyor.
        Kullanıyorsunuz bitince atıp yenisini alıyorsunuz.
        Sigarayı bırakmak isteyen ama bu karışık konular ile de uğraşmak istemeyenler için ideal diye düşünüyorum.
        Günde 2 paket sigara içen birinin 1ml ile nasıl idare edeceği konusunu da şöyle çözdüm.
        Bu bir keyif ürünü değil sigara bırakma ilacı dedim kendime.
        Nikotin replasman tedevisi gibi.
        Kontrollü tüketiyorum.
        Ama söylediklerinizle cevabımı aldım teşekkür ederim.
        Ek bir konuda danışmak istiyorum.
        Normal likitte sanırım vg pg nikotin var.
        Salt likitte ise bunlara ek olarak yüksek nikotini çözdürmek için kullanılan sitrik asit ve benzoik asit var.
        Bunlarda durum nedir vg pg gibi zararsız mıdır.
        Bu konu bence salt likit hakkında sorulacak en önemli soru olmalı.
        Biraz araştırdım ama cevabımı bulamadım.
        Zararlı ise salt likiti bırakıp normal likite geçme nedenim olur.
        Bide son olarak ben kendimce bi hesap yaptım ve günde 100 normal puf alıyorum.
        100 pufun tüketim olarak 1ml yada 1ml den az olduğunu düşünüyorum tüketim olarak.
        Cihazım bunu göstermediği için net tüketim hesabımı likit bitince öğrenmiş olacağım.
        20 günde biterse günde 1 ml 30 günde biterse günde 0.7ml gibi bir hesap çıkacak.
        Ama bunun likit bitmeden çözilebilecek bir matematiği var mıdır acaba.
        1.2 ohm ile 20ml likit 100 normal mtl pufta kaç ml tüketir gibi mesela.

      • Kontrollü tüketeceğinize inandığnız sürece sorun yok.

        Salt likitte ek olarak sitrik asit ve benzoik asit bulunması benim açımdan, salt likitlerin sağlık risklerini çok artıran bir unsur. Salt likit kullanmadım ve kullanmam da. Ama yüksek nikotin doyumu sizin için önemliyse kendi önceliğinize göre kararınızı verin. Sigarayı tamamen bırakmak istediğinizi anlıyorum. Peki elektronik sigarayı bırakmayı da hedefliyor musunuz yoksa benim yaptığım gibi sigarayı elektronik sigara ile mi değiştireceksiniz?

        Yönünüzü çizin. Her zaman uzun vadeli düşünün. Elektronik sigarayı da bırakmayı hedefliyorsanız 50 mg/ml salt likit günde 1 ml tüketim ile bırakmak şansınız olabilir. Yerine koyma durumunda zamanla o 1 ml tüketim sizi kesmeyeceği için daha sürdürülebilir bir sisteme geçmenizi öneririm. Örneğin 9ml/ml %50vg/%50pg içeren bir likiti günde 5 ml ye kadar tüketebilir ve zamanla tüketiminizi azaltabilirsiniz. Bu da bir yöntem.

        Salt nikotinle ilgili çalışmalar var aslında. Yoğunluğumdan siteye giremedim. Salt likitlerle ilgili yapılan bir çalışmada, araştırmacılar önceki esigara kullanıcılarında görmedikleri tarzda bir bağışıklık sorunuyla karşılaşmış. Çalışma burada. https://www.atsjournals.org/doi/10.1164/rccm.202202-0373OC Salt nikotine eklenen asitlerin ciddi sağlık sonuçlarına yol açma potansiyelinden bahsediyor. Vaktim olduğunda inceleyeceğim çalışmayı. Bir iki tane daha var. Henüz freebase nikotinin sağlık sonuçları tam anlaşılmamışken, sigaranın kanser yaptığını bulmaları 60 sene almışken, insanların bu kadar yeni bir nikotine (salt nikotin) bu kadar çabuk nasıl adapte olabildiklerini hiç bir zaman anlamayacağım.

      • Puf sayısına göre toplam likit tüketiminizi hesaplamanız zor. Ne kadar uzun süre çekiyorsunuz? Bazen kısa bazen uzun çekeriz. Bu sağlıklı bir ölçüm yöntemi değil. 100 puf çektiğinizden emin olduğunuzu da sanmıyorum. Kabaca şimdi düşündüm. Gecenin bu vakti yanlış da hesaplıyor olabilirim ama deneyeyim. ben baya uzun çekiyorum, 0,4 ohm coil kullanıyorum, 100 puf ile 3 ml likit muhtemelen biter. sizinki 1,2 ohm ve mtl içim. 100 pufta kabaca 0,5 ml gider gibi duruyor ama dediğim gibi bu ölçümlerin hepsi sağlıksız. Bunu ölçmek için tanka ölçülü pastör pipetlerle tam 1 ml likit koyun ve bitene kadar puf sayın.

      • Teşekkürler açıklayıcı yanıtınız için.
        Elimdeki 50mg nikotinli podu bittikten sonra bunu bırakacağım ve normal e sigaraya geçeceğim.
        Bir anda bunu bırakırsam sigaraya dönme riskim olabilir.
        Sürdürülebilir olması lazım.
        Attığınız linki okudum.
        Salt likitte bulunan asitlerin ekstra zararları olduğundan açıkça bahsediyor.
        En iyisi e sigara ve normal likit ile devam etmek anlaşılan.
        Bana kaliteli ve tatmin edici bir sistem kurmam için yardımcı olabilir misiniz.
        Normalde aylık siagara masrafım 3bin tl di o nedenle e sigara konusunda oluşabilecek tüm maliyetler bana az gelecektir.
        Mesela e sigara likit sızdırmaz olsun 12mg/ml nikotin olsun aroması az olsun vg pg en ideali nasılsa öyle olsun.
        Tam olarak nasıl bi seçim yapmalıyım hangi markayı hangi siteden almalıyım.
        Siz nerden güvenle alışveriş yapıyorsunuz.
        Açıkça markaları ve linkleri paylaşırsanız sevinirim.
        Burdan paylaşmak istemezseniz *** mail adresime de paylaşabilirsiniz.
        Günlerce e siagra ve likit araştırıp sigarayı bırakma sürecimde ekstra stres olmak istemiyorum.
        Bu adımı atmak için desteğinize ihtiyacım var ilgilenirseniz çok sevinirim 🙂

      • Yok, herhangi bir şirketle özel bağım olmadığından rahatça paylaşabilirim. Aşağıdaki yazılarda uzun uzun anlatmıştım. Yazıları yazdığım tarihten bu yana pek birşey değişmedi. 1 er litre aldığımdan çok sık alışveriş yapmıyorum, hatta neredeyse 1 yıldır nbase almadım. Yazılar işinize yarayacaktır.
        Aroma ve freebase nikotin seçimlerim – sohbet
        Solumaya uygun VG markaları – sohbet
        Evde Likit Yapımı (EVYAP LİKİT)- Özet

        Cihaz konusunda elektroniksigaravip sitesine footer dan link vermiştim ama az önce baktım link çalışmıyor. Bir tek orada tüm çeşitler vardı. Mail attım. Elimde çok fazla cihaz olduğundan ihtiyaç duymadım ama önerdikleri bir cihaz olursa denemek için ben de alacağım. Benim cihazlar baya eskidi. Likitlerinizi kendiniz hazırlayın, linkleri verdim, zaten müthiş kolay. aslında cihaz için bir de esf foruma bakmak lazım. Cidden vaktim yok bu aralar. Ama cevap gelirse yazarım buradan.

      • https://www.elektroniksigaravip2.com.tr/icerik/smok-nord-5-tum-ozellikleri-fiyat-performans-incelemesi.html Nord 5 alacağım ve içinde freebase nikotin deneyeceğim. Ürün linkini de göndereyim: https://www.elektroniksigaravip2.com.tr/urun/smok-nord-5-80w-pod-elektronik-sigara.html bir inceleyin. Bugün sipariş verdim. Gelince bir video çekerim belki. Ben de merak ediyorum. Sizin mesajınızdan sonra biraz da meraktan aldım. elektroniksigaravip site sahibiyle görüştüm. Bu 10 gün stok yeniliyorlarmış. Yani ürünler ellerinde var ama siteye çoğu yansımamış gibi algıladım. İsteklerimi sıralayınca bana bu cihazı tavsiye etti.

      • Yanıtınıza istinaden nord 5 i araştırdım.
        Evet güzel bit cihaz fakat dl çekim.
        Dl ile yapabilir miyim bilmiyorum.
        Benim ana temam sigarayı bırakmak olduğu için.
        Sanki mtl daha iyi olacaktır.
        Mtl lerde genelde salt kullanıyor.
        Salt kullanmayan mtl olur mu?
        Yada nord 5 i 0.23 ohm ile 25W da mtl içebilir miyim?
        Eğer nord 5 i mtl içebilirem direk sipariş vereyim.

      • Ben verdim siparişi. Gelsin bakalım. İnanın benim açımdan da bir ilk. Sizin sorularınızla gaza geldim, deneyimlerimi muhakkak yazacağım. uzun bir aradan sonra bir inceleme yazısı bile yazabilirim. Benimki dün kargoya verilmiş. Merakla bekliyorum

      • Hocam bende verdim siparişi 🙂
        Nord 5 + yedek kartuş + yedek coil + one hit wonder premium likit sipariş ettim.
        Dl ye alışıcaz artık bi şekilde.
        Hazır likit almak istemedim ama bu konulardan biraz yoruldum hazır likit aldım.
        İyi olsun diye en pahalısını aldım one hit wonder diye bi marka.
        İyidir inşallah.
        Bir sonraki aşamada evyapa dönerim artık.
        Onun için ayrıca rahatsız ederim sizi 🙂
        Cihaz ile alakalı da pil çabuk bitiyor diyen var likit tıpası kopuyor diyen var sızdırıyor diyen var coil yakıyor diyen var.
        Ama hepsinin kullanıcılar ile alakalı hatalar olduğunu düşündüm.
        Öyle olmasını temenni ediyorum 🙂
        İlginiz ve alakanız için tekrardan teşekkür ederim.

      • Rica ederim. MTL içimle ilgili ben de baya bir sordum ama 25W da içilebildiğini söyledi. Bir de merak ettiğim sıcak buhar mı soğuk buhar mı.. bu da benim için önemli. sıcak buhar diş eti çekilmesi gibi iğrenç bir yan etki yapabiliyor bazı kişilerde. Eğer soğuk buhar verir, düşük ohmlarda benim freebase likitlerimi düzgün çalıştırırsa ve coil değişimi de kolaysa mükemmel olur. Bakalım göreceğim. Test edilecek çok şeyi var. DL içimden o kadar korkmayın, yıllardır 0,45 ohm da uzun çekimle 5-6 ml 9 mg/ml likit kullanıyorum. Buhar biraz daha fazla oluyor. Ohm 40 ı geçmemeye çalışıyorum. Dry puff nadiren oluyor, likit akıtması vs yaşamıyorum. Neyse, gelsin de cihazlar. Yine konuşuruz

      • Peki ohm watt ve hava ayarını nasıl yapıcaz hocam.
        Ben 0.23 ohm 25 watt ve hava kanalı yarı açık düşündüm kendimce.
        Likit te 80vg 20pg.
        Bu şekilde doğru yapmış olur muyum.
        Nasıl yapmak gerekir bu ayarları.
        İlk e sigaram olacağı için yanlış yapmayalım kuru puf falan olmasın.

      • likiti 50/50 yapın bence. Ne olur ne olmaz. İç yapısını bilmiyorum. Bugün elime gelecek. İnceleyip yazacağım
        kaç w da çalıştıracağımız coilin arkasında yazar. O aralıkta kaldığımız sürece kuru puf olmaz.

      • Hocam cihaz geldi 2 gündür dolu dizgin buharlıyorum 🙂
        Ilk e sigara tecrübem oldu 2 coil yaktım fakat sonradan işi çözdüm.
        Coili önce likitle resmen yıkıyorum içine falan dolu dolu sıkıyorum.
        Pamuk iyice ıslandıktan sonra kartuşa takıp dolduruyorum.
        Ilk 2 denememde deliklerden damlattım kartusta 1 saat beklettim yine yandı ama bu şekilde yapınca süper oluyor.
        Cihazda çok şık ve kullanışlı hoşuma gitti.
        Sorun şu ki 50mg salt likit kullanan vozoldan sonra baya hafif geldi.
        Hafif olunca da çok pufluyorum.
        Ben 6mg istemiştin firma yanlışlıkla 3mg nikotinli gondermis bende bu sefer günde 10ml likit tuketiyorum.
        Aldigim nikotin düşük oluyor fakat salta göre vücuduma cok fazla vg sokmuş oluyorum.
        Bunu nasıl yorumlamalıyız.
        Ben bu sisteme razıyım dusuk nikotin olsun bol bol buharlayım fakat günde 10ml likitin ekstra bi zararı olur mu.
        En nihayetinde ciğerlerim vg banyosu yapıyor 🙂
        Bide 0.23 coili 21 watta hava kanalı tam acik kullanıyorum.

      • Benimki de gelmiş ama eşim eve getirmeyi unuttuğu için deneyemedim hala.. siteye inceleme yazısı yazmayı düşünüyorum. Son yıllarda hazır coil kullandığımdan likiti boca etmeyi ben de baya pahalı yoldan öğrendim aslında.

        3 mg/ml likiti kullanmamalısınız. Hemen 12 veya 15 mg/ml bir likit alın ve ikisini karıştırın, 6 mg/ml nin altına düşmemeye çalışın. Günlük tüketimde 10 ml çok fazla. İdeali günde maksimum 4 ml tüketmek bana göre. Ama kendim uygulayamadığım için zinhar az tüketin diyemem. 10 ml likit tüketimi 2 ml ye yakın aroma demek. Elektronik sigaradaki en zararlı bileşen aroma. sorun VG değil yani. ayrıca %50VG %50PG kullansanız daha iyi olur

      • Hocam dl içimde 50/50 uygun olur mu. Mesela five pawns likit var 50vg 50vg 12mg nikotin. Bunu alsam dl icebilir miyim. 0.23 ohm ye uygun olur mu. Şuan kullandigim likit 80vg ve bogaz vurumu hiç yok. Biraz sert bisey almam gerekiyor hen nikotin hem bogaz vurumu açısından. Ilk kez dl kullandigim için yanlış ürün almayayım.

      • Bu aldığım likitler orjinal mi sahte mi şüphesinden sıkılarak bende nbase e döndüm.
        Alev kimya dan merck vg merck pg merck nıkotın 9mg olarak siparişi verdim.
        Aromasız içeceğim. En azından deneyeceğim içmeyi. Mesele zararı minimize etmek.
        Tamam sağlıklı olsun diye premium likit alıyoruz ama bilemiyoruz ki ne olduğunu belki adam içine kendi evyapını koyup veriyor.
        Diğer elimizde orjinalı yok ki kıyaslayalım.
        Bundan sonra bu şekilde devam ederim.
        Burda da vg pg oranımı nıkotın oranımı artık zamanla tam olarak ayarlarım sanırım şuan tahmini bi sipariş oluşturdum.
        Tüm bileşenleri merck seçmem doğru bir karar mı sizce hocam.
        Sizin karıımlarınızı da okudum.
        Ben sigaraya göre nasılsa hertürlü az maliyetli oluyor diye fiyatına hiç bakmıyorum.
        Ama şu konuda şu ürün merck ten daha iyi derseniz onu değerlendiririm tabi ki.
        Teşekkürler.

      • Merck alabiliyorsanız Merck alın. Ama çok iyi başka markalar da var. Merck saplantılı olmayın yani.

      • Tamamdır hocam buraya kadar herşey tamam.
        Şimdi bir tek aroma konusu var.
        Bir kısım aromasız kullanırken bir tarafdan da demlemeler yapayım diyorum.
        Araştırdım biraz sizinde yazılarınızı okudum.
        Tfa alayım dedim güvenilir hiçbir sitede yok.
        inawera capella hiçbirini bulamadım.
        Alev kimyadan alayım diyorum güvenli bir site.
        En azından sahte ürün göndermezler.
        Forumlara falan baktım firmanın genel yorumları gayet iyiydi sizin yorumlarınız da dahil.
        O yüzden herşeyi ordan aldım aromayı da ordan almak istiyorum.
        Orda da en iyi seçenek vampire vape.
        Vampire vape hakkında bir fikriniz araştırmanız yorumunuz var mı.
        Yada alev kimyada olanlardan önereceğiniz var mı.
        Bu işler ne kadar zor böyle akıl alır gibi değil.
        E sigara yasal olmadığı için sahtekarların tekeline kalmış.
        Likit alıcaksın sahte mi belli değil.
        Aroma alacaksın içine ne karıştırdılar belli değil.
        Yasal olsa gider en güvenilir yerden istediğimizi alır çıkardık.
        Yani nasıl yapalım hocam aroma işini.
        Parası hiç önemli değil sadece güvenilirlik ve kalite lazım.
        Direk marka model link te verebilirsiniz.
        Teşekkürler şimdiden.

      • TFA ben de aradım geçenlerde. Dolum yapılmasına da razıyım, aradığım yerlerde bulamadım ama ESF forumda satanlar var. ESF foruma üye oldunuz mu?
        Vampire vape duydum ama ihtiyaç duymadım. Aromalara çok temkinli yaklaşıyorum. Kurabiye aromalarını çok sevdiğim için kurabiye ve çilek %7 hatta bazen %10 kullandığım oluyor. Elimdeki tütün aromaları bitmek üzere ama tütünde %3 ü geçmem. Kavun da %3. Bu aromaları toplu halde Virago Kimyanın su bazlı aromalarından seçtim. Orayı da bir değerlendirin bence. Çok kullandım aromalarını, hala da kullandığım birkaç aromaları var. Gayet yeterli geliyor. Onun testlerini vs istemiştim zamanında. Ürünleri değiştirmediler. Onlar da yerli görünümlü ithal aroma satıyor (su bazlılar oyle, diğerlerini bilmiyorum). Faturalı denetimli yer. Linkini bırakayım size: https://viragokimya.com.tr/index.php?route=product/category&path=74_81 lütfen istediğiniz aromaya girip açıklamasını okuyun.

      • Şimdi mesela yukardaki yazıyı yazdıktan sonra birde fiyatlara bakayım dedim.
        Vampire vape kendi sitesinde 30ml likiti 10 euro ya satıyor.
        10 euro demek 290tl demek.
        alev kimya sitesi aynı likiti 218tl ye satıyor.
        Bu nasıl olabiliyor delirmemek elde değil 🙂
        Birde uzun zaman araştırıp en güvenilir bulduğum sideden bahsediyorum şuanda.

      • Alev kimya ezelden beri sürümden kazanıyor. Toplu halde uygun fiyata alıyorlar, 10 ml şişelere dolduruyorlar satıyorlar. Etiket ayarlamak veya şişe ayarlamak çok zor şeyler değil. ama tabii orijinal şişede geliyorsa güvenemem şahsen.

      • Virago ya baktım şimdi aradım hatta konuştuk yetkili ile.
        Tüm detayları ile anlattı sistemlerini.
        Fazlasıyla güvenilir.
        Oraya yönelicem.
        Teşekkürler yönlendirme için.
        Buarada nbase im geldi.
        80 20 9mg sek te gayet iyi gidiyor.
        Virago dan aromalar alırım sek içerken onları demlerim biraz sek biraz aroma götürürüz bu işi.
        Artık sona geldik ama sorularım bitmedi tabi ki 🙂
        Demlemeyi hangi şişeler ile yapıyorsunuz ecza şişesi almalı mıyım yoksa gorilla ile demlesek olur mu mesela.
        Virago nun aromalarını ne kadar süre demlemeliyiz.
        Demlenme süresince havalandırmalı mıyız.
        Demledikten sonra ne kadar sürede tüketmeliyiz.
        Yani mesela her çeşit aromadan aldım demledim ama o aromaya sıra gelmesi 3 ay sürdü mesela.
        Bu sorun olur mu demlenince ne kadar süre taze kalabilir.
        Bu aroma soruları son sorular hocam sonra bitiricem 🙂

      • Şişe gıda temasına uygunsa plastik olabilir gorilla şişe de lingo şişe de. Cam kavanoz, şişe, yani temiz olduğu sürece veya plastikse gıda temasına uygun olduğu sürece sorun olmaz. Bilimsel bir açıklaması da vardı ama şimdi hatırlayamayacağım. sadece virago değil genel olarak tüm aromalar kışın 1 ayda, yazın veya sıcaklığın 30-40 derece arasında olduğu ortamlarda (kışın kalorifer mesela) en fazla 2 haftada demlenir. Havalandırma yapmayın. Demledikten sonra en iyi şartlarda 2 seneniz var. Burada nikotinin son kullanma tarihi çok önemli. VG, PG veya nikotinin son tüketim tarihine kadar tüketebilirsiniz. Yapay aromalarda son kullanma tarihi olmaz sadece tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra tadı değişebilir, gücü azalabilir ama bozulmaz. aromaları oda sıcaklığında saklayın, buzdolabına koymayın ama likit haline geldikten sonra buzdolabında saklayabilirsiniz, aynen kalır.

      • Hocam merhaba cihazla aranız nasıl memnun musunuz.
        Bir süredir sizi rahatsız etmiyordum.
        Ben şahsen memnunum 22 gündür bir sorun yaşamadım.
        Zaten ilk e sigaram olduğu için kıyaslama da yapamıyorum tabi.
        Sabah ilk kullanımda kuru puf kayblnaklı aldehit oluyor sanirim coile fazla likit doluyor o yüzden.
        Aşırı bogaz yakıyor.
        Hiç çekmeden tuşa basıyorum 10 saniye arayla 5 6 defa, coil üzerindeki fazla likiti yok ediyor ve sonra sorun duzeliyor yumuşak içime dönüyor.
        Bunu kendimce böyle çözdüm.
        9mg dan günde 5ml likit tüketiyorum.
        Sanırım aşağı yukarı 2 paket sigara yapar.
        Sigarayı artık tamamen bıraktım diyebilirim hiç aramıyorum yani.
        Likiti 80e 20 nbase içiyorum.
        Virago dan aldigim tatli kraker aromasi ile alakalı da şöyle bir durum yaşadım siz ne düşünürsünüz bu konuda.
        Nbase i tatli krakerle demledim %7.5 oraninda.
        2. Gün dayanamadım bir kartus doldurup içtim harika bir tadı vardı sanki kraker yiyordum.
        Böyle olunca heyecanlandım acaba 2 hafta sonra nasil bisey olacak bu dedim.
        Bi 10 gün sonra tekrar tadına baktım bu sefer çok kötüydü.
        Demlensin diye beklerken aroması kaçmış halbuki ilk günden tüketmeye başlasaydım mukemmel tadı vardı.
        Bu nedendir hocam acaba hic demlememeli direk icmeli miyim.
        Ben desem ki demlemek istemiyorum aromayi karistirir karistirmaz tüketicem, bunun bir zararı sakıncası var mı, yoksa 1 günde içmekle 1 ay sonra içmek arasındaki tek fark aromanın tadı mı, konu tad ise beklemeyeceğim çünkü.

      • Merhaba. cihazdan baya memnunum. sayende pod mod sahibi oldum 🙂
        aromayla ilgili bahsettiğin sorunun tek nedeni olabilir. aromanın son kullanma tarihine bak. aroma dolum sıraısnda çok fazla havayla temas etmiş olabilir. Aromalar bozulmadığı için viragodakiler fark etmemiş olabilir. dolumu virago kendisi yapmıyor, yani bu tip sorunların farkıdna olmayabilirler. Anladığım kadarıyla graham cracker seviyorsun. piyasada şu anda capella ve tfa graham crackerler var. bunları beğenmemiştim. viragonunkine en yakın graham cracker Buharevinde var. bence bir de onlardan al, kıyasla. demlenince ilk başlardaki keskin tat gider ama güzel bir tat gelmesi lazım. sakın döker dökmez içme, çiğ likit diyoruz onlara. çok zararlı. sakın.

      • Bide hocam 20 gündür aynı coili kullanıyorum hiç yanık tadı yada kararma falan yok.
        Böyle bir durumda yine de coil yenilemeli miyim.
        Forumlara bakiyorum insanlar 3günden 5günden bahsediyor.
        Ben 22 gündür gayet verimli kullaniyorum boyle de gidecek gibi görünüyor.
        Buarada 21watta kullaniyorum günde 5ml tüketiyorum.
        Ortalama 400 puf falan oluyor

      • coillerini yanmadığı sürece 15 gün kullanabilirsin. 15 günden sonra aromanın tadı ciddi şekilde bozulur. belki demlediğin likitten istediğin tadı almama nedenin de bu olabilir. 20 günü geçirmemeye çalış, yanmasa da. sen farkında değilsin ama o coil şu anda simsiyah. üstelik pastane aroması kullanıyorsun. pastane aromalarında ideal süre 10 gündür. meyve aromalarında 15 güne kadar kullanabilirsin. forumlarda 2-5 gün diyenler coilleri kendi saranlar. kullandıkları pamuk sıkılığı hazır coiller gibi değil. sarma coiller çabuk yanar. mecburen sık değiştirilir. tüketimde sorun yok. ağır tiryakilikten geldiğin için. 5 ml üstüne çıkmamaya çalış

      • Hocam teşekkürler bilgi için.
        Geriye dönük yazılarınızı da okudum şimdi aroma ile alakalı.
        Ve artık tamamen aroma kullanmamaya karar verdim.
        Yani sigaradan kurtulurken cigerlerimizi aroma ile tahrip etmeyelim.
        Tamam diasetil içermeyen ve suda çözünen aroma seçiyoruz fakat bunlar en nihayetinde midede sindirime uygun, ciğer çekimine pek uygun değiller.
        Sizinle birebir iletişimim ve yazılarınızdan aldığım destekle son olarak bu noktada karar kıldım.
        Niyetimiz vücudumuza giren zehri minimize etmek.
        Sigarada 4bin zehir alıyorduk bunlardan 50 70 arası kanserojendi.
        Sonra vozola geçtim vg pg nikotin aroma benzoik asit sitrik asit olarak 6 madde tüketiyordum.
        Daha sonra nord 5 ile vg pg nikotin ve aroma olarak 4e düştüm.
        Şimdi vg pg nikotin ile 3 e kadar indik.
        Yani 80vg 20pg 9mg ile yoluma devam ediyorum.
        Aslında pg yi de çıkarıp 100vg de düşündüm fakat onun için forumlarda sek vg bakteri oluşumu yapar pg bakteri oluşumunu önler o nedenle karışım olmalı 100vg olmamalı gibi youmlara rastladım.
        Bu sebeple son durum budur yani hocam 80 20 9.
        Aslında nikotin replasman tedevisi diyebiliriz buna.
        Bu nihai noktaya gelene kadar oranlarım kaç olmalı aroma konuları cihaz seçimi ohm si watt ı coil yanması güvenilir site güvenilir vg pg markaları derken bu 1 ay hiç kolay geçmedi.
        Halen yazılarınızdan okumaya devam ediyorum yurt dışı araştırmalar pasif içicilik etkileri vs. biraz daha yolumuz var.
        Desteğiniz olmasa bu sonuca varamazdım.
        Bu noktadan sonra 9mg yı 6 ya düşürmek sonra 3e düşürmek ve tamamen burakmak gibi bir hedefim var.
        Onu da zaman gösterecek.
        Buarada başkaları yorumumu okursa diye şunu da eklemek istiyorum.
        E sigara aldıgım ilk gün sigarayı bıraktım.
        Arada uzatıyorlar bitane yakıyorum.
        1 ayda toplasan 10 sigara içmişimdir.
        Normalde 40×30 1 ayda 1200 dal sigara içecektim.
        O içtiğimden de keyif almıyorum 3 yerine 4000 zehir aldığım geliyor aklıma.
        Dünyanın en iyi sigara bırakma tedevisi e sigaradır.
        E sigaranın da zararları var fakat o açıdan bakınca kola da çok zararlı ekmek de çok zararlı.
        Önemli olan zararları minimize etmek.
        Bende son durum bu yani hocam teşekkürler herşey için.
        Ben bir süre sonra yine soracak bişey bulur rahatsız ederim sizi 🙂

      • Aromasız içebilecekseniz harika. şahsen 6-7 ay direndim, aroma kullanmadım ama yine döndüm aromalara. Bana bu sürecin en önemli katkısı %2-3 aromaların artık yeterli olması. Sorularınız için her zaman buradayım. Gelişmelerden haberdar edin bizi de. Özellikle 1 yıl sonra sağlıkla ilgili ilerlemeleri yazmanızı bekliyorum

  2. Merhaba voopoo drag x pulus profesional device cihaz kullanıyorum salt likit ve e likit kullandım cihazın kutusundan çıkan 0.20 ve 0.15 top coillerin ikisini de dedim fakat kuru çekim mi anlayamadığım bir durum oluyor yakıyor ve çok öksürtüyor
    35 mg 50/50 vg PG oranlı salt likit
    Her birinde farklı oran oran olduğu için hatırlayamadığım 18 mg nikotin oranlı e likit kullandım ikisinde de sonuç aynı
    Sanırım bu cihazın dilinden anlamıyorum yardımcı olabilir misiniz cihazdan verim alabilmem için tavsiyelerde bulunabilir misiniz

    Yanıtla
    • Kullandığınız cihazı bilmiyorum.
      Ancak anlattığınız şey “kuru puf” ve bu şekilde içmeye devam ederseniz sigaradan 250 kat fazla zarar görme ihtimaliniz var. 0.20 ve 0.15 DL içim içindir ve ohm değeri çok çok düşük coiller. bir de buna yüksek sıcaklık eklenirse birkaç senede dişleriniz de zarar görmeye başlar.
      İlle de bu cihazı kullanacaksanız coillerin daha yüksek ohm değerli olanları var mı önce ona bakın.
      Bu kadar düşük değerli coillerle nikotin oranını 9 lara kadar düşürmenizi tavsiye ederim. Ben klasik elektronik sigara kullanıcısıyım. Yeni nesil cihazları hala incelemedim. Çünkü açıkçası ihtiyaç duymadım ama elimdeki cihazlar eskimeye başladı ve yenileri artık satılmıyor. Bilgi sahibi olsaydım sizi net bir şekilde bilgilendirirdim. Yazacaklarım şimdilik bu kadar.

      Yanıtla
  3. Merhaba iyi bayramlar. Günde 1,5-2 paket sigara içiyorum. Size daha önce bu konuyla ilgili e mailden yazmıştım. 36 mg/ml kullanmaya başlamıştım, 3 hafta kullandım ve sizin cevabınızdan sonra açıkçası biraz korktum ve bıraktım (normal sigaraya döndüm) acaba bilmeden kendimi yüksek nikotine mi alıştırıyorum diye ve düşük nikotin oranlı salt likit arayışına girdim. Fakat hem bulamadım hem de likitin içindeki diğer şeyler için piyasaya güvenemedim yani bir korku geldi. Araştırmalarım devam ediyor, normal sigarayı bırakmak ve tekrar e sigaraya dönmek istiyorum, 18 mg nikotin salt likit denemek istiyorum. Size bahsettiğim gibi daha önce 36 mg/ml nikotin, VG %60 PG%40 olan gold (signature) salt likit kullanmıştım. İlk başladığımda ilk çekişlerde biraz zorlansam da (öksürük falan) sonrasında bir sorun yaşamamıştım. Sizi güvenilir bulduğum için sizden tavsiye istiyorum, kaliteli salt likit alabileceğim yer önerinizi bekliyorum 18 mg (nikotin) salt likit almak istiyorum hem de bir an önce ama tabiki sizin başka bir öneriniz olursa dikkate alacağım. Hazır likit kullanmak istiyorum yapımı, demlemesi falan hem uğraşmak istemiyorum hem de yanlış birşey yapıp kendime zarar vermekten korkuyorum. Cihaz olarak Caliburn GK2 pod cihazım mevcut ama Vaporesso Swag PX80 almayı düşünüyorum. Yardımcı olacağınızı umuyorum şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar.

    Yanıtla
    • merhaba, bırakmanız kötü olmuş, böyle durumlarda kademeli olarak nikotini ayarlamanız yeterli.
      cihazlarınız güzel, elimdekiler eskiyince ilk bakacağım cihazlardan.
      aslında esf forumdan hazır likit alabilirsiniz, orada bu işi ticarete dökmüş pek çok kişi var. ticaretlerini tehlikeye atmamak için düzgün ürün kullandıklarını düşünüyorum çünkü sadece siz değil, benim gibi eski kullanıcılar bile bazen hazır likit arıyor. demlemeye üşeniyorum çoğu zaman. ama sonra kendimi zorlayıp demliyorum.
      Sitemde ilk defa bir siteye link verdim ve site yöneticiyle de uzun görüşmelerimiz oldu. +1 850 290-79-79 whatsapp hattından onlara ulaşıp size likit tavsiye etmelerini sorar mısınız? elektronik sigara vip bu işletmeye de güveniyorum. size yardımcı olacaklardır. orası olmazsa esf foruma bakın derim.

      Yanıtla
  4. Merhabalar günde 10 dal veya en çok 12 dal sigara kullanıyorum eletronik sigara ya
    başlamaya karar verdim nasıl bir makine nasıl bir likit başlangıç olarak inain hiç fikrim yok
    üste yazmış olduğunuz makaleyi son cümlesine kadar okudum emeğinize sağlık
    sizden bir tavsiye istiyorum hangi likitle hangi makine marka olarak yazarsanız şimdiden
    çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • merhaba, öncelikle aldığınız doğru karar için sizi tebrik ederim. Güncel elektronik sigara cihazlarını henüz takip etmeye başlamadım. Şu dönem sağlıklı yaşamak kategorisine odaklandım. Yine de size yardımcı olmaya çalışacğaım. Günde 10-12 dal yani yarım paket içiyorsanız nikotin ihtiyacınız 10-12 mg. Hangi elektronik sigara cihazı veya pod mod alırsanız alın en performanslısı dahi size %80 nikotin verecek. bunları dikkate alarak nikotin oranını belirlersiniz. yani ihtiyacınız olan nikotinden bir tık daha fazla likit nikotini alabilirsiniz.

      Sert sigaralar içiyorsanız 12 mg/ml likit alın ve günde sadece 1 ml kullanın (1 ml yi biraz geçebilirsiniz). Eğer boğaz vurumu düşük nispeten hafif sigaralar tüketiyorsanız 6 mg/ml likit alın ve günde 2-2,5 ml likit tüketin.

      Gelelim cihaza. Pod mod mu geleneksel elektronik sigara mı istiyorsunuz? pod modlarda salt likit ve bol pg kullanılıyor, buharı çok az. Elektronik sigaraların içimi daha serttir, buharıyla bulutlar yapabilirsiniz, freebase nikotin kullanırsınız ve PG az kullanırsınız. Sadece kışın VG yoğunlaşacağı için PG yi artırırsınız. PG ye alerjiniz dahi olsa BİOPG tarzı ürünler de kullanabilirsiniz. Nikotini daha kontrollü kullanmanızı sağlar.

      Ben tercihimi hiçbir zaman pod moddan yana kullanmayacağım gibi görünüyor. eski elektronik sigara modelleri hala satılıyor mu bilmiyorum. Blogumda cihazlar, teller kategorisinde kendi kullandığım cihazlar var. Bunların hepsi olur. Pod modlar için esf forumdan yardım isteyebilirsiniz

      Yanıtla
  5. Merhaba sizlere twitter üzerinden ulaştım buradan da sorayım benim gibi yeni başlayacak olan arkadaşlar da belki sorularına cevap alabilirler.

    ben günde 2 paket bazen de 2.5 paket sigara içiyorum. Sitenizdeki yazdıklarınızı dikkate alarak;
    internetten Uwell caliburn x pod mod cihaz sipariş ettim.
    İlke kimyadan nirvana 100 ml merck vg-merck pg ve merck 12 nicotin nbase sipariş verdim.

    Bu cihazla bu nbase i kullanabilir miyim ? Salt likit hakkında yazdıklarınızdan sonra onu kullanmak istemedim.Yorumlarda salt likiti aşırı tüketen arkadaşlardan sonra korktum açıkcası.
    diğer sorum da şu bu aldığım nbasede 12 olan nicotin oranı 100 ml de mi yoksa ml de 12 mg mı ?
    bu doğrultuda benim gibi 2.5 paket sigara içen birisi bu nbaseden günde kaç ml kullanabilir ?

    Bu sorularıma cevap verirseniz çok mutlu edersiniz.Her şeyden önce amacım daha az zararlı e-sigaraya geçip sigaradan dolayı el dudak tiryakiliğimi bitirmek daha sonra nicotin ihtiyacımı kademeli olarak düşürüp en sonunda e-sigarayı da bırakmak.

    Yanıtla
    • Merhaba. Günde 2-2,5 paket çok ciddi bir nikotin tüketimi demek yani günde 40-50 mg arasında nikotine ihtiyaç duyuyorsunuz. 12 mg/ml nikotinli likitten günde 3,5-4,5 ml likit tüketebilirsiniz. Bu cihazla bu nbase i kullanabilirsiniz ama vg-pg oranlarını yazmamışsınız. Kış yaklaşıyor, VG ağırlıklı ise kışın pamuğun yanmasına neden olabilir. Pod mod cihazlarda daha yüksek PG oranları kullanmalısınız. Bu iki bilgi birleşince aldığınız likitin vg-pg oranı önem kazanıyor. Umarım %50vg-%50pg almışsınızdır.

      12 mg likitin anlamı her 1 ml de 12 mg nikotin olması. saf nikotinin 1 ml sinde 1000 mg nikotin var. Buradan yola çıkarak hesaplayınız. Siz 3,5 ml nbase içtiğinizde 12×3,5 = 42 mg nikotin almış olursunuz. Bu da vücudunuzun ihtiyaç duyduğu minimum nikotin miktarı. Elektronik sigara cihazları, nikotini normal sigara kadar vermez. Bununla ilgili çalışma da sitemde yer alıyor. Her zaman %20-30 kayıp hesap etmelisiniz. Bu sonuçla, günde 4 ml 12 mg /ml nbase tüketebilirsiniz. En azından sigara ihtiyacınızı kesecektir. Ama zamanla bunu azaltmaya da çalışın.

      12 mg likiti pod modda içiyor ve sigara kullanmıyorsanız sorun yok, salt nikotinle devam edin. Salt nikotinin diğer nikotinden farkı içiminin yumuşak olması, ana karakterleri aynı. Ben boğaz vurumu olmadığı için sevmedim ama siz içebiliyorsanız aynen devam edin. Önemli olan sigarayı bırakmanız.

      Uwell caliburn x pod mod, elimdekiler eskiyince almayı planladığım cihaz değil aslında. Ben yine tanklı bir pod mod cihaz seçerim. Güle güle kullanın. Cihaz hakkında yorumlarınızı da bekliyorum.

      Yanıtla
      • Merhaba tekrar, eksik olan yorumum için özür dilerim 60 vg 40 pg aldım bu durumda bu cihazla bunu içemez miyim ? Bir diğer sorum da şu benim aldığım nbase in içindeki 1 mlde 12 mg var değil mi ? yani 100 mlde 12 mg değil.Bunu öğrenmem çok önemli çünkü ihtiyacımdan fazla alıp vücuduma daha fazla zarar vermek istemiyorum.

        eğer aldığım nbase in 1 ml sinde 12 mg var ise,cihazın kartuşu 2 ml ben maksimum günlük 2 kartuş almalıyım hatta normal sigara kadar vermediği için 1 ml fazlası ile telafi edebilirim değil mi ?

        Salt likit konusunda tedirginim çünkü normal sigara gibi boğaz vurumu istiyorum yazılarınızı okuduktan sonra nbasede karar kıldım ilk dönemde sürekli elimde olacağı için günlük ml tüketimime göre salt düşünebilirim.

        ziraa 35 mg salt likit 1ml almak yerine 12 mg 3 ml nbase almak daha mantıklı geliyor bana.En azından ilk dönem ve alışma sürecinde.Hiç içmedim ilk defa içeceğim onun için kolay anlamamamı ve terim olarak kafamın karışmasını mazur görün özür dilerim.

        Cihaz için tabii ki de burada yorumlarımı yaparım ama dediğim gibi e-sigaraya ilk defa başlayacağım hem cihaz hem de nbase olarak umarım kendime zarar vermem 🙂

      • Anlatmaya çalıştığım şeyi gerçeten doğru anlamışsınız. Yaptığınız plana sonuna kadar katılıyorum. Kendinize vereceğiniz zarar bir tek fazla nikotin alımı olabilir. Ama güzel olan şu ki, nikotin bağımlılığı kontrol edilebilir. Nikotin 24 saat içinde vücudu terk eden bir madde. Yani uzun yıllar yoğun nikotin alımı olmadığı sürece, ileride nikotini kontrol altına alabilirsiniz. Lütfen yaptığınız planla devam edin. 12 mg 3 ml nbase

      • Tamamdır çok sağolun o zaman ben 12 mg günlük 3-4 ml tüketim ile başlayacağım daha sonra nikotini kademeli olarak düşürüp vücudumda ve alışkanlıklarımda olan değişimi gözlemleyeceğim. Yardımınız için çok teşekkürler. Sizden nacizane ricam lütfen e-sigara ile alakalı tarafsız araştırmaları ve yorumlarınızı bizden esirgemeyin son 1 haftada bu sitede sayenizde çok aydınlandım.Pod mod cihazlar nbase likitler ve teknolojileri hakkında da sizlerden bol bol blog yazısı bekliyoruz. Sağlıklı ve zevkli buharlamalar dilerim.

  6. merhabalar ben şimdi e sigara alacam günde 1max 1.5 paket sigara içiyorum. şimdi ben 6mg nikotinli nbase almayı düşünüyordum yazınızı okuyunca 9mu 12mialsam diye arada kaldım öneriniz ne olurdu

    Yanıtla
    • Günde 1 paket ve üstü içenleri 6 mg/ml nikotin kesmez. 9 mg/ml nbase almanızı tavsiye ederim. Günde 4 ml likitten fazla tüketmeyin, şu anda aldığınız nikotin sınırını aşarsınız. Nefsime hakim olurum gerekirse elimden elektronik sigarayı düşürmem diyorsanız 6 mg/ml nbase alın günde 5-5,5 ml likit tüketebilirsiniz. Bu oranda nikotini severseniz zamanla likit tüketiminizi azaltabilirseniz vucudunuzdaki nikotin ihtiyacını da azaltmaya başlarsınız. Hatta Elektronik sigarayı da bırakmak istiyorsanız bu yolla bırakabilirsiniz. Nikotin ihtiyacımız çok önemli. Başlangıçta bir iki ay alıştığınız nikotini almaktan çekinmeyin. Aldığınız nikotin oranına uygun tüketmelisiniz. Tüketim miktarı en az nikotin oranı kadar önemli. Nikotini zamanla azaltmayı planlayın ama en başta değil. Sakın bu hataya düşmeyin.

      Yanıtla
  7. Merhaba öncelikle yazının büyük bölümünü okudum bu faydalı paylaşım için size teşekkür ederim uzun süredir iyi kötü evyap likit yapıyorum rpm40 pod mod için 50/50 14 mg nikotin fazlamı gelir aroma solub coffe vanilla %20 oranında teşekkürler şimdide

    Yanıtla
    • 14 mg nikotin kadar günlük ne kadar likit tükettiğiniz de önemli. Bunu yazmamışsınız. 2 ml likit tüketiyorsanız yaklaşık 1,2 paket sigaradaki nikotine denk gelir. Günde 1 paket içerken pod moda başladıysanız ve günde 2 ml 14 mg/ml likitten fazla tüketmiyorsanız uygundur. Yalnız %20 aroma çok ama çok fazla. aromayı %10 seviyelerine çekmenizi tavsiye ederim. Lütfen blogta şu şekilde arama yapınız: bilimsel+aroma

      Aromalarla ilgili benim özetlediğim bazı bilimsel çalışmalara ulaşacaksınız. Okuyabilirseniz aromaların elektronik sigaradaki en büyük bilinmeyen bileşen olduğunu siz de göreceksiniz. Tabii siz bilirsiniz. Uzun vadede net zararı bilinmese de, kısa ve orta vadede insan hücreleri için toksik kabul edilen aldehit üretiminden aromalar sorumlu. Bunu göze alıyorsanız %20 aroma kullanmaya devam edin.

      Veya %10 yeterli olan aromalar bulun ve reçetelerde toplam aroma oranını 10 dan fazlaya çıkarmayın. %10 sembolik bir rakam. ne kadar az o kadar iyi. Kendi adıma %10u hiç geçmedim, ilk 4 yılımda %4-5 aroma kullandım. sonra “vapers tongue” denilen şey oldu ve bu nedenle %10a çıktım. birkaç ay elektronik sigaraya ara versem yine %5 aromaya dönerim.

      Yanıtla
  8. Bilgilendirme yapayım.

    Pod cihaz da 60/40 50/50 40/60 0mg ve 3mg serbest nik. Denedim. Gayet güzel.
    Şahsi fikrim nikotinsiz fakat aramada tütün ayni hissi veriyor.

    Vg olarak yakınlarım KLKOLEO markasını önerdi ama size danışmak istedim. Nasıldir? Denediniz mi?

    Yanıtla
    • denemedim, ancak USP sertifikalı, ithal, 99.7 saflıkla tüketilebilir bir gliserin. tadı şekerli mi nötr mü bilemem ama aroma eklenince hepsi aynı oluyor zaten. osmanlı aroma diye bir yerde 100 ml 24 lira diyor, ben bu parayı hayatta vermem! aşırı pahalı.

      Yanıtla
  9. Son Sorular ile sizi rahat bırakacağım 🙂

    *POD ile Esigara arasındaki fark Nikotin türü. biri salt işlenmiş diğeri free
    *vg/pg ve aroma ile hiç nikotin olmadan da pod cihaz da kullanılabilir. nikotin olacaksa salt olmalıdır.
    *POD cihazlarda VG veya pg nin belirli bir min max oranı var mıdır. yani pg 40 altında olamaz gibi
    *Alev kimyada Nicselct salt-s ile 3mg nikotin vg wilmar pg basf almayı düşündüm nedersiniz. veya bunları tek tek alıp mı karışım yapayım?

    Yanıtla
    • pod mod cihazlarda salt nikotin şartı olabilir, kullanmadığım için bilmiyorum ancak vg ve pg tüm cihazlarda ortak yani salt likit için özel vg veya pg bildiğim kadarıyla yok.

      nikotin olacaksa salt nikotin olmalıdır denmiş. Bu durumda pod mod cihazda freebase nikotin kullanılmıyor.
      Pod mod cihazlarda 70-80 vg fazla koyu gelebilir, en az 50 pg kullanmanızı öneririm. Kullanan bir arkadaşım öyle demişti.
      Alev kimyadan tek tek de alabilirsiniz yani bu karışımı nbase olarak alabilirsiniz (başka deyişle salt base). Ayrı ayrı alıp kendiniz likit de yapabilirsiniz.

      eğer bütçeniz varsa 500 ml vg, 500 ml pg alın, yüzdesine karşılık gelecek kadar aroma alın (1 litre salt likit için 100 ml aromayı aşmayacak şekilde, belki 110 ml aroma ama daha fazla aroma olmamalı). Nikotini daha yüksek almanız gerecek. 1 litrenin 3 mg olması için 36 mg 100 ml salt nikotin alın. Karıştırınca elinizde 1100 ml salt base olur 3,3 mg/ml olur.

      Yanıtla
  10. Değerli vaktinizi çok aldım.

    şimdi bende tesadüf alev kimya ya bakıyordum, galiba wilmar (100ml) veya carlo (100ml) vg alacağım birde aroma alacağım.

    ilk şişeyi direk likit ile karıştırıp kullanmaya başlarım. diğerini sizin dediğiniz gibi (yazınızı okudum) yapar elimdeki bitene kadar demlerim zaten 2 haftada bitöez 130 ml karışım.

    piyasada 100 ml vg lerin 25-50 tl arasında olması normal mi? bu soru tamamen konuya hakim olmadığımdan.

    Yanıtla
    • bence normal, vg ve pg tamamen ithal ürünler. kurdaki dalgalanmadan dolayı elinde stok olanlara bakacağız. Stok yenileyenler mecburen fiyatı artıracaklar. Şimdi baktım virago kimyada yarım litresi 80 lira, daha birkaç ay önce 53 lira mı neydi, tam hatırlamıyorum. Alev kimya henüz zam yapmamış görünüyor, ben de hemen oradan alayım, teşekkürler bilgi için, elimdeki vg ler baya azaldı, benim de almam lazım.

      Yanıtla
  11. Teşekkürler bilgi için. çok yardımcı oldu cidden. aroma alazılacak farkındayım ama sağlık daha önemli ne de olsa. yanlış yönlendirilmeseydim zaten şuan yapacağımı ilk anda yapardım. neyseki daha 1 hafta oldu alalı.

    içine ekstra aroma da katabilirim bu bir sıkıntı yaratmaz dimi. hatta nikotin miktarını daha da azaltmış olurum diye düz mantık kurdum.

    Yanıtla
    • Evet içine aroma ekleyebilirsiniz, aroma ekleyecekseniz likiti 1 hafta bekletmeniz lazım. Aromanın likitle özdeşleşmesi 1 veya 2 hafta sürer. Güçlü konsantre bir aroma bulun. Aroma %6-8 ile etki etsin ki az aroma kullanın. Aromayı da dikkatli kullanmanız lazım. Sitemde aromanın tahribatlarına ilişkin pek çok çalışma özeti var. Bir dönem avrupada aromaların komple yasaklanması bile gündeme geldi ama nedense kimse takmıyor.

      Ben 100 ml likitte %10 dan fazla aroma hiç kullanmadım, kullanmayacağım. Viragonun su bazlı aromalarına bakabilirsiniz, şu anda oldukça ucuz. Para derdiniz yoksa keyften alev kimyadan premium konsantre aromalar arayabilirsiniz (veya normalde kimden aroma alıyorsanız).

      Evde likit yapımı ile ilgili yazılarımdan da yararlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  12. Şimdi o zaman ben baya baya fazla nikotin alıyorum ve çok zararlı bir iş yapıyorum ama hissetmiyorum şimdilik. o zaman elimde açılmamış 20mg/30ml var onu 100 ml vg ile baya seyreltip nikotini 4,6 mg/ml ye indirgemem gerek ki rahat rahat 4-5 kartuş içeyim.

    VG için öneri verirseniz sevinirim. birde direk vg’ye likiti boşltmam yeterli mi?

    Yanıtla
    • boşaltın karıştırın için. Herhangi birşey yapmanıza gerek yok, likit de vg de suda çözünür, demlenmiş hazır likitle karıştırdığınız için tekrar demlemenize gerek yok. Aroma tadı baya azalacak yalnız, sağlığınız için aromadan feragat edeceksiniz. VG lerin fiyatları uçtu. Ben zaten wilmar kullanıyordum, piyasada fazla wilmar kalmamış. markalı saflık oranı yüksek ve güvenilir satıcılardan alacağınız tüm vg ler olur. Solumaya uygun vg markaları- sohbet isimli yazıma bakabilirsiniz

      Yanıtla
  13. günde max 1 paket winston içmekteydim. şuan Uwell Koko Prime kullanıyorum, salt likit olarak Hungry Salt 20mg 50/50 aromalı bir likit kullanıyorum. bildiğiniz gibi kartuş 2 ml. anladığım kadarı ile her kartuş da 2 paket sigara nikotini alıyorum. günde 2 veya 3 kartuş tüketiyorum. buda 4-6 paket arası bir sigara demek.
    sigara kullanırken günde 1 paketin üstüne çıktığımda midem bulanırdı fakat bu cihazlarda öle bişe olmuyor. hatta hiç rahatsızlıkda vermiyor.

    bunun acısı sonradan mı çıkar yoksa benim hesaplarda bir sıkıntı mı var.

    Yanıtla
    • işte pod mod kullanmama nedenim. Salt likitin tüm esprisi, nikotin sertliği yaşatmadan hissettirmeden nikotini size vermek. Hesaplamalarınız doğru.

      Günde bir paket sigara içen birisi, 20 mg/ml likiti günde en fazla 1 ml içebilir. Hadi cihaz performansı, ısıtılmadan kaynaklı nikotin alımının az olması diyelim, 1,2 ml ye çıkın ama daha fazlası değil. Naçizane nikotini hissettiren ve size dur demenizi sağlayan freebase nikotinlere dönün. Freebase likitlerde asla 20 mg likiti öksürmeden içemezsiniz, bu da işaret olur, VG ile seyreltip içersiniz. Elinizdeki 20 mg/ml likiti varsa vg ile yarıya seyreltirseniz nikotin oranı azalacaktır, bu şekilde için bari. Yani ya az için ya da elinizdeki likitin nikotinini azaltın.

      Yanıtla
  14. 3mg/ml lik premium likit kullanıyorum. Cihazım drag max tankı yaklasık 4.5 ml. Günde 2 tank içiyorum yani 9 ml. Yaklasık olarak 27 mg nikotin yapar. Sorun şu sigara hiç içmedim nargile içiyorum gün içinde içmemek için elektronik nargileyi aldım yoksa günde 3 4 başlık nargile içiyordum.suan günde 1 bazen hiç nargile içmiyorum. Bu durumda 27 mg nikotin cok mu sigara kadar zararlı mı

    Yanıtla
    • elektronik nargile dediğiniz şey elektronik sigara değil mi? 27 mg nikotin yaklaşık 1 paket sigaradaki nikotine denk gelir. Likitlerdeki nikotin çoğu zaman şişe üzerindeki rakamdan azdır (bununla ilgili bu blogta da bolca çalışma var) ve kullandığınız cihazın nikotini verme kapasitesi de en fazla %80 olur (bununla ilgili de bilimsel çalışmalar kısmında bir araştırma özeti olması lazım). 3-4 başlık nargileden kastınızı anlamadım ancak 27 mg nikotinin çok olduğunu düşünmüyorum, şahsen yıllardır günde 35 mg civarında nikotin kullanıyorum

      Yanıtla
  15. Merhaba. Salt likit 50 mg / 30 ml şişe ile başladım. Günde 1 kartuş yeterli midir zararli mıdır bulamiyorum bir cvp. Ayrica kartuş 1.5 ml.

    Yanıtla
    • Normalde ne kadar sigara tükettiğinizi yazmamışsınız. Tüketmeniz gereken miktarı verecek olan asıl değer odur. Örneğin önceden günde 1 paket sigara içen birisi iseniz günlük nikotin ihtiyacınız yaklaşık 20 mg. Elektronik sigaralarda nikotin alımı daha düşük olduğundan 25 mg da diyebiliriz. 50 mg nikotin içeren bir likit ile günde en fazla 0,5 ml içmeniz gerekir yani bir kartuşu 3 günde bitirmelisiniz.

      Hesaplama için size birkaç hap bilgi vereyim.
      1 dal sigarada yaklaşık 1 mg nikotin vardır, bazı çalışmalarda 1,75 veya 2 mg da deniyor. Sigaranın “light” olması bu gerçeği değiştirmez, light kelimesi sadece vurumun azaltılması ile ilgilidir.
      50 mg/ml bir likitin anlamı: 1 ml likitte 50 mg nikotin olması. Yani elinizdeki likitten 1 ml içtiğinizde 50 mg yani yaklaşık 2 paketteki sigaranın nikotinini alırsınız. Aman dikkat..

      Yanıtla
  16. Five pawns ın black flag risen 12mg likitini aldım mtl için için. Cihazım smok nord pod. 1.4 ohm coil ile içmeye çalıştım lakin hiç buhar gelmiyor burada sorun nedir?

    Yanıtla
    • Likitniiz güzelmiş. Cihazı tanımıyorum, bu nedenle net çözümle ilgili cevap veremeyeceğim. Yalnız şunu söyleyebilirim, 1,4 ohm coil zaten çok buhar vermez, benimkiler 0,15 ohm, 40-45 arası voltta içiyorum, smok v8 baby x4 coil kullanıyorum, tatminkar bir buharı var ama bulut da olmuyor. 1,4 ohm coil hiç kullanmadım, ilk başladığımda bile 1 ohm coil kullanıyordum, bu tip sorularınızı satıcıya sormanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  17. merhaba ben gunde en az 2 paket 2,5 paket sıgara ıcıyordum uzun 2000. bı sekılde calıburn uwel cıhaz aldım 35 mg lık likit aldım daha dogrusu aldıgım yer onu verdı . ben ılk gun az ıctım ama 5 gunde verdıgı butun şişeyı bıtırdım. normal sıgara 2 dal ıctım oda denemek amaclı hanı tadı nasıl gelecektır dıye. normal sıgara canım cok ıstemıyor ama elımde emzık gıbı oldu bu cıhaz kartulu gunde 3-4 kez dolduruyorum ölculerı normalmıdır yoksa abartılımıdır zararlımıdır bılmıyorum. bana yardımcı olurmusunuz rıca etsem hangı lıkıtı kullanmam gerek ıcımı azaltayımmı durduk yere sıgarayı bıraktık buna basladık dıe daha cok zarar vermıyım kendıme en azından tesekur ederım sımdıden

    Yanıtla
    • 35 mg likit aldığınızdan emin misiniz? Yazdıklarınıza dayanarak 35 mg değil 35 ml likitiniz olduğunu ve içindeki nikotin oranını bilmediğinizi anlıyorum. Günde 7 ml likit tüketmişsiniz, belli ki kullandığınız nikotin size yetmemiş. Aslında 7 ml çok değil, en azından benim için. Likiti kendiniz yapsanız bu sorunları yaşamazsınız. İlle de dışarıdan alacaksanız ESF forum diye bir yer var, forum satıcılarından alın, emin olun onlar çok daha güvenilir. Yıllardır hazır likit almadığım için aklıma bu geliyor.

      Sigarayı bırakmanız en doğru karar, lütfen kararlı olmaya devam edin, yalnız o içtiğiniz 2-3 dal sigarayı da bırakmanız lazım. Blogumda dual içiciler yani hem sigara hem elektronik sigara içenler hakkında bolca bilgi var. İkisini aynı anda içmek, elektronik sigaranın sağlayacağı iyileştirmenin önüne geçiyor.

      Günde 2-2,5 paket sigara içen birisinin günlük yaklaşık en az 40-50 mg nikotine ihtiyacı vardır. Daha az alırsanız bir süre sonra sigaraya geri dönmeniz kaçınılmaz olur, üstelik eskisinden daha fazla içmeye başlama riskiniz var. Günde 40-50 mg almak için ise 12 mg/ml bir likit alıp günde 3,5-4 ml likit tüketmelisiniz. Lütfen okumaya devam edin, ciddi bilgi açıklarınız olduğunu görüyorum. Kullandığınız cihazın performansını bilmediğimden kabaca nikotin ihtiyacınızı hesapladım. 12 mg nikotinli likit bulamazsanız 9 mg da alabilirsiniz, bu sefer günde 4,5 ml – 5,5 ml likit tüketmeniz gerekecek.

      Acilen mg ve ml terimlerinin elektronik sigara dünyasında ne anlama geldiğini okuyunuz. Blogumda evde likit yapımı sekmesi altında hepsi anlatılıyor

      Yanıtla
      • hocam 35 mg 50/50 yazıyor şişe de 80 lıraya aldım ben. amerıcan tabaccoo.
        terımlerı cok bılmıyorum okuyacagım yazılarınızı okudumda bıraz zaten ama benım cıhazın deposu 2ml miş. ben gunde 5 defa cok rahat dolduruyorum bunu. aldıgım şişe 4 gunde bıttı. çokda panık yaptım yanı kac paket sıgaraya tekabul ettıgını cozemedım bı turlu 🙂

      • 35 mg/ml nikotinli likiti 80 liraya alamazsınız, 3,5 mg/ml olduğunu düşünüyorum, diğer yorumunuzun altına da yazdım. Bana şişenin fotoğrafını göndermenizi bekliyorum, ekleyebliyorsanız buraya da resmi yükleyebilirsiniz

      • hocam ben bırazdaha arastırdım aldıgım likit 35mg 50/50
        2 paket sıgara ıctıgıme gore gunde ortalama 40 mg nıkotın almam gerkıyor.
        12 mg lıkıtte gunde 4 ml yaklasık
        9 mg likitte 4-4,5 ml ortalama
        benım kullandgım lıkıt 35 mg oldugu ıcın gunde 1 ml cıvarı ıcmem gerek. benım cıhazın tankı 2 ml alıyor ben gunde 8 ml kullanıyorum 35 mg lık şişeden.
        ben anladıgım kadarıyla cok cok cok fazla kullanıyrum yada ben hesapları yanlıs yapıyorum daha yenı basladım hatalarım olabılır bilgilerde
        elımdekı urun 35mg 50/50 bundan emınım. gunde 2 paket sıgara ıcen bırı olarak gunde kac ml kullanmam lazım 1 ml belkı az uzerı olması lazım
        ama ben tankı 4 defa dolduruyorum tank 2ml 8 ml ıcıyorum yanı suan lütfen acıl bı cevap verın bana xxxx musayıtsenız arayadabılırsınız

      • Merhaba,
        Güvenliğiniz için telefon numaranızı sildim. Bu kadar panik olmanıza gerek yok, elinizdeki likit zaten 35 mg değil, olamaz. 50/50 ve 35 mg/ml likit seyreltmeden içilemez, çok acı olur ve ciddi öksürtür. Muhtemelen 3,5 mg/ml. Sizden ricam kendinleilgilen@gmail.com mail adresine likit şişesinin fotoğrafını çekip gönderebilir misiniz? Şişeye bakmam lazım.
        Eğer 3,5 mg/ml ise veya üzerinde %3,5 yazıyorsa haklı olurum. Bu durumda günde 11,5-14 ml likit tüketirsiniz ki bu da sizin günde 8 ml içip üstüne sigara içiyor olmanızı açıklar. Yüksek nikotin satanlar genelde daha fazla kar etmek için yalan söyler. Likitinizi daha güvenilir yerlerden temin ediniz veya kendiniz yapınız.

      • Fotoğraflara baktım. siz SALT NİKOTİN kullanıyorsunuz. Yani yaptığımız hesaplamalar doğru ve çok ama çok fazla içiyorsunuz.

        Salt nikotinin vurumu düşüktür bu nedenle 35 mg rahat içiyorsunuz, oysa normal serbest nikotin kullanıyor olsaydınız bu oranı asla içemezdiniz. Tüm yorumlarımı serbest nikotin için yaptım. Keşke cihazınıza internetten baksaydım, o zaman salt nikotin kullandığınızı anlardım.

        Kullandığınız tarzda cihazlar yer kaplamayan, toplum içinde dikkat çekecek kadar çok buhar çıkarmayan, birkaç nefeste sizi tatmin etmesi gereken ve dikkatli kullanmanız gereken türde cihazlar. Satıcı doğru söylemiş, demek ki size 35 mg az gelmiş, yurtdışında 20 mg üstü yasak. Emzik gibi kullanmanız da çok yanlış. O cihazdan biraz çekip sonra uzunca bir süre cihaza dokunmamanız lazım. Nikotin vurumu düşük olduğundan ne kadar çok nikotin aldığınızı anlamayabilirsiniz.

        Ben pod mod cihazlarla ilgili kararımı çoktan vermiştim. Kendi adıma yaklaşmam çünkü benim gibi nikotin sevenler için aşırı riskli. İçtiğiniz miktarı acilen azaltmanız gerekiyor. Veya satıcıdan tam tersi 3-5 mg bir likit alın, günde 10 ml içseniz de birşey olmaz. Tatmin kısmını bilemem tabii.

      • aşağıdaki cevaba ek olarak maile yazdığım cevap: el alışkanlığınız nedeniyle yorumda yazdığım gibi 3-5 mg olan likitlerden tüketip en azından başlarda çok fazla nikotin alımını engellemeye çalışın bence. Çok yüksek nikotin alıyorsunuz. salt veya serbest fark etmez, çok fazla nikotin alıyorsunuz

  18. Vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten çok yararlı oldu, tebrikler,

    Ben ara sıra sigara içerim, 70/30/9mg full merk yapmama rağmen Mtl de hiç birşey anlamadım. su gibi gidiyor…

    50/50/12mg chemnovatic yaptığımda ise heryerim nikotin oluyor. Fakat fazla içemiyorum bu da sigara özlemini tetikliyor.

    Bunun Bir ortası yokmudur.

    Mod.Revenger
    Atomizer.berserker mtl
    Tedarikçi. İlke Kimya

    Teşekkürler
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • dürüst olayım, ilke kimyadan iki kere 36 mg nikotin aldım. Onlarla yaptığım likitleri içtiğimde günde bir iki tane sigara da içiyorum. Geçen hafta tamamen sigaraya geçmiş bir arkadaşım bana likitlerini verdi, hazır likit, üzerlerinde 6 mg yazıyor. Bunlar bana hafif gelir, ben 12 mg kullanıyorum deyip önce almak istemedim. Sonra bir deneyeyim dedim, 6 mg beni kesti, 1 haftadır bir fırt bile çekmedim. İlke kimyadan bir daha asla nikotin veya nbase almayacağım. Benim deneyimim böyle oldu, üstelik de bloga gelen yorumlara güvenip almıştım. Kim kızarsa kızsın. Şaka gibi.

      Chemnovatic nikotin bende öksürük yapıyor, psikolojik diyebilirsiniz, öyle ya da böyle merck nikotin her zaman favorim. PG olarak basf pg, vg olarak ise wilmar veya evyap. Zaten likit yapınca aroma tüm gliserin, pg tadını bastırıyor. Blogumda “solumaya uygun vg markaları” isimli yazıyı ve “elektronik sigara aroması ve nbase seçimlerim” başlıklı yazıyı incelemenizi öneririm. Bana göre aroma kısmı biraz hikaye, her ne kadar virogo kimyanın su bazlı aromalarını kullansam da başka tedarikçilerden de su bazlı çok aroma alıyorum. Bütün olay nbase de bitiyor. Nbase içindeki nikotinden eminseniz sigara falan içmiyorsunuz.

      Neredeyse aynı cihazı kullanıyoruz, ben de 40 w da 5 ml tankta içiyorum, su gibi likit gidiyor. Sorunuza gelince, başka firmalardan nbase alın, yine merck nikotin olsun. Sonra da kıyaslayın. Bunu yapmanızı şiddetle öneririm. Bir de gerçekten yardımcı olmamı istiyorsanız bana elektronik sigaraya başlamadan önce içtiğiniz sigara miktarını da yazın. Başlangıç hesaplamaları için bu çok önemli. Ona göre size içmeniz gereken likit miktarını yazarım.

      Yanıtla
  19. Çok sevdiğim bir arkadaşımın doğum günümde hediye olarak bana aldığı revenger cihazla elektronik sigaraya başladım. yanında iki şişede premium likit hediye etti. ben normalde gün içinde hiç sigara içmem ama akşam saat 5 den sonra yaklaşık olarak bir paket sigara içen birisiyim. sigaranın yerine bir gün sadece elektronik sigara içtim ve hoşuma gitti ama yinede yanında birkaç tane normal sigara içtim. bunun sebebi anladığım kadarıyla likit tercihinin yanlış olması. yazınızdan yola çıkarak ihtiyacım olan nikotin değerlerindeki likiti kullansam normal sigaraya olan ihtiyacım sizce ortadan kalkar mı?

    Yanıtla
    • evet, fiziksel olarak sigaraya ihtiyacınız kalmaz. ama psikolojik olarak hala sigarayı özlersiniz. Bence sigara kendine özgü ve elektronik sigara sigaranın yanında çok hafif kalıyor. Sigaranın yerine koymak için çaba göstermek gerekiyor, aynı sigarayı bırakır gibi motive olmak gerekiyor, başka türlü hep dönülüyor. Kararlı olmanız lazım.

      Yanıtla
  20. Yazınız oldukça detaylı ve bilgilendirici olmuş. Ben günde bir paket parlement aqua blue içiyordum. Elektronik sigaraya başladığımdan beri günde iki yada üç tane normal sigara içiyorum. Normal sigara içme sebebim anladığım kadarıyla gerekli nikotin miktarını alamama. sizin yaptığınız hesaplamaya göre benim 10 mg nikotinli likitten 2 ml tüketmem gerektiği ama ben 12 mg %70 vg %30 pg likitten yaklaşık olarak 10 ml tüketiyorum ve üzerine sigara içiyorum. hata yaptığım yada eksik olan nokta sizce neresi?

    Yanıtla
    • Yaptığınız hesabı hiç anlamadım. Yazıya göre günde 20 mg ihtiyacınız olduğunu söylemişsiniz, buradan günde 1 paket civarında içtiğinizi anlıyorum. Ancak 12 mg likitten günde 10 ml tükettiğinizi de yazmışsınız. Bu nasıl olur, yani günde 120 mg nikotin tükettiğiniz halde mi yetmiyor? 120 mg nikotin yaklaşık 6 paket sigaradaki nikotine karşılık gelir, ki bu imkansız. Buna rağmen yetmediğini ve üstüne sigara içtiğinizi yazmışsınız. Bunun tek bir nedeni olabilir, siz 12 mg likit kullanmıyorsunuz, kullandığınız nikotin en fazla 2 mg/ml olmalı, başka türlü bu durum açıklanamaz. Hazır likit mi kullanıyorsunuz?

      Yanıtla
  21. Yapılan çalışma yalnızca elektronik sigara likitini içeriyor. bence bu biraz yetersiz olmuş. nikotin alımı yalnızca elektronik sigaradan alınmak zorunda değil. Mesela nikotin bandı yada iqos üzerinde de benzeri bir çalışma yapılarak hepsinin birlikte kıyaslanması ve normal sigaraya göre oranlanması daha objektif bir sonuç verebilirdi.

    Yanıtla
    • olabilir, ancak bu blogta ana konum elektronik sigara olduğu için iqos u önemsemedim. iqos hakkında blogumda iki yazı var şu anda. Yazılarda da belirttiğim gibi iqos’un tuttuğunu çok düşünmüyorum, bakalım phikip morristen iqos un arkasından ne gelecek

      Yanıtla
  22. Çalışma oldukça detaylı ve sizde çok güzel özetlemişsiniz ancak bu çalışma denetimli ve nikotin değerleri tam olan likitler üzerinden yapılmış. Bizim ülkemizde denetim olmadığı için hem nbase de hemde hazır likitte kullanılan değerler denetime tabi olmadığı için bu çalışmadan yola çıkarak piyasada satılan likitler üzerinden değerlendirme yapmak çok doğru değil. 9 mg nbase alıp hazır likitteki 3 mg kadar nikotin alamadığımı bilirim. Eğer ülkemizde denetim olsa sizin yaptığınız çalışma gerçekten bu konuda literatüre girebilir ama denetimsiz ortamda çok anlamlı olmuyor. Emeğinize ve iyi niyetli çalışmanıza kusur bulmaya çalışmıyorum. Beni sakın yanlış anlamayın. Elinize ve emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  23. elektronik sigarada çekim sayısı normal sigaraya göre daha fazla olduğuna göre nikotin alımı çekim sayısı ve çekimin süresine göre değişiklik gösterir. Çekim sayısı cihazların üzerinde puf sayısı olarak görünüyor ancak süresi anlık olarak görünüyor. Cihazın düğmesine basıp çektiğimizde bu sayı artıyor ancak toplam çekim süresi kaydedilmiyor. Bu durumda alınan nikotinin hesaplanmasında bir handikap oluşuyor. Kısa süreli ve sık yapılan çekimde nikotin miktarı yüksek bile olsa daha düşük nikotin alınmış oluyor. Bu ayrıntı bence göz ardı edilmemeli.

    Yanıtla
    • aldığınız nikotini cihazın üzerindeki puf rakamlarına göre hesaplamak bana doğru gelmiyor. hesaplamayı tükettiğiniz likit ve kullandığınız mg/ml nikotin değeri üzerinden hesaplamanız daha doğru. Tabii hazır likitlerdeki nikotini bilmeniz imkansız. Bir de evde karışım yapıp likit olarak satanlar var. Ne kullandılar, ne kadar havalandırma yaptılar belli değil. Size tavsiyem güvenilir bir nbase firmasından nikotin oranı belli nbase almanız ve su bazlı aroma kullanarak kendi likitinizi kendinizin yapmasıdır. Puf sayısı ile bir yere varabileceğinizi sanmıyorum

      Yanıtla
  24. çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı yazmışsınız. öncelikle elinize sağlık. benim kafama takılan bazı likitlerde nikotin oranı 0,6 mg bazılarında 6 mg yazıyor. bu iki nikotin değeri arasında on kat fark mı oluyor?

    Yanıtla
    • hayır ikisi de aynı.
      sorun şu:
      6 mg nikotin ifadesi yanlış, kolay olsun diye herkes böyle kullanıyor ama doğrusu 6 mg/ml dir. Yani her bir 1 ml likitin içinde 6 mg nikotin vardır. Yani 100 ml 6 mg/ml bir nbase de toplam 600 mg nikotin vardır (yaklaşık 30 paket sigaradaki nikotin) Bunun % ile ifadesi de %0,6 dır.

      Yanıtla
  25. Elektronik sigaraya yeni başladım. smok al 85 cihaz aldım ve Natura Maxboro Likit 0,3 mg likit aldım ama bütün gün içmeme rağmen sigara isteğim hiç azalmadı. Normalde günde bir pakete yakın marlboro box içiyordum. benim şu anda kullanmam gereken likitin içeriği nasıl olmalı? bu konuda yardımcı olursanız müteşekkir olurum.

    Yanıtla
    • sorunuzun cevabı uzun olduğundan 15 gün gecikmeli yayınlıyorum, kusura bakmayınız. Bazı yorumları cevaplamak için vakit gerekiyor.

      öncelikle likit seçiminiz hakkında konuşalım. natura maxboro ben de başlangıçta kullandım, %50 pg içeriyor diye biliyorum, oldukça sert bir likittir, içebiliyorsunuz anladığım kadarıyla.

      Günde 1 paket sigara içen birisi günde 20-30 mg arasında nikotine ihtiyaç duyar. Yazıda da belirttiğim gibi bazı kaynaklarda 1 dal sigarada 1 mg nikotin var denirken başka kaynaklarda / çalışmalarda 1 dal sigara için 1,5 mg nikotin deniyor, bu nedenle 20-30 mg nikotin ihtiyacınız var diyoruz. Bu da günde 5 ml likit tüketimi yaparsanız en fazla 6 mg/ml nikotin kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

      Kullandığınız cihaz, performanslı cihazlardan kabul edilebilir. Cihazın %80 verimlilikle çalıştığını varsayabiliriz (en performanslı cihazlarda bile %100 nikotin verimi yok, blogumda ilgili çalışma var).

      Tüm bu bilgiler ışığında günde 5 ml likit tüketip 6 mg/ml nikotinli bir likit kullanın, sigara isteğiniz kesilecektir. Daha az içiyorsanız nikotin oranını artırın veya tam tersi. Yukarıdaki yazıya göre kendi ihtiyacınızı kendiniz hesaplayın. En sağlıklı yol budur.

      Yanıtla
  26. Konudan bağımsız olarak bir öneri:
    Yanınızda daha yüksek mg içeren likitler de bulundurun

    Yedek cihazınızı yanınızdan ayırmamanızı ve hem tankının hem de pilinin sürekli dolu olması gerektiğini daha önceki yazılarımda birkaç defa dile getirmiştim. Şimdi kilit nokta şu; yedek cihazınızdaki likitinizin nikotin oranı normalde kullandığınızdan fazla olsun. Örneğim kullanıcı 6 mg nikotin içerikli bir likit kullanıyorsa yedek cihazında 9 mg nikotinli bir likit olmalı. Böylelikle yedek cihaz aynı zamanda emniyet sibobu görevini de görmüş olacak. Eğer elektronik sigaraya yeni başlamış bir kullanıcı mevcut likitinden gerekli nikotin tatminini elde edemiyorsa yedek cihazındaki daha yüksek nikotinli likitinden bu tatmini edinebilecektir ve ateşli sigaraya dönüş riskinin önüne geçecektir. 

    Yedek tankta biraz daha fazla mg kullanmanın başka bir nedeni de şu. Örneğin akraba ziyaretleri gibi uzun saatler elektronik sigara içemeyeceğiniz herhangi bir ortama girdiğinizde, elektronik sigara saatler sonra hafif gelebilir veya sizi tatmin edemeyebilir. Böyle durumlarda daha yüksek mg likitten birkaç çekişle, saatlerce içemediğiniz için üzerinizdeki yoksunluğu hemen atarsanız sonra yine normal likitinize dönersiniz 

    Nikotin içeren likitlerde dikkat edilmesi gereken diğer bir noktada cilde temas ve yapılması gerekenler. Nikotin cilde temas ettiği zaman cilt tarafından emilir ve kana karışır. Nikotin bantları da bu mantıkla çalışır. Elektronik sigara likiti dolum sırasında cilde temas edebilir, çok uzun süreli ve yüksek miktarlı nikotin içeren likitlerle bu temas olması durumunda, likitin cilde temas ettiği yer bol suyla yıkanmalı. Yıkamakla kalmayın, birkaç saat elektronik sigara da içmeyin. 

    Yanıtla

Yorum yapın