Elektronik sigara bağımlılık yapıyor mu sorusunun cevabı için İngilizce “is vaping sticky enough” başlıklı bir makaleden yararlandım. Makalede hem elektronik sigara hem de sigara içenlerin oranları, bunun olası neden ve sonuçları yer alıyor.

Elektronik sigaranın bağımlılık gücüyle alakalı olarak "Elektronik Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri” isimli yazımda bahsettiğim makalede, elektronik sigaranın bağımlılık seviyesi ve dual içiciler yine odak noktası.

Elektronik Sigara Bağımlılık Yapıyor mu?


Elektronik Sigaranın Yanı Sıra Sigara İçiyor musunuz?

Ben dahil pek çok elektronik sigara kullanıcısı ilk 6-7 ay bir adet dahi sigara içmediği halde, sonradan bir iki tane derken günde birkaç tane normal sigara içmeye başlayabilir. Bu duruma o kadar çok örnek gösterebilirim ki! 

Neden hem sigara hem de elektronik sigara içiyoruz? Acaba elektronik sigara, normal ateşli sigara kadar bağımlılık yapmıyor mu? İkisini birden içmenin ne gibi zararları var? Neden sigara içme ihtiyacı duyuyoruz? İkisini aynı anda içmek daha mı zararlı?

Elektronik Sigara Bağımlılık Yapmıyor mu? 

Elektronik Sigara Zirvesinde tartışılan önemli konulardan biri, elektronik sigaranın normal sigarayla kıyaslandığında yeterince bağımlılık yapmamasıydı. Jonathan Foulds, sunumunda bu duruma yer verdi ve şunları söyledi:

“Son 30 gün içinde elektronik sigara kullananların %87’si dual içicidir; başka bir deyişle elektronik sigara yanında başka bir tütün ürünü (daha çok ateşli sigara) kullanıyorlar.”

Bu bilgi ışığında şüphesiz buharlama başarısız görünüyor yani elektronik sigara ateşli sigara kadar bağımlılık yaratmıyor.

Hem Sigara Hem Elektronik Sigara Aynı Anda İçilmemeli

Dual İçici Olmayın yazımda da belirttiğim üzere biz elektronik sigara kullanıcılarının bir karar vermesi gerekiyor. Ya sigaradan devam edeceğiz ya da sadece elektronik sigara içeceğiz. İkisini aynı anda içmemiz önerilmiyor.

Elektronik sigara sektörünün şu andaki durumu iyi değil. Yanlış uzman topluluğundan gelen bulgularla yasal düzenlemeler yapılıyor. Yanlış diyoruz çünkü bulgular, tüketiciye ve kullanılan teknolojiye yabancı kişiler tarafından üretiliyor. İş kararları, aynı hatalı anlayışa dayanarak yapılıyor. Buharlama alanında bir kere düzenlemeler yaptıktan sonra, bunların tersine çevrilmesi çok zor.

Elektronik Sigara Bağımlılık Konusunda Neden Başarısız?

Elektronik sigaranın bağımlılık konusunda başarısız olmasının birçok nedeni sıralanmış. Yukarıda linkini verdiğim yazıda 3 madde halinde bu nedenleri şöyle anlatmışlar.

Kurulu sisteme karşılık “beta” teknolojisi

Sigaralarda tam bir kurulu sistem mevcuttur. Alırsınız, paketini açarsınız ve yakarsınız. Her yerde ve her ülkede bulabilirsiniz. Oysa elektronik sigaralar yenidir, pek çok marka vardır, performans çeşitliliği vardır, kullanımı bilgi gerektirir, sürekli bakım ister vs. Ayrıca elektronik sigara teknolojisi yıllar içinde çok hızlı gelişmektedir.

Tiryakilere Elektronik Sigaranın Hafif Gelmesi

Elektronik sigara kullanan sigara içicileri, ayrım gözetmeden her türlü tütün ürünü kullanan kişiler olabilir (sigaranın yanı sıra nargile, puro vs de içen). Sigara içenlerin yüzde 40’ı diğer tütün ürünlerini kullanmaktadır. Elektronik sigaraya geçtiklerinde de bu alışkanlıklarını korurlar.

Sigaranın zararlarını azaltmak için elektronik sigaraya başlamış insanlar, sigaraya bağımlı oldukları için başlarda sigaraya-benzer elektronik sigara cihazları kullanabilir. Sigaraya-benzer elektronik sigara modellerinin aroma ve nikotin verme açısından daha güçsüz oldukları bilinmektedir. Elektronik sigarada yetkinleşen bir kullanıcı bir süre sonra bu tip sigara-benzeri modellerden vazgeçer; doldurulabilir, güçlü sistemlere geçer ancak sadık tiryakiler sigara-görünümlü modellerden ayrılamayabilir. Cihaz kalitesiz olunca da yeniden sigaraya döner.

Korku, belirsizlik, şüphe

Herhangi bir teknolojinin veya ürünün benimsenmesi söz konusu olduğunda içinde bulunduğumuz koşullar önemlidir. Devletler ürünlere vergi koymaya ve ürünlerin kullanımlarını sınırlamaya başladı. Bu süreçte sağlık grupları ve yerel sağlık departmanları topluca, geniş kapsamlı negatif pazarlama ve halkla İlişkiler için milyonlarca dolar harcadı. Özellikle elektronik sigaraların insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmada “etkisiz” olduğunu ve buharlamanın çok sayıdaki (aşırı abartılı) tehlikelerini vurguluyorlardı. Bu kampanyaların belki de en rahatsız edici özelliği, sigara içenlere kıyasla buharlamanın göreli riskini çarpıtmaları idi.

Elektronik Sigara Kullanıcıları Sigara da İçiyor

Elektronik Sigara ve Sigara Birlikte Kullanılıyor başlıklı yazımda "Are Some E-Cigarette Users “Blowing Smoke” isimli bir yayından bahsettim. Bu çalışmada yalnızca elektronik sigara kullandığını bildiren yaklaşık altı kişiden bir tanesinin tütün sigarası içtiği ortaya çıkmıştı.

Ayrıca yalnızca elektronik sigara kullandığını beyan eden eski sigara tiryakilerine dikkat edilmesi gerektiğini de söylüyorlar çünkü araştırmacılara göre, bu grupta yer alan ve son 6 ayda sigara içmediğini söyleyen 6 kişiden biri arada bir veya hala sigara içiyor olabilir.

Ve tavsiyede bulunuyorlar: Sadece elektronik sigara kullandığını beyan edenlerin idrarlarındaki NNAL biyolojik izlerine bakın!

Elektronik Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri ve Esigara Bağımlılık Oranı

Elektronik sigaranın uzun vadeli etkilerine yönelik olarak yukarıda linkini verdiğim "Elektronik Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri" isimli çalışmada, çeşitli içim şekillerine sahip 181 kişi üzerinde testler yapılmış. Bu içim şekillerinden biri de hem sigara hem de elektronik sigara içenler.

Bu çalışmada katılımcılar anket doldurmuş ve bunun yanı sıra onlardan nefes, tükürük ve idrar örnekleri alınmış.

Alınan örnekler sonucunda hem elektronik sigara hem de sigara içen kullanıcılarda oldukça yüksek seviyede kanserojen ve toksik maddeler tespit edilmiş.

Yalnızca elektronik sigara kullananlarda ise bu oranlar, nikotin replasman terapisi (örneğin nikotin bandı) kullananlar ile aynı düzeylerde bulunmuş.

YORUMUM

Korku, belirsizlik ve şüphe başlığı ile ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Türkiye’de önce akciğerde su toplanıyor dendi, bu su toplamasını iddia eden bilimsel çalışma veya kaynak gösterilemedi, sonra elektronik sigaralar patlıyor dendi. Hatta daha ileri gidip elektronik sigaranın sigaradan daha zararlı olduğunu iddia eden kişiler dahi oldu!

Abartma konusunda Türkiye kadar ileri giden ülke olduğunu sanmıyorum çünkü elektronik sigara sadece Türkiye ve bazı fakir ülkelerde tamamen yasak. Tam liste ESF Forumda defalarca paylaşıldı.

Başka şey olsa İngiltere veya Avrupa’dan gelen bilimsel çalışmalar dikkate alınırken, İngiltere’nin topyekün elektronik sigarayı teşvik etmesine dahi kimse değinmedi. Basın kuruluşları bu yayınlardan veya İngiltere’deki Amerika’daki serbestleşen elektronik sigara piyasasından hiç bahsetmedi. Hatta Türkiye medyasından bir haber paylaşayım.

Bilimsel dayanak verilmeden esigara kötüleniyor
ATV de yapılan bir haber, bilimsel dayanak verilmiyor

Bu tip haberlerin etkisiyle sadece Türkiye'de değil dünya genelinde elektronik sigara bağımlılık yapmıyor diyebiliriz.

Bonus: Bir Analistin Görüşleri

08 Mayıs 2017 tarihinde ilk elektronik sigara zirvesinde Wells Fargo analisti Bonnie Herzog şu ifadeleri kullanmış:

“…elektronik sigaralar ateşli sigaralardan daha az zararlı olabilir ancak elektronik sigarada sigara tatmini hala zayıftır– elektronik sigara kullananların %87’si hala aynı miktarlarda ateşli sigara da kullanmaktadır çünkü elektronik sigaranın nikotin tatmini açısından ateşli sigaradan daha iyi olduğunu düşünmemektedirler... Bu cümlelerde göreceğiniz üzere elektronik sigara ile ilgili yapılan açıklamalarda hep "ancak, olabilir" gibi yuvarlak ifadeler kullanılıyor ve bu bilinçli yapılıyor. 

Kesin Verilere Rağmen Yuvarlak Cümleler Kullanılıyor

Oysa uzman topluluğunda, buharlamanın sigara içmekten gerçekten daha güvenli olduğu konusunda değişmez bir anlaşma var. Buna rağmen elektronik sigaranın sigarayla karşılaştırıldığı durumlarda halen sürekli “olabilir, belki” gibi kelimeler duyuyoruz.

Buharlama teknolojisinin zayıf bir şekilde anlaşılması, Amerikan tütün kontrolündeki tek sorun değil. Elektronik sigara camiasının da, kendi bilgisini halka çevirmekte başarısız olduğu görülüyor . Tüm bunlara rağmen, elektronik sigara zirvesi, buharlamanın aslında sigara içmekten daha güvenli olduğunu inandırıcı ve ezici bir çoğunlukla duydu.

Elektronik Sigara Camiasındaki Yardımlaşma Göz Ardı Ediliyor

Elektronik sigara tatminin zayıf olduğunun söylenmesi pek çok elektronik sigara içicisi açısından doğru değil. Sigarayı bırakmış onca insan var ve bu kişilerin ezici çoğunluğu eski sigara tiryakileri. Burada dikkat çekilen şey, elektronik sigara camiasında hiçbir sektörde görülmeyen bir yardımlaşma olması. Forumlar, bloglar, toplantılar yoluyla aslında buhardaşlar tüm bildiklerini paylaşıyor. Bu kadar güçlü topluluklar ve bilgi birikimi görmezden geliniyor.  Ayrıca cümlede “%87’nin aynı miktarda ateşli sigara içtiği” gibi herhangi bir kaynağa dayanmayan bir bilgi de var.

İkisini Bir Arada İçmek Daha mı Zararlı?

Hem sigara hem de elektronik sigaranın bir arada içilmesinin tam olarak zararları ortaya konulmamış. Sadece bu gerçeğin var olduğu çalışmalarla gösterilmiş.

Hem sigara hem esigara içenler yorum


Ancak;

İçinde ne olduğunu tam bilmediğiniz ev odalarında yapılmış facebookta satılan güya premium evyap likitler (freebase likit, salt likit fark etmez) almaya devam ederseniz, risklerine de katlanırsınız.

Nbase de çok oynama olmaz çünkü üç aşağı beş yukarı tatlar ve markalar belli. Nbase bileşenlerinin ithali veya satışı yasak değil. Güvenilir ve sizinle ilgilenen satıcı bulmak çoğu zaman yeterli ancak şu ev yapımı likiti evde yapıp satanların suda bile çözünmeyen ucuz aroma kullanma ihtimali çok yüksek. Ayrıca kuru puf yapıp duran acemi subohm içiciler var, kuru puf durumunda elektronik sigaranın zararı, normal ateşli sigaradan 250 kat fazla olabiliyor (bununla ilgili bilimsel çalışma için sitede kuru puf kelimelerini aratınız). Konusu açılmışken, freebase nikotinden şaşmayın derim.

Özetle, yanlış kullanırsanız sigaradan daha zararlı diyenleri haklı çıkarırsınız. Ancak doğru kullanırsanız şahsen sigaradan çok daha az zararlı olduğunu kendi bedenimden gördüğüm iyileşmelerden yola çıkarak söyleyebilirim. 10 sene sonra kafamda üçüncü bir kulak çıkacak mı bilemem ama şu andaki halimden, solunum yolumdaki düzelmelerden ve artan yaşam kalitemden gayet memnunum.

Yazıyı burada kesiyorum, sanırım anlatmak istediğimi anlattım. Kimseyi dinlemeden bilimsel yayınları takip etmeye devam edeceğim. .

Son Sözler

Biz Türk halkı olarak laf ebeliği yapan ve hiçbir bilimsel kaynak göstermeyen haberlere alışmadık mı? İngiltere’deki doktorlar boş gezen bilgisiz kişiler mi? İngiltere’de kardiyologlar neden tiryakileri sigaraya yönlendiriyor? İngiltere’de neden tiryakilere elektronik sigara reçete ediliyor ve ücretini devlet ödüyor? Yine İngiltere’de sigara içen hamile kadınlara elektronik sigara broşürü dağıtılmıyor mu?

Ayrıca elektronik sigara camiasında hiç bir sektörde olmayan dayanışmanın en önemli örneklerinden biri de bu blogtur. Blogtan hiç bir gelirim olmadığı halde insanlar sigaradan kurtulsun ve binlerce insana yardım ederek kendi ruhani seviyem yükselsin diye uğraşıyorum.


Elektronik sigara bağımlılık ve dual içici yazısı yorum



Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski