Pasif içicilik ateşli sigara içenlerin en iyi bildiği konu. Uzun zamandır elektronik sigaradaki pasif içicilik hakkında yazmak istiyordum. Bu konuda birkaç çalışma var. Olumlu eleştiriler almış güvenilir gördüğüm iki tanesini özetlemeye çalışacağım.  Konuyla ilgili olduğu için bu yazıya da aynen kopyaladım.

Elektronik Sigarada Pasif İçicilik


İki gün önce Türkiye’de elektronik sigaranın, tütün mamulleri gibi değerlendirileceği ve araçlarda içilmesinin yasaklanacağını öğrenince artık bu yazıyı yayınlamanın zamanı geldi dedim. Yayınlanmış bilimsel çalışmaya göre, elektronik sigara neredeyse insan nefesiyle eşit değerlere sahipken (aşağıda 1. çalışma), ateşli sigara çok ciddi zehirli hava taneciklerinin salınımına yol açıyor. Aşağıdaki ikinci yayınlanmış çalışma biraz daha olumsuz gibi görünse de, aslında vg-pg-aroma kaynaklı hiçbir salınımın olmadığını yani nikotin olmayan likitlerin pasif içicilik yaratmadığını ortaya koyuyor.

İki çalışmada da üflenen buhar/duman için aerosol kelimesi kullanılmış. Bunları aerosol olarak bıraktım. Havaya salınan partikül, tanecik gibi düşününüz.

1. Elektronik sigara ve pasif içicilik

Çalışmanın orijinal başlığı: Comparison of select analytes in exhaled aerosol from e-cigarettes with exhaled smoke from a conventional cigarette and exhaled breaths.

Çalışmanın başlığı – Türkçe: Elektronik sigara ile dışarı verilen aerosollerdeki belirli analitlerin, geleneksel sigara ve nefes ile dışarı verilenlerle karşılaştırılması

Yayınlandığı dergi: US National Library of Medicine, National Institutes of Health, Amerika

Yayınlandığı tarih: 27 Ekim 2014

Araştırmacı: Gerald A. Long

Ücretsiz, verdiğim linkte makalenin tamamı yer alıyor.

Özet: Dışarı üflenen aerosoller, iki lider Amerikan menşeli elektronik sigara (e-sigara) cihazı ve ateşli sigara içen insan deneklerin kullanımı ile fenolikler, karboniller, su, gliserin ve nikotin için analiz edilmiştir. Vakum destekli filtre tamponu yakalama sistemi kullanılmıştır. Elektronik sigara ile dışarı üflenen aerosol bileşiminin dağılımı ve kütle dengesi: % 99.9’dan fazla su ve gliserin ve az miktarda (<% 0.06) nikotin olarak bulundu.

Dışarı üflenen elektronik sigara aerosolündeki toplam fenolik içerik, nefesle üflenenden ayırt edilemezken, dışarı üflenen sigara dumanındaki toplam fenoliklerin, dışarı üflenen elektronik sigara ve nefeslere göre anlamlı derecede daha büyük olduğu belirlendi (ortalama 66 µg / seans (aralık 36 ila 117 µg / seans)). Aynı sonuçlar karboniller için de bulunmuştur. Karbonil açısından elektronik sigara ve nefes arasında fark yokken, ateşli sigarada ortalama 242 µg/seans (aralık 136 ila 352 µg/seans) karbonil tespit edilmiştir.

Bu sonuçlar, dışarı üflenen elektronik sigara aerosolünün, dışarı üflenen nefeslerde gözlenen seviyelerin üzerinde fenolikler ve karbonillere maruz kalma riskini arttırmadığını göstermektedir.

Ekshale kelimesi yerine dışarı üflenen ibaresini kullandım, daha açıklayıcı oluyor. Konvansiyonel yani geleneksel sigara ibaresi yerine de ateşli sigara dedim. Bunlar çalışmanın anlaşılması için değiştirdiğim ifadelerdir.

2. Pasif Elektronik Sigara İçiciliği

Çalışma Başlığı: Elektronik Sigaradan İkinci Elden Buhara Maruz Kalma- Pasif elektronik sigara içiciliği (Secondhand Exposure to Vapors From Electronic Cigarettes)

Yayınlandığı dergi: Nicotine & Tobacco Research,  Cilt 16, Sayı 6, 1 Haziran 2014, Sayfalar 655-662

Yayınlandığı tarih:11 Aralık 2013

Araştırmacılar: Jan Czogala, PhD  Maciej L. Goniewicz, PharmD, PhD  Bartlomiej Fidelus, PharmD Wioleta Zielinska-Danch, PhD  Mark J. Travers, PhD  Andrzej Sobczak, PhD

Ücretsiz, makale ismini aratırsanız çalışmanın tamamına ulaşabilirsiniz.

Amaç ve katılımcılar: Bu çalışmanın amacı, elektronik sigara kaynaklı nikotin ve diğer tütünle ilişkili toksik maddelere karşı ikinci el maruziyeti değerlendirmek. Özel bir odada 3 farklı markadan elektronik sigara cihazı kullanılarak bir buhar makinesi yardımıyla buhar üretilmiş ve bu buhar ölçülmüş. Ölçümde nikotin, aerosol parçacıkları (PM 2-5), karbon monoksit ve uçucu organik bileşikler (VOC) olmak üzere seçilmiş havada uçuşan biyo-belirteçler belirlenmiş. Bir sigara makinesi ve kontrollü maruz kalma koşulları kullanarak elektronik sigara buharı üretilmiş. Ayrıca, 5 ikili kullanıcı tarafından üretilen elektronik sigara buharı ve tütün dumanı karşılaştırılmış. Bu beş kullanıcı, hem sigara hem de elektronik sigara kullananlardan oluşmuş.

Sonuç: Çalışma, elektronik sigaraların nikotine ikinci el maruz kalmanın kaynağı olduğunu, ancak yanıcı toksik maddelere maruziyet yaratmadığını gösterdi. Çeşitli elektronik sigara cihazlarının yaydığı nikotin hava konsantrasyonları 0.82 ila 6.23 μg / m3 arasında değişti. Elektronik sigara buharı, ateşli tütün sigarası ile kıyaslandığında, 10 kat daha az nikotin konsantrasyonuna sahip oldu

İç mekanlarda elektronik sigara kullanmak, elektronik sigara içmeyenleri nikotine maruz bırakıyor ancak bu nikotin maruziyeti, ateşli sigaradan 10 kat daha az. Özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve kardiyovasküler rahatsızlığı olan insanlar dahil olmak üzere savunmasız popülasyonlar arasında, elektronik sigara buharındaki pasif içiciliğin sağlık sonuçlarını değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Yorumlarım

Yukarıda ilk sırada yazdığım çalışma, elektronik sigara buharının insan nefesinden daha temiz olduğunu bildirmiş ve bu çalışma gibi “daha fazla araştırma lazım” demişti. Bu çalışma da benzer bir çalışma. Bu çalışmanın farkı şu: Elektronik sigarada nikotin kullanıyorsak, bu nikotinin havaya salınacağını ama normal sigaradan 10 kat daha az miktarda nikotin salınacağını bilmemiz gerekiyor. Nikotin dışında toksik madde salınmamış. Bu çok önemli. Yani nikotinsiz VG-PG-aroma karışımı içenler aslında bulundukları ortama toksik yani zehirli herhangi bir gaz salınımı yapmıyor. Normal insan için bu miktarda nikotinin etki etmeyeceğini düşünüyorum ama çocuklar, hamileler vs nikotin belki zararlı olabilir.

İKİ ÇALIŞMANIN DA SONUCU: Elektronik sigara pasif içiciliğe neden olmaz! 

Benzer sonuçlara sahip bir çalışma daha var!

Aslında benzer sonuçlar veren yayınlanmış bir çalışma daha var: Journal of Chromatography, 04 Eylül 2015, Marco E, Grimalt JO. Bu çalışmaya ait tablo, diğer iki çalışmadan daha olumlu. İlk çalışma elektronik sigara ve nefesi aynı seviyelerde gösterirken bu çalışma, elektronik sigara aerollerinin insan nefesinden daha temiz olduğunu iddia ediyor. Yazı iyice uzadığı için bu çalışmayı özetlemeyeceğim. Sadece uzun zamandır masaüstümde duran Tabloyu aşağıya ekliyorum.

Journal of Chromatography, 04 Eylül 2015, Marco E, Grimalt JO, pasif içicilik
Journal of Chromatography, 04 Eylül 2015, Marco E, Grimalt JO, pasif içicilik

Üç Çalışma Işığında Yorumum:

Elektronik sigara ve pasif içicilik konusunu her elektronik sigara kullanıcısının bilmesi gerekiyor. Şahsım adına açık havada veya havadar yerlerde bebeğimin yanında elektronik sigara içmekten çekinmem ama özenebilir diye gizli içerim. Kapalı alanda içmiyorum ama bunun nedeni pasif içicilik değil, likitlerde kullanılan VG ve PG çok ciddi nem tutma özelliğine sahip, içilen ortamdaki havayı kurutuyor ve bebek ve çocukların burunları tıkanıyor. Bu nedenle içmem. Çalışmalarda bahsedilmemiş ama bu bilgiden şahsım adına eminim.

Özetle araçlarda bebek ve çocuklar varsa bence elektronik sigara içmeyin, sigara zaten hiiiiç içmeyin, aman ha, aracın penceresini açsanız da içmeyin çünkü özellikle VG havadaki nemi bile tutup havayı kurutur. Bebek veya çocuk yoksa araçlarda elektronik sigara içilebilir, kimseye zararı yok. Nikotin salınımı ise eser miktarda olacağından bence önemli değil. Bu açıdan çıkarılan kanuna uyup uymamak sizin inisiyatifinizdedir, ben çalışmalar ışığında yorum yaptım.

Not: Tablolar çözünürlük nedeniyle okunmuyor olabilir, benden mail olarak isteyebilirsiniz. admin@kendinleilgilen.com

Kendinle İlgilen Twitter sayfası

 

 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski