Ek gıda- Bebekler için yumuşak sebze köftesi

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Sebze köftesi bu aralar ailecek sık sık yediğimiz ve favori köftelerimizden oldu. Öyle ki artık bildiğimiz köfteye, kendi aramızda et köftesi demeye başladık.

Ek gıda döneminde bebeğe yiyecek beğendirmek çok zor

Ek gıda dönemi için yazabileceğim o kadar çok şey ve verebileceğim o kadar çok tarif var ki. Bu yazımda HAFTADA İKİ KEZ yaptığım ve diş çıkarma döneminde bile bebeğimin yediği bir köfteden bahsedeceğim. Aslında neredeyse tüm sebzelerde aşağıda anlattığım aynı sistemi denedin, hepsini yedi. Kabuklarını ben yiyorum genelde, yumuşak olan iç harcını ona veriyorum.

Ek gıda dönemi için tariflerimi paylaşmaya devam edeceğim. Anne olmak kategorisi altında Ek Gıda kategorisi açmayı planlıyorum.

Bu tarif karnabahar ile olmuyor. Hayatımda ilk defa tüm köfteleri daha doğrusu yaptığım bir yiyeceği çöpe attım. Çok pis bir kokusu vardı. Yavrum yine de yemeye çalıştı. Hemen sade patatesle köfte yaptım o gün.

Yazıya sebze köftesi başlığı attım çünkü mesela ben bu tarifi havuç ile verdim. Havuç yoksa bal kabağı da müthiş bir alternatif oluyor. Patates hep var.

Benim bebeğim katı gıdaya geçtiğinde tam olarak katı gıdaya geçti yani puding, çorba neredeyse 50 kere yapılıp çöpe atıldı. Ağzını bir kilitliyor, hiç bir şekilde açmıyor, çoğu zaman tadına bile bakmıyor. Zorla ağzına sürdüğümde veya gülerken ağzına kaşığı soktuğumda tükürüyor. Ona verdiğim her şey ille katı olacak. Su ihtiyacını ayrı karşılıyor sıpa. Ya anne sütü ya da direkt su içerek. Bazen de anason çayı içiriyorum (9. aydan sonra çeyrek çay bardağı kadar)

Bir makalede bebeğe verilen tabakta üç renk olmalı diye okumuştum: sarı, kırmızı/turuncu, yeşil. Bu tarifte bir tek yeşil eksik. Bebeğim 1 yaş altı olduğundan henüz yeşilliklere tam geçemedik ama sırf yeşil bir şey olsun diye çok az nane, çok az brokoli de attığım oluyor veya dereotu veya semiz otu. İşte o anda elimin altında ne varsa. Ama yeşilliği ezme aşamasında değil, yumurtayı kırdıktan sonra ekliyorum.

Bal kabağı müthiş güzel bir sebze

Favori olan sebzemiz bal kabağı. Sebze köftesi için yemeklik olan bal kabağı kullanmanızı öneririm. Biliyorsunuz bal kabağının bir yemeklik olanı var bir de tatlılık olanı var. Ben ikisini de denedim ve oldu ama tercih yapmam gerekse yemeklik bal kabağını tercih ederim.

Yemeklik kabak - sebze köftesi için en ideal sebze
Yemeklik kabak – sebze köftesi için en ideal sebze

Sebze köftesini hazırlayıp hava geçirmeyen saklama kabına (tupper) alıyorum ve her gün taze taze kızartıyorum. Genel olarak haftada iki kez yapıyorum, kızartma kısmını ise her gün yapıyorum. Yani harç dolapta duruyor günde 3-4 adet sebze köftesi kızartıyorum.

Yumurta ve un katmadan buzdolabında saklayabilirsiniz
Yumurta ve un katmadan buzdolabında saklayabilirsiniz

Esnek bir tarif

Tarifte kızartma dediysem asla kızgın yağda değil. Tefalin fritözlerinden şu sıcak hava ile ve az yağla kızartan makineyi kullanıyorum. O makineyle beraber köfte tepsisi de almıştım, bu ne işe yarayacak diyordum şu anda elim ayağım oldu. Köfte tepsisine yağlı kağıt geçiriyorum ve hiç yağ koymadan yumuşacık köfteler yapıyorum.

Sebze köftesini yağlı kağıtta 19-20 dakika pişirin
Sebze köftesini yağlı kağıtta 19-20 dakika pişirin

Tarifte tereyağı fazla mı oldu, hiç sorun değil. Bebekte kabızlık varsa patatesi çoğaltın, bebek diş çıkarıyorsa loru çoğaltın. İstediğiniz miktarda koyun, bir sorun olmuyor. Örneğin bir keresinde patates ve bal kabağının yanına yeşil olsun diye birkaç tane bamya koymuştum. Çok güzel oldu. Başka bir gün taze fasulye atmıştım, başka bir gün biraz brokoli ezmiştim elimde. Yani yaratıcılığınızı kullanın. Buharda piştiği için sağlıklı olacaktır.

Püre halini yedirebiliyorsanız ne mutlu. Ben neler denedim, patates tostuna çok umut bağlamıştım mesela ama onu da sevmedi. Eliyle dokunması lazım çünkü bizimkinin. Kaşıkla yediği tek birşey var: Benim yaptığım yoğurtlar. Hazır yoğurtları da tükürüyor.

Standart bir sebze köftesi için gerekenler

  • 1-2 parça balkabağı veya 2 orta boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • Tuzsuz tereyağı
  • Bir avuç kadar rendelenmiş kaşar
  • Tuzsuz evde yapılan lor
  • Yumurta sarısı
  • Galeta unu
  • İsteğe göre yumurta kırmadan önce eklenecek yeşil bir şeyler

Sebze Köftesi Yapılışı:

Sebzeleri buharla haşlama aşaması

Havuç ve patatesleri yıkayıp, soyup küçük dilimler halinde kesip buharda pişirmek üzere tencereye koyuyorum. Pişme esnasında çatalla kontrol edip haşlanıp haşlanmadıklarını anlamaya çalışıyorum. Altındaki su bitebiliyor. Buharla haşlamanın inceliklerine dikkat ediyorum mesela yiyeceklere su değmiyor. Çatal tam battığında ve patatesi eziyorsa haşlanmıştır. İşlem bitince bunları derin bir kaba alıyorum.

Rendelenmiş malzemeyi buhar aparatlarına koyun
Rendelenmiş malzemeyi buhar aparatlarına koyun

 

Malzemeyi en fazla 45 dakika buharda pişirin
Malzemeyi en fazla 45 dakika buharda pişirin

 

Sebze köftesi harcını derin bir kaba alın
Sebze köftesi harcını derin bir kaba alın

 

Sebze köftesi harcına tereyağı, rendelenmiş kaşar ve ev yapımı lor ekleyin
Sebze köftesi harcına tereyağı, rendelenmiş kaşar ve ev yapımı lor ekleyin

Ezme aşaması – Yoğurtla da yenilebilen harç kısmı

Bu karışım sıcakken 2 çay kaşığı kadar tereyağı, 2 avuç lor (loru bolca koyuyorum, zaten kendim yapıyorum, 2 günlük taze lor kullanıyorum, 2-3 günde bir yoğurtla beraber lor da yapıyorum), 1 dilim kaşarın rendesini ekleyip eziciyle eziyorum.

Harcı eziciyle ezin, güzelce karışsın
Harcı eziciyle ezin, güzelce karışsın

Bu harç ılık haldeyken bebeğime bir iki lokma veriyorum. Bazen ılıkken üzerine yoğurt koyup veriyorum. Diş sancısı çekmiyorsa yiyor. Tabii sebze köftesi kadar iştahla yemiyor, kaşıkla yedirmek zorundayım ve bizimki kaşıktan nefret ediyor. Buna rağmen 3-5 kaşık alıyor. Tuz döküp kendiniz de yiyebilirsiniz, oldukça lezzetli.

Sebze köftesi haline getirme aşaması

Karışım iyice soğuyunca içine 1 veya 2 yumurtanın sarısını kırıyorum. Bazen planladığımdan çok sebze haşlıyorum ya da patates büyük oluyor, bal kabağı veya havuç fazla oluyor vs

Yumurta ve un katmadan buzdolabında saklayabilirsiniz
Yumurta ve un katmadan buzdolabında saklayabilirsiniz

 

2 yemek kaşığı harç, 1 yumurta sarısı ve galeta unu ekleyin
2 yemek kaşığı harç, 1 yumurta sarısı ve galeta unu ekleyin

Galeta unuyla köfte şeklini veriyorum. Galeta ununu az kullanmak isterseniz glütensiz yulaf unu da koyabilirsiniz ama hepsi un olmasın, galeta unu muhakkak olsun. Sebze köftesinin tamamını un veya un+ince bulgurla yaptığımda çocuk yemedi.

Sebze köftesi harcına köfte şeklini verin
Sebze köftesi harcına köfte şeklini verin

 

Sebze köftesi hazır
Sebze köftesi hazır

 

Bebekler için oldukça yumuşak, kabuğunu siz yiyin
Bebekler için oldukça yumuşak, kabuğunu siz yiyin

Afiyet olsun

 

Not: Bu köfteyi evime gelen herkese annemlere annemin arkadaşlarına tattırdım, hayatımda yediğim en güzel köfte diyenler oldu. Üstelik neredeyse yağsız ve tuzsuzdu. Onlar yazmamı istedi, ben de yazdım. Davetlerde atıştırmalık olarak yapmaya başladım ben de. Pratik kolay ve müthiş lezzetli.

Kendinle İlgilen Twitter sayfası

.

 

Yorum yapın