Türk medyasında elektronik sigara hangi haberlerle veriliyor?

Herhangi birisi Google arama motoruna "elektronik sigara zararlı mı" diye yazsa, karşısına bu haberler çıkacak. Maalesef Türk medyasında elektronik sigara çok olumsuz şekilde yer alıyor.  

Bu yazıyı elektronik sigara içtiği için olur olmaz eleştiri alanlara yardım etmek için hazırladım. Kısaca haber başlığı ve haber içeriğine karşı benim yorumum olacak.

Türk Medyasında Elektronik Sigara - 1


Türk Medyasında Elektronik Sigara Haberlerine Geçmeden Önce

Elektronik sigaranın zararları illaki var, bir bardak süt içmiyorsunuz! Sonuçta elektronik sigara da doğal olmayan bir nefes alma türü sunar ve akciğerlere doğal olmayan kimyasallar gönderilir. Tamamen zararsız olduğunu düşünmek biraz saçma olur. Odaklanacağımız şey olabilecek minimum zarar olmalıdır.

Türk medyasında elektronik sigara yerden yere vuruluyor olsa da, bilimsel açıdan kanıtlanan iki önemli konu var. Elektronik sigara kuru puf ve yanlış aroma kullanımı nedeniyle çok zararlı olabilir. Bu hususlara dikkat edildiğinde kesinlikle ve kesinlikle sigaradan çok daha az zararlıdır.

Türk medyasında elektronik sigara haber başlıklarını, en hafiften en serte doğru sıraladım.

Haber 1: Elektronik Sigara Masum Değil

Evet elektronik sigara masum değil, yanlış kullanılırsa hiçbir şey masum değildir. Elektronik sigaranın sağlığa zararları hakkında yayınlanmış ve çürütülmüş pek çok makale olduğu da doğru. Ancak konu sigara olduğunda elektronik sigaranın sigara ile kıyaslanamayacak kadar masum olduğunu bulan ve karşı tezlerle çürütülmemiş onlarca çalışma var. 

Haber 2: Elektronik Sigaranın İçinde Nikotin Var

Evet var. Sigaranın zararlarını nikotinden ibaret sanan büyük bir kitle var maalesef. Oysa İsveç’teki Snus çalışması göstermiştir ki belirli bir miktara kadar nikotin ne yararlıdır ne de zararlıdır. Sigaradaki binlerce zehrin içinde nikotin belki de en masumudur. Bu konuyla alakalı olarak "Sorularla Nikotin," "Terapötik Nikotin" ve "Kaç Mg Nikotin Almalıyım" yazılarını okuyabilirsiniz. .

Freebase Nikotin veya Salt Nikotin Fark Etmez

Lütfen freebase nikotin ya da salt nikotin diye aklınızı karıştırmayın, hepsi nihayetinde nikotin. Salt nikotin, freebase nikotinin yani gerçek nikotinin başka kimyasallarla işlenmiş hali. Nikotin daha hızlı hissedilsin, boğazı yakmasın diye çıkarılmış ticari bir nikotin.Kaldı ki büyük bir kitle 0 mg yani nikotinsiz likit tüketiyor.

Fazla Miktarda Alınan Nikotin Toksiktir

Nikotinle ilişkilendirilen pek çok zarar, sanki sigarada nikotin dışında toksik başka bir madde yokmuş gibi algı yaratılıp sigarayı elektronik sigarayla aynı kefeye koyup anlatılıyor.

Fazla miktarda alınan nikotin toksiktir ve damar tıkanıklığı, kalp krizi, ölü doğum, kanser gibi pek çok korkunç sonuca yol açabilir. Bu durum elektronik sigara için de geçerlidir. Ancak elektronik sigara kullanıcıları ihtiyaç duydukları nikotin miktarını kendileri belirleme özgürlüğüne sahiptir. Sigarada böyle bir özgürlük yoktur. Light sigara adı altında yıllarca aynı miktar nikotin satıldı oysa light sigaralarda sadece nikotin algısı düşüktür (sigaralarda light kelimesi kullanılması bu nedenle yasaktır).

Salt Nikotinin Zararı

Fazla alınan nikotinin sağlığa zararları bu kadar iyi bilinirken, 50 mg/ml gibi değerleri freebase nikotinde 6-9 mg/ml düzeyinde hissettiren yani insanları daha çok nikotini aynı anda almaya alıştıran salt nikotinler, bu riski ciddi anlamda besliyor. Salt nikotinlerin dolayısıyla salt likitlerin bu kadar yaygınlaşmasını hiç istemezdim. Kullanıcılar gittikçe freebase diye anılan gerçek nikotinden uzaklaşıyor.

Haber 3: Elektronik Sigara Vücudun Genetik Tamir Mekanizmasını Zayıflatır

Lösev gibi güvenilir bir sitede elektronik sigaranın zararları başlığı altında, fare katilleri olarak dalga geçtiğim bir çalışmanın sonuçları haber olarak verilmiş. Haberde elektronik sigaradan çekilen nikotinin kalp, mesane ve akciğerdeki DNA’ya zarar veren kimyasallara dönüştüğü ve vücudun genetik tamir mekanizmasını zayıflattığı gözlemlenmiştir, deniyor.

Türk basınında elektronik sigara o kadar kötülendi ki, kimbilir Lösev'e güvenen kaç kişi bu habere inandı. Lütfen kuru puf yaratılarak tamamlanan bu çalışmanın detayları ve eleştirisi için Elektronik Sigara ve Kanser başlıklı yazımı okuyunuz.

Haber 4: Elektronik Sigara Olası Bir Felç Riskini Arttırıyor

Türk medyasında elektronik sigara zararlarını nikotine indirmeye çalışan başlıklardan biri. Yine fazla nikotin alımı, yine sigaranın zararlarının sadece nikotinden ibaretmiş gibi gösteren algı oyunu, yine korkutma ve yine temeli olmayan bir iddia. Tabii ki yüksek dozda nikotin felç riskini artırabilir. Yüksek kafein de felç riskini artırır. Ayrıca bu tip haberlerde örnek verdikleri Juul bambaşka bir cihaz. Juul için elektronik sigara cihazı demek bile pek doğru değil.

Haber 5: Elektronik Sigaranın İçinde Tüketimi Yasaklanmış Maddeler Kullanılıyor

Türk medyasında elektronik sigara hakkında yapılan en asparagas ve en kötü niyetli başlıklardan biri.Maalesef bu haber sadece bir değil neredeyse tüm Türk medyasında yer aldı.

Elektronik sigaranın içinde tüketimi yasaklanmış maddeleri, uyuşturucun serbest olduğu Amerika'da kullanıyorlar. Ortalama kullanıcı nikotin, VG, PG ve aroma dışında bir şey kullanmıyor ve bunların hepsi de GRAS yani genel olarak güvenli kabul edilen maddeler listesinde.

Kullanıcı bilinçli olarak fazla nikotin tüketiyorsa bu onun problemi. Ayrıca nicotine rush diye bir olay var. İsteseniz de çok fazla nikotin alamıyorsunuz.Elektronik sigarada yüklenebildikleri tek şey nikotin. Nikotin, tüketimi yasaklanmış bir madde değildir. Nikotinin tüketimi yasaklanmış olsaydı sigara ve nargile de yasaklanırdı.

Haber 6: Elektronik Sigaranın Dumanı da Zararlı

Türk medyasında elektronik sigara haberinde buhar yerine duman geçiyorsa, bilin ki bu yazı asılsız veya çürütülmüş pek çok zırvalıkla doludur. Duman sigarada olur, elektronik sigarada çıkan şey buhardır. 

Haberin asılsızlığını anlatmayacağım. Lütfen "Elektronik Sigarada Pasif İçicilik" yazımı okuyun.

Ayrıca elektronik sigara masum bir su buharı değil şeklinde başlıklar da var. Su buharı değil zaten, olsa olsa gliserin buharı.

Normal sigaralarda tütün ve tütünü saran DOĞAL aromalı kağıt yakılır, kanserojen özellikler de bu yanma sonucu ortaya çıkıyor. Elektronik sigarada ısıtıcı metal bir bobin, içindeki aromayla ıslatılmış pamuğu ısıtır, çıkan buhar da solunur. VG duş buharına PG de diskolardaki yoğun buhara benzetilir. Ama benzetilir, aynı değildir. Aynı olduğunu söyleyen bir çalışma da yoktur.

Hem geleneksel elektronik sigaralar, hem pod mod cihazlar hatta bir raddeye kadar iqos aynı mantıkla çalışır. Tütün sigarasındaki gibi YANMA yoktur, ısıtılarak elde edilen buhar vardır. Bu buharın ne kadar freebase nikotin veya salt nikotin içereceğine de kullanıcı karar verir.

Haber 7: E-sigara Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Değil

Evet yardımcı ama bağımlılık yapmama gibi bir sorunu var elektronik sigaranın. Bu nedenle dual içici diye bir kavram ortaya çıktı yani büyük bir kitle hem sigara hem de elektronik sigara içiyor. Elektronik sigara bağımlılık yapıyor mu? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Ayrıca Elektronik sigaranın olumsuz yanları başlıklı yazımda da bu durumdan bahsetmiştim.

Haber 8: Elektronik Sigara İçeriğinde Asetaldehit, Formaldehit ve Akrolein Var

Bu gazların kuru puf durumunda açığa çıktığı biliniyor ve bunu elektronik sigara kullananlar da kabul ediyor. Burada yaptığımız şey kar-zarar ilişkisini hesaba katmak. Madem her şey sigara ile kıyaslanıyor neden hiç kimse bu toksik maddelerin sigarada en az 50 kat fazla olduğunu yazmıyor.

Haber 9: Elektronik Sigara Kalp Krizi Riskini Artırıyor

CNN Türk'ün yayınlayıp sonrasında Türk medyasında elektronik sigara hakkında çıkan tüm haberlere eklenen maalesef yanlı ve çarpıtılmış bir iddia. Bahsedilen çalışmaların özetleri, bu haberler yayınlandığında blogumda zaten vardı. Lütfen Elektronik Sigara ve Kalp Sağlığı başlıklı yazımı okuyunuz.

Haber 10: Bağımlılık Tuzağının Yeni Adı: Elektronik Sigara

Yeşilay olaya bambaşka bir bakış açısı sunuyor. Elektronik sigaranın tütün endüstrisinin bir oyunu olduğunu iddia ediyor. Yazıdaki başlıklarda da sigaranın özelliklerini yazıp sanki elektronik sigaradan bahsediyormuş gibi bir algı yaratıyor.

Yeşilay-bağımlılık tuzağının yeni adı-elektronik sigara
Yeşilay-bağımlılık tuzağının yeni adı-elektronik sigara

Yazıda görüşlerini bildiren kişi, sigarada nikotin var elektronik sigarada da nikotin var, dolayısıyla ikisi aynı şey deyip kestirip atmış. Yukarıda açıkladığım için tekrar yorum yapmayacağım. 

Elektronik Sigara Camiasındaki Yardımlaşma Göz Ardı Ediliyor

Türk medyasında elektronik sigara ne kadar kötülenirse kötülensin, elektronik sigara camiasındaki yardımlaşma göz ardı edilemez. Başka hiçbir sektörde olmayan bir yardımlaşmadır bu. Çünkü ilk defa sigara benzeri bir cihaz, tütün kartellerinden değil basit bir sigara tiryakisinden çıkmıştır. Bu sektörü tütün firmaları yaratmadı. 

Elektronik Sigarayı Tütün Kartelleri Çıkarmadı

Elektronik sigara, Çin’de sigarayı bırakmak isteyen bir tiryaki tarafından ilk kez icat edilmiş ve dünyaya yayılmıştır. Şu anda tüm tütün firmaları, elektronik sigaranın önlenemez yükselişi nedeniyle sektöre tek tek giriyor. Türk medyasında elektronik sigaraya bu kadar saldırmalarının nedeni de bu.

Elektronik Sigara Caiz Değil Diyen Diyanet Açıklaması

Yazının sonunda Diyanet İşleri tarafından “içinde alkol türevleri kullanıldığı için elektronik sigara caiz değildir” denmiş. Bahsettiği alkol türevi propilen glikoldür ve bu kimyasal, şu anda pek çok paketli gıdada rahatça kullanılmaktadır çünkü GRAS kategorisindedir yani kullanımı güvenlidir. Nem tutucu özelliğinden dolayı gıda ve kozmetik sektörlerinde çok kullanılır. Bir de emülgatör olarak yufka, börek gibi unlu mamullerde kullanılır.


SONUÇ VE KISA YORUMUM

Sevgili kafası karışık okuyucu. İki tarafı da dinledin, bundan sonra karar senin. Tek söyleyebileceğim “ikisinden birini seç”, dual içici olma. Sen sigara içtikçe, sigara kaynaklı zararlardan e-sigara sorumlu tutulur.

Genel olarak Türk medyasında elektronik sigara haberleri çöptür, maalesef gerçek bu.

Yazı fazla uzadığı için burada kesiyorum. Yazının devamı için tıklayınız..

Türk Medyasında Elektronik Sigara yorum

.

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski