Nereden aroma ve nbase alıyorum diye sürekli soruyorsunuz. Yazıda gerekçelerimle beraber aroma ve nbase satın aldığım yerleri yazdım.

Aroma ve Nbase Alırken Dikkat Ettiğim Hususlar

Elektronik sigara aroması ve nbase alırken dikkat ettiğim bazı hususlar var ve yazıda bunlardan bahsetmek istiyorum hem de mail ile gelen “hangi nbase ve/veya elektronik sigara aroması nı tavsiye edersiniz” sorularına da artık direkt bir link ile cevap vermek istiyorum.

Biz eski elektronik sigara kullanıcıları, freebase nikotin ile yaptığımız freebase likit tüketiyoruz. Salt nikotin hala kullanmıyorum ve kullanmayı düşünmüyorum. 

Ticari kaygım olmadığından aroma ve nbase satıcıları hakkında direkt marka ve firma isimlerini de vereceğim.

Herhangi bir firmayla bağlantım yok, kimseye verecek hesabım yok, tabii ki nefret ettiğim ve asla güvenilir bulmadığım elektronik sigara aroması ve nbase / freebase nikotin satıcıları var ama onları yazmayacağım. Sadece kendi tercih ettiğim, sürekli alışveriş yaptığım ve güvenilir bulduğum satıcıları yazacağım.

Aroma ve nbase seçimlerim
aroma

Hangi Freebase Nikotin Markasını Kullanıyorum?

Merck freebase nikotin kullanıyorum.

Nbase en az aroma kadar önemli. Likitini kendiniz yapıyorsanız elektronik sigara aroması arayışından önce nbase arayışı başlıyor. Nbase ne kadar kaliteliyse likit de o kadar kaliteli oluyor. Bakın kaliteli diyorum, güzel demiyorum çünkü nispeten daha kalitesiz bir nbase ile kaliteli bir aroma kullanıldığında da tat güzel olabilir.

Nbase ile freebase nikotin içeren bazı kast ediyorum. Nbase tek başına, aromasız da içilebilecek kadar güzel olmalı. Zaten en doğru içim de bu, yani aromasız içmek.

Nereden Nbase Alıyorum?

Şu sıralar Nbase alacaksam Keyf, İlke veya Alev Kimya‘yı tercih ediyorum. Bu firmalar yıllardır bu sektörde sorunsuzca ilerliyor. Buharistan’ın Fumetti’sini de zamanında kullandım, kullandığım dönemde memnun kalmıştım ama neredeyse 3 yıldır oradan nbase almadığım için şu andaki durumlarını bilmiyorum.

Bu siteyi takip edenlerin bildiği gibi ilk keyf gümüş seri nbase alıyordum, daha sonra şimdi efsane nbase diye andığım optima nbase ile tanıştım. 2 sene gayet memnun şekilde Optima nbase kullandım ancak bu nbase in satışı kalktı. 

Freebase nikotin veya salt nikotin fark etmez, nbase firmasının en az 3 senedir nbase satışını devam ettiriyor olması önemli. Kötü bir nbase ile uzun süre elektronik sigara piyasasında kalamazsınız. Yeni çıkan markaları denemedim, klasik bir insanım. Önceden numune gelirdi, denerdim yorumlarımı yazardım ama artık numune gönderen yok, ben de paramla risk almıyorum. 

Kullandığım nbase bileşenleri / freebase likit bileşenlerim: Wilmar veya evyap vg, basf pg ve merck freebase nikotin (bunlar pek değişmez, biopg falan kullanmayı düşünmüyorum, nedenini “BioPG ve PDO gibi Propilen Glikol alternatifleri” başlıklı yazımda yazmıştım). Neden wilmar veya evyap vg gibi nispeten uygun fiyatlı VG markalarını tercih ettiğimi de “Solumaya uygun VG markaları – sohbet” başlıklı yazımda detaylı olarak anlatmıştım.

 

Hangi Elektronik Sigara Aroması ve Neden?

Aroma konusu en az nbase kadar önemli. Nbase alırken aldığımız risk bence daha az ama aromada durum böyle değil.

Elektronik sigara aroması

Aromalarla İlgili Mevcut Durum

Bir kere çok fazla elektronik sigara aroması çeşidi var, derya deniz bir alan. Freebase nikotinde o kadar da çok seçenek yok varsa da çoğu gereksiz. Yukarıda iki yazıma link verdim, bu yazılarda VG ve PG seçiminde hangi kriterleri kullandığımı anlattım. Nikotin ile ilgili de “Bilimsel: Nikotin Hakkında En Detaylı İnceleme” isimli uzun bir yazım var blogumda. Bahsettiğim  kriterlere uyan çok marka var. Bunları yasal olarak satan çok fazla kimya firması var. Freebase likit ve nbase konusundaki tek sıkıntı nikotin olabilir. Merck adı altında Chemnovatic satıldığını birkaç kez duydum. Bana denk gelmedi çünkü hep tanıdığım, güvenilir bulduğum yerlerden alışveriş yaptım.

İkincisi aroma sektöründe çok fazla satıcı var. Her satıcıda çok fazla aroma çeşidi var.

Üçüncüsü aynı aromanın isimleri firmanın birinde A iken diğerinde B.

Dördüncüsü türlü dalaverelerle Türkiye’ye sokulmuş çok fazla yabancı elektronik sigara aroma sı var ve bunların PG ile seyreltilip efektör eklenerek satıldığını düşünmeden edemiyorum. Örneğin TFA’nın kendi sitesinde %2-3 önerilen bir aromanın aynısı ve burada önerilen oran %10’dan başlıyor. Bu kadar basit.

Orijinal TFA favori markamdır, bir de inewera markasını çok severim. TFA, elektronik sigara aroması sektöründen ziyade genel olarak aroma sektörü için üretim yapan ve en detaylı bilgileri sitesine yazan bilinçli bir Amerikan firması. (Site İngilizce ama Google translate kullanabilirsiniz, ben çok şey öğrendim TFA sitesindeki yazılardan)

Elektronik sigara aroması ve nbase seçimlerim-4
Elektronik sigara aroması ve nbase seçimlerim-4

Aroma Seçerken Nelere Dikkat Ederim?

Elektronik sigara aromaları suda çözünmek zorunda çünkü likitlerin temel bileşenleri olan VG, PG ve nikotin suda çözünüyor ve aromanın tam karışabilmesi için suda çözünmesi lazım. Bir aromayı aldığımda muhakkak su testi yaparım

Dolum aromaları da aldığım olur, bunlar tabi ki faturasız gelir, riski göze alarak kullanırım (pg ile çoğaltılıp efektör eklenmesi riski, kirli yerlerde kirli ellerle dolum yapılmış olma riski, doldururken aromanın havaya ve ışığa fazlaca maruz kalmış olma riski vs)

Faturalı ve dolum tesisinde doldurulan aromalara öncelik veririm, bunu yalnızca yasal çalışan Türk firmalarından alabiliyoruz. Onların da su bazlı, suda çözünen veya solumaya uygun gibi ifadeler kullanıyor olması lazım çünkü Türk aroma firmalarının da ne sattığı genel olarak belli değil.

Diasetil, asetoin içermez gibi ifadeler benim için çok anlamlı değil çünkü tüm bu testler aromalar sıvı haldeyken yapılıyor, solunduğunda ne tip gazlara dönüştüğü belli değil. Genel olarak tereyağı, krema, kahve ve süt aromaları almam, alıyorsam da 100 ml likitte %’2den fazla olmaz (diasetil tereyağı tadı ve benzeri tatlar veren aromalarda oluşuyor)

Renklendirici konusunda dikkatliyim, en iyi aroma renklendirici olmayan ve demlendikçe renk alan aromadır bana göre. Tabii bir de çok az oranın yeterli olduğu aromalar.

Tavsiye edilen son tüketim tarihine inanmam lazım. Çoğu etiket ofiste hiçbir denetimden geçmeden satıcı tarafından basılıyor, zaten etiketin üzerinde resim fotoğraf vs varsa bilin ki o etiket denetimsiz yani kaçak etikettir. Normal bir aroma etiketinde tavsiye edilen tüketim tarihi (TSTT) yazar, resim olmaz, işletme kayıt numarası olur, faturalı gelir vs.

Elektronik sigara aroması genel anlamda suda çözünen yapay aromalardır ve bu nedenle aroma TSTT tarihi geçse de bozulmaz ama tadı değişebilir denir. Benim açımdan en az 6 ay sürem olmak zorunda. Dolum aromalarında bunu bilme şansım yok. Adam belki 2 senedir aynı ürünü satıyor, bunu bilmek mümkün değil. Kaç kere anlatılanla alakası olmayan aroma kullandım. Bunun nedeni az önce söylediğim gibi yapay aromalarda bozulma olmaması, tavsiye edilen son tüketim tarihi kavramı vaat edilen tat için yani bu tarihten sonra aroma bozulmuyor ama tadı değişebiliyor. Satıcı bin bir zahmetle yabancı aroma almış, son kullanma tarihini çoğu zaman önemsemiyor, stoklarını bitirme derdinde. Hele bir de az satılan aromadan aldıysanız vay halinize..

Nereden Elektronik Sigara Aroması Alıyorum?

Faturalı, yasal, dolum tesisi, işletme sicil numarası ve marka tescil belgeleri olduğu için ben tercihimi Virago kimyanın suda çözünen aromalarından yana kullanıyorum. Pek çok satıcıdan aroma aldım, almaya da devam ediyorum ancak sadece bu firmanın suda çözünen aromaların tavsiye edebilirim diğerlerine kefil olamam.

Firmanın aromalarının hepsini beğendiğim söylenemez. Viragonun suda çözünen aromalarının yarısını inceledim. Yalnızca 9 aromasını gönül rahatlığı ile herkese tavsiye edebilirim (yazının sonunda var). Faturalı gelir, şişelerin üzerinde TETT tarihi yazar. Açıklamalarında kullanım oranı yazar, Tarım bakanlığı işletme sicil numarası yazar. Bana sürekli yeni çıkan ürünlerini numune olarak gönderirler. Başka tedarikçiler ise numune göndermez, 10 tane pahalı aroma alsam da ufak bir indirim dahi yapmaz, fatura istediğim anda kem kümler başlar. Dolumla ilgili bilgi asla bulamam. Onların nesini yazacağım öveceğim burada? Herkes yerinde solsun, benim tercihlerim bu yönde.

Özetle Aroma ve Nbase Tercihlerim

Sürekli aroma ve nbase alış verişi yaptığım siteler neredeyse 7 yıldır aynı. Aromalar virago'dan nbase Keyf, alev kimya veya ilke kimyadan. Aşağıda yazıya gelen 18 yorumdan seçtiklerimi okuyabilirsiniz. 

TFA aromaları hakkındaki "TFA Aromaları Yorumlarım - 14 tanesi" ve "Diasetil İçeren Aromalar" başlıklı yazılarım ilginizi çekebilir.



Aroma ve nbase seçimlerim yorum-1

 

Yorumlar Chemnovatic nikotin hakkinda 2

 

Evde likit yapımı sorusu

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski