Demir eksikliği için kaplamasız demir döküm tava

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Demir eksikliği için bugüne kadar önerilen şeyleri hatırlayın. Birinci sırada pekmez geliyor değil mi? Sonra dut kurusu, siyah çekirdekli üzüm. Peki çocuklar ve bebeklerdeki demir eksikliğinde doktorlar ne öneriyor? Kan ilacı tabii ki.

Benim gibi ilaçtan mümkün olduğunca kaçan birisiyseniz çam kozalağı şurubunu dahi duymuşsunuzdur. Başka bir ifadeyle “demir eksikliği için ilaçlar yerine doğal yollarla tedavi bulayım” diye bir araştırma içerisinde iseniz bu yazı işinize yarayacaktır.

Demir eksikliği için neler denedim neler…

Üniversite yıllarında sağlıksız beslenmeye eşlik eden uykusuzluk ve yoğun sigara, çay ve kahve kullanımı gibi nedenlerle demir eksikliği sorunum başladı. İştahsızlık, kabızlık, aşırı kilo kaybı, diş etlerimin çekilmesi, dişlerin çabuk çürümesi.. Bunun gibi pek çok sorunla uğraşmak zorunda kaldım, en kötüsü de suya tutunca kan kırmızı akan tadı iğrenç o hapları yıllarca içmekti. Her içtiğimde tiksindim ama yine de içtim. Başka türlü kan tahlillerinde demir değerim asla yükselmiyordu.

Demir eksikliği için önerilen demir ilaçlarından +2 değerlikli olanlar daha etkili, buna dikkat edin, doktorunuza da sorabilirsiniz, doktor da onaylıyorsa +2 değerlikli demir ilacı kullanmalısınız. +3 değerlikli ilaçla tedavi çok uzun sürüyor

Burada şunu itiraf etmem gerek, demir eksikliği için doğal yollarla neler yapılabilir bilmiyordum, nefret etsem de yoğun tempomda hap yutmak kolayıma gidiyordu.

İlaç dışında yaptıklarım pekmez içmekti, küçükken geçirdiğim zatürree nedeniyle sağ akciğerimde sekel kalmış, her gittiğim doktor bunu söyleyince babam bana orijinal dut pekmezleri bulup getirirdi, dut pekmezi demir eksikliği için de öneriliyormuş, bunu bilmiyordum, ben akciğerlerim için düzenli dut pekmezi tüketiyordum, yani farkında olmadan yıllarca doğal yolla da bir şeyler yapmış oluyorum.

Et yemek zaten hayatımızın önemli bir parçası olduğundan şu ana kadar onu yazmadım. Burada önemli olan yediğiniz et kadar, etteki demiri alabilmek için yanında neler tükettiğiniz. Örneğin alkali beslenme kitaplarına bakarsanız 100 gram et yiyorsanız 300 gram yeşillik yiyin derler. Tamam alkali diyet konumuzla alakalı değil ancak şu kısım önemli “C VİTAMİNİ YOKSA DEMİR ZOR EMİLİYOR”. Demir eksikliği haplarını yutarken buna çok dikkat ettim, etin yanında hep limonlu salata yedim. Bir de 1 saat öncesinde ve sonrasında süt ve süt ürünleri tüketmemeye çalıştım. Kalsiyum da demirin düşmanı, aynı anda alındığında demir emilimi düşük oluyor.

Hibiskus çayı %70 c vitamini %30 demir içeriyor. Bu çayı hayatıma çok geç soktum. İşin komik yani ben bu çayı demir eksikliği için değil C vitamini için kullanmaya başlamıştım, yine farkında olmadan doğru bir şey yapmışım.

200 gram haşlanmış mercimek 6,6 mg yani günlük ihtiyacınızın %37’si kadar demir içeriyor. Demir eksikliğine karşı 7 bitkisel kaynak, yesilist sitesi.

Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balıkta bulunmaktadır.

Günlük demir ihtiyacı:

  • Erkekler için 10 mg
  • Kadınlar için 18 mg
  • Gebelik döneminde 27 mg
  • Emzirme dönemi 18 mg
  • Ergenlik dönemi 15 mg
  • Çocuk için 10 mg 

Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek, börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.

Demir eksikliği için tedavi görenlerin uzak durması gereken besinler: Kepek, kepekli tahıllar, Yağlı tohumlar (örneğin, soya, yer fıstığı), Kahve, Siyah çay, Soya ve soya sütünden elde edilen protein (kazein), Kalsiyum tuzları (Çeşitli maden sularında bulunur. Kaynak: Medikalpark Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir eksikliğine ne iyi gelir?

Son olarak kendi deneyimlerime dayanarak şunu da yazmak istiyorum, demir eksikliği tedavi sürecimde brokoli, ıspanak, kabak çekirdeği ve baklagiller (yoğun fasulye ve mercimek tükettim mesela) bende hiç ama hiç işe yaramadı. Tabii ki yararlı besinler ama demir değerinizi 1 ay yoğun kullansanız dahi ay sonundaki kan tahlilinde yükselten şeyler değil. Yükseltebilmesi için o ay neredeyse hiç çay kahve içmemeniz lazım mesela. Demir içeren gıdalarla beraber c vitamini alıp süt ürünleri almamanız lazım, en son aldığınız süt ürünü saatine göre demir içeren besin yemelisiniz, çok sıkı garip bir diyet yani bu da. Söylemeye çalıştığım şey şu: eğer demiriniz çok düşükse, doğal yollarla demir değerini yükseltmek gerçekten kolay değil.

Bebeğimde demir eksikliği çıktı

Bebeğimde de dönem dönem kan tahlillerinde demir eksikliği çıkıyor. Özellikle iştahsızlık çektiğimiz günlerin (blogumda iştahsız bebekle nasıl mücadele edilir, diye aratınız) vazgeçilmez sorunuydu demir eksikliği. Öndeki dört dişin çürümesinde (bebeğime genel anestezi ile diş çekimi önerdiler başlıklı yazım) demir ilacı ve üstüne sıktığımız limonun çok etkisi olduğunu düşündüğümden 7 aydır doktor tavsiyesine uymayarak demir ilacı vermiyorum. Doğal yollarla demir değerini yükseltmeye çalışıyoruz ve başarılı olduk (düzenli kan tahlili yapılıyor, doktor ilaç kullandığımızı sanıyor, yükselmelerden memnun)

Bebeğimdeki demir eksikliği için neler yapıyoruz?

  • Her gün 1 çay kaşığı üzüm özünün üstüne çok az limon sıkarak herhangi bir içecekle karıştırıp veriyoruz. Genellikle akşam yemeğinin yanında (pekmez yerine organik üzüm özü tercih ediyoruz).
  • Kaplamasız demir döküm tavada köfte ve patates kızartması yapıyorum. Bebeğime vereceğim yemekleri mümkün olduğunca kaplamasız demir tavada hazırlıyorum.
  • Günde bir adet kapya biber veya yeşil biber yedirmeye çalışıyoruz, çoğu zaman 3-4 lokma yiyor ama olsun.
  • Et türevi yemeklerden yarım saat önce ve yarım saat sonra emzirmemeye dikkat ediyorum. Yanı sıra kalsiyum içeren hiçbir ürünü tüketmediğinden, D vitamini damlası almadığından emin oluyoruz.
  • Bugüne kadar kimsenin tavsiye etmediği bir şey bizde çok işe yaradı. Antep fıstığı. Her gün bir avuç antep fıstığı yediriyoruz. 100 gramında 3,9 mg demir var. Biz 50 gram yediriyoruzdur ama ne zaman yese 1 saat sonra yemek istiyor. Belki de psikolojiktir veya tesadüftür. Antep fıstığı yemediğinde sanki o gün beslenmesi eksik olmuş gibi hissediyorum.
  • A vitamini düşüklüğü de demir eksikliğine yol açar. Hem büyüme hormonlarını harekete geçirdiği hem de A vitamini sağladığı için yaz kış üşenmeden her gün muhakkak bir adet havuç yediriyorum.
Brokoli, havuç ve kapya biber vazgeçilmez ürünlerimiz
Brokoli, havuç ve kapya biber vazgeçilmez ürünlerimiz

Demir eksikliği için kaplamasız döküm tava, nasıl kullanıyoruz?

Öncelikle belirtmem gerekir ki bu tavalar manasız derecede pahalı. Kesinlikle emaye, teflon gibi kaplamalardan olmamalı, ham demir olmalı. Nedense o kadar az marka var ki.  Bu şekilde direkt demir metali yiyeceklere karışıyor. Tava yerine yemeğin içine büyükçe bir ham demir parçası da atılabiliyor. Hatta bir videoda elma şeklinde bir ham demir gördüm, kadın suda kaynatıp o suyu içiyordu.

Kaplamasız demir dökümü tavalarda da su kaynatıp içilebilir.

Kaplamasız demir tava ve tencereleri uzun uzun anlatmayacağım, bu tavayı kullandıktan sonra oğlumun iştahı en üst seviyeye çıktı. Gözlerimizle gördük şahit olduk. Yıllarca araştırmayıp ilaç içtiğim için kendime kızdım. Oysa o kadar kolay yollar varmış ki. İnternette konuyla ilgili hızlıca bolca bilgiye ulaşacağınızı bildiğimden burada copy-paste yapmak istemiyorum. Amacım ilham vermek. Demir eksikliği için belki bilmediğiniz bir alternatif göstermek.

Bu tavayı kullanmaya başladıktan sonra “seasoning” diye bir kavram olduğunu öğrendim. Yani bir nevi yanmış yağdan oluşan bir katman bu. Tavayı asla nemli, ıslak bırakmamak gerekiyor. Deterjanla yıkamıyorsunuz, kaynar suda temizleyip ocakta kurutuyorsunuz. Ben kızartma yağını içinde bırakıyorum, fırında saklıyorum. Kullanacağım zaman yağı döküp kaynar suyla tavayı yıkıyorum.

Zamanla tavamın rengi siyahlaşacakmış ve kayganlığı artacakmış. Tavayla birlikte gelen kullanım kılavuzunda böyle yazıyordu. Seasoning de tam olarak bu. Özetle yağı değiştireceksem tavayı eski yağla kaldırıyorum, kullanacağım zaman yıkayıp yeni yağı ekliyorum.

demir eksikliği için kaplamasız demir tavalar- seasoning
demir eksikliği için kaplamasız demir tavalar- seasoning

Bu yazıyı çocuğunda demir eksikliği olmasın diye çırpınan annelere ilham vermek için yazdım. Hem yukarıdaki yazım hem de blogumda Anne olmak kategorisi altında yazdığım diğer yazılarımda çocuğumla ilgili nasıl kılı kırk yardığımı görmüşsünüzdür. Umarım yazım işinize yarar. Lütfen en kısa zamanda bu konuyu kendiniz araştırın. Tavayla ilgili detay veya güncelleme isterseniz yorumlarda sorabilirsiniz.

 

 

 

“Demir eksikliği için kaplamasız demir döküm tava” üzerine 4 yorum

  1. kaplamasız dökümü en iyi şekilde yapan ve bu konuda resmen savaş veren dökümcübaba var,şimdi demir balığı da çıkartmış,mutlaka inceleyin derim

    Yanıtla
  2. Demir eksikliği konusunda kaliteli ve sağlam bilgilerin bol olduğu çok güzel bir makale olmuş tebrikler 👍

    Yanıtla
  3. Demir eksikliğinin çözümünün demir kaplamasız tencere tava ile giderileceğini şimdiye kadar bilmiyordum. Demir eksikliği çok çektik çok takviye aldık. Bu makale çok yardımcı oldu teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın