Göze Uygun Lens Bulmak – Lense Yeni Başlayacaklar Okusun

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Son bir haftadır gözlükten lense geçiş yapmak için uğraşıyorum. Göze uygun lens bulmak o kadar kolay değil.

Daha önce hiç lens kullanmamış olanların işine yarar düşüncesiyle, bilgilerim tazeyken öğrendiklerimi paylaşmak üzere bu yazıyı yazıyorum çünkü ilk başladığımda bu bilgilerin hepsinin bir arada olduğu bir yazı bulamamıştım ve basit gibi görünen bu pratik bilgiler göz sağlığımız için önemli.

Ağustos 2021 itibariyle artık lens kullanmıyorum. Trifokal mercek içi lens ameliyatı oldum. Sol gözümün numarası sıfırlandı. Sağ gözüm için deniz sezonunun bitmesini bekliyorum. Yazıda ameliyatın tüm detaylarını anlattım.

Soru: Gözlük reçetesiyle lens alabilir miyim? 

Cevap: Alamazsanız. Gözlerin temel eğri ve çap değerleri, normal göz muayenesinde ölçülmüyor.

Soru: Lens muayene ücreti ne kadar?

Cevap: Bazı optikçiler bazı doktorlarla anlaşma yapmış, lens almak istediğinizi söylediğinizde sizi anlaşmalı olduğu doktora yönlendiriyor. Bu şekilde 50 liraya muayene olmuştum ancak bana sadece BC değeri verilmişti. Batıgöz Şirinyer şubesinden randevu aldım ve lens ve gözlük reçetesi istedim. Lens muayenesini devlet karşılamadığı için muayene ücreti olarak 150 lira ödedim. Aşağıdaki gibi bir lens reçetesi verdiler.

Göze uygun lens bulma yolculuğum-Kontak Lens Reçetem
Göze uygun lens bulma yolculuğum-Kontak Lens Reçetem

Soru: Tahmini ortalama değerlerle internetten lens alsam çok mu zararlı olur? DİA ve BC ne demek?

Cevap: DİA: İngilizce diameter kelimesinden kısaltılmış. Gözün çapı yani başka deyişle göz yuvarlağının büyüklüğü anlamına geliyor. Benim iki muayenemde de 8.6 çıktı. Yalnız Batıgöz’deki doktora ikinci gidişimde sol gözümün 8.6 ve sağ gözümün 8.5 olduğunu söyledi. Demek ki iki gözün çapı farklı olabiliyor. DİA, diğer değere göre daha önemli atfediliyor mesela internetteki lens firmalarının bazıları sadece DİA değeri ile lens satıyor.

Lenslerde DİA ve BC değerleri
Lenslerde DİA ve BC değerleri

BC: İngilizce basic curve kelimesinin kısaltılmışı. Temel eğri anlamına geliyor. Yukarıdaki fotoğrafta daha net görülebilir.

Alacağınız lensin mümkün olduğunca bu değerlerde olması lazım. Mesela 2 sene önce lens kullanırken bu değerlere çok yakın ama aynısı olmayan birkaç marka lens denemiştim ama memnun kalmamıştım. Çapı yani DİA değeri küçük bir lens kullandığımda, lens birkaç saat sonra gözümden kayıyordu ve batmaya başlıyordu. BC değeri farklı lensler de tam oturmuyor ve çok hızlı kuruyor, bu da 3-4 saat sonra bulanık görme veya lensin rahatsız etmeye başlamasıyla sonuçlanıyor.

Göze uygun lens bulma yolculuğunda bu değerlerinizi ezbere bilmeniz lazım. BU bilgiye sahip kişiler pekala internetten güvenle lens alabilir.

Soru: Astigmatı olanlar lens kullanabilir mi veya astigmat varsa ne tip lens kullanmalıyım?

Cevap: Benim gözlerimde 0.25 derece astigmat çıktı ancak doktor bunun herkeste olabileceğini söyledi ve lens derecesini değiştirmedi. Astigmatlı kişiler torik lens adı verilen bir türü kullanıyor. Torik lensler normal kontak lenslere göre biraz daha pahalı.

Soru: Hangi lens markasından memnun kaldınız?

Cevap: Kullandığım ilk lens aylık kullanımlı air optic night and day / aqua su içeriği %24, bc 8.60 ve dia 13.8 idi. Marka içeriğinde oksijen aktarılabilirliği yani Dk/t oranı 175 olarak yazılmıştı. Teknik veriler ışığında piyasada kaliteli tabir edilen bir lensti ve ilk doktor vermişti. İlk bir iki saat mükemmele yakınken 3-4 saat sonra batmaya acıtmaya başlıyordu. Çok düşük DIA değeriyle satıldığı için bir daha bu lense yaklaşmam. Maalesef 1 yıllık aldığım için 1 yıla yakın bu lensi kullandım.

Üreticiler sabit DIA ve BC değerleriyle üretiyor genelde. Bu nedenle oksijen geçirgenliği ve su oranı en yüksek lens bile olsa gözünüzün değerlerine uymuyorsa kullanmanız çok zor. Zor kötek kullanılıyor gerçi ama 12 saat gözümde kaldığında çok rahatsız ettiğini ve alışveriş yaparken aylık lensi daha ilk günlerindeyken çıkarıp çöpe attığımı da hatırlıyorum.

Şeffaf lenslerim o kadar kötüydü ki bir umutla ve biraz da ucuz olsun diye YILLIK renkli lens aldım. Şeffaf lenslerin yıllık olanları yok.  Aşağıdaki lensleri de 1 yıldan uzun süre yanımda tuttum ama pek kullanamadım.

2013 yılında lens markalarıyla ilgili aldığım notlar:

RENKLİ LENS: Rainbow Elite line Gialo. Kullanımı rahat değil. 3 saate kadar sorun olmadı. Sol gözün lensini kaybedince ikinci kez sipariş verdim ancak ikinci siparişte sadece sol gözü aldım. %38 su içeriği. 8.60 ve 14. Süresi 1 yıllık. Yıllık renkli lensleri göze uygun lens sınıfında görmüyorum, bir daha almam.

RENKLİ LENS 2014: Bausch & Lomb, Optima Natural Look Numaralı, dark green, Dia:14.00, BC:8.70, Sph(Pwr):+1.50 ve +2.50.

En son Batıgöz tarafından verilen deneme lensini kullandım. Bausch & Lomb Ultra isimli yeni çıkan bir modelmiş. Gözüme tam oturdu. Alışma süresinde bile batmadı sadece 6 saatten sonra bulanıklık, kuruluk başlıyordu.

Doktora ikinci kez gidip lensleri gözümdeyken kontrol ettirdim, “kızarıklık yok, bu lensler gözüne tam oturuyor” dedi. Koruması olmayan göz yaşı damlalarından önerdi. Damlayı kullanınca sorun da gitti. Ancak bu lens henüz Türkiye’de satılmıyor ya da şimdilik internette satılmıyor diyelim.

Soru: Lenslerimle uyuyabilir miyim?

Cevap: Çoğu kişi tak çıkar döngüsünden hoşlanmadığı için ve daha hijyen olduğunu düşünerek ayda bir lens değiştiriyor. Geceleri lensle uyumak isteyen kişinin lens muayenesini çok iyi yaptırması lazım. Ben geceleri muhakkak lenslerini çıkaranlardan biriyim çünkü bir kere denedim, sabah gözlerim kan çanağına dönmüştü. Tercih biraz da.

Soru: Lensteki su oranı yüksek mi olmalı?

Cevap: Su içeriği yüksek lensler bir nevi gözyaşı havuzunda gibiler ve bol su tüketiyorlar, ben ise bilgisayar başında çok oturduğum için az göz kırpıyorum ve dolayısıyla az gözyaşım var (aslında normal zamanda değerlerim normal, batıgözde çizdirme ameliyatı tetkiklerinde gözyaşım normal çıkmıştı). Suni gözyaşı damlası da kullanılabilir.

Oksijen geçirgenlik oranı için verilen kritik değer Dk/L= 87; bu lenslerde oksijen geçirgenliği 138 yani oldukça yüksek. En kalitelisi florosilikon hidrojel lensler olarak geçiyor, benimki Lotrafilcon B diye bir madden yapılmış, silikon hidrojel lens yani. Floro kısmı yok sadece.

Soru: Lenslerimin kuruduğunu hissediyorum, ne yapmalıyım?

Cevap: Batma yoksa gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz. Eczanelerde reçetesiz satılıyor. Yalnız eczacıya “lens  varken kullanacağım” demelisiniz. İçinde koruyucu olan göz damlaları önerilmiyor. Ben REFRESH Allergen göz damlası kullanıyorum.

Soru: Lens solüsyonu olarak ne kullanmalıyım?

Cevap: Bu da benim uzunca bir araştırma yapmama neden olan konulardan biri. Her lens solüsyonu her lense uygun değilmiş mesela. Kadın bloglarına göre Renü solüsyonlarına göz parlasın diye çok alkol koyuyorlarmış, asla kullanmayın diyenler var. Ben BioTrue diye bir marka kullanıyorum. Öncesinde Optima Express gibi bir marka kullanmıştım. Solüsyon çok önemliymiş ama ben önemini pek hissedemedim, hepsi aynıymış gibi geliyor.

Soru: Renkli lens zararlı mı?

Cevap: Bence değil. Teknoloji o kadar gelişti ki 3 sene önce yıllık lensler varken şu anda aynı şefaf lensler gibi aylık değişimli, hidrojel silikon içerikli renkli lensler yapılabiliyor. Sadece numaralı renkli aylık lensler biraz pahalı.

Uzun bir yazı oldu. Sorularınızı aşağıdan sorarsanız elimden geldiğince cevaplarım. Bilmiyorsam bilmiyorum diyebilecek kadar özgüvenim yüksektir, merak etmeyin 🙂 Göze uygun lens arayan ve daha önce hiç lens kullanmamış kişilerin işine yarayacaktır.

.

Sağlıkla ilgili yazılardan hoşlanıyorsanız “sağlıklı yaşamak” kategorisindeki başlıklara göz atmanızı öneririm.

.

“Göze Uygun Lens Bulmak – Lense Yeni Başlayacaklar Okusun” üzerine 6 yorum

  1. doktorum lenste minimum yaş sınırlamasının 18 olduğunu söylüyor bu yüzden lens reçetesi vermiyor gözlük uzun süredir kullanıyorum 3 ayda bir numaram yükseldiği için sürekli cam değiştiriyorum ve buda 3 ayda 800 tl ödememe neden oluyor lenste yaş sınırlaması nedir

    Yanıtla
    • Kontak lenste yaş sınırı bulunmadığını pek çok kaynaktan görebilirsiniz. Doktorunuz sizin genel durumunuz veya kişiliğinize özel bir tavsiyede bulunmuş olabilir çünkü lens kullanmak dikkat gerektirir, yanlış lens seçimi, renkli lenslerin yanlış kullanımı, hijyende yapılacak ufak hatalar vs gözlerinizde ciddi hasarlara yol açabilir, bu nedenle 18 yaşını beklemenizi istemiş olabilir ama çocuklar lens takıyor, yeğenim 13 yaşında takmaya başladı, sadece spor yaparken veya maçlarda taktı, onun dışında gözlük taktı, oradan biliyorum

      Yanıtla
  2. Merhaba daha önce lens aldım fakat batma yaptıgı için çöpe attım dr lens kullanmak iatiyorum dediğinde kenslik bır durumunuz yok o sebeple yazmıycam dedi yakın gözlüğü yazdı fakat ben int arastırıyorum özendiğim için kullanmak iatiyorum işk aldıgım lensler gazla yumusaktı bır turlu takamadım her turlu yamuluyor bır turlu yapışmıyordu.İnt lens alan kişiler hepsi dr recetesıyle i alıyor ve bana önerebileceginiz bir marka var mı bu konuda yardımcı olun istiyorum şimdiden tesekkür ederim

    Yanıtla
    • merhaba, size yardımcı olmayı çok isterdim ancak güncel markalar hakkında bilgi sahibi değilim. ben renkli lensleri tamamen bıraktım, şeffaf lens olarak yazıda belirttiğim Bausch+Lomb ULTRA markasına devam ediyorum. Marka ne kadar kaliteli olursa olsun gözünüzün BC ve DIA değerlerine uymayan bir lens batar ve yanma yapar. Hiç ummadığınız bir marka sizin için çok rahat gelebilir. Maalesef bunu öğrenmenin yolu deneme yanılma.

      lens muayenesi olmadan lens almayın lütfen. Göze uygun lens almak için birinci ve en önemli kural lens muayenesi ile göz ölçülerinizi öürenmenizdir (normal muayene değil, lens muayenesi)

      Yanıtla
  3. Sağ gözüm sadece miyop, sol gözüm astigmat ve miyop. Sol gözüme toric lens alacağım ama araştırdığım kadarıyla aylık değişim olup da BC si 8.60 olan toric lens piyasada yok. Bc si 8.70 olan ya da 8.50 olan bir lens alırsam pişman olur muyum. Hangi temel eğriyi tercih etmeliyim? (Benim gözümün temel eğrisi 8.60) cevaplarsan çok teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Torik lens kullanmadım çünkü bendeki astigmat çok düşük ancak göz DIA değerlerim 8,60 ve 8,50 olduğu halde 8,70 değerli lens kullanmıştım. Rahattı, doktor da bakmıştı ama 6-7 saat sonra çıkarma ihtiyacı hissediyordum hep. Gece falan yatmak mümkün değildi yani. Yedekli alırsanız birkaç saat çıkarıp diğerini takabilirsiniz, imkansız değil ama küçük almayın, küçük alınca benimkiler kayıyordu. Kayması inanın daha kötü. Öyle kötü batıyor ki kayınca. 8,70 lik lenste rahatsızlık hissinde de batma vardı ama kaymadaki kadar değil. Tabii bunlar benim deneyimlerim.

      Yanıtla

Yorum yapın