Yapay Rahim (Artificial Womb) – Oturma Odasında Büyüyen Embriyo

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Yapay rahim geçenlerde quora da birisi bana sorunca araştırdığım bir konu. Benim umut verici ileri yaş hamileliğimi birçoğunuz biliyorsunuz. Hatta sitemdeki en çok okunan yazılardan biri de odur (43 yaşında doğal hamilelik). İşte bu yazıyı sizler için yazdım sevgili dostlarım. İnfertilite tedavisinde gelinen son noktaya bakın istedim. 

Yapay rahim ile oturma odasında fetüs
Yapay rahim ile oturma odasında fetüs

Yapay rahim size bilim kurgu gibi gelmesin. Sektördeki uzmanlar gelecek 10 sene içinde projelerini hayata geçirmeye kararlı. Gözünüzde ne olduğunun canlanması için aşağıya EctoLife projesinin videosunu bırakayım. 

İleri yaş hamileliği, biz kadınlar çalışma hayatında ilerledikçe yaygınlaşıyor. Eğitim, kariyer derken yıllar çabucak geçiyor. Çoğumuza sebepsiz infertilite tanısı konuyor. Bolca hormon ilacı alıp sinirlerimizle sınanıyoruz.  

Oysa bu projede sizden alınan yumurtalar önce genetik analize gidiyor. Sağlıklı oldukları tespit edilen yumurtalar, sağlıklı bir sperm ile aynı tüp bebek tedavisinde olduğu gibi yapay ortamda çiftleştiriliyor. Yaşayan embriyolar bundan sonra özel bir yapay rahime alınıyor. Tüp bebekten farklı olarak, embriyo bir cam fanus içinde büyüyor. 

Aşağıdaki videoda yapay rahim projesinin detayları var. Herkes için yeni bir konu olduğundan fazla uzun yazıp bilmişlik yapmayacağım. Bence yapay rahim oldukça ilgi çekici ve gelişmeleri takip ediyor olacağım. 

Embriyo sadece büyümüyor, büyürken tüm aşamaları izleyebiliyorsunuz. Telefonunuza bir aplikasyon yükleyip müzik listesi vs hazırlayabilir ve bebeğe dinletebilirsiniz. Yeterince büyüdüğünü düşündüğünüzde ise basitçe suyunu azaltıp yapay doğumu yapıyorsunuz. 

İleri Yaş Hamileliği Yaygınlaşıyor

Amerika’daki infertilite yani kısırlık istatistiklerine bakalım:

  • 8 Amerikalı çiftten 1’i doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşıyor.
  • Tüm çiftlerin %12-15’i bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamıyor.
  • Tüm çiftlerin %10’u iki yıl korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalamıyor.
  • Amerikalıların %33’ü doğurganlık tedavilerine yönelmiş veya bu tip bir tedavi almış birini tanıyor.

Projenin yapay rahim konsepti, gebe kalmakta zorlanan birçok kişi için yaşamı değiştirecek. Örneğin kanser veya diğer komplikasyonlar nedeniyle rahmi ameliyatla alınmış kadınlar için yapay rahim mükemmel bir çözüm. Sadece kadınlar değil, düşük sperm sayısından kaynaklanan sorunlar nedeniyle erkekleri de ilgilendiriyor.

Yapay Rahim Etik Mi?

Yukarıda linkini verdiğim videonun altında 10 binden fazla yorum var. Pek çok kişi yapay rahimde embriyo / fetüs büyütmenin etik olmadığını düşünüyor. Ben öyle düşünmüyorum. İleri yaş hamileliği araştıran kişilerin bilmesinde fayda var. Sağlıklı olup genç yaşta çocuk doğuranlara etik gelmeyebilir. 

Her yıl yaklaşık 300.000 kadın hamilelik veya kısa bir süre sonra ortaya çıkan komplikasyonlardan dolayı ölüyor. Kadın rahmi ve pelvisi bazı kısıtlamalara sahip. Örneğin bebek çok büyük olduğunda doğum zorlaşabiliyor. Bu projede aslında normal “doğurma” zorluğu sona eriyor.

“Yapay Rahim (Artificial Womb) – Oturma Odasında Büyüyen Embriyo” üzerine 10 yorum

  1. Bu teknolojinin etik boyutunu çok merak ediyorum. Yapay rahimle büyütülen bebeklerin psikolojik olarak ne gibi etkileri olabilir? Üzerine bir yazı yazabilir misiniz?

    Yanıtla
  2. Bu proje gerçekten çok ilgi çekici. Ancak, embriyonun sadece büyümekle kalmayıp aynı zamanda tüm aşamaları izlenebilmesi biraz rahatsız edici. Bu konuda farklı düşüncelere sahip olanlar var mı? Bence etik açıdan da bu konu tartışılmalı.

    Yanıtla
  3. Yapay rahim konsepti hakkında oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş. Ancak bu uygulamanın etik boyutu hakkında daha fazla bilgi almak isterim. Ayrıca yapay rahim teknolojisi gerçekten umut vaat edici. Sağlık açısından birçok yararı olabilir. Ancak etik boyutunun yanı sıra psikolojik ve sosyal boyutları da ele alınmalı.

    Yanıtla
    • Kavram olarak güzel olsa da çok kötü amaçlarla kullanılabileceğini düşünüyorum. Ahlaki olarak teknolojinin kendisini yanlış bulmuyorum. Ahlaki sonuçları için bu teknolojinin nasıl ve ne amaçla kullanılacağını görmemiz lazım

      Yanıtla
  4. Merhaba, bu konuda geleceğe dönük değişiklikler olabileceğini düşünüyorum. Etik ve bilimsel açıdan da tartışmaya açık bir konu. Yapay rahim fikrine karşı çıkanların endişeleri de dikkate alınmalı. Teşekkürler bu konuda fikir verdiğiniz için.

    Yanıtla
  5. Her yıl yaklaşık 300.000 kadın hamilelik veya kısa bir süre sonra ortaya çıkan komplikasyonlardan dolayı ölüyor. Bu yapay rahim projesi kadınların yaşadığı zorluklara çözüm sunuyor. Ancak, bu projenin ne tür etik ve moral sorunları doğurabileceğine dair endişelerim var. Bu konu üzerine daha fazla tartışma yapılmalı diye düşünüyorum.

    Yanıtla
  6. Yapay rahimle ilgili makaleniz çok ilginç. Bu teknoloji gerçekten geleceğin çözümü olabilir mi? Benim aklıma şu soru takıldı: Yapay rahimle büyüyen bebek, asıl anneden bağ kurma hissi yaşayabilir mi? Bu konuda araştırmalar yapıldı mı acaba? Teşekkürler.

    Yanıtla
  7. Yapay rahim fikri gerçekten ilginç ve umut verici. Ancak, bu teknolojiyi kullanmanın etik sonuçlarını düşünmek önemli. Çünkü embriyoların yapay olarak büyütülmesi konusunda bazı ahlaki ve etik endişeler var. Ayrıca, doğal doğum süreci ve annenin bağ kurma süreci gibi konularda da endişelerim var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    Yanıtla
    • Yapay rahim fikrini ilginç görmekle beraber gerçeğe dönüşmesini istemem. Pek çok sakıncaları olabilir, aklıma bir filmde gördüğüm insan tarlaları geliyor.

      Yanıtla

Yorum yapın