Bebeklerde konak neden olur ve nasıl geçer

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Bebeğim 2 aylık olduğunda başında pul pul kabartılar başladı. Sonradan bunların konak olduğunu anladık ama bu konakları neredeyse 1 ay temizleyemedik. Bu yazıda bebeklerde konak neden olur ve nasıl geçer sorusunu cevaplamaya çalışacağım çünkü o dönem bize eksik bilgi verildiği için bebeğimiz 1 ay konaklarla yaşadı. İnternet de bu konuda pek parlak değil.

Konak neden olur?

Konakların, annedeki hormonlar veya annenin beslenme şekli ile ilgili olduğu düşünülüyor. Hamilelikte 6. haftam ve hamilelikte 9. haftam isimli yazılarımda aşırı yüksek beta hcg hormonu ve mol gebelik şüphesini anlatmıştım. Benimki muhtemelen tuhaf hormonlarımdan kaynaklandı, yine bir hormon tavan yapmıştır. Annenin çok yağlı yemesi de bir etken olabiliyormuş. Bu konuda yabancı yayınlara şöyle bir baktım.

Konak, infantil seboreik dermatit olarak geçiyor. Nedeni kesin olarak bilinmiyor. Bebeklerde 1-3 ay arasında görülüyor. Hijyenle alakası yok, nedeniyle ilgili halk arasında söylentiler var, hiçbiri doğru değil. Annenin hormonları ve beslenme şekli bir şekilde bebekte konak oluşmasına yol açıyor.

Biz bebeğimizi doğduğu günden beri her gün mustela şampuan ile yıkıyoruz. Evimize gelen temizlikçiden sağlık ocağındaki hemşireye kadar bir çok kişi “bebeğimizi yıkayıp yıkamadığımızı sordu“. Cahillik işte, meslek tanımıyor.

Konak Nasıl Geçer?

İşte en kritik nokta bu. Bebeklerde konak neden olur ve nasıl geçer sorusunun cevabını şimdi veriyorum.

Zeytinyağı ve tarak. İhtiyacınız olan tek şey bu.

İnternette çeşitli sitelerde zeytinyağını karbonatla karıştırın diyorlar, bu bilgiye sahiptik ama karbonata ihtiyaç duymadık.

Sağlık ocağına gittiğimizde ve bebeğimizdeki konağı nasıl geçireceğimizi sorduğumuzda bize söylenen şey, zeytinyağı sürün bekleyin ve sonra geriye doğru tarayın. Tarama bitince banyo yaptırabilirsiniz, şeklindeydi.

Zeytinyağı sürüp geriye taramak yeterli değil, konakları temizlemek gerekiyor

Bunlar neredeyse 2 hafta yaptık ama konaklarda değil bitme, azalma bile olmadı. Tam inatçı bir konak olduğuna karar verip doktordan randevu almıştık ki ablam bizi ziyarete geldi, bebeğimi görür görmez neden konakları temizlemediğimizi sordu. Biz de nasıl yani, temizlememiz mi gerekiyor, taramak yeterli değil mi? diye sorduk..

Eşime göstermek üzere çektiğim videoyu sizinle de paylaşıyorum. Aslında özel bir video, kimse çocuğunun konaklarını böyle ortaya dökmek istemez ama biz cidden çok uğraştık ve böyle bir video bulamadık. Bu nedenle videoyu internete vermeye ve yazısını yazmaya karar verdim.

İşte videonun linki:

https://www.youtube.com/watch?v=hx-um37A0fE&feature=youtu.be

Bizim hatamız, bebeğimizin kafası acıyacak bıngıldağı zarar görür diye, yumuşak bebek saç fırçalarından kullanmak oldu. Ayrıca zeytinyağını boca etmek gerekiyor, biz sprey sıkıyorduk. Kibarca tarayıp bekliyorduk sonra da şampuan kullanıyorduk.

Zeytinyağını sürüp beş dakika bekledik, sonra tekrar sürdük, sonra tekrar sürdük, neredeyse yarım saat sonra ince sık uçlu bebek tarağı ile taradık ve konaklar tarağa gelmeye başladı.

Bu temizliği kaç gün yapmak gerekiyor?

Aslında konaklar tamamen bitene kadar demek daha doğru çünkü eğer temizlenmezse ufacık bir alandan tüm kafaya yayılabiliyor

Son olarak, bu konakların kaşıntı yaptığını bilmiyorduk. Bebeğin bir sıkıntısı olduğunu biliyorduk ama, kucağımızda iken sürekli kafasını omuzlarımıza sürtmeye çalışıyordu garibim. Beceriksiz anne babası işi çözemediği için çekti bu sıkıntıyı.

Tekrar ediyorum, konakların geriye doğru taranarak tamamen temizlenmesi gerekiyor. Zeytinyağı sürdüm, kabardı, banyoda geçer diye bir şey yok. Tarayarak hepsini almak lazım. İlk seansta %70-80’i gidiyor, kalan kısmın temizlenmesi inanın daha zor, ben 3 kez daha bu işlemi tekrar etmek zorunda kaldım. Tarama işini abartmamak lazım, bebeğin kafası hafif kızarmaya başlayınca hemen bıraktık yani en fazla 10 dakika tarama işlemini yapabildik. Önce iki gün ara verdik, sonra 3 gün üst üste yapıp bitirdik.

İlginizi çekebilir: 43 yaşımda ilk çocuğumu kucağıma aldım ve Hamilelik günlüğüm

 

 

Yorum yapın