Yoğurt Makinesi ile Katı Yoğurt Yapımı

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Katı yoğurt bazı kişilerin takıntısı. Hatta yoğurt katı olmazsa yemeyenler var. Üstelik, sağlıklı yaşama en çok ihtiyaç duyduğum dönemdeyim. Bunların başında da yoğurdumu kendimin yapması zorunluluğu geliyor. Bu yazıda 2 haftalık deneme yanılma ve testlerim sonucunda nihayet nasıl katı yoğurt yapabildiğimi anlatacağım.

Fikir vermesi için denemelerimi de yazıyorum. Weewell yoğurt makinesi kullandığımı belirtmek isterim. En iyisi mi kötüsü mü bilemem ama hem fiyatı uygundu hem de oldukça memnun kaldım.

Yoğurt makinelerinin hepsinin mantığı aynı. Sütün belirli bir sıcaklıkta saatlerce kalmasını sağlamak. Yoğurt makinesi biraz tembel işi, biraz da estetik işi. Mutfağımda bir sürü beze sarılmış tencere görünümü istemediğim için de aldım. O görüntüyü sevmiyorum.

Yoğurt makinesi ile ideal sıcaklık ve süre arayışlarım

Bu makine N11’de 120 liraya satılıyor. Makinenin kılavuzunda 7-8 saat mayalayın diyor bu nedenle ilk denememi 42 derecede 7 saate ayarladım. Zaten makine 42 derece ile açılıyor. Çok aşırı basit bir kullanımı var. İçinden 7 küçük şişe çıkıyor, 1 litreyi tüm şişelere pay ettim, her bir şişe 130-140 ml arasında süt alıyor

Yoğurt makinesi 1. Deneme

Makine ayarı: 42 derece sıcaklık ve 7 saat

Kullandığım maya: hazır yoğurt (pınar doğal yoğurt) + probiyotik yoğurt mayası (doğadanbizim maya isimli bir markanın mayası, yeşil paketi var)

Kullandığım süt: Sütaş pastörize günlük süt (dolaptan çıkarıp soğuk kullandım)

Kullandığım maya miktarı: Her bir küçük şişe için 1 tatlı kaşığı

Yapılışı: Buz gibi sütü alıp 7 eşit şekilde makineyle gelen küçük kaplara böldüm.

Maya yapmak için 1 büyük yemek kaşığı hazır yoğurt ile 1 paket probiyotik mayayı karıştırdım. Yoğurdu güzelce ezdim. Elimde küçük bir kase maya oldu.

Sonra elimdeki mayayı göz kararı tüm kaselere dağıttım. Her bir kaseye bir tatlı kaşığı kadar maya düştü. Dolu dolu 1 yemek kaşığı maya, 7 dolu tatlı kaşığına denk geldi.

Şişe kapakları açık şekilde şişeleri makineye yerleştirdim; makineyi 42 derece ve 7 saate ayarladım.

Sonuç: Yoğurt güzel oldu, ilk denemem için muhteşem bile oldu diyebilirim ama tadı bana ekşi geldi, ayrıca çatalla yiyebileceğim kadar katı değil. Eşim çok beğendi, ben ayran yaparak tükettim. Bence başarılı değil. Bebek olsam yemem. Tatlı değil. Çatalla yenemese de baya kıvamlı.

Yoğurt makinesi 2. Deneme

İlk denememdeki katılık fena değildi ama ekşi tat hoşuma gitmedi. İnternetten kullanıcı yorumlarına baktığımda gördüm ki süreyi uzun tutunca ve çok maya koyunca yoğurt ekşi oluyormuş. Bu yorumlara güvenerek hem maya miktarını 1 tatlı kaşığından 1 çay kaşığına indirdim hem de süreyi kısalttım. Ayrıca sütü ilkinde soğuktan koymuştum, bu sefer mikrodalgada biraz ısıttım. Evdeki derecemle ölçtüğümde 30 dereceydi yani sütü oda sıcaklığına getirdim

Makine ayarı: 42 derece sıcaklık ve 4 saat

Kullandığım maya: bakkaldan aldığım açık yoğurt (bu sefer probiyotik maya kullanmadım)

Kullandığım süt: Sütaş pastörize günlük süt (oda sıcaklığına getirilmiş)

Kullandığım maya miktarı: 1 çay kaşığı

Yapılışı: Ilıtıp 30 dereceye getirdiğim sütü yine şişelere eşit dağıttım. Bu sefer bakkaldan açık yoğurt aldım. Her bir şişeye 1 tatlı kaşığı koyup 42 derece 4 saate ayarladım

Sonuç: Olmadı, süt aynen duruyordu. Bir şişeyi elimde çok oynatmış olsam da diğer şişeler sağlamdı bu nedenle hepsini makineye geri koydum ve 3 saat daha ekledim. Toplam 7 saat sonunda tatlı ve diğer yoğurttan daha katı bir yoğurdum oldu.

VARAN -1 : Yoğurt ekşiliğinin sürenin uzun olmasıyla alakası yokmuş, kullandığımız maya ile alakası varmış. Maya olarak kullandığım açık bakkal yoğurdu çok güzel ve tatlıydı. Yaptığım yoğurt da öyle oldu. Çok hoşuma giderek yedim ama bakkaldan aldığım yoğurt çok daha katı. Bu katılık sorununu hala çözmüş değilim.

Bu esnada test amaçlı olarak şişelerden birinde bir önceki gün kendi yaptığım ekşi yoğurdu maya olarak kullandım. 4 saat sonunda süt olarak duruyordu, 7 saat sonunda baya katılaşmıştı ama ekşiydi. Maya gerçekten önemli.

Daha katı yoğurt istiyorum, bunların hepsi güzel de marketteki katı yoğurtlar gibi değil 🙁

Yoğurt makinesi 3. Deneme

Makine ayarı: 43 derece sıcaklık ve 7 saat

Kullandığım maya: önceki sulu yoğurtlarımdan 1,5 yemek kaşığı (baya ayran gibiydi) ve 1 paket probiyotik maya

Kullandığım süt: İçim günlük süt 800ml (oda sıcaklığına getirilmiş)

İlk defa denediğim şey: 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz attım

Yapılışı: Isıtıp ılıklaştırdığım 800 ml sütü borcama koydum, ağzı açık makineye koyup yukarıdaki ayarları yaptım. Mayam çok suluydu neredeyse ayran gibiydi, bu nedenle doğadanbizim markalı mayadan bir paket içine döküp karıştırdım, sonra da hepsini borcama boşaltıp karıştırdım. Makineyi ayarlayıp 7 saat sonra borcamı çıkardım. Ağzı açık 1 saat dışarıda bekleyip soğudu ve sonra dolaba kaldırdım

Sonuç: Tadı çok güzel toparlandı ve kesinlikle ekşi olmadı ama maalesef sıvı! Bir gün dolapta kaldıktan sonra baya katılaştı ama çatalla yemekten çok uzak. Çatalla alınıyor ama çok beklerse akar. Hala istediğim kadar sert değil.

Yoğurt makinesi 4.  Deneme

Makine ayarı: 45 derece sıcaklık ve 7 saat (ilk defa gündüz sıcak havada yaptım)

Kullandığım maya: 1,5 yemek kaşığı sek çiftlik kaymaksız yoğurt, 2 çay kaşığı şeker

Kullandığım süt: sek günlük süt 1000ml (oda sıcaklığına getirilmiş) yani 1 litre

Yapılışı: ılıttığım 1 litre sütü borcama koydum, başka bir kasede 1,5 kaşık market yoğudunu 2 kaşık şeker ile karıştırdım, tahta kaşık kullandım ve karıştırmak için ılık sütten biraz aldım.  Mayam bu sefer çok katıydı ama yoğurt dolapta birkaç gündür bekliyor. Mayadan 1 dolu yemek kaşığı, sonra gözüme az geldiğinden yarım kaşık daha koydum, 2 çay kaşığı da şeker koydum sonra da hepsini borcama boşaltıp karıştırdım. Makineyi ayarlayıp 7 saat sonra borcamı çıkardım. Ağzı açık 1 saat dışarıda bekleyip soğuttum ve sonra dolaba kaldırdım

Sonuç: yine sulu oldu. Tadı baya güzel ama istediğim sertlikte değil. Son çare süt tozu. İnternetten sipariş verdim. Bir hafta içinde süt tozuyla deneme yapacağım

Bu denemede, yoğurt makinesinin plastik kapağını açarken yoğurdun içine kapaktan neredeyse yarım çay bardağı su döküldü! Yoğurdun o kısmı sulu oldu, sanırıım makine durunca hemen kapağını açmak gerekiyor, bu sefer takip edememiştim, bilgisayar başındaydım, yoğurdu unutmuşum. Makinenin sesli uyarısı yok sadece süre dolduğunda üç kere bip sesi veriyor, o da diğer odadan duyulmuyor. En iyisi gece koyup sabah kalktığım saatlerde bitecek gibi ayarlama yapmak.

VEE NİHAYET 5. DENEME İLE BAŞARI

Makine ayarı: 45 derece sıcaklık ve 7 saat

Kullandığım maya: 1,5 yemek kaşığı Tire Süt Kooperatifi kaymaklı yoğurt (kaymağın altından aldım), 1 yemek kaşığı süt tozu (Pınar Süt Tozu)

Kullandığım süt: Tire organik süt 800 ml (borcama koyup mikrodalgada 4 dakika ısıttım, baya ılık oldu, derecesini ölçmedim)

Yapılışı: ılıttığım 800 ml sütü (1 litre değil çünkü içinden bir bardak alıp içtim) borcama koydum, Borcamdaki süt ılık olduğundan 1 yemek kaşığı (silme) süt tozunu direkt borcama koydum, başka bir kapta 1 yemek kaşığından biraz daha fazla mayalık yoğurdu, ılık sütle hafif seyrettim, sonra onu da borcama koydum ve biraz karıştırdım. Süt tozu biraz topak olmuştu, onları erittim. Sonra 45 derece 7 saate ayarlayıp borcamı ağzı açık şekilde makineye yerleştirdim. 7 saat sonunda 1,5 saate yakın dışarda kaldı, daha doğrusu uyuduğum için hemen dolaba kaldıramadım. Aşağıdaki foroğraflarda buzdolabında 7 saat kadar beklemiş görüntüler var. 24 saat bile beklemeden bu kadar katı oldu. Tüm süreçte tahta kaşık kullandım.

Sonuç: Aynı mayalık kullandığım Tire kaymaklı yoğurt gibi kaymaklı ve çatalla yenebilecek kadar sert bir yoğurdum oldu. Sonuçtan çok memnun kaldım, hafif kaymak bile oluşmuş Ey süt tozu sen nelere kadirsin.

Son not: Yazıyı yazdığım sıralar yoğurt buzdolabında 24 saati tamamladı ve daha da sertleşmiş. Yarısını iki kişi hemen yedik. Tatlı ve sert yoğurt, tam anlamıyla katı yoğurt, daha ne isteyeyim.

ancak şu da var. Bebeğim olduğunda onunkileri küçük kaselerde yapıp süt tozu koymam. Biraz cıvık olur. Bu yoğurdu yetişkinler için tasarladım. Bebek için ikinci denememdeki gibi yaparım, onlar da güzeldi sadece biraz sululardı.

Güncelleme 02 Eylül 2019- Bebek yoğurdu- fırında: Bebeğim katı gıdaya geçti ve artık bu makineyi kullanamıyorum çünkü çok yavaş. Günlük taze katı yoğurt yapmak için 1 küçük cam kavanoza günlük organik süt koyup mikrodalgada ısıtıyorum. İçine 2 çay kaşığı yoğurt koyup karıştırıyorum. Öncesinde 5 dakika kadar fırını 200 derecede ısıtıyorum. Sonra fırını kapatıp kavanozu fırına koyuyorum, 4 saat sonra çıkarıp biraz ılıyınca dolaba kaldırıyorum, akşamına yediriyorum. Bu daha pratik geldi bana. Fırında yoğurt daha sert oluyor.

Güncelleme 21 Ekim 2019- Bebek yoğurdu- makinede: Yeniden yoğurt makinesi kullanmaya başladım. Fırını meşgul etmemek en büyük nedenim. Bebeğimin yoğurtlarını makine ile gelen 6 kapta yapıyorum (6 kap = 1 litre süt, 7. kabı kullanmıyorum). Yine soğuktan sütü koyuyorum. Artık Tire süt kullanıyoruz. Maya olarak taktik değiştirdim. Sade probiyotik yoğurtları maya olarak kullanmaya başladım. Önce buzdolabından çıkardığım soğuk 1 litre sütü 6 eşit parçaya bölüyorum, her bir kaba maya olarak 1,5 çay kaşığı probiyotik sade yoğurt koyuyorum, metal çay kaşığı kullanıyorum, sonra maya ve sütü karıştırıyorum. Yoğurt makinesini 45 derece ve 8 saate ayarlıyorum. Süre bitince 1 saat kadar dışarıda ağzı açık bekliyorlar ve sonra kapaklarını kapatıp dolaba kaldırıyorum. Bunu bebeğim çok ama çok sevdi. Katı yoğurt olmaktan uzak ama cıvık da değil, tam bebek yoğurdu.

Makinede bebek yoğurdu için kullandığım malzemeler: 1 adet sade probiyotik yoğurt, 1 litre soğuk günlük organik süt. Bir küçük sade probiyotik yoğurt, 6 kaba tam denk geliyor, göz kararı kaplara paylaştırıp üzerine soğuk süt döküyorum.

Güncelleme 19 Kasım 2019: Ortamın sıcaklığı da önemliymiş.

İki gün önce yukarıdaki ayarlarla buz gibi sütten mayaladığım yoğurtları 45 derecede 8 saat makinede tuttum ama üstü tutmuş altı sıvıydı. Böyle durumlarda 75 derecelik fırında 1 saat daha mayalamak gerekiyormuş ama üstü tuttuğu için anlayamadım, buzdolabına kaldırmış bulundum. Yemek için çıkarıp olmadığını görünce tüm yoğurtları döküp yeniden yaptım. Bu sefer sütleri göz kararı mikrodalgada ısıtıp öyle mayaladım. Yine 45 derecede 8 saat tuttum, uzun zamandır olmadığı kadar katı oldular, süt tozu da kullanmadan bu kadar katı olunca şaşırdım. Kışın sütü biraz ısıtmak garanti yol. Yaz aylarında sütü ısıtmaya gerek yok.

Katı yoğurt yapımı için kritik bulduğum bir konu da doğru süt seçimi. Süt seçimi nasıl yapılmalı diye kafa yorarken ortaya “Yoğurt Yapımında Süt Seçimi” yazısı çıktı. Çok fazla okudum ama çok azını yazıya ekledim, kısa öz bir yazı oldu. Göz atmanızı tavsiye ederim.

“Yoğurt Makinesi ile Katı Yoğurt Yapımı” üzerine 7 yorum

  1. Verdiğiniz bilgiler harika gercekten tek tek denemelerinizi yazmışsınız tama aradığım bilgiler coo teşekkür ederim. Weewell makina aldim daha yeni ve ekşi oluyor yoğurt. 45 derece de en az kaç saat yapabiliriz sizce 8 saat çok uzun geliyor bana . Bir de aslinda 45 derece de çok degil mi . Biliyorum deneyerek en iyisini birgün yapicaz .

    Yanıtla
    • 45 derece yüksek gibi geliyor ama ben bu dereceden randıman aldım. geçenlerde 43 derecede 6 saat denedim tutmadı, kullandığınız yoğurt ve maya gerçekten önemli. annem yıllardır sütü bakraçla satan sokak satıcısı diyebileceğimiz bir adamdan süt alır, benim ılıttığım sütten daha soğukken bile mayalayıp tuttuğunu görürüm. mayaya dikkat etmez, 15 gün buzdolabında beklemiş eski yoğurdunu maya yapar, ona rağmen onun yoğurtları benimkinden katı olur. üstelik makine fırın kullanmaz, üstünü sofra beziyle örter sadece. süt tahmin ettiğimizden daha önemli olabilir.

      Yanıtla
  2. Yoğurt makinem yok ama bende alıp denemek istiyorum, sizden öğrenmiş olduğum bilgilerle benim gibi acemiler için yoğurt yapımı kolay olacak 🙂

    Yanıtla
  3. Merhaba, görüyorum ki weewell makinesi olup buna ragmen Yogurt tutturamayan bir tek ben degilmisim‍♀️ yarın bir de fırın yöntemini deneyeyim diyorum. Bu yöntemde sütü kaç derecede mayalıyorsunuz acaba. İmza: bası ek gıdayla fena halde dertte olan acemi bir annecik:(

    Yanıtla
    • Gül hanım emin olun bu zor günler geçiyor. Bizim yoğurt canavarı oğlumuz neredeyse 10 aydır bir kaşık bile yoğurt yemiyor, memeyi hala bırakamadık ve bugün yarın bırakacağız. Anne sütünden alamayacağı probiyotiği nasıl alacak kara kara düşünüyorum, yoğurdu sevdirmek için neler yapıyoruz ama nedense ağzına sürmüyor, 26 aylık olduk.

      Makineyi kullanmaya yine başladım çünkü oğlum yemeyince vakit de bollaştı. Çok yediği dönemlerde makine ağır kalıyordu.

      Fırında mayalama için sütü göz kararı ısıtıyorum, size tam sıcaklık veremem ancak şunu söyleyebilirim, baya sıcak oluyor. Aslında normal yoğurt mayalarken hani parmağınızı soktuğunuzda 8’e kadar sayın, eliniz yanmıyorsa sıcaklık doğrudur derler ya. Onun gibi düşünün, elleriniz temizse ısıttığınız süte parmağınızın ucunu değdirip deneyin, ne el yakacak kadar sıcak olmalı ne de ılık olmalı, ılıktan biraz daha sıcak olmalı. Fırını önceden ısıtın ama yazıda da belirtiğim gibi 200 dere beş dakika, çok da aşırı ısıtmayın fırını. Amaç fırın içindeki havanın 45-55 derece arasında saatlerce kalması.

      veya garantiye almak için fırını 45 dereceye getirip 4 saat mayalayın, ablam bu ikinci yöntemi kullanıyor. Bence gereksiz elektrik israfı. Fırını 4-5 dakika ısıtınca içindeki ısı saatlerce kalıyor zaten.

      Yanıtla
  4. Merhaba,
    Sağlık açısından evde yoğurt yapımına başlamış biriyim. Katılık olarak market yoğurtlarının katılığına yakalayamasam da lezzet olarak güzel tatlar ortaya çıkıyor. Evet katılık lezzet öenmli ama katılık sağlamak için süt tozu kullanmamanızı öneririm. Evde yoğurt yapmaktaki amacınız sağlık ise pastorize veya çiğ süt ve yoğurt (tire/foça yoğurt en iyileri) karışımı en güzeli.

    Yanıtla
    • Haklısınız, bu yazı biraz eski. Şu anda süt tozlarının ne kadar kimyasal içerdiğini öğrendim ve tamamen bıraktım. Bebeğimin hiçbir yoğurdunda süt tozu kullanmadım, katı yoğurt takıntım da bitti. Sütün sıcaklığını iyi ayarladığımda zaten katı oluyor. Yazıda hep soğuk süt denemeleri var, artık sütü önce biraz ısıtıyorum, sonra maya ekliyorum ve sonra da fermenteye. Bu şekilde istediğim kadar olmasa da baya katı oluyor. Öneriniz için teşekkür ederim

      Türe günlük organik süt bence en mükemmel süt, tire yoğurdu da öyle.

      Yanıtla

Yorum yapın