Sağlıklı Yaşamak için 6 Altın Kural

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Sağlıklı yaşamak herkesin hayali. Uzmanların önerdiği bir yaşam şekli belirlememiz ve bu yaşam şekline doğal ürünleri, egzersizleri, sağlıklı besinleri, arındırıcı ürünleri, iyileştirici ürünleri, kaliteli uykuyu ve aşağıda yazdığım diğer unsurları dahil etmemiz lazım.

Belki de pek çok kişi sağlıklı yaşamak için neler yapabileceğini araştırıyor, bu konuya kafa yoruyordur, umarım bu yazıya ulaşırlar. Geniş bir alanı kapsayan konuyu mümkün olduğunca daraltıp 6 maddeye indirdim. Bildiklerimizi ama uygulamadıklarımızı hatırlama ve şöyle bir silkelenip yaşantımızı yeniden gözden geçirme zamanı.

Sağlıklı Yaşamak Bize Neler Kazandıracak?

Sağlıklı Yaşamak için 6 Altın Kural
Sağlıklı Yaşamak için 6 Altın Kural

Neden sağlıklı yaşamalıyız? Sağlıklı yaşamak için neler yapabiliriz? Dilimize pelesenk olan sağlıklı yaşamak kavramını hayatımıza uyarlamak bize neler katacak?

Daha Uzun Yaşarsınız

Sağlıklı yaşamanın altın kurallarına dikkat edenler, artan bağışıklıkları sayesinde hasta olmayacak ve dolayısıyla daha uzun yaşayacaktır. Sağlıklı besinler kanserojen değildir, doğal besinler kanserojen değildir, kanserojen yani kanser yapıcı ürünler (besin bile diyemiyorum) hayatımızdan çıkarsa daha uzun yaşarız.

Bağışıklığı güçlendirici besinler hayatımızda daha çok yer alacağından ve hayatımız spor ve düzenli uyku ile yönetileceğinden daha uzun yaşama süresi kaçınılmazdır. Uyku kalitesinin en az beslenme kadar önemli olduğunu asla unutmamalıyız.

Daha Zinde Hissedersiniz

Sağlıklı bir şekilde beslenmek ve yanı sıra aşağıda listelediğim basit kurallara uymak, kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu iyi hissetme hali enerjinizi artıracak ve sizi uyanık olduğunuz her dakika zinde hissettirecektir. Enerjik ve dışa dönük biri olursunuz.

Daha İyi Görünürsünüz

Kendini genel olarak iyi ve zinde hisseden insanlar aynı zamanda çok daha iyi görünen insanlardır. Örneğin karnınızda bir sancı varsa ve kendinizi bitkin hissediyorsanız iyi görünemezsiniz. Sağlıklı yaşama kuralları görüntünüzü bire bir düzeltecektir.

Yiyemediğimiz şeyi cildimize sürmeyiz diyenlerdenseniz, bentonit kil tarzı arındırıcı doğal ürünler ile cildinizi pürüzsüz ve sağlıklı kılabilirsiniz. Propolis, altın suyu, gümüş suyu gibi arındırıcı diğer ürünler sadece ilişkilendirildikleri hastalıkları iyileştirmez, bu tip doğal ürünlerin birinci etki alanı cildimizdir ve cildimizi güzelleştirirler, temizlerler. Bu da şüphesiz iyi görünmeniz için önemli bir faktördür.

Ardıç katranı sabunu, zeytinyağı sabunu gibi ürünler saç ve kafa derisi sağlığınızı düzeltir. Gümüş suyu, bentonit kil, propolis, bikarbonat, kekik yağı gibi ürünler ağız ve diş sağlığınızı düzeltir, dişlerinizi beyazlatır. Aslında doğal ürünler arasında görüntümüzü değiştirecek ve tabii caizse bizi daha güzel yapacak o kadar fazla şey var ki, hepsini öğrenmek lazım.

Uyku Kalitesi Artar

Yüksek uyku kalitesi başka bir deyişle uyandığınızda dinlenmiş kalkmanız, kendinizi gün boyunca çok daha zinde hissetmenizi sağlar. Oysa, sağlık sorunlarınızın olması dinlendirici ve rahat bir şekilde uyumanızı engelleyecektir.

Uyku kalitesi en az beslenme kadar önemlidir. İngilizce bilenler google arama motoruna “sleeping less than 6 hours a night lowers immune function” yazarsa çıkan sonuçlarda hiç bilmediği gerçeklerle karşılaşabilir. Aşağıda daha detaylı bilgiler yer alıyor.

Uyku o kadar önemsediğim bir konu ki, uyku hakkında aşağıdaki yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.

gibi pek çok yazıda, uykunun önemine atıfta bulundum ve kaliteli uyku hakkında öneriler sundum. Uyku konusunda takıntılı denilebilecek kadar hassasım çünkü. Bu da yazılarıma yansıyor.

Kendinize Güvenirsiniz

Sağlıklı yaşayan insanların, arada bir hasta olsalar dahi, özgüvenleri çok daha yüksek olur. Bağışıklığının yüksek olduğunu, hastalıkları çabuk atlatacağını bilir, bu psikolojik etki dahi hastalıklardan daha hızlı iyileşmesine yardım eder. Bu güven, bağışıklığı artırıcı besinler hakkında daha da bilgili ve araştırmacı olmayı getirir.

Sağlıklı Yaşamak için 6 Altın Kural

Doğal ürünler ile beslenmek sağlıklı yaşamak için en temel koşuldur diyerek kestirip atmayın. Bu yeterli değil. Sağlıklı bir şekilde yaşamak için aşağıdaki unsurların hepsini bir bütün olarak ele almalısınız.

Sağlıklı Yaşamak için Doğal Ürünler ile Beslenin

Sağlığı korumak için sağlıklı bir diyetten daha önemli bir şey yoktur. Sağlıklı bir diyet için aşağıdaki adımları izlemek yararlı olabilir. Liste bu maddelerle sınırlı değildir.

  • Günde en az 3 porsiyon sebze ve 1 porsiyon meyve, ideal olarak tüm renk ve türlerde, çiğ tüketmeye çalışın
  • Her gün yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri tüketin (bir kase yoğurt veya iki büyük dilim peynir gibi)
  • Haftada bir veya iki kez balık tüketin
  • Bol miktarda baklagiller tüketin
  • Zeytinyağı ve bolca zeytin tüketin
  • Tahıl ürünleri söz konusu olduğunda, tam tahıllı varyantı kullanmak en iyisidir
  • Az et ve yağ tüketin, örneğin sosis ve hazır ürünlerdeki gizli yağlara dikkat edin
  • Tuz ve şekeri idareli kullanın
  • Yiyecekleri sadece gerektiği kadar kısa sürede ve az su ve yağ ile pişirin
  • Basit rahatsızlıklarınız için ilaç yerine bitki çaylarını ve bağışıklığı artıran besinler tüketmeyi düşünün
  • Arındıran doğal ürünleri iyi öğrenin ve hayatınıza dahil edin

Bütün bunlar sadece hayati fonksiyonlarımızı korumakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Doğal ürünler ve sağlıklı besinler tüketmek sağlıklı yaşamanın en temel koşulları arasında yer almaktadır.

Sağlıklı Yaşam için Bol Su İçin

Su eksikliği insan organizmasına zarar verir. Su sadece vücut hücrelerinin önemli bir parçası değil, aynı zamanda kanın ana bileşenidir. Yetersiz su tüketimi beyin performansı ve konsantre olma yeteneğini azaltır. Uygun susuzluk gidericiler su, meyve suları veya bitki çayıdır. Günde 2-3 litre arasında sıvı almalıyız, bu sıvıların %80’i de su olmalı.

Düzenli Egzersiz / Evde Spor Sağlıklı Yaşamın Yapıtaşları

Düzenli egzersiz beden ve ruh için iyidir. Aynı zamanda vücudu forma sokmak ve organizmayı canlandırmak için en iyi yöntemdir. Egzersiz vücudun savunmasını güçlendirmeye yardımcı olur. Spor; stres semptomlarını azaltır ve kardiyovasküler hastalıkları, diyabeti , obeziteyi ve osteoporozu önler. Yaşlılıkta beyin performansı bile olumlu etkilenir.

Her türlü fiziksel aktivite refahınıza katkıda bulunur. Hastalığı önlemek için minimum haftada beş ila yedi kez yarım saat egzersiz yapmalısınız. Spora başlamak için asla geç değildir. Sadece yaşlılıkta başlayanlar bile olumlu etkilerden neredeyse anında faydalanır. Evde spor seçeneklerini değerlendirin.

Temiz Havada Vakit Geçirin

Oksijen ruhları uyandırır ve bağışıklık artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle kışın bile her gün temiz havaya çıkın. Dışarıda çıkmanın bir diğer olumlu etkisi ise hava kapalı bile olsa aldığımız güneş ışığıdır. Bu da ruh halimizi iyileştirir. Güneş ışığı doğru saatlerde çıkılırsa yiyeceklerle alınamayan D vitaminini sağlar.

Gün ışığında, ruh halini aydınlatan nörotransmitter serotonin salınır. Çok kötü havalarda dışarı çıktığınızda alacağınız ışık, kapalı bir odadaki ışıktan fazladır.

Sağlıklı Yaşam Kaliteli uyku ile Başlar

Uyku, yemek ve içmek kadar temel bir ihtiyaçtır. Yüksek uyku kalitesi, refah ve sağlık için ön koşuldur. Uyku sırasında metabolizma bir vites küçülür, diğer yandan onarım mekanizmaları tam hızda çalışır.

Bağışıklık sistemi, sindirim, kardiyovasküler sistem, sinir sistemi ve beynin yenilenmesi için uykuya ihtiyacı vardır.

Uyku sağlıklı yaşamanın en önemli parçasıdır
Sağlıklı Yaşamak için Uykunun Önemi

İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Kurumu (The Department of Health and Social Care) web sitesindeki “Why lack of sleep is bad for your health (az uyku neden sağlığınız için kötüdür)” başlıklı yazıda, düzenli olarak günde 5 saatten az uyuyanlarda diyabet, obezite, koroner kalp yetmezliği gibi kötü sonuçlar oluşabileceği ve yaşam süresinin kısaldığı anlatılıyor. Günde 7 saat civarında uyuyanların fit kalabildiği de yazılanlar arasında.

Mayo Clinic sayfasında ise günde 7-8 saat gece uykusu öneriliyor (Lack of sleep: Can it make you sick?). Yazının altında yer alan 5 tane bilimsel çalışmaya göz atabilirseniz uykunun sağlıklı yaşamaktaki kritik rolü hakkında daha derin bilgiler edinebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, bu sitede ve pek çok başka kaynakta dinlendirici uyku için gerekli uyku hijyeni kurallarını da öğrenmenizi tavsiye ederim.

Beyin Jimnastiği

Tıpkı kaslarımız gibi beyin de bir ömür aktif kalmak ister. Bunun yanı sıra beyin bir kas gibi eğitilebilir. Zihinsel olarak formda kalmak için beyin hücrelerinin günlük eğitime ihtiyacı vardır.

Bol kitap okumak, bulmacalar çözmek, yeni uğraşlar edinmek, çeşitli sanat aktivitelerine katılmak ve kafa yoran programlar izlemek, beynin sağlıklı işleyişine yardımcı olacak belli başlı aktivitelerdir. Yani örneğin kitap okumak sağlıklı yaşamanın bir parçasıdır.

Okuma Önerilerim

Trans yağ içermeyen sağlıklı kızartma nasıl yapılır? Kızartmayı herkes sever. İçinize sinerek kızartma yemek istiyorsanız, yazıda belirttiğim özelliklere sahip zeytinyağı kullanın.

Devam Sütü Kullanmanın Bilimsel Dayanağı Yok: Bu yazı sadece devam sütü yaşında bebeği olan anneleri ilgilendirse de, sağlıklı yaşamakla ilgili önemli gördüğüm bu yazının altına eklemek istedim.

Yorum yapın