Udi Hindi Tozunun 3 Faydası

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Udi Hindi tozu, aynı ismi taşıyan ağacın kökleri ve gövdesinden elde ediliyor. Zeytinyağında ve gün ışığında 15 gün bekletince udi hindi yağı yapılıyor. İlginç olan, çevremde bir kişinin dahi udi-hindi tozu veya yağından haberdar olmaması.  Yani bir kesim çok iyi bilip kullanıyor, daha büyük bir kesim ise udi-hindiyi hiç duymamış.

Üye olduğum bazı platformlarda b02ir kadının “ben üç çocuğumu da udi hindi ile büyüttüm” sözlerinden sonra ilk işim bu tozu araştırmak oldu. Çünkü bir anne olarak konuyu detaylarıyla öğrenmek zorundaydım.

Yazımda, udi hindi gerçekten yasaklandı mı, udi hindi hangi hadislerde geçiyor, öd ağacı ile udi hindi aynı mı, udi hindinin İngilizcesi nedir, literatürde udi hindi hangi isimle anılıyor, udi hindi pahalı mı, udi hindi tozu neden pahalı, udi hindi yağı nasıl yapılır, evde udihindi yağını kendim yapabilir miyim, udihindi tozu en çok neye iyi gelir, gibi soruları cevapladığımı düşünüyorum.

Udi-Hindi Tozunun Dini Yönü

Udi hindi tozu ile ilgili en ünlü hadis: “Tedavilerin en iyisi hacamat ve udi hindi ile tedavidir”. Bu hadis konuyla ilgili her sayfada geçiyor ancak sahihliğini araştırmadım.

Sahihliğinden emin olmadığım diğer bir hadis ise: ” … onların tarakları altın ve gümüş, terleri misk, buhurdanlıkları ödağacından, eşleri huriler, ahlakları bir kişinin ahlakı gibi” ifadelerinin geçtiği hadisidir. İkinci hadiste cennete giden müminlerden bahsetmektedir.

Çörek otu ile ilgili hadisin sahih olduğundan eminim mesela: “Ölümden başka hiçbir hastalık yoktur ki çörek otu ile tedavi edilmesin” Buhari.

Udi Hindi Tozu ve Udi Hindi Yağı
Udi Hindi Tozu ve Udi Hindi Yağı

Udi Hindi Ağacı / Öd Ağacı

Udi Hindi ağacının anavatanı Çin iken Pakistan, Hindistan, Tayland ve Kamboçya’da da yetişiyor. Dört mevsim yapraklarını dökmeyen, her zaman yeşil olan bir ağaç. Kamboçya udihindisi, esans sektöründe bir numara deniyor.

Türkiye’de udi hindi ağacı sadece süs amaçlı olarak yetiştiriliyor. Öte yandan, Türkiye’de bu ağacın “ud yapımında” kullanıldığı bilgisi yanlıştır. İnternette yaptığım kısa bir araştırmaya göre ud yapımında ceviz, maun, erik, kayısı, akça ağaç, kiraz, ithal ağaçlardan magase, vengi, pelesenk gibi ağaçlar kullanılmaktadır.

Udihindi ağacının 1992 yılında endemik ve koruma altındaki ağaç statüsüne alınmasıyla Çinlilerin ağacı başka yollarla sattığı söylentiler arasında. Özellikle esans sektöründe kilosunun 150 bin dolara kadar çıkabildiği gizli bir pazarı var. Gümrükte “Cites evrakı” isteniyormuş.

Udi Hindi Tozu, alternatif tedaviler ile ilgilenen büyük bir kesimin baş tacı ettiği bir besin. Bu ağacın armut şeklinde meyvesi var ama şifa olarak odun kısmı kullanılıyor. Kokusu keskin, zencefil kokusuna yakın ve reçinemsi diye tarif ediliyor.

Udi Hindi Eşanlamlısı, İngilizcesi

Udi Hindi tozu veya ağacı ile ilgili bilimsel kaynak bulmak için o kadar çok araştırma yaptım ki. Nihayetinde nasıl arama yapılabileceğini buldum. Literatürde “Aquilaria agallocha” olarak geçiyor yani bilimsel makale arayacaksanız bu şekilde arayın.

Udi Hindi halk arasında Ödağacı, Hindistan ödağacı, Ud-i hindi, Kust-i bahri, Acıgıcı, Güneğik, Mavi sütleğen, Acımarul, Hindiba olarak da biliniyor ancak örneğin familyası Asteraceae olan Hindiba ile aynı olmadığı kesin.

Halkın verdiği isimler ile literatürde arama yapmanız imkansız zaten İngilizce karşılıklarını aradığınızda hepsinin farklı ağaçlara tekabül ettiğini bulacaksınız. Halk arasında kullanılan bu tabirler içinde udi hindi = öd ağacı, ud-i hindi, kust-i bahri, kust-i hindi doğru kelimeler. Diğerleri tam karşılığı değil.

Öd ağacı eşanlamlarına baktığımda bazı kaynaklarda Agalloch, Eagle wood, Bois d’aigle, Calambac kelimelerine rastlıyorum. O kadar çok kelime kullanılıyor ki, hepsini araştırsam konudan çok uzaklaşacağım.

Parfüm yapımında da kullanıldığından “agarwood veya aloeswood” kelimelerine de ulaşırsınız ama bu iki kelime de tam olarak udi hindi ağacının karşılığını vermez. Ağaç toprakta 1 sene kadar dinlendirilip küflendikten sonra ortaya çıkan hoş kokusu parfümlerde esans olarak kullanıldığından koku sektöründe özellikle “agarwood” kelimesi yaygındır.

Özetle, Udi-hindi hakkında bilimsel makalelere ulaşmak istediğinizde aramalarınızı yalnızca Aquilaria agallocha olarak yapmanızı öneririm. Diğer kelimeleri, udihindinin kullanıldığı sektörlere uygun olarak kullanın. Örneğin udihindinin koku yönünü araştırıyorsanız “Kamboçya ud”, “agarwood”, “oud” veya “aloeswood” kelimelerinden gidin. Türkçe araştırma yapacaksanız öd ağacı, ud-i hindi, kust-i bahri kelimeleriyle arayın.

Udi Hindi Tozu Fiyatları

Udi Hindi Tozu, Eylül 2021 itibariyle toptancılarda kilosu 150 lirayken baharatçılarda kilosu 600 liraya kadar çıkmış durumda. Araştırıp bir aktardan almak zorunda kaldığım için biliyorum, indirim de yapmadılar, kilosu 550 liradan aldık, sonra internetten daha uygun fiyata buldum.

Udihindi fiyatları değişse de genel olarak pahalı ürün diyebilirim. Bununla beraber, aşağıdaki kısımda anlattığım yasal durumlar nedeniyle yakında hiç bulunamayabilir veya fiyatı daha da artabilir.

Udi Hindi Yağı ve Tozu Toplatılıyor Çünkü…

Tarım ve Orman Bakanlığının “Bitkiler Listesi” ve “Zehirli Bitkiler Listesi” kapsamına girmeyen udi hindi, 2021 yılında Cimer’a yapılmış bir şikayet sonrasında toplatılmaya başlandı. Udi Hindi, her iki listede de yer almıyor. Linkler çalışmazsa lütfen yorumlara yazın, siteye pdf olarak da yükleyebilirim.

Aslında udi hindinin şifaları tamamen geleneksel olarak, halk tarafından kulaktan kulağa yayılmış durumda. Hadiste öne çıkarılmış olması, bitkinin inanç yoluyla pazarlanmasını mümkün kılıyor. Plasebo etkisi denemeyecek kadar güçlü ve keskin olumlu sonuçlar yaratıyor. Bu da kafaları karıştırıyor, udi hindi neden yasaklandı?

Udi Hindi yağının yasaklanması anlaşılabilir bir durum çünkü çoğu zaman yağın içeriği hakkında bilgi verilmeden satılıyor ve satıcının demleme ve dolumları hangi şartlar altında yaptığı bilinmiyor. Nihayetinde içinde yağ barındırmayan bir tozun zeytinyağı ile özdeşleştirilmesi işlemi yapılıyor. Bu işlemin sağlıklı olup olmadığı da belli değil. Güneş altında 15 gün bekletilen zeytinyağında neler oluyor, kimse sorgulamıyor.

Yukarıda anlattığım nedenlerle udi hindi yağını almak fazlasıyla riskli olabilir ancak udi hindi tozu ile ilgili aynı şekilde düşünmüyorum. Bizzat kullanıp şifa gördüğüm için size udi hindi tozunun en önemli üç faydasını yazacağım.

Udi Hindi Tozu ile ilgili yasağın, yeterli sayıda bilimsel çalışma yapıldıktan sonra tamamen kalkacağına inanıyorum. Şu anda yasak olması, yararsız veya tehlikeli olduğu anlamına gelmiyor. Sadece konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Az Bilimsel Çalışma Olması Udi Hindiyi Yararsız Yapmaz

Her ne kadar bu ağacın tozu ve zeytinyağında bekletilerek elde edilen yağı yasaklanmış olsa da, Udihindi kelimesini literatürde Aquilaria agallocha olarak aratırsanız, pek çok çalışma bulursunuz.

Udihindi tozu ve yağının mistik yönleri
Udihindi tozu ve yağının mistik yönleri

Yukarıda İngilizcesi kısmında anlattığım gibi udi hindinin koku yönünü araştırıyorsanız “agarwood” ile arama yapabilirsiniz. Hatta bu konuda bilimsel çalışma da önereceğim: History of Use and Trade of Agarwood. Bu çalışmada udi hinin koku ve esans sektöründe elde ediliş biçimleri, dinlerdeki yeri (islamiyet de dahil), halk arasında hangi kelimelerle ifade edildiği gayet detaylı olarak anlatılmış.

Literatürde yukarıdaki anahtar kelimelerle arama yaptığınızda ilk planda 50 tane bilimsel çalışma var ancak hiç biri udi hindinin halk arasında biraz da abartarak anlattığı yararlardan bahsetmiyor.

Öte yandan, udi hindi ağacının latince adı olan “aquilaria agallocha”yı Nature, PubMed, Science Mag gibi daha ciddi bilimsel platformlarda aradığımda, tozun insanlar üzerinde denendiği bir çalışma bulamadım. Bu nedenle, aşağıda anlattıklarım genel kabul gören bilimsel temele dayanmıyor. Yine de, tekrar etmek isterim ki bir konu hakkında çalışma yapılmamış olması, o konuyu bilim dışı yapmaz, bu bilim dünyasının eksikliğidir.

Udi Hindi Tozunun 3 Faydası

İnternette Udihindi ile ilgili bulabileceğiniz tüm yazıları okuduğumu belirtmek isterim. Benim yazımda bahsettiğim 3 fayda, kullanıcı deneyimlerinde öne çıkan en temel faydalar.

Bununla birlikte, linkini verdiğim tarzda uzun bir fayda listesi veren bolca kaynak var. Benzer yararları İngilizce ciddi sitelerde de bulmak mümkün. “19 Benefits And Uses For Agarwood Oud Oil” isimli uzun makalede udi-hindi yağının yararları anlatılmış.

Aşağıdaki SAĞLIKLA İLGİLİ yararlar ENFEKTE OLMAMIŞ yani sağlıklı bir udihindi ağacının tozuyla elde edilebilir. Koku ve esans yapımında kullanılan ağaç kısımları bu faydayı sağlamaz. Enfekte olmamış ağacın kokusu kötü ve tadı çok çirkindir.

Udi Hindi Solunum Yollarına İyi Geliyor

Onca okuduğum kaynağa göre udi hindinin en etkili olduğu alan boğaz enfeksiyonları başka deyişle solunum yolları. Burun tıkanıklığı için bir damlası hazırlanıyor, iyi geliyor deniyor, ben denemedim. Düzenli kullanımda balgam söktürüyormuş. Sinüziti olanlar deneyebilir mesela.

Okuduğum hemen hemen her yazıda udi hindi için “doğal antibiyotik” deniyor, buna katılmıyorum, sarımsağa da doğal antibiyotik deniyor, daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bir şeye ilaç demeniz için dozunu ve kullanım şeklini iyi bilmeniz lazım. Sadece çörek otu için günlerce doğru dozu aradığım yazıya göz atabilirsiniz.  Böyle cümleler cömertçe telaffuz ediliyor ama çoğunun aslı astarı yok.

Udi Hindinin burun akıntısı ve burun tıkanıklığına iyi geleceğine gerçekten inanıyorum. Keskin bir kokusu var, bu özelliği bile iyileşme sağlayabilir.

Bu yazıyı hazırlamak için ilk okumalarımı yaparken annem çok inatçı bir öksürük sorunuyla boğuşmaya başladı. Alerjileri çok olduğundan her yıl mevsim geçişlerinde bu tip uzun süreli öksürük krizlerine giriyor, doktor bir iki ilaç yazıyor ve geçiyor. Yine doktora gidecekti, “anne bu sefer gitme, udi hindi diye bir toz varmış, en az 3 gün kullanmak gerekiyormuş, bir deneyelim” dedim, o da kabul etti. Hemen aktardan aldık, 50 gram kadar kullandı. Daha içtiği günün gecesinde gece neredeyse hiç öksürük olmadı, geçene kadar günde 2 çay kaşığı iç demiştim, o da içmiş, elindeki bitmiş, yeniden alalım, bu sefer yarım kilo al, her gün içeceğim dedi.

Udi Hindi Koku Sektörü İçin Çok Değerli

Udi-hindi ağacının ilginç bir özelliği var. Şöyle ki, udi-hindi ağacı sağlıklı halde iken hoş kokmaz hatta çok kötü kokar. Oysa bu ağaç bir küf (mould) enfekte olduğunda kokusu değişir, gövdedeki enfeksiyon ilerledikçe daha da tatlı kokmaya başlar. Kısaca, bu ağaç ne kadar uzun süre dinlendirilse o kadar değerli bir esans hammaddesi çıkar.

Aslında aquilaria familyasının ağaçlarında ortak bir özellik var ve udihindi ağacı da bu familyadan olduğundan benzer yöntemle esans elde ediliyor. Bu familyadaki ağaçların gövdelerinde iç yaralanmalar bir tür enfeksiyon meydana getiriyor (öz odun kısmında). Ardından ağaç enfekte olmuş bölgeyi iyileştirmek için reçine oluşturuyor. İşte bu reçine ile birlikte ağacın enfekte olmuş kısmı, oldukça aromatik ve değerli bir koku ortaya çıkarıyor.

Konunun netleşmesi için aşağıya bir video ekliyorum. Ağaçta delikler açılarak enfeksiyon elde ediliyor ve sonra enfeksiyonlu kısımları kesip satıyorlar. Öd ağacı denilen kısım, ağacın özü, enfeksiyon olduğu yer anlamında da kullanılıyor.

Özetle, Öd ağacından kaliteli bir esans çıkarmak için çeşitli yollar var. Ya ağacın bir bölgesinde bu işlem yapılıp ağaç öldürülmeden yapılıyor ya da ağacı delik deşik edip yaralayıp yukarıdaki videodaki gibi işlemler yapıyorlar. Ağacı kesip 1 sene toprak altında bekletenler daha acemi olanlar. Böylece kötü koku olmayan aksine hoş kokulu kısım hem parfümlerde hem de tütsü yapımında kullanılacak hale gelir.

Udihindi ağacının yani öd ağacının hoş kokusu nedeniyle yazının profil resminde Çinli bir adam (ağacın kökeni Çin) suyun üzerinde meditasyon (dini anlamı, tütsü, meditasyon) yapıyor. Udi Hindi denince bu resmi hatırlayabilirsiniz.

Ödağacı, odunsu kokuların en üst seviyesi olan “kıymetli ağaçlar” (precious woods) serisi içinde değerlendirilir. Yani, bir parfüm tanıtımında “kıymetli ağaçlar” kelimesini gördüğünüzde bilin ki içinde ya sandal ağacı ya da öd ağacı (udihindi ağacı) vardır. Bu ağaçlar İngilizce’de “agarwood” veya “aloeswood” olarak anılır.

Udi Hindi Vücut Direncini Artırıyor, Mikropları Öldürüyor

Udi hindi tozunu bir hafta düzenli kullandım. Plasebo mu yoksa gerçek mi bilemiyorum ama cidden kendimi daha dinç hissettim.

Udi Hindi tozunun mide ağrısına iyi geldiği, vücuttaki mikropları attığı, düzenli kullanımda bağışıklığı güçlendirdiği, sürüldüğünde cilde iyi geldiği, lekeleri giderdiği, egzamaya iyi geldiği gibi iddialar da mevcut.

Ayrıca, annemin çok ağrıyan zonasına 2 çay kaşığı udi hindi tozunu balla karıştırıp hızlıca sürdüğümde, birkaç saat sonra ağrı kesildi. Oysa annem doktora da gitmiş ve üç gündür merhemlerini kullanıyordu. Modern tıbbın işe yaramadığı bir durumda, udi-hindi bizi bir sorundan kurtardı. Alternatif tedaviler bazen hayat kurtarıcı olabiliyor, annemin canının nasıl yandığını ve karışımı sürdükten birkaç saat sonra nasıl rahatladığını ben biliyorum.

UdiHindi Tozu Nasıl Kullanılır?

Udihindi Tozundan çay yapılmaz, yapılsa da içilmez, o derece acı ve çirkin bir tadı var. Odun tadı seviyorsanız o başka. Önerilen şey, tozunu bal veya pekmezle karıştırmak. 1 çay kaşığı udi hindi tozuna 1 tatlı kaşığı bal koyup karıştırıyorsunuz ve o karışımı yiyorsunuz. Bunu düzenli olarak her gün yapmanız öneriliyor. Hastalık zamanlarında dozu iki katına çıkartıyorsunuz.

Udi hindiden fayda görmek istiyorsanız en az 3 gün düzenli kullanmalısınız.

Tabii günde iki tatlı kaşığı udihindi kullanın diyen yazılar da var ama okuduklarımdan yola çıkarak ve temkinli yaklaşarak şahsen günde 1 tatlı kaşığının yeterli olduğunu düşünüyorum. Bazı bitkilerde az kullanınca hiç fayda olmuyor, dozunu bilmek bu nedenle önemli.

Udi Hindi Tozu ile Tarif

Şöyle pratik bir tarif de vereyim. Keçiboynuzu pekmezi alın, 1 tatlı kaşığı toz yaklaşık 2,5 gram civarında. Bunu aklınızda tutarak 100 gram udi hindi tozuna macun kıvamına gelecek kadar pekmez koyun. Karıştırın ve dolaba kaldırın.

Her gün yemeklerden yarım saat önce bir tatlı kaşığı yiyin (orta boy kaşık). Günde iki kez yiyebilirsiniz. Elinizdeki karışım 40 porsiyon yani size en az 20 gün gider. Aynı şeyi balla da yapabilirsiniz. Her defasında baştan hazırlama derdiyle uğraşmazsınız. Tozu direkt içebiliyorsanız o daha iyi tabi, üstüne de bir bardak su içersiniz.

Udihindinin Tadı nasıl?

Bu tozun tadı kelimenin tam anlamıyla “iğrenç” O kadar acı ki, tıpkı ağaç yiyormuşsunuz izlenimi veriyor. Bu nedenle genellikle bal veya zeytinyağı ile karıştırılarak yeniyor. Bal boğazda kayganlık yaparak daha rahat yutulmasını sağlıyor.

Önemli uyarım

Udi Hindi yağı adı altında da birçok ürün var. Udi hindi sonuçta bir ağaç, yağın dışarıdan eklendiği belli. Kullanacaksanız öğütülmüş udi hindi tozu kullanmanızı tavsiye ederim. Yağını kendiniz yapın.

Son Sözlerim ve Okuma Önerilerim

Bulabiliyorsanız udi hindi tozunu muhakkak evinizde bulundurun ve özellikle grip olduğunuzda kullanın. Zeytinyağında 15 gün bekletip burun damlası olarak da kullanın. Zona tarzı ağrı veren cilt hastalıklarınızda da kullanın. Ben udi hindi tozunun şifalı olduğuna, doğal ürünler ve sağlıklı besinler arasında gösterilmesi gerektiğine gerçekten inanıyorum.

Bu yazıyı okuduğunuza göre doğal yöntemlerle koruyucu tedavilere ilgi duyuyorsunuz. Çörek Otu Yağı, Bitki Çayları, Kaliteli Propolis, İçilebilen Bentonit Kil, Mikronize Zeolit, Altın Suyu ve Gümüş suyu yazılarım kesinlikle ilginizi çekecektir.

Yorum yapın