Detoks Gereksiz İddiası – Yiyecek Hastanesi

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Detoks nedir? Detoks, vücuda bir süre katı besin vermeyerek sıvı gıdalar ve suyla vücudun arındırılmaya çalışılmasıdır. 

Yiyecek hastanesi, hastalıkların çoğunun ilaç tedavisi yerine yiyeceklerle iyileştirilebileceğine inanan bir hastane. Bu yazıda yalnızca detoks konusuna odaklandım, bölümdeki diğer hastalıkları çevirmedim.  Yazı sonunda kendi görüşlerim de yer alıyor.

Yiyecek hastanesi
Yiyecek hastanesi 

Detoks Gereksiz mi?

Dr. Pixie McKenna, yine İngiltere’de “Food Biosciences” isimli bir araştırma enstitüsüne gidiyor. Burada detoks konusunun içeriğini öğreniyor. Aslında amacı, detoks diyetleri hakkındaki gerçeği öğrenmek. Bu iddianın başında “Detoks Gereksiz İddiası” iddiası var. 

Acaba bu modern takıntının bilimsel temelleri var mı? Bunu araştırmak için Biyokimyacı bir doktora gidiyor. 

Detoksun temelleri nedir? Bu fikri kim çıkarmış, diye soruyor. Doktorun cevabı şöyle: Detoksun tarihi çok eski. Belirli şeylerden fedakarlık etme (çay yok, kahve yok gibi) her zaman vardı. Ayrıca insanlar vücutlarını arındırma ihtiyacı duydular. 

Detoks Paketlerinde Neler Var?

Peki milyonlarca dolarlık bu sektör, bize toksinlerimizden kurtulacağımızı söylüyor, bu doğru mu? diye sorduktan sonra eline İngiltere’de çok satılan bir detoks paketi alıp doktora paketin içeriğini soruyor. Doktorun cevabı şöyle: Detoks ürünlerinin anahtar bileşeni, MAGNEZYUM SULFAT. Bu da bir laksatiftir (şule: yani müshil ilacı gibi birşey).

Ucuz Laksatifler de Aynı İşi Yapabilir

Peki bağırsaklarımızdaki kötü maddeleri bu mu temizliyor? Detoks ürünlerinin birincil etkisi bağırsakları boşaltmak. Bu etki için daha ucuz bir laksatifler alınabilir diyorlar. Peki bunlara gerçekten ihtiyacımız var mı?

Laksatif veya Detoksa Vücudumuzun İhtiyacı Var mı?

Aslında vücudumuzun toksinlere karşı muazzam bir savunma mekanizması vardır. Bu doğal mekanizmayı anlamak için insan bağırsaklarına benzer hayvan bağırsaklarının başına geçiyorlar. Pankreas, kalın bağırsaklar ve ince bağırsaklarda, ne kadar çok enzimin toksinleri yok etmek için çalıştığından bahsediyorlar. Yani aslında vücudumuzda bizi toksinlerden arındıran doğal bir sistem zaten var.

Doktor, bunun vücudun doğal akışına müdahale olduğunu düşünüyor. Dr. Pixie McKenna konuyu şöyle bağlıyor: Detoks, çok az da olsa belki fayda sağlayabilir, bilimsel temeli çok azdır ve sağlıklı beslenme en doğru yoldur.

Detoks Hakkındaki Görüşlerim

Detoks konusunu ilk kez fitback (fitpack de olabilir, ikisini karıştırıyorum) diye bir ürünün facebook sayfasına 1 hafta kadar takıldığımda inceledim. Yani hayatımın ilk 35 yılında hiç detoks yapmadan ve detoksun ne olduğunu merak etmeden yaşadım. Zaten kilo sorunum da yoktu.

O ürün sayfasında kadınlar deli gibi detoks yapıyorlardı yani ürünü içip bazen 1 hafta hatta bazen 3 hafta detoks yapıyorlar ve dolayısıyla kilo veriyorlardı. Sonra da “”ürün muhteşem, ürün muazzam kilo verdiriyor” deyip fotoğraflarını paylaşıyorlardı.

O dönem “bu kadar uzun süreli detoksların bağırsakları incelttiğine dair” bir makale okumuştum ve ondan sonra gruptan ayrıldım.

Detoksu hiç bir zaman gerekli bulmadım hatta bağırsaklarında tıkanıklık, kronik kabızlık gibi durumları olmayanların neden detoks yaptıklarını da hiç bir zaman anlamayacağım. Kısa sürede kilo vermek neden bazı kişiler için çok önemli? Bu sağlıksızca verilen kiloların geri alınacağını bile bile neden vücutlarının doğal akışına müdahale ediyor insanlar?

Burada şu ayrımı yapmam lazım. Benim eleştirim, detoksu zayıflama amacıyla kullanan insanlar. 6 ayda bir gün olmak üzere her insan bir gün, sıvı diyeti yapabilir, detoks içecekleri içip vücudunu şaşırtabilir. Ben buna karşı değilim. Yani sağlık adına yapılan detoksa karşı değilim. Benim karşı olduğum şey, kısa zamanda hızlı kilo vermek için bu tip uzun süreli tehlikeli detoksları yapanlar.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Eşimle Kalori Hesabıyla Diyete Başladık: Kilo fazlamız az veya çok olsa da, sağlıklı yaşamak adına belirli bir kilonun üzerine çıkmamalıyız. Kalori hesabıyla diyet ilk kez yaptık. İlk hafta hesaplamalar çok zorladı ama sonradan meyvelerini aldık. Detoksla zayıflamayı düşünüyorsanız lütfne önce kalori hesbaıyla zayıflamayı deneyin.

Terleyerek Toksin Atmıyorsunuz: Benim gibi evde spor hayranları terlemeye çok değer verir. Terlemenin bilimsel açıdan incelendiği yazıda, atılan ter sıvısının toksinlerden oluşmadığı söyleniyor.

Sağlıklı Yaşamak için 6 Altın Kural: Size sıradan bir başlık gibi gelmesin. Bu 6 maddeye dikkat edin, belki hayatınız boyunca ilaca ihtiyaç duymadan sağlıklı yaşarsınız. Bazen bildiğiniz ama unuttuğunuz şeyleri hatırlamak iyidir.

Yorum yapın