Wisc-4 testi varken Wisc-R yaptırmayın

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Wisc-4 testi, Türkiye’de yaygın olarak maalesef hala kullanılan Wisc-r testinden farklıdır. Yazımda neden wisc-4 testinin wisc-r testinden daha üstün olduğunu anlatmaya çalışacağım. Psikolog veya aktif eğitimci değilim, internette okuduğum ciddi makalelere dayanarak kısaca fikirlerimi yazdım.

Wisc-r testinde ısrar edenlerin, bu ısrarlarının nedenini yazmalarını rica ediyorum. 

Aslında 2016 yılında “Çocuklar için Örnek Wisc-R Zeka Testi Soruları” başlıklı bir yazı yazmış ve internetten bulduğum soruları yazıda yayınlamıştım. Yeğenim için hazırladığım yazının neredeyse 6 yıldır sürekli tıklanması ile konuya ilgim arttı. Bu süreçte sitemi farklı bir platforma taşıdığım için yorumlar silinmiş olsa da, biliyorum ki oradaki örnek sorular başka bir yerde yok. Ya da en azından ilk defa benim sitemde yer aldı çünkü örnek soru çok aramış ve bulamamıştım, bulabildiklerimi İngilizce bloglardan çevirmiştim.

Şu anda bir günlük bir çalışma ile Wisc-4 için de örnek sorular bulabilirim. Ancak bu başka bir yazının konusu. Bu yazımda Wisc-4 testinin üstün yönlerine odaklanmak istiyorum.

Wisc-r testi neden eskisi kadar etkili değil

Türk Psikologlar Derneği’nin sayfasında bu iki test karşılaştırılmış. Aslında savundukları argüman akla çok yatkın. Nesillerde her 40 yılda bir zeka puanı ortalama 15 puan artıyor. Ortalama 15 puan, 5-25 puan arasında bir sapma demek ve bu ciddi bir sapma. Yazılarında bunu vurgulamışlar.

Wisc-r, 1983 yılında yani 38 sene önce Türkiye’ye uyarlanmış. Bu testin uygulandığı 6-16 yaşındaki çocuk, olduğundan daha zeki çıkabilir. Bu da çocukla ilgili olarak ailenin beklentilerinin gereğinden fazla yüksek olmasına neden olabilir. Çocuğa üzerinde yanlış yönlendirmeler yapılabilir. Sadece bu nedenle bile wisc-r testi artık uygulanmamalı.

Öte yandan wisc-4 testi 2016 yılından itibaren uygulamaya geçmiştir.

Wisc-4 testi hakkinda
Wisc-4 testi hakkinda

Wisc-4 testi ne işe yarar?

Bu tip zeka testleri, çocuğun zeka düzeyinin yanı sıra zayıf olduğu ve güçlü olduğu alanları ölçer. Zayıf olan alanlarda iyileştirme yapılabilir, güçlü olduğu alanlar daha da desteklenip güçlendirilebilir. Güvenilir zeka testleri sayesinde çocukla ilgili doğru beklentiler içine girilebilir.

Ailenin çocuğun zekasıyla ilgili doğru beklentiler içinde olması bence çok önemli. Wisc-r testi nedeniyle olduğundan 25 puan yüksek zeka düzeyi bulunmuş bir çocuğu ele alalım. Aile çocuktan yüksek akademik başarı bekleyecektir, oysa çocuğun hiç bilmedikleri bir alanda müthiş bir yeteneği olabilir ve akademik başarıya odaklanan aile, çocuğun güçlü olduğu alandaki başarısını engelleyebilir.

Wisc-4 testi wisc-r testine göre daha fazla yetenek alanı ölçer. İnternette iki testi karşılaştıran bolca makale bulabilirsiniz. Kopyala-yapıştır yapmak istemediğim için detayları araştırmayı size bırakıyorum. Sadece ana başlıklara odaklanacağım.

Wisc-4 testi genel olarak aşağıdaki alanları ölçer:

1.Sözel kavrama (5 ayrı alt test): Akıl yürütme, kavrama, kavram oluşturma, sözel bilgi ve sözel ifade yeteneği.
2.Algısal akıl yürütme (4 ayrı alt test): Akıcı ve algısal akıl yürütme ve algısal organizasyon.
3.Çalışma belleği (3 ayrı alt test): Kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, çalışma belleği.
4. İşlemleme hızı (3 ayrı alt test): Zihinsel işlemleme hızı, harf-motor işlemleme hızı.

Wisc-r testinde uygulama alt test sayısı 10’dur, wisc-4’de de 10’dur ama asıl farklılık yedek alt test sayısında ortaya çıkar. Wisc-4 testinde yedek alt test sayısı 4’dür ve wisc-r testinin iki katıdır. Dolayısıyla iki kat fazla alanda değerlendirme yapma olanağı sunar.

Wisc-r testi 60-75 dakika sürerken, wisc-4 testi 75-90 dk arasında sürer. İki testin hedef kitlesi hemen hemen aynıdır (6-16 yaş) ancak wisc-4 testinde 16 yaş 11 aylığa kadar kullanım vardır yani neredeyse 17 yaşına kadar uygulanabilir. Test tekrarı wisc-r testinde 6 ay sonra, diğerinde 1 yıl sonradır.

Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı almış olan çocuklar için

Böyle bir tanı almış çocuğunuz varsa, lütfen 2017 yılında yayınlanmış olan “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nda Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği’nin İki Sürümünün Karşılaştırılması ve Okuma Becerilerinin Değerlendirilmesi” isimli şu bilimsel makaleyi okuyunuz. Çalışma Türk Psikiyatri Dergisinde yayınlanmış.

Çalışmaya göre her iki test zeka açısından anlamlı farklar ortaya koymamıştır ancak wisc-4 testinin dört faktörlü yapısının daha spesifik bilgiler sağladığı görülmüştür. Ayrıca, okuma becerilerine yönelik elde edilen bulgular, bu çocukların değerlendirilmesinde okuma becerilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin önemini göstermiştir.

Wisc-4 testi ile ilgili örnek sorularla ilgileniyorsanız Yaşlara Göre Wisc Soruları İndeks sayfasına bakınız. 6-13 yaş arasında wisc sınavına girecek (wisc-r veya wisc-4 fark etmez) çocuğunuzla çalışabilirsiniz.

 

“Wisc-4 testi varken Wisc-R yaptırmayın” üzerine 2 yorum

  1. Örnek testiniz varsa ilgileniyorum. Çünkü okuldan istediler böyle bir testin sonucunu. Bu sebepten merak ettik. Iyi çalışmalar,

    Yanıtla
    • hayır elimde örnek test yok maalesef. Yıllar önce ablam istediği için internetten soruları bulup onun için paylaşmıştım. Bir iki instagram postunda sorular var ama istediğim kadar net soru örnekleri bulamadım. bulursam muhakkak yeni bir yazı ile paylaşırım. Bloguma abone olmanızı öneririm. kırk yılda bir mail gönderiyorum zaten. En azından yeni yazılardan haberdar olursunuz. Yazıyı yayınladığımda herkese mail atmam mümkün değil.

      Yanıtla

Yorum yapın