Akıllı lens tedavisi – trifokal lens ameliyatı deneyimlerim

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Akıllı lens tedavisi denen şey, gözün kendine ait merceğinin çıkartılarak yapay bir lens takılması işlemi. Aslında lens akıllı falan değil, nedense bu isimle anılıyor ben de başlığı bu nedenle akıllı lens tedavisi olarak attım. Yazımın gerçekten okunmasını istiyorum. Herkesin deneyimlerini yazmasını diliyorum çünkü böyle önemli bir konuda internette fazla yorum bulunmuyor.

trifokal lens - acrysof.iq panoptix
trifokal lens – acrysof.iq panoptix

Bu yazıda kendi deneyimlerimi anlatacağım. Kafası karışık olanlara yol göstereceğini umuyorum. Blogumdaki “Göze Uygun Lens Bulmak – Lense Yeni Başlayacaklar Okusun” başlıklı yazımı hatırlayanlar olacaktır. Yazıda kullandığım kontak lenslerden bahsetmişim.

Trifokal lensler, hemen hemen tüm göz hastanelerinin web sitelerinde anlatılıyor. Tekrar anlatmayacağım çünkü kolayca detaylarına ulaşırsınız.

Tek odaklı (monofokal) mercekler sadece uzağı, iki odaklı mercekler (bifokal) uzak ve yakını görmemizi sağlarken 3 odaklı (trifokal) mercekler ile uzak, yakın ve ara mesafede etkili. Bir de zaman içinde endotel hücre kaybı ve katarakta yol açtığı için bazı doktorların önermediği fakik göz içi lensler var. Fakik lensler, gözün doğal merceği çıkarılmadan konulduğu için tercih ediliyor ama uzun vadeli risklerinden de bahsediliyor. Sadece yakın görme için yapılan prosbyon var, uzak göz numarası için yapılan eximer lazer var, var da var yani. Monofokal lenslerde parlama yok ama orta ve yakın mesafede görüş düzelmiyor, bifokal lenslerde uzak ve yakın görüş düzeltiliyor ama orta mesafe yok yani kabaca 30 cm 1 m arasındaki mesafe. Trifokal lenslerde uzak, orta ve yakın düzeliyor ama onda da beyin lense alışana kadar geçen süreçte gece araç kullanma, ışıkların parlaması gibi sorunlar var.

Glokom (göz tansiyonu ) nedeniyle görme siniri etkilenmiş hastalara, diyabete bağlı veya sarı nokta hastalığı nedeniyle retinası etkilenmiş kişilere, göz tembelliği olan kişilere 3 odaklı merceklerin takılmasını önermeyen siteler de mevcut. Bu nedenle iyi araştırmalı, kaliteli ve dürüst bir doktor bulmalısınız.

Geçmişten bugüne göz sağlığım

Okuyuculara daha net bir bakış açısı kazandırabilmek için size kendi göz sağlığımdan bahsetmek istiyorum. Akıllı lens tedavisi öyle kolay karar verilecek bir şey değil. Avantajları kadar risklerini de göz önüne almalısınız. Benim kadar gözlükten nefret edenlerin akıllı lens tedavisi yaptırmaya karar vermeleri daha kolay ama gözlük kullanmayı seviyorsanız veya gözlükle hayatınızı rahat idare ediyor ve katarakt sorununuz yoksa, bence bulaşmayın demeden de edemeyeceğim.

Gözlerim doğuştan bozuk. Hipermetrop hastasıyım. İlkokula giderken göz tembelliği oldu ve aylarca tek göze mahkum bırakıldım. Ergenlikte gözlerim düzeldi sandım hatta üniversiteyi gözlüksüz bitirdim. 22-32 yaşları arasında gözlük kullanmadım. Uzak derecelerim neredeyse 15 senedir aynı. Orta mesafe görme sorunlarım tam olarak 41 yaşından sonra başladı.

  • Yaşım: 44
  • Astigmat yok
  • Katarakt yok
  • Göz kuruluğum yok – (20)
  • Göz tansiyonum yok, hiç olmadı
  • Tansiyon, kalp, şeker gibi herhangi ciddi bir hastalığım yok
  • Uzak dereceler: Sol 2,5 derece, sağ 3 derece – 2021
  • Lens reçetesine göre: Sol 1,5, sağ 2,5 derece – 2016
  • Temmuz 2021 ölçümlerine göre orta mesafe: Sol 4,5, sağ 5,5 (ilk defa ölçüldü)

41 yaşından sonra orta mesafede yani cep telefonu mesajlarını okuma, kitap okuma, bilgisayar mesafesi diyelim, ciddi sorunlarım başladı. 2017 yılında Medikal parkta gittiğim bir doktor henüz yakın gözlüğüne başlama diyerek bana büyük kötülük yaptı, belki de o dönem gözlerim orta mesafede bu kadar kötü değildi bilmiyorum. Bana bilgisayarı büyüterek kullanmamı, cep telefonundaki yazı puntolarını büyütmemi tavsiye etti ama artık olmuyor olamıyor. Hele ki çevirinin yanı sıra arada web tasarımı yapıyorsanız bu imkansız. Tasarımı bu şekilde göremiyorsunuz bile.

Yurtiçi ve yurtdışından sayısız büyüteç aldım, ışıklı kitap okuma aparatları, ışıklı ışıksız büyüteçler, çantam için büyüteç, bilgisayarım için daha büyük ayrı bir büyüteç, marketlerde büyüteç, hayatım son 2-3 yılda iyice zorlaşmıştı. Bir yandan da annelik telaşı ve bebek bakımı var, son 4 senedir göz doktoruna da gidemedim.

Aşağıda 2016 yılında aldığım kontak lens reçetesi var. Konuyla çok alakalı değil ama yine de koyayım dedim. 3 sene kadar kontak lens kullandım. Hamilelikten itibaren kontak lens kullanmayı bırakmıştım.

Göze uygun lens bulma yolculuğum-Kontak Lens Reçetem
Göze uygun lens bulma yolculuğum-Kontak Lens Reçetem

Akıllı Lens Tedavisi kararı

Bir ay boyunca uyumayan oğlumdan arta kalan tüm gece saatlerinde, uykumdan feragat ederek göz doktorlarını araştırmaya başladım. Aslında bu araştırma başlangıçta annem içindi. 2 sene önce annemde katarakt sorunu oluşmuş ve görmesi tahminen %40’lara kadar inmişti. Canım annemin en iyi doktora gitmesini istiyordum.

İnternetteki yorumları tek tek okudum. Sadece İzmir ve İstanbul’daki doktorlara baktım. Onca okuma ve birkaç yorum sahibine attığım mailler sonucunda Özel Ata göz hastanesinden Dr. Mehmet Helvacıoğlu‘nda karar kıldım. Bu doktor tesadüf eseri ablamın da tanıdığı birisi çıktı. Ablam büyük övgülerle kişiliğini ve ne kadar iyi bir hekim olduğunu birinci ağızdan anlatınca son karar verilmiş oldu. Annem ameliyat oldu. Doktor hepimizin içine siniyordu, birkaç kişiden daha teyit aldım yine de.

Annemin akıllı lens tedavisi çok kolay geçti ve ameliyattan bir ay sonra cyborg gibi görmeye başladı. Ameliyatından beri ne gözlük kullanıyor, ne büyüteç. Sadece ışıkların onu rahatsız ettiğini söylüyor ve güneşli havalarda disiplinli bir şekilde güneş gözlüğü kullanıyor. Bunun dışında 72 yaşında müthiş bir görme kabiliyetine kavuştu ve hayatının değiştiğini söylüyor. Annem 20 senelik diyabet hastası. Kolesterol sorunu da var.

Doktor iyi, annem mutlu.. Daha fazla araştırma gereği duymadan gözlerimi Dr. Mehmet Helvacıoğlu’na teslim ettim.

Riskler

Her cerrahi operasyonda olan enfeksiyon riski, akıllı lens tedavisi ameliyatı için de geçerli.

Kornea, yani gözün önündeki saat camı gibi şeffaf tabakanın iç yüzeyinde bu tabakayı şeffaf tutmayı sağlayan endotel hücreleri bulunuyor. Katarktı olan hastalarda bu hücrelerin bir kısmı ameliyatta kataraktı eriten cihazın şok dalgalarından etkilenerek ölüyor. Bunun sonucunda korneada sıvı birikmesi ödem ve bulanık görme olabiliyor.

Endotel hücreler kendini yenileyemiyor. Ölmemiş olan endotel hücreler daha fazla çalışıp ödemi eritiyor ama katarakt çok sertse daha büyük bir şok dalgası nedeniyle gereğinden fazla endotel hücre ölüp ödem kalıcı hale geliyor ve görme kalıcı olarak bozulurken göz ağrılı hale gelebiliyor. Böyle bir etkinin tedavisi kornea nakline kadar gidiyor (kaynak Dr. Ahmet Akman web sitesi- Katarakt ameliyatı sonrası, başlıklı makaleyi arayınız)

Ayrıca ameliyat sırasında doğal lensin içinde bulunduğu kapsül delinebilir, yanlışlıkla lens parçalanıp lensin parçaları göze kaçabilir, ameliyat sırasında göz içi kanama başlayabilir, göz içine konulan lens kayabilir, göz ameliyat sırasında veya sonrasında enfeksiyon kapabilir, ameliyattan sonra glukom gelişebilir (göz içi basıncın artması), retinada yırtık, sarı nokta ödemi gibi şeyler de olabilir.

Başarıyı etkileyen en önemli unsurlar: Ameliyatı yapan doktorun ahlaklı, bilgili ve aynı zamanda becerikli olması, kullandığı cihazların kalitesi ve temizlik. Doktorun ahlaklı olması herşeyden önemli yani en başta doğru yönlendirme yapması, ayrıca becerikli ve bilgili olması, sakin olması da gerek. Hastanın da ameliyat sırasında sakin olması ve gösterilen ışığa bakması gerekiyor.

10 – 15 dakika sürmesi ameliyatın zorluk derecesini düşürmüyor, kritik bir ameliyat ve riskleri var.

İlk ameliyat 01 Temmuz 2021 Perşembe – sol göz

Ameliyat için o kadar kararlı gittim ki, detaylı tetkikler biter bitmez ameliyatı onayladım. Bugün ister misiniz diye sorulunca hemen evet dedim ve muayene olduğum gün sol gözüme ameliyat yapıldı.

Ameliyat başlangıçtan bitişe 15 dakika sürdü. Ameliyattan sonra hemşire beni kapıya sanki 90 yaşında ve kör birisiymişim gibi tutarak getirdi. Kör ve 90 yaşında bir insanın yürümesine yardım ettiğinizi düşünün. Çok komikti, nedenini bilmiyorum, anneme de aynı şekilde davranmış. Bu abartılı koruyucu havanın sadece 7-8 adımdan ibaret olması ve ameliyat bölgesinden çıkınca hemşirenin kollarını bırakması ve “normal hayatınıza devam edebilirsiniz, birkaç gün dikkat edin” demesi ilginçti.

Ameliyat sırasında çok fazla hissiyat olmuyor, acı da olmuyor ama sıkıntılı bir 10 dakika. Gözlerinizi bir aparatla açık tutup sürekli sprey sıkıyorlar. Allahın verdiği doğal göz merceği parçalanıp elektrik süpürgesinin mini versiyonuyla gözün üstünden temizleniyor. sonra da mercek göze oturtuluyor. Ameliyatla ilgili pek çok video seyrettim. Üç aşağı beş yukarı kabaca böyle.

Ameliyat başlamadan enstrümantal müzik tercih ettiğimi söylemek zorunda kaldım çünkü ameliyat odasına ilk girdiğimde kulağımı tırmalayan bir popüler müzik şarkısı çalıyordu. Allahtan beni kırmadılar, isteğimi kabul etmeselerdi müziği tamamen kapattırırdım çünkü bu tip müziklerle benim bir şeye konsantre olmam imkansız. Ameliyat boyunca mavi bir ışığa bakmak gerekiyor ve gözleri kaydırmamak gerekiyor yani doktorun konsantrasyonunun yanı sıra hastanın da konsantrasyonu önemli. Hastanın sakin ve odağa istikrarlı bir şekilde bakması gerekiyor. Vivaldi 4 mevsim çalsa da arada bir konsantrasyonumu kaybettim doktor hemen uyardı, öyle ışığa baktım. İçimden keşke van gelis antartica falan isteseydim diye de geçirdim. İkinci ameliyatta van gelis veya kitaro isteyeceğim. Vivaldi benim çeviri müziğim, sıkıcı biraz. Bir de vivaldi dinlerken canım çay içmek istiyor.

Bana takılan lensin kimlik kartını da aşağıya ekliyorum.

trifokal lens - acrysof.iq panoptix
trifokal lens – acrysof.iq panoptix

Ameliyat sonrası – ilk üç gün önemli (sol göz)

Ameliyat sonrasında gözümü basit bir bandajla kapattılar ve ertesi güne randevu verdiler. Bandajı kendileri çıkaracaklarmış. Bana bir adet damla verdiler. İlk 7 gün 2 saatte bir, 7-10. günler arasında 3 saatte bir kullanmamı istediler. Yani bana sol gözüm için 10 günlük antibiyotikli damla tedavisi verildi.

Akıllı lens tedavisi sonrasında kullandığım damla
Ameliyat sonrasında kullandığım damla

Kendimi çok disiplinli sanırdım. Şu anda ameliyatın üçüncü günü, bandajın takılı olduğu ilk gün bir sorun olmadı, iyi ki bandajı takmışlar. Bandaj çıktıktan sonra eve geldim, yanlışlıkla yüzümü yıkadım ve birkaç kez sol gözümü ovuşturdum. Baya bir korksam da birşey olmadı, ya da ben öyle sanıyorum. Tam beş kez kural ihlali yaptım. İlk gün damlaları tam 2 saatte bir damlatamadım. Kendime çok kızıyorum. Telefonumun alarm ayarlarını yapamadım bir türlü. Yeni iphone almıştım ve eski telefonum eşimdeydi, en sonunda eşimdeki telefonu kurduk, şimdi düzenli sıkıyorum damlayı.

İlk gece tabii ki bandajı açıp baktım, baya bir berraktı. Ameliyatın iyi geçtiğini anladım çünkü bende ağrı sızı batma olmadı. İlk iki gün bana göre damladan kaynaklı olarak hafif bulanık görüntü vardı ama üçüncü gün tamamen berraklaştı. İnşallah sağ gözüm de aynı şekilde geçer.

İlk gece iki yastıkla yarı oturarak uyudum, sonra normal uyudum. Uykumda bir etki olmadı. Üç gün banyo yok ama biz deniz gözlüğü aldık hemen, basitçe banyomu yaptım. Üçüncü günü görüşüm tamamen berrak ve ilk geceden itibaren sol gözüm sayesinde bilgisayardaki işlerimi yaptım. Gözlüğümün sol camını çıkarttık, bu şekilde kullanıyorum gözlüğü. Müthiş bir duygu. İkincisini yaptırmasam yeter gibi geliyor. O kadar net bir görüş var. Bilgisayar ve telefon puntolarımı küçülttüm.

Gelişmeleri yazmaya devam edeceğim. Şimdilik haberler bunlar. İkinci ameliyatım 12 Temmuz’da yani 8 gün sonra. Bakalım o nasıl geçecek. İnşallah sol göz gibi olur, Allah yardımcım olsun.

Maliyetler

tek göz için 13 bin lira dendi. İtiraz etmedik ancak ablamın doktor olması ve hastanedeki tüm doktorları tanıması nedeniyle tek gözü 11 bine indirdiler. Bir ay içinde ödeyebilirsiniz dediler. Biz ertesi gün ödemesini yaptık. İkinci gün de yaptırır yaptırmaz ödemesini yapacağız. Fatura aldık. Tahliller için de ücret ödeniyor. 22 bin ameliyat, diğer tahlil muayene vs ile yaklaşık 22500 liraya mal olacak.

Akıllı lens tedavisi hakkında internetteki yorumlar

Birkaç blogta insanlar deneyimlerini anlatmış ve en dikkatimi çeken sorun, geceleri araba kullanmakla ilgili. Doktora sorduğumda güneş gözlüğü kullanabilirsin dedi. Birkaç tane renkli kaliteli camdan güneş gözlüğü yaptırıp arabaya koymak lazım. Normal güneş gözlüğümü dışarıda kullanırım, kapalı mekanlarda ve arabada da renkli camlı gözlük kullanırım artık. Umarım daha ciddi bir sorun olmaz.

Bu sayfayı 2 sene kadar aktif tutacağım. Gelişme olursa hemen buraya yazacağım. Bazı detayları atlamış olabilirim, mail atmak yerine yorumlarda sormanızı rica ederim, ki başkalarına da yardımımız olsun.

Gözlük sevseydim asla doğal göz merceğimi almalarına izin vermezdim. Ayrıca körlüğe kadar giden riskleri var. Ameliyattan sonra gözün enfeksiyon kapmaması lazım. Eskisi gibi gördüğüm her denize atlayıp suyun altında gözlerimi açabilecek miyim onu da bilmiyorum. Çıktım bir yola ve geri dönüşü yok.

Ameliyatın 1. haftası doldu, görüş netleşti – 9 Temmuz 2021 güncellemesi

Sol gözde ilk haftam bitti, 3 saatte bir damlalara geçtim. Son bir haftada saçımla beraber tam banyo sadece 2 kez yaptım, üç gündür sabahları yüzümü yıkıyorum. Damla saatleri yaklaşırken bulanıklık başlıyor, sanki kirli bir gözlük camından bakıyormuşum gibi. İlk dört tam tersiydi yani damlalardan önce netlik oluyordu ve damlayı sıkınca 15-20 dakika bulanıklık oluyordu. Şimdi ise damladan sonra netleşme oluyor, damla saati yaklaşırken bu tuhaf bulanıklık var. Doktora telefonla sordum, iyileşme 1 ay sürer dedi.

Henüz gece araba kullanmadım, bugün ilk kez deneyeceğim. Bakalım hareler beni rahatsız edecek mi veya araba sürmemi engelleyecek mi? Çok iyi bildiğim bir güzergahı kullanacağım, bir sorun olursa sol gözümü kapatacağım. Gelişmeleri yazarım.

Güncelleme 13 Temmuz 2021: İkinci ameliyatı iptal ettirdim, malum 9 günlük tatil, denize gideceğiz. Eylül gibi yaptıracağım. Sol görüşüm gayet iyi, gece harelenmeleri rahatsız edici boyutta değil. Doktora sorduğumda araç kullanırken gece görüş gözlüğü kullanabilirsin dedi. Ameliyatlı gözle denize gireceksen su geçirmeyen deniz gözlüğü kullan dedi. Ayrıca zeiss seiko gibi markaların camlarını sordum, bu süreçte sağ ve sol göz arasındaki devasa görme farkı için. Bana fuzuli masraf olduğunu söyledi, mevcut gözlüğünden sol camı çıkartıp kullan veya sola pencere camı taktır dedi. 3-4 ayda gözlerin bozulmaz dedi, şaşılık da olmaz dedi.

Yorum yapın