Ağır Metal Birikmesi Bentonit Kil ile Çözülebilir mi?

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Ağır metal birikmesi bizi yaşlandırıyor, hasta ediyor ve yavaşça öldürüyor. Ve çoğu zaman bunun farkında bile değiliz.  Yazıda vücutta biriken ağır metallerden kurtulma yöntemlerini anlattım. Bunlar arasında bentonit kil, bana göre en etkilisi çünkü sadece arındırmakla kalmıyor, mevcut yararlı metal dengesini de koruyor.

Ağır metal birikmesine odaklandığım bu yazımda aşağıdaki soruları araştırma yaparak cevapladım:

  • Ağır metal birikmesi neden olur?
  • Vücudumda ağır metal birikmesi var mı? Ağır metal birikmesi olup olmadığını nasıl anlarım?
  • Vücudumda biriken ağır metal yükünü nasıl tespit ederim?
  • Ağır metal testi için hangisi daha etkili: kan testi, idrar testi?
  • Şelasyon tedavisi neleri kapsar?
  • Ağır metalleri temizleyen sağlıklı besinler nelerdir?
  • Bentonit Kil ağır metalleri temizler mi?
  • Ağır metallerden nasıl kaçınabilirim?
  • Ağır metallerden kurtulma yöntemleri nelerdir? Vücutta biriken ağır metallerden kurtulma yöntemleri hangileri?
  • Neden Bentonit kil öneriyorum?

Gerçekten uzun bir yazı oldu yine ama konu çok önemli. Umarım vakit bulup tüm yazıyı okursunuz.

Ağır metal birikmesi neden olur?

Vücutta ağır metal birikmesi neden olur? Sigara içiyor musunuz? Alın size bir neden. Sigara içinde o kadar fazla ağır metal var ki. Örneğin 20 yıldır sigara içiyorsanız ve beslenmenize dikkat etmiyorsanız muhtemelen ağır metal yükünüz var.

Yemek yaparken alüminyum folyo ile yemek arasında yağlı kağıt kullanıyor musunuz? Yoksa sıcak yemek direkt alüminyum folyoya mı değiyor? Eğer böyleyse, vücudunuzda bolca alüminyum var, Allah korusun alüminyum beyninizde birikebilir ve Alzheimera kadar yolu var. Alın size ağır metal birikmesine ilk örnek. Paketli gıdalardan uzak duramıyor musunuz? Yemek yapmayı sevmiyor ve dışarıdan yemek söylemek kolayınıza mı geliyor? Hava kirliliği bol olan büyük şehirlerden birinde mi yaşıyorsunuz? Amalgam dolgunuz var mı? Grip aşısı  civa içeriyor, her yıl oluyor musunuz? Midyeyi seviyor musunuz? Hiç çizilmiş teflon tava kullandınız mı? Ağır metallerden kurtulma hakkında hiç araştırma yaptınız mı? Öyleyse, şunları biliyor olmalısınız: e171 koduyla anılan titanyum pek çok ilaç ve paketli gıdada var. Ek olarak, paketli gıdaların raf ömrünü artırmak için alüminyum başta olmak üzere pek çok metal ve kimyasal kullanılıyor. Tahmini günlük tükettiğiniz alüminyumun miktarını hiç araştırdınız mı? Bakımlı hoş kokan, deodorant kullanan ve evini de temiz tutan, bunun için bolca temizlik malzemesi alan kişilerden misiniz? Kullandığınız pek çok temizleyicide ağır metal olduğunu biliyor musunuz?

Marketlerde iyi tarım uygulamaları – İTU sertifikalı meyve sebzeler var. Peki ya pazarlarda? Pazardan aldığınız taze ürünlere üretim aşamasında hangi kimyasalların atıldığını biliyor musunuz? Manav ve pazarlarda maruz kaldığınız ağır metal yükünü daha önce hiç düşündünüz mü?

Bu ve benzeri sorulara cevabı evet olanlar AĞIR METAL riski altında.

Vücudumda ağır metal birikmesi var mı?

Ağır metal birikmesi ve kurtulma yöntemleri
Ağır metal birikmesi ve kurtulma yöntemleri

Vücudunuzda ağır metal birikmesi olup olmadığını anlamanız için öncelikle bir kendinizi dinleyin. Örneğin uyuduğunuz halde yorgun hissediyor musunuz? Sürekli depresyonda hissediyor ama kolay kolay depresyondan çıkamıyor musunuz? Onca tedaviye rağmen halen demir eksikliğiniz mi var? Veya vücudunuzda daha önce varlığını bile bilmediğiniz eklem ve kaslarınız ağrıyor mu?

Kanser neden bu kadar arttı? Hele hele gençlerdeki kanserleri kendinizce nasıl açıklıyorsunuz?Yukarıdakilere ek olarak sürekli başınız ağrıyor mu? İştahınız azaldı mı? Çoğu olayı hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Yani “ah ah önceden herseyi detaylarıyla hatırlardım, şimdi yaşlandım tabii” gibi cümleler kuruyor musunuz? Artık her gün değil, üç günde bir tuvalete çıkmaya mı başladınız? Ağır metal testi yaptırmayı hiç düşündünüz mü?

Yukarıdaki soruların cevapları çok önemli. Ama üzücü olan şu ki, bu belirtiler kolaylıkla başka rahatsızlıklarla veya hastalıklarla karışabilir.

Ağır metal birikmesinin belirtilerini boşuna aramayın çünkü net bir belirtisi yok. Yani şu rahatsızlıkların kesin nedeni ağır metal birikmesidir diyen bir çalışma yok. Bu nedenle, oturup kendi hayatınızı ve alışkanlıklarınızı düşünmelisiniz. İnternette okuyacağınız belirtiler üç aşağı beş yukarı size bir önceki bölümde sorduğum şeyler.

Vücudunuzda ağır metal birikmesi olabilir de olmayabilir de. Köyde temiz havada kendi ürettiğiniz gıdalarla besleniyor ve dağlardan gelen temiz suları içiyorsanız muhtemelen sizde bu sorun yok. Ne şanslısınız.

Vücudumda ağır metal birikmesi olup olmadığını nasıl anlarım? diye sorarsanız size cevabım, bunu belki anlayabilirsiniz ama test yaptırmadan asla emin olamazsınız.

Vücudumdaki Ağır Metal Yükünü Nasıl Tespit Ederim?

Ağır metal yükünün tayini için yöntemler var. Bunlar arasında, idrar tahlili ve kan tahlili, her ikisi de vücutta biriken ağır metalleri tespit etmenizi sağlayabilir. İdrar tahlilinin analiz aralığı daha geniş. Ancak tüm metallere baktırmak gerekli mi tartışılır. Yani, en çok maruz kalınan ve  hastalıklara neden olan ağır metaller biliniyor. Sadece bu metallere baktırmak da bir seçenek.

Pek çok hastane, kan vermeden önce 48 saat deniz ürünleri ve omega 3 hapları tüketmeyin der.

Ağır metal testi için hangisi daha etkili: kan testi, idrar testi? diye soruyorsanız ikisi de etkili. Ama naçizane bana göre önce en yaygın biriken metallere odaklanmalıyız.  Bunlar:

  • Civa
  • Alüminyum
  • Kurşun
  • Kadmiyum
  • Arsenik
  • Krom
  • Kalay
  • Bakır
  • Nikel

Bu metallerin vücuda nasıl girdiğini merak ediyorsanız size bir yazı tavsiye edeyim: Ağır Metal Zehirlenmesi ve Arınma (Uzm. Dr. Rıdvan Yıldız). Dahiliye ve filoterapi uzmanı bir doktor tarafından kaleme alınmış. Bu linki gidip orada tahlil yaptırın diye vermediğimi belirtmek isterim. Lab fiyatları çok değişken olduğundan önce fiyat araştırması yapın. Aynı tahlil için bazen 400-500 lira fark oluyor.

Şelasyon Tedavisi Neleri Kapsar?

Şelasyon tedavisi, ağır metal birikmesi sorununa tıbbi yaklaşımdır. Diyelim ki hastanelere başvurdunuz, tahlilleriniz yapıldı ve vücudunuzda bazı metallerde anormal bir yoğunluk çıktı. Size bir tedavi protokolü uygulayacaklar. Bu tedavi protokolü ile vücudunuzdaki metaller temizlenecek. Tabii vücuda yararlı olan metal ve mineraller de gidebilir.

Şelasyon tedavisi tamamen tıp uzmanlığa girdiğinden detayları doktorunuza sormalısınız. Modern tıptaki ismini vermek için bu başlığı attım. Doğal şelasyon yöntemi olarak bentonit kil seçeneğini düşünmenizi de isterim.

Ağır metalleri temizleyen sağlıklı besinler nelerdir?

Her bir besinin temizlediği ağır metal farklı. Ancak aralarında en çok önerilen bazıları var ki, genel bağışıklığı güçlendirmek için de kullanabilirsiniz.

Ağır metal birikmesi sorunu için önerilenler: Kişniş, susam, susam içerdiği için tahin, zerdeçal, pektin içerikli meyve ve sebzeler (Armut, elma, üzüm, havuç, pancar) genel olarak önerilen arındırıcılar. Bunların yanında, brokoli, Brüksel lahanası, Fesleğen otu, Ispanak, Pazı, Karalahana, Karnabahar, Kereviz, Lahana, Mantar, Maydanoz, Portakal, Greyfurt, Limon, Sarımsak, Soğan, Spirulina ve Zencefil de etkili olabilir.

Pektin vücudu arındıran bir lif çeşidi olup üreyle birlikte kurşunun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu bilgiyi  “6 Ways To Banish Heavy Metals From Your Body (Hint: You Need To Detox)” başlıklı bir makaleden öğrendim.

Besin gibi kabul edilebilir mi bilemem ama bana göre içilebilen bentonit kil, bunlar arasında en etkili olanı. Çünkü yumuşak dokuda biriken ağır metalleri de temizliyor. Standart bentonit kil ise kil banyosu tarzı yöntemlerle ağır metal temizliği sağlıyor.

Bentonit Kil ağır metalleri temizler mi?

Güvenilir bir satıcıdan alacağınız doğru içilebilen bentonit kil ağır metalleri temizler. Üstelik sadece bentonit kil banyosu ile bile ciddi yol kat edersiniz. Bentonit kili hem dahili hem de harici olarak kullanabilirsiniz. Ancak bu sadece “Bentonit Kilin Dahili Kullanımı” başlıklı yazımda anlattığım bentonit killer için geçerli. Blogumda “yenilebilen / içilebilen bentonit kil ile ilgili riskleri” de uzun uzun anlattım.

Bentonit kilin kendisinde de ağır metaller var

İnsanların bentonit kil içmekle ilgili yaşadığı belki de en büyük tereddüt, kilde doğal olarak bulunan metallerdir. Zaten metal içeren bir kil nasıl insanı metallerden arındırabilir ki? Oysa ağır metalleri içeren gerçek tehditlerin çoğu, doğadan değil, sanayileşmeden kaynaklanır.

Geleneksel olarak kullanılan yenilebilen / içilebilen bentonit kildeki ağır metallerin çoğu, biyolojik olarak kullanılabilir niteliğe sahip değildir (bio-available değildir).

bio-available=Biyoelverişlilik (Bir ilaç veya başka bir maddenin emilme ve fizyolojik olarak aktif bir biçimde etkisini gösterme ölçüsü veya oranı

Bir maddenin zararlı olabilmesi için o madde hem biyo-aktif hem de biyo-elverişli bir biçimde tüketilmeli. Geleneksel yenilebilen / içilebilen bentonit kildeki ağır metallerin çoğu kil kristal yapısında gömülüdür. Bu “tehlikeli” metallerin çoğu, volkanik hareketin sonucu olarak kristalle kaynaşmıştır ve suda veya yağda çözünmez.

Bentonit Kildeki Ağır Metaller Suda Çözülmez

Tıbbi bentonit killerin uzun süredir kullanıldığı Fransa’da, COFRAC tarafından akredite edilmiş araştırmalar, bentonit kildeki metallerin yalnızca çok küçük bir bölümünün sudaki kil parçacıklarından ayrıldığını göstermiş (İllit kilinde 0,5 PPM’den az kurşun ve 0,5 PPM’den az arsenik) ve bu elementlerin biyolojik olarak kullanılabilir hale gelip gelmediği bilinmiyor.

Öte yandan, bentonit kilin kurşun gibi ağır metalleri sudan UZAKLAŞTIRMAK için mükemmel bir madde olduğunu gösteren kapsamlı bir çalışma yapılmıştır Kaynak: Microscopic analysis of bentonite used for adsorption of lead ions in water, 2012). Çalışmayı bulamazsanız pdf olarak benden isteyebilirsiniz.

Ağır Metal Birikmesinden Kurtulmak Sadece DOĞRU BENTONİT KİL ile Mümkün

Şu anda Türkiye’den satın alabileceğiniz bentonit killerin büyük bir kısmı, geleneksel kullanımlı yenilebilen bentonit kil değil. Bazı killerde özellikle sodyum bentonit killerde, olması gerekenin çok üzerindeki seviyelerde kurşun vardır ve ayrıca çevresel maruziyet yoluyla kirlenmiş endüstriyel sınıf killer de vardır. Öyle ki, aynı kil yatağından dahi birçok farklı kalitede kil çıkar.

Tüketim için bentonit kil satın alırken her zaman deneyimli, saygın bir şirkete bağlı kalın! Satıcının, elindeki kil lotunu analiz ettirip ettirmediğine bakın. Her bir lot için bu analizler yeniden yaptırılmalıdır. Türkiye’de bu analizleri layıkıyla yapacak laboratuvarlar olmadığına göre (varsa da ben bulamadım, aramaya devam ediyorum), bentonit kil içmek isteyenlerin Türkiye dışına yönelmesi çok doğal.

Eğer bentonit kil içmek istiyor ama elinizdeki kilden emin olamıyorsanız, kili harici olarak değerlendirin. Muhakkak işe yarayacaktır. Bentonit Kil Banyosu hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz. Lütfen mail listesine abone olunuz.

Düzenli bentonit kil kullanımı ağır metal yükünü artırır mı? Doğru terapötik kil ile bu mümkün değil. Peki doğru yenilebilen / içilebilen bentonit kil vücutta biriken ağır metalleri temizler mi? Evet. Üstelik içmek zorunda değilsiniz. Çünkü içmekte tereddüt edenler için bentonit kil banyosu seçeneği %60’a kadar arınma sağlayabilir.

Ağır metallerden kurtulma yöntemleri nelerdir?

Yukarıda saydığım “ağır metalleri temizleyen sağlıklı besinler” bölümünde anlattığım besinlerin en doğalını bulup tüketin. Özellikle kişniş ve susam, bunlar arasında en önemli olanları.

Ağır metallerden arınma detoksu için yenilebilen kil kullanımına ilişkin resmi klinik çalışmalar azdır. Ancak en azından bir modern klinik çalışmaya göre, bentonit kil (kişniş ile birlikte) vücuttan cıva, kurşun ve alüminyumun uzaklaştırılmasını sağlar. Bu önemli klinik çalışma, Dr. Yoshiaki Omura tarafından New York’taki Kalp Araştırma Vakfı ile yürütülmüştür.

İçilebilen Bentonit Kil konusunda herkes mevcut bilgilere bakmalı, araştırmasını iyi yapmalı ve kişisel, bilinçli bir karar vermelidir. Yaptığım onca araştırmadan sonra bentonit kili hayatıma soktum. Ben dahili olarak kullanıyorum. Ancak ağır metal birikmesi konusunda sanki yaptığım bentonit kil banyosu daha etkili oldu. Çünkü ilk yaptığımda ciddi ciddi siyah su çıktı. Ve su rengi kil banyosu yaptıkça açılmaya başladı. Hala gri, tam temizlenmedim yani.

Ağır Metallerden Nasıl Kaçınabilirim?

Ağır metallerden kaçamazsınız. Bu çok zor. Tahmin ettiğinizden çok daha zor. Hele ki hava kirliliğinin peak yaptığı büyük şehirlerden birinde yaşıyorsanız. Artık yediğimiz içtiğimiz gıdalar 50 sene önceki gıdalar değil. Aşırı tarım yapılması nedeniyle toprakların içerdiği sağlıklı mineraller iyice azalmış durumda. Yanı sıra, tarımda böcek ilaçları kullanımı yaygın.

Kırsala yerleşip orijinal tohumlar bulup, bunları ekip tüketecekseniz ağır metallerden kaçınabilirsiniz. Tabii sigara alkol de yok.

Neden Bentonit kil öneriyorum?

Ağır metal birikmesine iyi gelen sağlıklı besinleri tüketerek sorunu çözeceğimize inanmıyorum. Yıllarca demir eksikliğim bir türlü geçmedi ama 1 ay düzenli bentonit kil kullanarak hem demir eksikliğim düzeldi hem de kronik kabızlık sorunum bitti.

Yenilebilen / içilebilen bentonit kil bulursanız içmenizi öneririm. Karışımı kendiniz hazırlayın. Hazır sulandırılmış kil sularına itibar etmiyorum. Çünkü içinde ne olduğunu anlayamıyorum. Piyasadaki içilebilen kil sularının yüzde kaç oranlarında bentonit kili içerdiği belli değil, yanında ne kadar su içilecek belli değil, içinde hangi metallerin olduğu belli değil, hangi bölgeden alındığı belli değil.

Bentonit kilin harici kullanımı da en az dahili kullanımı kadar önemli. Bentonit kil banyosunun yararlarını araştırın. En doğru kararı araştırarak kendiniz vereceksiniz.

“Ağır Metal Birikmesi Bentonit Kil ile Çözülebilir mi?” üzerine 15 yorum

  1. Merhaba, detaylı bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Ağır metal birikmesinin nedenleri ve nasıl tespit edileceği hakkındaki kısımlarda çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Bentonit kilin içilebilen formunun ağır metallerin temizlenmesine yardımcı olduğunu öğrenmek benim için oldukça ilginç oldu. Yazınızın devamını ve benzer içerikleri sabırsızlıkla bekliyorum.

    Yanıtla
  2. Merhaba, yazınızda detaylandırdığınız konular gerçekten çok aydınlatıcı olmuş. Özellikle önerdiğiniz içilebilen bentonit kil konusunda deneyimlerinizi paylaşmanız çok değerli. Kaç yıl sigara içtiğimi düşünürsem vücudumun ağır metal yükü altında olduğundan eminim.

    Yanıtla
  3. Detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla kalsiyum bentonit kil içilebilir olan ama kalitelisini henüz temin edemiyoruz uygun maliyetle. Bunu banyoda da kullanabiliyoruz. Sodyum bentonit ise banyoda harici olarak kullanıyoruz tarif ettiğiniz şekilde. Bunda çok fazla kalite aramıyoruz içerek/yiyerek kullanmadığımızdan dolayı.

    Yanıtla
    • Hayır, bu yazıda hangi kilin kullanılacağını yazmadım. Bu nedenle kalsiyum bentonit kilin içilebilir olduğunu ve diğerinin içilemez olduğunu söylemedim. Bu tamamen yanlış bir bilgi olur. Terapötik niteliği olan killer içilebilir. Bu killer, bir miktar sodyum bentonit kil içermelidir çünkü kalsiyum bentonit kil tek başına aktive olmaz. Lütfen “Yenilebilen Bentonit Kil Hakkında En detaylı Yazı” başlıklı yazıyı referans alınız. O yazıyı tam iki haftada hazırladım. Yazıda “hangi bentonit kili kullanmalıyım” alt başlığında aradığınız sorunun cevabı var.

      Yanıtla
  4. Bentonit kimini ilk kez duydum, ayrıca vücudumda ağır metal olduğunu da. bu konuyu araştıracağım. Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  5. Yazıyı bir facebook sayfasında gördüm. hızlıca bir bakayım dedim. 10 dakika okumuşum. Bu kadar detaylı bilgiler vermişsiniz. İnsanın kafası karışıyor biraz. Yorum yazmadan çıkmak istemedim.

    Yanıtla
  6. vücudumuzda biriken ağır metallerin bu kadar zararlı olduğunu bilmiyordum.. bentonit kili ilk kez duydum, bu şekilde kullanımını bilmiyordum

    Yanıtla
  7. Bentonit kil ilk kez duydum bu kadar ayrıntılı inanın bilmiyordum. Biriken ağır metallerin zararını da araştırmıştım. Makale ufkunu açtı. Cok tesekkur ederim…

    Yanıtla
  8. Şu an ki bilgimle bile ne kadar önemli olduğunu anlıyorum yaşlandıkça da önemi artacak diye düşünüyorum ağır metallerin zararı vücüdumuza gayet fazla cidden…

    Yanıtla
  9. Kardeşimden dolayı şelasyon tedavisini iyi biliyorum. Bentonit kili biz de kullandık ama işe yaradığını düşünmüyorum. Bildiğim kadarıyla annem hiç kil banyosu yaptırmadı ama kardeşime kil içirdi. Hiçbir işe yaramadı.

    Yanıtla
    • İçilen bentonit killer hakkında bu sitede bolca yazı var. Gerçekten iyileştirici nitelikteki kaliteli ve temiz bir bentonit kil olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Bu sizin için kötü bir deneyim olmuş. bunca zamandır araştırma yapıyorum, Türkiyede hala sertifikalı ya da en azından verdiği bilgilerle kararsızlığımı ortadan kaldıracak bir bentonit kil bulamadım. an itibariyle Türkiyede satılan hiç bir kili içmem. Kardeşiniz nasıl bir kil içti, bilginiz var mı?

      Yanıtla
  10. Sitede propolisin diş hekimliğinde kullanımı yazısını okuduktan sonra bu yazıya tıkladım. iyi ki tıklamışım. teşekkürler emeğiniz için.

    Yanıtla

Yorum yapın