Çörek Otu Yağı Nasıl ve Ne Kadar Kullanılır?

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Çörek otu yağı en ilgi çekici şifalı besinler arasında yer alıyor. Bu yazı haftalar süren araştırmalar, bilimsel makale okumaları ve yüzlerce blogta kullanıcı yorumları arasında gezinme ile yazıldı. Alternatif tedaviler sektöründe baş tacı edilen çörek otu ve çörek otu yağı hakkında başka yazılar yazar mıyım bilmiyorum ama bir yerlerden başlamak istedim.

Yazıda genel olarak bağışıklığı güçlendiren besinler arasında gösterilen çörek otu yağına odaklandım. Sağlıklı besinler içinde mutlak derecede öne çıkan çörek otundan, aşağıda anlattığım yöntemlerle çörek otu yağı elde ediliyor.

Yazıda, çörek otunun bilimsel olarak kanıtlanmış yararları var mı, çörek otu diyabete iyi gelir mi, çörek otu günde ne kadar kullanılabilir, çörek otunun İngilizcesi nedir, çörekotu literatürde hangi isimle anılıyor, çörekotunu çocuklar kullanabilir mi, kaliteli çörek otu yağı nasıl olmalı, çörekotu nereden satın alınmalı, evde çörek otu yağını kendim yapabilir miyim, çörekotu yağı nasıl kullanılır, çörekotu içeriğinde hangi maddeler var, gibi soruları cevaplamaya çalıştım.

Çörek Otu ile ilgili literatür

Şu anda önümde 5 tane yayınlanmış bilimsel çalışma açık. Çalışmalarda çörek otunun yararları genel olarak uzun uzun anlatılmış ancak dikkatimi çeken şey, çoğunda günlük kullanım miktarından yani başka deyişle dozdan bahsedilmemesi.

Bu makalelerde genellikle çörek otunun içeriği ve hangi mekanizmayla çalışıp nelere iyi geldiğini anlatmışlar. Çörek otunun günlük kullanım miktarına ilişkin bilgi vermemişler. Öte yandan, çörek otu yağı ile ilgili günlük kullanım miktarını pek çok bilimsel kaynaktan buldum. Bu nedenle, yazıda çörek otunun yağına odaklandım.

Çörek otu da çörek otu yağı da doğal ürünler, çocuklarda doğal beslenme için önerilen ürünler, bağışıklığı güçlendiren besinler, doğal besinler. Ama tam olarak aynı şey değiller. Sağlık yararları açısından çörek otu yağı sanki bir tık yukarı çıkıyor.

Çörek otu literatürde Nigella sativa olarak anılıyor

Pek çok hastalığa doğal çare olarak gelecek vadeden çörek otu hakkındaki bir çalışmada çörek otu “black cumin” veya “Nigella sativa” olarak geçiyor. Çalışmanın başlığı: “Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses”. 2019 yılında yayınlanmış.

Yazıda çok sayıda kaynak göstereceğim ancak link vermeyeceğim. Bilimsel makalelerin şöyle güzel bir yönü var. Makale başlığını aynen Google arama çubuğuna yazınca makaleye kolayca ulaşabilirsiniz.

2013 yılında yayınlanmış olan “A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb” başlıklı çalışmada da çörek otu, “Nigella sativa” olarak geçiyor. Yani çörek otunu literatürde arayacaksanız, nigella sativa kelimelerini kullanın.

Bilimsel makalelerde anlatılan çörek otunun yararları

Yukarıda ilk sırada bahsettiğim çalışmada, çörek otunun özünü oluşturan siyah tohumların, içerdiği TQ (Thymoquinone) nedeniyle enfeksiyonla ilişkili olmayan kronik (nörolojik bozukluklar, DM, hipertansiyon, dislipidemi, enflamatuar bozukluklar, kanser vb.) ve enfeksiyöz hastalıklarda (bakteriyel, fungal, viral ve parazitik enfeksiyonlar) sayısız yararlarından bahsediyor.

Bu çalışmada en ilgimi çeken ise “çörek otunun erkeklerde görülen kısırlığın tedavisinde kullanılabilme” potansiyeliydi. Hem hayvan deneylerinde hem de insan çalışmalarında TQ isimli maddenin kısırlığı iyileştirici özelliği olduğu gösterilmiş, ama günlük kullanım miktarı? Hayır, bilgi yok.

Ayrıca aynı çalışmada çörek otunun doğru kullanımında yan etkisinin çok az olduğu ve alınan diğer ilaçlarla etkileşmediği gibi zamanla o ilaçların azaltılmasını veya bırakılmasını sağlayabileceği de yazıyor. Örneğin çörek otunun ve çörek otu yağının kolestrolü düşürdüğü biliniyor ama acaba çörek otu veya çörek otu yağı günde ne miktarda kullanılacak?

Doğal ürünler ve bağışıklığı güçlendiren besinler arasında böylesine önemli bir yeri olan çörek otunun çocuklar ve yetişkinler için günlük kullanım miktarı neden çalışılmamış? Çörek otunun iyileştirme potansiyeline dair Hindistan ve Suudi Arabistan’dan gelmiş 2013 tarihli çalışmada ise yine çarpıcı bulgular var ancak günlük kullanım miktarı ile ilgili bilgi yok. Literatür genel olarak aynı yararlardan bahsediyor.

İnternette sırayla yazılan “Çörek Otunun Yararları”, “Çörek otu yağı nelere iyi gelir” gibi başlıkların neden genel olarak yararlardan bahsettiğini ve neredeyse hiçbirinin günlük kullanım miktarı başka deyişle dozlar hakkında bilgi vermediğini de anlamış oldum. Bu nedenle somut dozlar sunan çalışmalara odaklandım çünkü çörek otunun ve özellikle de çörek otu yağının çok faydalı olduğunu biliyorum. Buna ek olarak, Buhari’den nakledilen ve sahih olduğuna inandığım hadis nedeniyle de tüm Müslümanların “ölümden başka her şeye çare” olan çörek otunun şifasına inandığını tahmin ediyorum.

Kaliteli Çörek otu yağı nasıl olur

Çörek Otu Yağı
Çörek Otu Yağı

Küçük bir başlık açarak bu konuya da değinmek isterim. Bir gecemi sadece doğru yağ bulmak için adamış birisi olarak şunu tavsiye edebilirim. Çörek otu yağının en fazla 35 derecede sıkılmış, soğuk sıkım olması gerekiyor. Rengi zeytinyağına yakın. Boğazı ve burnu yakıyor (denediklerim arasındaki farkı anlamak için burnuma da sıktım)

Aktarların gözünüzün önünde çektikleri yağlar ne kadar sağlıklı bilmiyorum çünkü o aktarlardaki küçük sıkım makinelerinde makinenin sıcaklığı 85-90 dereceye kadar çıkabiliyormuş. Çörek otu yağı için soğuk sıkımın cidden soğuk olması şart, 35 derece ideali. Hadi 40 derece olsun. Ama üstüne çıkınca yağ, ısıl işlem görmüş oluyor. Gerçekten soğuk sıkım sattığını iddia eden 3-4 internet mağazası var, bir de Saraçoğlu gibi televizyon starlarının ürünleri var ama onlar bana gereksiz derecede pahalı. İyi araştırın, bulduğunuz siteyi forumlarda veya şikayet sitelerinde de araştırın.

Soğuk sıkım çörek otu yağı hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için üç farklı yerden bir de aktardan çörek otu yağı aldım. Kıyasladığımda iki tanesi diğerlerinden daha berraktı, bir tanesi simsiyahtı. Aktardan aldığımız yağın dibinde tortu oluştu, karıştırınca simsiyah oldu. Onu ve direkt simsiyah geleni attım. Diğer iki marka birbirine çok yakındı, ikisini de kullanmaya başladık.

Simsiyah olan yağ, aktardan aldığımız yağdan bile daha acıydı, burnuma sıktığımda burnumu çok fena yaktı, o anda burnum açıldı, bu siyah olanlar insanda “daha etkili” algısı uyandırsa da simsiyah olan çörekotu yağları oksiklenmiş olarak değerlendiriliyor, içecekseniz simsiyah olmayan berrak ve ısıl işlem görmemiş doğru çörek otu yağı bulmanız lazım. Benden uyarması.

Evde çörek otu yağı nasıl yapılır?

İnternetten alışveriş yapmayan veya internetteki satıcılara güvenmeyen kişiler olabilir. Aktarlara bu konuda zaten güvenemeyiz çünkü kullandıkları makine çörek otunun özünü büyük ölçüde yok ediyor. Çörek otunun siyah tohumları hepimizin evinde var. Çünkü pasta, kurabiye ve börek gibi hamur işlerinde süs malzemesi olarak çörek otu tohumunu çok seviyoruz. İşte bu tohumları döverek zeytinyağı içine koyup 15 -20 gün zeytinyağında bekletin, günde bir kez kavanozu çalkalayın. Günde bir kez 1 saat kadar güneşe koyun. 15 günün sonunda süzün.

Ölçüler: 25 gram çörek otu tohumuna 100 gram sızma zeytinyağı yani 1’e 4 oranında karışım yapın. Bir birim çörek otu tohumuna 4 birim sızma doğal zeytinyağı kullanın. Her iki malzeme de doğal ürünler olsun.

Başka bir tarifte ise çörek otu tohumları ve zeytinyağı en baştan blender ile karıştırılıp 15-20 gün dinlenmeye bırakılıyor. Aşağıdaki videoyu 3. dakikadan itibaren seyredebilirsiniz. Bu tarifte farklı olarak blender kullanılmış. Ek olarak, her gün 1 saat güneşe tutamıyorsanız kavanozu kaynamış soğumuş suda her gün 1 saat bekletin diyor. Süre dolunca da süzüyorsunuz.

Evde çörek otu yapımında zeytinyağı kullanılmasına takılmayın. Udi Hindi yağı da aynı şekilde yapılıyor. Udi hindi, doğal sızma zeytinyağı, çörek otu, bunların hepsi sağlıklı besinler, çocuklarda doğal beslenme için de kullanılabilecek bağışıklığı güçlendiren doğal besinler.

Çörek Otu Yağı için Önerilen Günlük Kullanım Miktarı

Çörek otu yağı günlük kullanım miktarı ile ilgili doyurucu bir makale okumak isterseniz arama motorlarında “What Is Black Seed Oil? All You Need to Know” yazısını bulun. Makale çörek otuna değil, çörek otu yağına ilişkin. Healthline sitesine ait.

Elimden geldiğince hem çörek otunun siyah tohumları hem de çörek otu yağına dair literatürde bulduğum günlük kullanım miktarı bilgisini yazacağım ama odağım genel olarak çörek otu yağı olacak çünkü bu kısımda bilgiler ve çalışmalar daha doyurucu.

Şunun altını çizmek istiyorum, eğer çörek otu tohumu ile ilgili doz çalışması olsaydı eminim o alana da kayardım ama dozlar genel olarak yağı için verilmiş, bu nedenle yağına odaklandım. Değilse çörek otu yağı daha iyidir demiyorum, sadece o alanda bilgiler daha doyurucu, diğerini (tohum için günlük kullanım miktarını) henüz bilmiyoruz diyorum. Bilsek de mesela 1 çay kaşığı çörek otu tohumu öneren bir çalışma var ama çalışmada çiğnenecek mi yutulacak mı belli değil. Bu nedenle sadece somut bulgulara odaklıyım.

Çörek Otu için Genel Sağlık için Önerilen Günlük Kullanım Miktarı

Herkesin neden birbirine sabahları aç karnına bir çay kaşığı çörek otu yedediğini şu çalışmadan anladım: BLACK CUMIN (Nigella sativa) AND ITS ACTIVE COMPONENT OF THYMOQUINONE: EFFECTS ON HEALTH. Çalışmada genel sağlık için günde 2,5 gram yani yaklaşık 1 tepeleme çay kaşığı kullanım önerilmiş, çalışma 2017 yılına ait ve Türkiye’den.

Oysa literatürdeki bir vaka çalışmasında Tip 2 diyabet hastası bir kadın sadece 6 gün boyunca günde 2-2,5 gram çörek otu yemiş (yaklaşık 1 tepeleme çay kaşığı) ve akut böbrek yetmezliğinden hastaneye kaldırılmış. Okumak isterseniz çalışmanın çalışmanın başlığı: A case study report of acute renal failure associated with Nigella sativa in a diabetic patient.

Bu kritik bilgiyi başka hiçbir sitede bulamazsınız.

Yetişkinler için çörek otu günlük kullanım miktarı

Genel olarak 8 hafta boyunca günde bir çay kaşığı çörek otunun sağlıklı insanlarda ciddi yan etkileri olmamış, sadece iki çalışmada katılımcılar mide bulantısı ve şişkinlikten yakınmış. Ne kadar süre ara verilmesi gerektiğini de belirtmemişler!

ÇÖREKOTU YAĞI BAZI ÇALIŞMALARA GÖRE 2 GRAMDAN AZ ALINDIĞINDA İŞE YARAMAMIŞ, 3 GRAMIN ÜSTÜNDE DE 2 GRAMA GÖRE ANLAMLI FARK OLMAMIŞ. YANİ ŞİFA GÖRMEK İSTİYORSANIZ EN AZ 2 GRAM DÜZENLİ AÇ KARNINA ALMANIZ LAZIM. TABİİ YAN ETKİ OLUYORSA HEMEN KESMENİZ GEREKİYOR. 3 GRAMDAN FAZLASI DA İŞE YARAMAZ.

Başka önemli bir nokta ise çörek otu yağının sitokrom P450 yolu ile işlenen ilaçlarla etkileşime girebileceğidir. Etkilenebilecek yaygın ilaçlar arasında warfarin (Coumadin) ve metoprolol (Lopressor) gibi beta blokerler bulunur (çörek otunun etkileşime gireceği ilaçları da veren çalışmanın adı: Effect of black seed on dextromethorphan O- and N-demethylation in human liver microsomes and healthy human subjects.

Çocuklarda çörek otu günlük kullanım miktarı

Sınırlı veri olması nedeniyle hamile veya emziren kadınlara yukarıda bahsettiğim gibi 2 gram günlük çörek otu yağı kullanımı önerilmiyor. Doğru çörek otu yağı cidden çok etkili, 3 yaşındaki çocuğuma yaklaşık yarım çay kaşığı çörekotu yağı veriyorum, hamile ve emzirenler de bana göre günde yarım çay kaşığı içebilir, tok karna içerlerse demir düzeylerine katkısı olabilir.

Diyabet hastaları için çörek otu günlük kullanım miktarı (Tip 2 diyabet hastaları)

Yukarıda ismini verdiğim vaka çalışmasında çörek otunun hangi hastalıkta ne kadar dozla kullanıldığı hakkında detaylı bilgiler var ancak bir çalışmaya bağlı kalmak istemiyorum. Ayrıca, eğer diyabet hastası birisi çörek otu veya çörek otu yağı kullanacaksa böbreklerinde de sorun varsa, araştırmasını çok iyi yapmalı. Bir hafta geçmeden hastanelik olabilir.

Diyabet hastası olan annem için Tip 2 diyabetle ilgili şu çalışmaya göre günde 2 gram çörek otu kullanabiliriz, çalışmaya göre 1 gram çörek otu 3 ay kullanıldığında hiç fayda etmemiş, 3 gram kullanılan grupta da 2 gram kullanılan gruba göre fark olmamış yani fazla kullanınca daha yararlı olmamış. Özetle, şekeri düşürmek için en ideal oran 2 gram / gün gibi görünüyor demişler. Çalışmanın başlığı: Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus.

İncelediğim Tip 2 diyabet ile ilgili başka bir çalışmada 1 yıl boyunca günde 2 gram çörek otu alan diyabet hastalarının 1 yıl sonunda açlık kan şekeri dahil olmak üzere tüm değerlerinde anlamlı iyileşmeler gözlenmiş. Ancak çalışmada çörek otunun çiğneneceği veya yutulacağı gibi öneriler görmedim. Çalışmanın başlığı: Nigella sativa improves glycemic control and ameliorates oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: placebo controlled participant blinded clinical trial.

Başka bir çalışmada yine diyabet hastaları için çörekotu yağı çalışılmış. Çörek otu yağının Tip 2 diyabet hastaları üzerindeki etkisini araştıran bu çalışmada, günlük 3 gram yağ kullanılmış ve ciddi olumlu etkiler görülmüş, diyabetle beraber kolesterol de düşmüş ancak 3 gramı günde 3 kez şeklinde almışlar yani dozu bölerek almışlar. Çalışmaya ulaşmak isteyenler arama motorunda çalışma başlığını aratabilir: Nigella sativa oil affects glucose metabolism and lipid concentrations in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

Not olarak belirteyim, çalışmalarda diyabet hastaları ilaçlarını almaya devam etmiş, yani çörek otu veya çörek otu yağı diyabet ilaçlarıyla çelişmiyor. Zaten hedef diyabeti tamamen ortadan kaldırmak değil, alınan ilaç dozunu dolayısıyla hastalığın şiddetini düşürmek.

Özet

Çörek otu yağı için önerilen günlük kullanım miktarları:

  • Sağlıklı yetişkinlerde 8 hafta veya 3 ay boyunca 1 tatlı kaşığı / orta boy kaşık (2-2,5 gram arasında),
  • Diyabet hastası veya benzer kronik hastalığı olanlarda ve 18 yaş altı tahminen 30 kg üstü çocuk ve gençlerde 2 gram (1 tatlı kaşığı) kullanılması güvenli aralık gibi duruyor.
  • Harici kullanım için sınırlama yok. Cilde ve özellikle saçlara çok iyi geliyor. Saçlarım bir gün dökülmeye başlarsa haftada 2 kere başıma sürer, 2 saat sonra yıkarım.

8 hafta veya 3 ay sonunda ne kadar ara verileceğini ise bilmiyorum çünkü çalışmalarda yazmıyor. Kendi adıma bu kürü yılda bir veya iki kez yapacağım. Bir de belki burun tıkanıklığı durumlarında kullanacağım.

ÖNEMLİ

HASSAS TERAZİDE 2 GRAMI ÖLÇTÜM. Çörek otu yağını önce şırıngaya çektim, şırıngada 2,2 ml olan çörek otu yağı, hassas terazide tam 2 gram geliyor. 2 gram yağ ise 1 tatlı kaşığını silme dolduruyor. Çörek otunun yoğunluğu su ile aynı değil, buna dikkat ediniz.

Çörek otu yağı nasıl kullanılır?

Çörek otu yağı, biraz acı ve baharatlı olan güçlü bir tada sahiptir. Genellikle kimyon veya kekik ile karşılaştırılır. Sonuç olarak, sıvı olarak çörek otu yağı kullanıyorsanız, onu bal veya limon suyu gibi güçlü aromalı başka bir bileşenle karıştırmak isteyebilirsiniz. Biz ailecek yağı direkt içiyoruz. Hepimiz sabah kalkınca aç karnına kullanıyoruz, bir tek oğluma yemekten sonra veriyorum.

Saçlarınız güçlendirmek ve saçlarınızın dökülmesini durdurmak için haftada iki kez çörek otu yağını saç diplerine sürebilirsiniz, 2 saat sonra yıkayın. Aynı içimde olduğu gibi, şahsi fikrim 8 hafta veya 3 ay bu kürü uygulayıp en az 8 hafta ara vermenizdir.

8 HAFTA VEYA 3 AY DEME NEDENİM, BAZI ÇALIŞMALARIN 8 HAFTADA OLUMLU SONUÇLARA ULAŞMASI, BAZI ÇALIŞMALARIN İSE 3 AYDA OLUMLU SONUÇLARA ULAŞMASI

Romatizmal ağrılarınız varsa veya cildinizle ilgili sorunlarınız varsa, yağını direkt masaj yağı gibi cildinize sürüp yedirebilirsiniz.

Her türlü harici kullanımda yağı boca etmeyin, yetecek kadar kullanın, çok güçlü bir yağ olduğundan dikkatli kullanmakta fayda var.

Son Sözler ve Benzer Yazılar

Bu yazıyı hazırlayabilmem üç haftamı aldı ama okuduklarımın çok azını yazıya dökebildim. Gerekli tüm çalışma başlıklarını verdim, derine inmek isteyenler öğrendiklerini yorumlarda bizimle paylaşırsa bilgi çoğalır ve şahsen çok minnettar olurum.

Yiyecek Hastanesi: Polikistik Over, Migren, Tip 2 diyabet: Tip 2 Diyabet için alternatif bitkisel çözümler öneren bu sağlık belgesinin özet çevirisine de bakmak isteyebilirsiniz.

“Çörek Otu Yağı Nasıl ve Ne Kadar Kullanılır?” üzerine bir yorum

  1. Çörek otu yağı çok sevdiğim besinler arasında ancak bu kadar faydalı olduğunu yazınızı okuyana kadar bilmiyordum. Elinize sağlık.

    Yanıtla

Yorum yapın