Yiyecek Hastanesi: Polikistik Over, Migren, Tip 2 Diyabet

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Yiyecek hastanesi yani orijinal adıyla “The Food Hospital”, hiç ilaç kullanmadan belirli hastalıkları tedavi etmeye çalışan ve yüzlerce sağlık profesyonelinin (250 uzman) çalıştığı (akademisyenler, doktorlar, diyetisyenler) bir TV programı.

Yiyecek Hastanesi, 1. sezon 1. bölüm, 2011’de yayınlanan bu bölümde polikistik over, migren, tip 2 diyabet hastalıklarını ilaçsız sadece yiyeceklerle tedavi etmeye çalıştılar.

Yiyecek hastanesi serisi, yalnızca iki sezon yayınlanıp bittiği için Youtube üzerinden videolarını seyredebilirsiniz. Ciddiye aldığım ve tüm bölümlerimi bilgisayara indirdiğim nadir serilerden biridir.

Elimden geldiğince videoyu Türkçeye çevirmeye çalışacağım. Yazı başlıklarında, hangi hastalıklar üzerine olduğunu yazacağım. Örneğin ilk sezonun ilk bölümünde yani bu yazıda polikistik over (pcos), migren (çocuklarda) ve tip 2 diyabet üzerinde durmuşlar. Sizler de başlıklara göre ilgilendiğiniz hastalıklar hakkında alternatif görüşleri okuyabilirsiniz.

The Food Hospital (Yiyecek Hastanesi) serisinin İMDB puanı 8.2. İngiltere yapımı. Kanal 4’de yayınlanmış. IMDB sayfasına bakabilirsiniz. 2011 yılında 8, 2012 yılında 6 bölüm yayınlanmış. Sonra da bitmiş.

Yiyecek hastanesinin sunucuları (soldan sağa pratisyen hekim, diyetisyen, operatör doktor)
Yiyecek hastanesinin sunucuları (soldan sağa pratisyen hekim, diyetisyen, operatör doktor)


Neden bu yazı dizisine başlıyorum?

Çünkü ilaç kullanmaktan nefret ediyorum. Aşı olmaktan nefret ediyorum. Bebeklere yılda 24 aşı yapılmasından nefret ediyorum. Hatta ağrı kesici içmeyi bile sevmiyorum.

Yiyecek hastanesi
Yiyecek hastanesi

Ayrıca kendim için aldığım notları ilgilenenler için paylaşmak istiyorum. Bu videolarda çok değerli ve önemli bilgiler var ve emin olun ailenizde bu hastalıklardan bir veya birkaçı vardır. Pek çok hastalık gerçekten de doğru beslenerek önlenebiliyormuş, buna canı yürekten inanıyorum. Belgeselde de gösteriyorlar.

Yasal uyarım:

Belgesel serisinde Türkiye’deki uygulamalarla çelişen bilgiler bulabilirsiniz. Baştan uyarayım, bunlar belgeselin iddiaları, benim değil! Ben sadece aracıyım ve çevirmenim. Kendi yorumlarımı yazmadım. Sağlık sorunlarınız için öncelikle aile hekiminize ve daha ileri sorunlarınız için uzman doktorlara danışın.

Bu belgesel serisini ne kadar iyi biliyorum?

Her sabah aç karnına 30 veya 40 dakika yürüyüş bandındayım. Yürüyüş sıkıcı olmasın diye genellikle İngiliz yapımı sağlık belgeselleri seyrederim. Hem İngilizcem taze kalır hem de her gün yeni bir şeyler öğrenirim. Bu İngilizce belgesel alışkanlığım (günde en az 1 tane) yaklaşık 15 yıllık bir alışkanlık yani yeni değil. Bu seyrettiklerim ve takip ettiğim bilimsel yayınlar nedeniyle birkaç kez diyetisyenlik diploması da alayım diye düşündüm ama zaten elimde iki üniversite diplomam var, 4 yıl daha okula gitmeye şimdilik üşeniyorum.

Belgesel hakkında temel bilgiler:

Orijinal adı “The Food Hospital” olan belgeselin İMDB puanı 8’in üzerinde ve buna rağmen 2. sezondan sonra devam etmemiş ya da inceledikleri hastalıklar bitmiş. Çekimleri 2011-2012 yılları arasında yapılmış. Belgesel İngiltere ve Amerika dışında Fransızca altyazı ile Kanada televizyonlarında da yayınlanmış.

Yukarıda belirttiğim gibi tüm bölümleri bilgisayarıma indirdim ve dönem dönem bazı hastalıkların çevirisini yapıp bloguma ekleyeceğim.

İlk yazının hatırına sunucuların isim ve görevlerini de yazayım: Shaw Somers, Uzman Danışman Gastrointestinal ve Bariatrik cerrah (beyaz saçlı yaşlı olan adam); Lucy Jones, Whittington Hastanesinde Kıdemli Uzman Diyetisyen ve Pratisyen Hekim Dr Giovanni Miletto.

.

Yiyecek hastanesi 1. Bölüm (polikistik over, migren, tip 2 diyabet)

.

.

POLİKİSTİK OVER (PCOS):

Bu hastalığı internetten araştırabilirsiniz. Hastalığa sahip olanlar zaten biliyorlar.

Kliniğe, 15 yaşından beri Polikistik Over Sendromundan (PCOS) muzdarip olan 24 yaşındaki Lauren (kadın) başvuruyor. Yıllarca doktorlara gitmiş, tedaviler görmüş ama sonuç alamamış, o da bıkıp bırakmış. Artık ilaç kullanmak istemediği için bu kliniğe başvurmuş.

Pcos hastalığında kadınlarda yüz ve vücutta kıllanma olabiliyor
Pcos hastalığında kadınlarda yüz ve vücutta kıllanma olabiliyor

Lauren uç vakalardan biri. Artık kendi köşesine çekilmiş olsa da yıllardır beraber olduğu sevgilisi ile çocuk istiyorlar ama bu sorundan dolayı çocukları olmuyor. Yüzü ve vücudu kıllarla kaplı, kilo sorunu ve fertilite sorunu yaşıyor.

yiyecek hastanesi
yiyecek hastanesi

Bu PCOS hastasına verilen ilaçsız tedavi:

Tüm kan ve hormon tahlilleri yapıldıktan sonra, durumu Lauren’a anlatıldı. Lauren’de folikül oluşumu çok ama bunlar yumurtaya dönüşmek yerine içi sıvı dolu kistlere dönüşüyor. Bunun nedenlerinden biri Lauren’in vücudunun çok fazla testosteron (erkeklik hormonu) üretiyor olması. Normal bir kadında 1,8 olan testosteron hormonu, Lauren’de 7! Ayrıca koltuklaltlarında renk değişimi ve tüm vücudunda akne, sivilce, siyah nokta var. Adetleri düzensiz, bazen birkaç ay adet olmuyor. Her şey bir yana Lauren’in hayatının amacı anne olmak.

Lauren ilk önce diyetisyene yönlendirildi. Kilosu fazla olduğundan insülin seviyesini yükselten yiyecekler yasaklandı. Çünkü kandaki yüksek insülin değerlerinin hormonlarını etkilediği ve aynı zamanda Lauren’in vücudunun bu fazla testosteronu temizleyemediği söylendi.

PCOS hastalığının tedavisi yok ancak insülin seviyelerini düşürerek hormonların düzenlenebildiği anlatıldı. Buradaki hedeflerden biri de, kilo vererek adetlerin düzenli olmasını da sağlamak.

Hormon düzenleyici yeme planı kapsamında Lauren’den BAKLİYAT ÜRÜNLERİ, SEBZE, MEYVE, KEPEKLİ PİRİNÇ, KEPEKLİ MAKARNA VE KEPEKLİ EKMEK yemesini istediler. Ayrıca sevdiği egzersizleri yapmasını da. Kalori kısıtlaması yapmadılar (şule: günde 2000 kalori diye tahmin ediyorum)

pcos-hormon düzenleyici yeme planı
pcos-hormon düzenleyici yeme planı

Tedavi süresi:

12 hafta.

Bu süre içinde Lauren yalnızca yukarıdaki yiyecekleri tüketerek ve her gün evde dans ederek kilo verdi. Çok sevdiği ve sürekli tükettiği çikolata ve gevrek hiç yemedi.

Sonuç:

Bu süreçte Lauren 10 kilo verdi. Bu beslenme şekline başladığı aydan itibaren tüm adetlerini olmuş yani adet gecikmesi olmamış. Bunun, PCOS’un eskisi kadar şiddetli olmadığına dair bir işaret olarak algıladılar. Kan tahlillerine göre insülin seviyeleri düşmüş, fiziksel belirtileri azalmış ve yanı sıra, kendine güveni artmış (artık evden çıkacağım diyor).

Ancak testosteron seviyelerinde değişiklik olmamış. Bu da, testosteronun yemekle alakalı olmadığı sonucuna varmalarına yol açtı. Bu nedenle daha ileri tetkikler için Lauren’i yönlendirmişler.

.

MİGREN (ÇOCUKLARDA):

Harvey, 7 yaşında bir erkek çocuğu. Çocuğun, 4 yaşında başlayan migren hastalığı nedeniyle yaşam kalitesi çok düşük. Çizdiği tüm resimlerde ya kendini bıçaklamak istiyor ya da kafasını kesmek istiyor. Psikoloji alt üst olmuş ufak bir çocuk. Annesi ise bu duruma çok üzülüyor. Çocuk olduğu için ilaç tedavisinden ziyade yemekle tedavi almak için kliniğe başvurmuş.

Migren, her 10 çocuktan birinde görülebiliyormuş. Harvey ileri bir vaka. Hafta ne az 5 kez migren atağı geçiriyor ve bazen bu ataklar 2 gün sürüyor. Migrenin yan etkileri: KUSMA, DEĞİŞEN GÖRÜŞ, RUH HALİ DALGALANMALARI, FİZİKSEL OLARAK GÜÇSÜZLÜK. Eğer çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi biri varsa, doktora gitmelisiniz diye uyarı veriyorlar.

İlaç tedavisi halen devam eden Harvey’e artık ilaçlar etki etmemeye başlayınca kliniğe başvurmuşlar.

yiyecek hastanesi
yiyecek hastanesi

Bu Migren hastasına verilen ilaçsız tedavi:

Bazen 2 gün sürebilen baş ağrısının en baştan hiç olmamasına odaklanılmış yani bir kez bile başı ağrımasın istemişler. İlk önce migreni tetikleyen yiyecekler yasaklandı. Tedavinin sonucunu net görebilmek için diğer doktorların verdiği ilaçlara aynen devam etmesi de söylendi.

Migren-Yenmemesi gereken yiyecekler listesi
Migren-Yenmemesi gereken yiyecekler listesi

Buna göre TAM YAĞLI SÜT VEYA PEYNİR, NARENCİYE (portakal, limon vs), KURUTULMUŞ MEYVELER, FISTIKLAR (tabii fıstık ezmesi vs dahil) ve ÇİKOLATA yasaklandı çünkü son yapılan araştırmalara göre bu yiyecekler migreni tetikliyormuş.

Yağsız süt içmek, çikolata yememek, portakal yememek (portakal gibi narenciyelerin suyunu da içmemek dahil) vs çocuk için zor olsa da, tedavi planı böyle yapıldı.

Harvey henüz bir çocuk olduğu için ve ileri safhalarda olduğu için ayrıca şunları da yasakladılar: GIDA KATKILARI, GIDA KORUYUCULARI, GIDA TATLANDIRICILARI (yani sentetik katkı malzemeleri, sentetik aromalar, paketli ürünler vs), MONOSODYUM GLUKOMAT (paketli gıdaların paketlerini okumaları gerekiyor) ve son olarak TÜM İŞLENMİŞ ETLER.

Bu besinleri alamayacağı için Harvey’in B2 vitamini (bitkisel kapsül, 100 mg), CoEnzyme Q10 (100 mg) ve MAGNEZYUM (100 mg) kullanmasını istediler. Bu gıda takviyeleri, hastanenin belirlediği dozlarda verilmiş. Bu verilenlerin tam dozlarını öğrenmek isteyen doktorlar, diyetisyenin çalıştığı hastaneye resmi olarak sorabilirler.

Tedavi süresi:

12 hafta.

Sonuç:

Çocuk doğum günü partilerinde bile diğer çocuklardan farklı beslendi. Tüm kurallara uydu (annesi sayesinde) ve hiç başı ağrımadı. Annesi, bu sürecin çok stresli olduğunu anlattı. Bu beslenme tedavisinin ilk haftasında dahi bir kez bile baş ağrısı olmamış.

Ancak şöyle bir sorun olmuş Yaz tatili bitip okullar açılınca Harvey okulda da bir şeyler yemiş ve akşamları minör yani hafif baş ağrıları başlamış.

En azından çocuk artık gülümseyen çizimler yapmaya başlamış. Haftada 5 kez olan baş ağrısı krizleri, okula rağmen haftada bir iki tane hafif baş ağrısına düşmüş.

TİP 2 DİYABET:

44 yaşındaki bekar baba Chris, IT sektöründe çalışıyor ve sürekli seyahat halinde olduğundan fast food yiyeceklerle besleniyor. Egzersiz yapamıyor. Günde 5000 kalorilik besleniyor. Kendisine 2 sene önce Tip 2 diyabet teşhisi konmuş ama tedavi olmamış. Şimdi ise yaşam kalitesi iyice düştüğü için beslenme ile bu hastalığı yenip yenemeyeceğini öğrenmek istiyor. O da ilaç kullanmak istemiyor.

Tip 2 diyabet, dünya genelinde 5. ölüm nedeni olan ciddi bir şeker hastalığı. Çok yaygın görülmesinin nedeni, beslenmeyle çok yakından ilgili olması (videodan).

Tip 2 Diyabetin belirtileri: AŞIRI YORGUNLUK, ARTMIŞ SUSUZLUK, DAHA SIK İDRARA ÇIKMA, GENİTAL ORGANLARDA KAŞINTI, BULANIK GÖRME. İleri vakalarda end-organ damage yani parmak uçlarından başlayarak iyileşmeyen yaralar oluşabiliyor hatta hastalık uzuv kaybına kadar gidebiliyormuş (şule: videoda çürüyen parmaklar vs gösteriliyor, iğrenç görüntüler). Ve hastalık bu raddeye geldiğinde maalesef tedavisi de yok.

Tip 2 diyabetin belirtileri
Tip 2 diyabetin belirtileri

Tip 2 diyabet, kanda çok fazla glikoz olmasından kaynaklanıyor deniyor. İnsülin üreten pankreas çalışmamaya başlıyor.

Bu Diyabet hastasına verilen ilaçsız tedavi:

Tip 2 Diyabet, daha çok beslenme ve aşırı kilo ile ilgili olarak görüldüğünden ve Harvey 24 stone (152 kilo) olduğundan, ona şok bir sıvı diyet verdiler. Harvey’in 20 stone (128 kilo) altına düşmesi yani en kısa sürede en az 24 kilo vermesi gerekiyormuş. Değilse hastalığı geri dönüşü olmayan hasarlar verebilirmiş.

Günde yalnızca 800 kalori alacak şekilde bir planlama yaptılar. Bu şok diyet, 6 haftalığına verildi. Sonra kliniğe gelip tekrar ölçümleri yapılacak.
Yemek yerine tüketeceği içeceğin ne olduğunu videoda açıklamadıkları için bilmiyorum. Günde 3 bardak içecek. İçinde mineral, vitamin vs barındıran düşük kalorili bir içecek. Bu içeceği Nowzaradan’ın tedavilerinde de görmüştüm (Türkiye’de yayınlanan Ağır yaşamlar serisi). Yanında ise nişastasız sebzeleri haşlayıp yiyebiliyor. Bu sebzeleri yemesi, lifli gıda alımı gerekliliği nedeniyle zorunlu.
Bu arada, Tip 2 diyabeti için kullanılan ilaçlar hastalığı tedavi etmiyormuş, yalnızca belirtileri hafifletiyormuş. Chris zaten ilaç kullanmadığından yalnızca diyet yapacak.

.

Tedavi süresi:

6 hafta

Sonuç:

Tedavi sırasında Chris kendini çok halsiz hissetmiş. Başlarda, daha önce yaşamadığı Tip 2 diyabet belirtilerini yaşamaya başlamış. Çok zorlanmış. Telefonuna tip 2 diyabet yaralarının fotoğraflarını yüklemiş, zorlandığında onlara bakmış.

6 hafta sonunda Chris 1,5 stone yani 17 kilo vermiş. İlk hastaneye başvurduğunda 8,5 olan kan şekeri değeri, 3,9’a düşmüş. Tedavi süresince her gün azalarak bu seviyeye düşmüş (her gün parmaktan kan testi yapmış). Bu ve diğer kan değerleri ile REMİSYON yani gerileme süreci başlamış.

Bundan sonra yemeye başlayacak ama düşük kalorili beslenme ile kilo vermeye devam etmesi gerekiyor.

Bitirirken..

Bundan sonraki bölümlerin çevirisini yaparken bu kadar uzun bir giriş yapmayacağım. Belgesel serisini yalnızca bu yazımda açıklamak istedim. 40 dakikalık bölümler halindeki seriyi durdurup çevirmek, önemli yerlerini resim dosyası olarak almak hiç kolay değil. Bu nedenle seriyi tamamen çevirmem imkansız.

Çörek Otu Yağının Faydaları veya Udi Hindi Tozunun 3 Faydası gibi yazılarımda pek çok kaynaktan yararlanarak hastalığı önleme pratiği olarak kullanım şekillerinden bahsettim. Bence önemli yazılar.

Aynı şekilde standart bir başlık gibi görünen Zeytin ve Ev Yoğurdu- Her Gün Yemeliyiz ve Sağlıklı Yaşamak için 6 Altın Kural yazılarım da ilginizi çekebilir. Son olarak ilaçsız yaşam konusunu her açıdan incelediğim “Alternatif Tedaviler ile İlaçsız Yaşam Mümkün mü?” yazısına da bakabilirsiniz.

Yorum yapın