Kreş, Gündüz Bakımevi ve Anaokulu Farkı -1

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Kreş, gündüz bakımevi ve anaokulu farkı yeterince bilinmediği için öncelikle en temel bilgilerden başlayarak bu üç terimi anlatacağım ve neden 4 yaşına kadar çocuğunuzu anaokuluna değil kreş veya gündüz bakım evine vermeniz gerektiği hakkındaki fikirlerimi yazacağım.

Oğlum bu yazıyı yazarken 5 yaşını doldurmak üzere. Son 2 yıldır (aslında 19 aydır) anaokuluna gidiyor. Tam 3 yaşında, doğum gününe bir ay kala anaokuluna başlattık ancak anaokulu gündüz bakımevi özellikleri de taşıyordu. Oğlum 4 yaşına yaklaşırken ne kadar yanlış bir karar aldığımızı fark ettiğim için bu yazı dizisiyle bizim gibi ebeveynlere yardımcı olmak ve acı-tatlı tecrübelerimizi detaylarıyla paylaşmak istiyorum.

Yasal nedenlerden ve fazla bilmenin beraberinde getirdiği “acaba oğlumun eğitim hayatı etkilenir mi” korkusundan dolayı gündüz bakımevi ve anaokulu üzerine odaklandığım bu yazı dizisinde kurum adı vermeyeceğim.

Gündüz Bakımevi ve Anaokulu aynı şey değil
Kreş, Gündüz Bakımevi ve Anaokulu Farkı

Kreş Nedir, Kreşleri Kim Denetler?

Kreş, 0-24 aylık çocukların gönderilebileceği kurumlardır. Kreşler, temelde eğitim kurumu değildir. T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı altında faaliyet gösterir ve denetlenirler. Bakanlığın kreş, gündüz bakımevi ve anaokulu tanımları için “Özel Kreş, Gündüz Bakımevleri ve Çocuk Kulüpleri” linkine tıklayabilirsiniz.

Kreşlerin amacı çocukların temel bakımlarının sağlanması ve sosyalleşmesidir. Buna bir çeşit sosyalleşme ve öz güven kazanma eğitimi de denilebilir.

Gündüz Bakımevi Nedir? Gündüz Bakımevlerini Kimler Denetler?

Gündüz bakım evleri, 25-66 aylık çocuklara hizmet veren ve aynı kreşler gibi sosyalleşme ve öz bakımın ön planda olduğu ve eğitimle ikisinin dengelendiği kurumlar. Aynı kreşler gibi T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı altında faaliyet gösterir ve denetlenirler.

Anaokulu Nedir? Anaokullarını Kimler Denetler?

Anaokulları 3-6 yaş arasındaki çocukları kabul eden ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak önerilen müfredatta eğitimler tasarlayıp uygulayan kurumlardır. Özellikle 3-4 yaş grubu için sınıf annesi ile çocuğun öz bakım ve yemek yiyebilme ihtiyaçlarına karşılık vermeye çalışırlar. Anaokullarını Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri denetler.

Gündüz Bakımevi ve Anaokulu Aynı Şey Değil!

Gündüz bakımevi ve anaokulu farkını keşke 2 sene önce, oğlum 3 yaşındayken bilseydim. Oğlumu farkında olmadan ilk 7 ay doğru yere gönderdim ama sonrasında MEB müfredatını uygulamak için akran ilişkisini hiçe sayan bir anaokulu batağına girdik, uzunca bir süre de çıkamadık.

Oğlumu anaokuluna ilk gönderdiğimizde oğlum 3 yaşındaydı. Süreç içinde eşim tüm kararlarımı destekledi. Sabahlara kadar anaokulu araştırdım. Gündüz bakımevi ve anaokulu aynı şey zannettiğimden hiçbir araştırmamda gündüz bakım evi diye arama yapmadım.

Gönderdiğimiz ilk anaokuluna oğlum her gün koşa koşa gidiyordu. Öğretmeni yemek yemesine yardımcı oluyor hatta kucağından indirmiyordu. Mutlu günlerdi ama sorunlar da vardı. Örneğin maksimum 4 saat orada kaldığı halde nedense her gün gündüz uyuyordu ve sürekli hastalanıyordu.

Sonra “paramız da var” dedik ve yapacağımız en büyük hatayı yaparak İzmir’in en pahalı anaokullarından birine geçiş yaptık. Anaokullarının Milli Eğitim Müfredatı ile oğlumuzu boğacağını, berbat bir öğretmene denk geleceğimizi ve oğlumun akranlarından iyice uzaklaştıracağını hesaba katmadık.

İllaki anaokulunun uygun olduğu pek çok çocuk var ama bizim çocuğumuz başından beri anaokuluna uygun değildi. Evde bağımsız büyüyordu ve çevirmenlik de yaptığımdan 10 aylıkken dil öğretmeye ve kitap okumaya başlamıştım. Bilgi seviyesi ileriydi. Dört ayrı evde oyuncakları vardı ve genel olarak özgüveni çok yüksek bir çocuktu. Gündüz bakımevi ve anaokulu arasındaki ayrım hakkında hiçbir fikrimiz yoktu.

Gündüz Bakımevleri Hangi Çocuklara Daha Uygun?

Kendi kendine öz bakım ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamayan, örneğin yemeğini yerken annesinden destek alan, üstün zeka veya parlak zekaya sahip olma potansiyeli olan ve bilişsel olarak ileri seviyede olsa da akranlarıyla iletişimde sorun yaşayan çocuklar gündüz bakımevine gitmeli.

Anaokulları Hangi Çocuklara Daha Uygun?

Anaokulları, özellikle kardeşi olan veya kalabalık evlerde yaşayan veya komşu çocukları gibi sık görüştüğü akranlara sahip, kurallara uygun davranan, evde çok fazla bilgi yüklenmeyen ve sosyal becerileri gelişmiş çocuklara daha uygun. Anaokulları için en ideal başlama yaşının 4 yaş olduğunu belirten kaynaklar var. Gözlemlerime göre ise anaokullarında kız çocuklar daha başarılı.

Son Sözlerim

Lütfen “Anne olmak” kategorisi altında anaokulu, kreş ve gündüz bakımevleri hakkındaki yazılarımı takip ediniz. Yazılarımı kısa ve net yazacağıma söz veriyorum. Acı tecrübelerle yazıldığı için ve herhangi bir kar amacı gütmediğim için o küçük yavrularınız için okumanızı diliyorum.

Alakalı yazılar: İzmir’de Güvenilir Anaokulları

Okuma süresi: 5 dakika

Anaokulu Yazılarım

“Kreş, Gündüz Bakımevi ve Anaokulu Farkı -1” üzerine 6 yorum

  1. Merhaba, yazınızı büyük bir ilgiyle okudum. Özellikle çocuk gelişimiyle ilgilenen biri olarak, çocukların eğitim hayatındaki farklı kurumlar arasındaki ayrımları anlatan bilgiler çok değerli. Sizce gündüz bakım evleri ve anaokulları dışında alternatif bir eğitim kurumu seçeneği de olabilir mi? Örneğin, evde eğitim gibi. Bu konuda da fikirlerinizi duymak isterim.

    Yanıtla
    • Evde eğitime şahsen hiç sıcak bakmıyorum. Eğer komşularla birleşip çocuklara bir öğretmen tutup eğitim aldırmıyorsanız evde eğitim, okul öncesi çağdaki çocuklara iyi gelmeyecektir. 4 yaşından itibaren çocukların akranlarıyla oynaması, onlarla etkileşime girmesi lazım. Geçmişte kadınlar forumundan oğlumla yaşıt 5 çocuğun annesini aradım. Aynı bölgeden bulmak zaten imkansız. Her gün birimizin evinde kalırlar. 5 kişi bir öğretmen tutarız, bizim şirkette sigortalı asgari ücretin 2 katı veririz dedim ama kimseyi bulamadım. Özel kurumsal anaokulu ya da pahalı anaokullarına ayda 11 500 nakit veriyorduk, basit bir hesaplamayla 5 kişi bu parayı versek sigortası dahil 55-56 bin liraya gayet de öğretmen istihdam edebilirdik. Hem de mülakat yapma ve eğitimli olduğunu teyit etme şansımız olacaktı. Ayrıca haftada bir gün bizim evimizde olacaklarından öğretmeni ve çocukları gözleme belki öğretmene destek verme şansımız da olacaktı. Çocuklar da ilkokula kadar yakın arkadaşlar olacaktı. ama olmadı. Bu tip bir organizasyon yapabiliyorsanız ne mutlu. Hepsinden güzeli ve güvenlisi bu bence. Tabii annelerin benim gibi freelancer olması da lazım. Haftada bir gün ev sahipliği yapacak. Bir de evlerin de beş çocuğun rahat edeceği şekilde tasarlanması gerekecekti. benim evim buna müsait ama bu müsaitlik her evde olmayabilir. Özetle evde eğitim zor iş. Çevrenizdeki butik anaokullarını tek tek gezip uzun görüşmeler yapın, internetteki yorumlara da fazla inanmayın.

      Yanıtla
  2. Uzunca bir süre Kreş ve Anaokulu arasındaki farkı bilmiyordum. Bu yazı dizisi benim gibi pek çok ebeveynin aklını aydınlatacaktır. Teşekkürler, devamını bekliyorum.

    Yanıtla
  3. Bu yazı dizisiyle çocuk bakımı hakkındaki deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Benim çocuğumun psikolojik durumuyla da ilgili sorunlar olabilir ama şahsen okulun çocuğumun psikolojisini daha da bozduğunu düşünüyorum. İzmirin en prestijli okullarından birine gidiyor. Eskiden daha yaratıcıydı, son zamanlarda çok sessiz. Şiddet vs yok, şikayet de yok ama anne içgüdülerim kızımı orada mutlu olmadığını söylüyor. Size mail attım

    Yanıtla
    • Mailinizi cevapladım. Yorumunuzu çok geç onayladığım için kusura bakmayın. Bazen bu siteyle ilgilenecek vakit kalmıyor

      Yanıtla
  4. Kuşkusuz çocuk gelişiminin bu denli detaylı incelendiği bir yazı serisi oldukça değerli. Sosyalleşme ve eğitimi dengeleyen kurumları anlamak önemli. Yazı dizinizi takip etmekten mutluluk duyacağım. Teşekkür ederim.

    Yanıtla

Yorum yapın