Peloterapi: Topraktan Gelen Şifa

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Peloterapi, temelde toprakla yapılan tedavidir. Sağlık Bakanlığımız peloidleri “çamur” olarak adlandırmaktadır. Bentonit kil araştırmalarımın özünü oluşturan peloterapi hakkında bilgi vermek için bu yazıyı hazırladım. İlerleyen zamanlarda bentonit kilin peloterapi alanındaki kullanım şekillerinden de bahsedeceğim.

Peloterapi ile bentonit kil sayesinde tanıştım. Önceki yazılarımda sıkça dile getirdiğim üzere bentonit kil, arındıran doğal ürünler arasında benim en çok ilgimi çeken doğal ürün.

Bentonit kil ve peloterapi ile alakalı Facebook grubumuza hemen üye olmanızı dilerim. Linkini verdiğim grubun adı: Bentonit Kil İçmek olup bentonit kil ve mikronize zeolit alanındaki bilimsel çalışmalar ve kullanıcı deneyimlerinin paylaşılması hedeflendi. Elinde analiz belgesi olan ve içeriğinden emin olunan ürünlerin tanıtılmasını da istiyorum. Böylece hepimiz doğru ürünlere ulaşabilir, en azından fikir sahibi olabiliriz. Analizi olmayan ürünlerin tanıtımına izin vermeyeceğim.

Peloterapi nedir?

Peloterapi, toprakla yapılan tedavidir. Kelimenin bilim dergilerindeki karşılığını (pelotherapy) daha detaylı araştırmak istiyorsanız size Mayıs 2013’de yayınlanmış olan “Peloidler ve peloterapi: Tarihsel gelişim, sınıflandırma ve sözlük” İngilizce orijinal başlığı: “Peloids and pelotherapy: Historical evolution, classification and glossary” başlıklı çalışmayı tavsiye ederim.

Peloterapi nedir
Peloterapi nedir

Peloterapi kelimesini arama motorlarına İngilizce yazdığınızda yüzlerce güvenilir kaynak bulabilirsiniz ancak Türkçe yazdığınızda neredeyse sıfır sonuç çıkıyor. Bu da peloterapinin Türkiye’de neredeyse hiç bilinmediğinin kanıtıdır. Peloterapi temelde “çamurun iyileştirme amacıyla kullanılmasıdır.” Kaynak: merriam-webster sözlük sitesi.

Makaleye göre peloidlerin sınıfları ve isimleri 1933 yılından bugüne kadar önemli değişiklikler göstermiş. Hatta konu hakkında ciddi kafa karışıklığından bahsediyor. Bu nedenle, peloterapi, peloid, hidroterapi, Balneoterapi, smektit gibi terimler için sözlük yapmışlar.

Aşağıda bu sözlüğün çevirisi yer alıyor. Yalnızca konu ile ilgili kelimelerin anlamlarını vereceğim. Bu terimleri öğrenmeniz benim için önemli çünkü gelecekteki yazılarımı anlayabilmek için bu terimleri biliyor olmanız gerekiyor.

Peloid nedir?

Peloid, iyileştirici ve/veya kozmetik özelliklere sahip, olgunlaşmış bir çamur veya çamurlu süspansiyon/dağılımdır.

Jeolojik ve/veya biyolojik kökenli ince taneli materyallerin, maden suyu veya deniz suyunun ve genellikle biyolojik bir metabolik aktiviteden kaynaklanan organik bileşiklerin karmaşık bir karışımından oluşur.

Olgunlaşma doğal ortamda gerçekleştiğinde buna doğal peloid denir ve doğal peloid şifalı bir çamur olarak kabul edilebilir, diğer durumlarda ise yalnızca peloid olarak adlandırılır.

Genel bileşimlerine göre peloidler inorganik peloidler, organik peloidler ve karışık peloidler olarak sınıflandırılır. Uygulamalarına göre tıbbi peloidler ve kozmetik peloidler olarak da adlandırılabilirler.

Kozmetik Peloid

Kozmetik peloid, dermokozmetik alanında uzman ve sertifikalı laboratuvarlar tarafından belirli kozmetik özelliklerin (örneğin, nemlendirme, temizleme, peeling, yaşlanma karşıtı, kırışıklık karşıtı ve selülit önleyici) belgelendiği peloidlere işaret eder.

Peloid paketi, peloid banyosu, peloid sargısı nedir?

Peloid, balneoterapi veya terapötik banyonun (tedavi edici banyonun) bir parçası olarak iyileştirici olarak kullanılan çamur veya kildir. Peloidler, jeolojik ve biyolojik, kimyasal ve fiziksel süreçlerle uzun yıllar boyunca oluşan humus ve minerallerden oluşur.

Günümüzde çok sayıda peloid mevcuttur ve bunların en popülerleri turba hamurları, dünyanın çeşitli yerlerinde çıkarılan çeşitli tıbbi killer (bentonit kil vb) ve çeşitli bitki maddeleridir. Ayrıca, sağlık kaplıcaları genellikle yerel göl ve deniz çamurları ve killerini kullanır.

Peloid prosedürleri de çeşitlidir; bunların en yaygınları peloid sargısı, peloid banyosu ve vücudun tedavi edilen bölgesine lokal olarak uygulanan peloid paketidir.

Peloid paketleri ve özellikle turba, Avrupa’da son 200 yıldır tıbbi banyolar ve sargılar için kullanılmaktadır. Bu üç tedavi yöntemi, peloterapi alanında hem kas-iskelet sistemi hem de cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılırlar.

Yenilebilen bentonit kilin sınıfı

Bentonit kil, çıkarıldığı yere göre bileşenleri farklılık gösteren bir kil tipi. Bu sitede yenilebilen bentonit kil olarak bahsettiğim kil, yararlandığım bilimsel çalışmada volkanik dağlardan elde edilen peolid olarak geçiyor. Bazen aynı makalede smektit olarak da adlandırılıyor. Smektit, suyla şişen anlamına geliyor.

Bentonit kil yerine montmorillonit da deniyor. “Yurtdışından Bentonit Kil Almak başlıklı yazımda belirttiğim gibi araştırmalarım sırasında potansiyel tedarikçilerin hepsine montmorillonit içerik yüzdesini de sormuştum. Aslında bu kelime ile ilgili de çelişkiler var. Şöyle ki, montmorillonit Fransa’da bir bölgeden çıkarılan kil için kullanılırken daha sonra tüm volkanik killer için kullanılmaya başlanmış.

Yenilebilen bentonit kilin volkanik kökenli olması gerekiyor. Çünkü magma katmanlarından çıkarılan bu kilin içeriği, diğer killere göre çok daha zengin.

İçilebilen Bentonit Kil
İçilebilen Bentonit Kil

Montmorillonite killerin katyon değişim kapasitesi diğer tüm toprak çeşitlerinden fazla. Örneğin kaolinitten 10-12 kat fazla. Bu da iyileştirme gücünü artırıyor. Çünkü ters yükteki bakteri, radyasyon, virüs ve mantarlara kolayca bağlanıp vücuttan atılabiliyor.

Kil yaşayan bir topraktır. Organik madde miktarı yüksektir. Bu da suyla şişmesini ve daha yüksek katyon değişimi oranına sahip olmasını sağlar.

Her ne kadar FDA dahili kullanıma onay vermese de, eski çağlardan günümüze milyonlarca insan bentonit kilin şifa gücünü kullanmıştır ve kullanmaya devam edecektir. Bu konuyla alakalı olarak yukarıda linkini verdiğimBentonit Kil Hakkında En Detaylı Yazı başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Hemen ardından “Bentonit Kil İçmek Riskli Mi? başlıklı yazıma bakmak isteyebilirsiniz.

Yine arındırıcı doğal ürünler arasında olan ve en az bentonit kil olarak önem verdiğim başka bir doğal ürün olan Mikronize Zeoliti ise “Mikronize Zeolit Ne İşe Yarar? başlıklı yazımdan okuyabilirsiniz.

Balneoterapi nedir?

Balneoterapi, sağlık himetleri veren tesisler tıbbi maden suları, tıbbi peloidler ve doğal gazların tedavi amaçlı kullanıldığı yöntem ve uygulamalardır (banyo, içme, inhalasyon vb.).

Balneoterapi (hem İngilizce hem Almanca konuşulan ülkelerde hem de orta Avrupa ülkelerinde kullanılan terim) Creno-balneoterapiye (esas olarak hem Fransa hem de güney Avrupa ülkelerinde kullanılan terim) eşdeğerdir.

Balneoloji ise, balneoterapi ile ilgilenen ve Tıbbi Hidroloji olarak da adlandırılan bilimsel alandır. Tıp, halk sağlığı, hidroloji, hidrojeoloji, kimya, fizik, mikrobiyoloji, fizyoloji, fizyoterapi, toksikoloji, epidemiyoloji, sağlık turizmi gibi uzmanlıkları içerir.

Sağlık Hizmeti veren Tesisler

Sağlığı geliştirme, hastalıkları önleme, terapi ve rehabilitasyonu amaçlayan bilimsel kanıtlara dayalı sağlık merkezlerine işaret eder. Bu merkezlerde balneoterapi, hidroterapi, klimatoterapi ve talasoterapi gibi tedaviler uygulanır. Tıbbi faaliyetler tıbbi maden sularını (banyo ve içme), tıbbi peloidleri ve doğal gazları (inhalasyon) kullanır.

Maturasyon

Olgunlaşma anlamına gelen bu kelime, bentonit kil tarzı smektit yani suyla şişen toprak türlerinin belirli bir süre olgunlaştırılması gerektiğine işaret ediyor. Suni olgunlaşma, karıştırılarak veya karıştırmadan, kapalı veya stantlı veya kapalı olmayan tanklarda gerçekleşebilir. Olgunlaşma süreci sırasında biyolojik bir aktivite meydana gelebilir.

Çamur Tedavisi

Çamur, suyla karışan topraktır. Çamur tedavisi ise çamurun, meydana geldiği doğal ortamda, bazen ampirik bir şekilde ve tıbbi reçete ve gözetim olmaksızın, iyileştirme veya kozmetik amaçlarla kullanılmasıdır.

Turba Çamuru

Esasen yüksek ötrofikasyon ile karakterize edilen ve anaerobik ve indirgeyici koşullarda göllerin dibinde oluşan organik çamurdur. İki turba türü vardır. (1) yosunlardan, sazlardan vs oluşan bozkır çeşidi ve ağaçlardan ve yapraklardan elde edilen fen turbası.

Çamur ve peloidin özellikleri

Hem çamurun hem de peloidin fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, karakterizasyonları için önemli kabul edilir.

Bu özellikler: Parçacık boyutu ve parçacık boyutu dağılımı, belirli yüzey alanı, mineralojik bileşim, kimyasal bileşim, pH, katyon ve anyon değişim kapasitesi, plastisite, viskozite, aşındırıcılık, yapışkanlık, ısı kapasitesi, özel ısı soğutma oranı veya ısı kaybı oranı, termal iletkenlik ve termal yayılım.

Termal su

Halihazırda, çıkış yerinde ölçülen sıcaklığı, yerleşim yerinin ortalama hava sıcaklığından 4 °C fazla olan maden suyu olarak tanımlanır. Hipertermal (>38 °C), mezotermal (36–38 °C) ve hipotermal (36 °C yukarısı) terimleri suyun sıcaklığını karakterize etmek için kullanılır. İnsan vücudunun normal sıcaklığı referanstır.

Günümüzde termal su kavramı, çıkış noktalarındaki sıcaklıktan bağımsız olarak bir termal tesis alanı içinde meydana gelen ve tedavi amaçlı kullanılabilen ve kaplıcada tüketilebilen tüm maden sularını kapsamaktadır.

Terapötik uygulamalar için maden suyu sıcaklığı, özellikle kaplıca içinde maden suyu sıcaklığı çok daha kolay değiştirilip kontrol edildiğinden, maden suyunun kimyasal içeriğinden daha az önemlidir.

 TC Sağlık Bakanlığı peloid etiket yönetmeliği

Etiket üzerinde;

Peloid kaynağının adresi,
Üretim ve son kullanma tarihi,
Net ağırlığı,
Üretim izin tarih ve numarası,
Üretici adı ve adresi,
Parti ve seri numarası ile kullanım yerlerine ilişkin bilgiler yer almalı ve tüketiciyi yanıltacak bilgiler olmamalıdır.

Yenilebilen bir toprak türü alırken bunlara dikkat ediniz.

“Peloterapi: Topraktan Gelen Şifa” üzerine 6 yorum

  1. Çok ilginç bir konu hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş. Özellikle kilin kullanımı konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Makaleyi keyifle okudum, teşekkürler.

    Yanıtla
  2. Peloterapi yönteminin kullanımı hakkında yazdığınız için teşekkür ederim. Peloterapinin Türkiye’de neredeyse bilinmediğini ve İngilizce karşılığını arama motorlarında bulmanın zor olduğunu belirtmişsiniz. Bu ilgi çekici bilgi, peloterapi yönteminin ülkemizde yaygın olmamasının nedenlerini düşündürüyor. Ayrıca, peloterapi ve bentonit kille ilgili deneyimleri olan kişilerden daha fazla bilgi almak isterim. Bu konuda daha fazla içerik oluşturmanızı öneririm.

    Yanıtla
  3. Peloterapi ile ilgili yayındaki bilgilendirici içerik için teşekkür ederim. Sizce bu tedavi yöntemi etkili mi? Konu hakkında yapılmış bilimsel araştırmalar var mı? Kendi deneyimleriniz var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

    Yanıtla
    • Peloterapi Türkiye’de o kadar da ilgi görmeyen bir konu. Geçenlerde Azerbeycan da bir yarışmada sorulmuş, bu yazı birkaç saatte 1000 hit aldı, sonra azalarak 2 gün hit almaya devam etti. Demekki peloterapi hakkında neredeyse hiç yazı yok. Benimki de zaten olan yazıların ve benim birkaç yorumumun derlemesi.

      Yanıtla
  4. Peloterapi ve topraktan gelen şifa konusundaki bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu konuda daha fazla detay alabileceğimiz kaynaklar var mı? Önerileriniz olursa sevinirim.

    Yanıtla

Yorum yapın