Bentonit Kil İçmek Riskli Mi?

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Bentonit Kil İçmek ile ilgili olarak “Bentonit Kilin Dahili Kullanımı” başlıklı uzun yazımda sizi kil içmeye teşvik ettim ancak bunun ciddi riskleri var. Şu ana kadar yenilebilen bentonit killerle ilgili tüm yazdıklarım sadece ve sadece DOĞRU KİL kullanıyorsanız geçerli. Bu yazıyı hemen yazmak zorundaydım çünkü bahsettiğim detaylı yazıyla bentonit kil tüketmeye karar verenlerin, yanlış kil tüketmelerinden korkuyorum. Maalesef, yanlış kil içmenin çok ciddi sonuçları olabilir. Bununla beraber, ellerinde doğru kil olduğu halde gereksiz endişeler de söz konusu. Yazımda hepsine yer vereceğim.

Yazıda bentonit kil içmek tehlikeli mi, bentonit kil içmenin riskleri, yüzey killeri içilebilir mi, bentonit kil içerken tetanos riskim var mı, sodyum bentonit killerde kurşun var mı, bentonit kil radyasyon içeriyor mu, bentonit kil ağır metaller içeriyor mu, bentonit kil içtiğimde mide duvarına veya bağırsak duvarına yapışır mı, bentonit kili içmek kabızlığa yol açar mı,

Bentonit Kil İçmek ile ilgili riskler
Bentonit Kil İçmek ile ilgili riskler

Bentonit kil içmek kabızlık yapar mı, kil suyla şiştiği için vücutta dehidrasyona neden olur mu, bentonit kil içmek tiroidlere zarar ver mi, kil besinlerin emilimini azaltır mı, kil başka ilaçlarla etkileşir mi, bentonit killerde demir çok mu yüksek, sodyum bentonit killerdeki demir zararlı mı, killerde doğal gaz olur mu, bentonit kil içmek sindirim sistemindeki iyi bakterilere zarar verir mi, gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Bentonit Kil GRAS sınıfındadır

Bentonit kilin tüm türleri GRAS sınıfındadır. Bu bilgi gerçekten önemli ve yazıya başlamadan önce vermem gereken bir bilgi. Bilmeyenler için söyleyeyim, GRAS genel olarak güvenli, anlamına geliyor. Özellikle kimya şirketleri için çok önemli bir kavramdır. Blogta bu ürünü arındıran doğal ürünler başlığı altında inceleme nedenlerimden biri de bu.

Bir GRAS bileşeni, uzmanla tarafından güvenlik değerlendirmelerinden geçmiş ve amaçlandığı şekilde kullanıldığında zarar vermediği kanıtlanmış bir bileşendir. Genel olarak Güvenli Kabul Edilen (GRAS) kuralları, Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’nın 201(ler) ve 409. bölümlerine atıfta bulunur ve gıdaya eklenen herhangi bir bileşenin, bir GRAS bileşeni olmadığı sürece ABD FDA tarafından onaylanmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini belirtir. Kaynak: Michigan State University – GRAS- What are GRAS ingredients? Bu açıdan bakıldığında bentonit kil, genel olarak güvenlidir. Genel olarak güvenli olması, tüm bentonit killeri suyla olgunlaştırıp içebileceğiniz anlamına gelmiyor. Yani, her bentonit kil içilmez!

Türkiye’deki Gıda Kullanımlı Bentonit Killer

Yaptığım araştırmalar ve firmalarla yaptığım direkt telefon görüşmeleri neticesinde Türkiye’de hiçbir firmanın uluslararası kabul görmüş insan kullanımına yönelik Food Grade veya Pharma Grade sertifikalarına sahip olmadığını söyleyebilirim. Ancak Gıda Kullanımlı Bentonit Kil olarak Tarım Bakanlığı izni ile yerli bentonit killer satılıyor.

Bu gıda kullanımlı bentonit killerin gıda kullanımlı olması, maalesef sulandırıp içilebileceği anlamına gelmiyor. Yenilebilen / içilebilen bentonit kil dediğimiz ürünün bazı özelliklere sahip olması lazım. Bunların başında yüzeyden alınmaması ve doğru yöntemlerle çıkarılması geliyor.

Türkiye’de Gıda kullanımlı bentonit killer çoğunlukla E558 koduyla Çökeltme ve Durultma Ajanları olarak Gıda Katkı Maddesi statüsünde satılıyor. Bu ürünler de doğal ürünler olduğundan, kullanım talimatları “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği”nde detaylı anlatılmış.

Gıda Kullanımlı Bentonit Killeri İçmeyin: Türkiye’de kolayca bulabileceğiniz gıda kullanımlı bentonit kil içilemez. Bir kilin içilebilmesi için terapötik nitelikte olması gerekir.

Gıda kullanımlı bentonit kil, içeceklerin durultulmasının yanı sıra meyve suyu ve sirkeden pozitif yüklü albüminli maddelerin uzaklaştırılmasında kullanılır. Ürünün aktif bileşeni, özel kristal yapısı ve yüksek şişme özelliği ile montmorrilonite mineralidir. Bu mineral, içinde kristal su ve değişebilir miktarlarda pozitif yük içeren laminer yapıda alüminyum silikattır. Bu özel yapısı nedeniyle bentonit killer fazla miktarda negatif yüke sahiptir ve protein gibi pozitif yüklü maddeleri ve pozitif yüklü ağır metalleri emer. Ağır metaller genel olarak suda çözünmez, suyla aktifleştirilen bentonitin tortusunda kalır.

Bu mineral az miktarda pozitif yük taşıyıcılara da sahip olduğundan (kredi kartı şeklindeki smektitleri düşünün, köşelerinde pozitif yükler var) tanen ve diğer negatif yüklü kolloidal maddeleri de emebilir.

Bentonit kil smektit grubunda
Bentonit kil smektit grubunda

Gıda kullanımlı bentonit killer, örneğin içecekteki protein miktarına bağlı olarak ton başına 300 gram ile 3,5 kg arasında kullanılır. Bentonit kil önce farklı bir kapta suyla aktifleştirilir, sonra yavaşça içeceğe katılır, karıştırılıp bekletilir ve sonra berraklaşan su filtreden geçirilip süzülür. Aroma geliştirilmesinde ton başına 50-150 gram arasında kullanılır. Sirke durultmasında ise ton başına 500-1.200 g kullanılması önerilir.

Bu gıda kullanımlı bentonit killerin, yenilebilen bentonit kil olup olmadığını bilmiyorum çünkü hiçbirinin analiz raporu yok. İşin kötü yanı, Türkiye’de bentonit kil kalitesini ölçecek (montmorrilonite minerali içeriği, metal içeriği, mineral içeriği) laboratuvar da yok. Hammadde tedarikçileri, genellikle bu analizleri yurtdışında yaptırmak zorunda kalıyor.

Altı laboratuvarla bizzat görüştüm, montmorrilonite mineralini hiç duymamış olanlar vardı. Eğer bu analizleri yapan bir laboratuvar biliyorsanız lütfen bana yazın, elimde pek çok çeşit bentonit kil var, yurtdışından aldığım Food Grade ürünler ve Türkiye’den topladığım gıda kullanımlı ürünlerden numune analizi yaptırmak istiyorum, aradaki farkı görmek için.

Amerika’dan bir iki lab buldum ama numune başına çok ciddi rakamlar istiyorlar ve en az 1 kg gönderin dediler. Başka bir deyişle, gönül rahatlığıyla bentonit kil içmenin 20 bin dolarlara çıkan bir bedeli var. Bütçemi sarsacak bir durum. Bu nedenle analizleri Türkiye’de yaptırmak zorundayım. Bu yazıyı hazırladığım esnada laboratuvar arayışlarım devam ediyor. İnşallah bulurum.

Bentonit Kil İçmek Tehlikeli mi?

Aşağıda tüm detaylarını yazacağım ancak en baştan söyleyeyim, eğer doğru kil kullanmazsanız ve doğru şekilde kullanmazsanız bentonit kil içmek cidden tehlikeli. Özellikle bazı yüzey killerinde kuş pislikleri ve diğer uygun ortam unsurları ile nadiren de olsa tetanos virüsü kile bulaşmış olabilir. Nemi yüksek havalarda küf gelişmiş olabilir. Ayrıca, yüzey killeri sıklıkla diğer istenmeyen organizmaların yanı sıra e-coli gibi koliform içerir. Çok çok düşük bir ihtimal diyerek bu riski görmezden gelebilirsiniz ama bence önemli.

Satın aldığınız kilin yüzey kili olup olmadığını bilmiyorsanız, gıdada kullanın ama direkt içmeyin lütfen. Yenilebilen bentonit kil satan en iyi şirketler, kilin patojenik organizmalar içermediğinden emin olmak için mikrobiyal nokta testi yapar. Yüzeyden alınmış olsa dahi, kil temiz olabilir. Satıcının bunu garanti etmesi gerekir. Gıda kullanımlı bentonit killerde bu garantinin verilmesine gerek yoktur çünkü ton başına çok az miktarda kullanılıp tortusu alınmaktadır yani direkt dahili tüketim olmamaktadır. Zaten tehlikeli sayılabilecek metaller bu tortuda kalır.

Doğru bentonit killerde en rahat olacağınız kısım, ağır metal konusu. Aşağıda bu konuyu da anlattım. Doğru bir yenilebilen bentonit kil, uzun süreli ve düzenli kullanımda dahi vücutta ağır metal birikmesine neden olmaz. Tersine vücuttaki ağır metalleri uzaklaştırır. Bununla beraber, dahili kullanıma uygun olmayan özellikle sodyum bentonit killerde yüksek miktarda kurşun olabilir. Yani yanlış kil kullanmanın sonuçları sağlığınızı ciddi şekilde bozabilir. Satın aldığınız yer ve kilin lab sonuçları gerçekten önemli. Emin olmadığınız kili asla içmeyin!

Bentonit kil içmek ile ilgili başka önemli bir tehlike de dehidrasyon ve bunun sonucu oluşan rahatsızlıklardır. Kil içildiğinde yanında bolca su içilmeli. 1 çay kaşığı kil ile yarım litre su içmelisiniz. Günde 2 litre içiyorsanız, kil tükettiğiniz gün yarım litre fazla su içmelisiniz. İçmezseniz kabız da olabilirsiniz, başka sorunlar da yaşayabilirsiniz. Kabızlık ciddi bir sağlık sorunudur. Bu konuyu uzun uzun anlatmayacağım ancak kil içenlerin bir kısmında, bol su içtiği halde kabızlık yaşanabildiğini öğrendim. Bununla ilgili de aşağıda detaylı bilgiler verdim.

Özetle, yanlış ürün alırsanız ve yanlış kullanırsanız bentonit kil içmek tehlikelidir.

Yenilebilen Bentonit Kil ile İlgili Yersiz Endişeler

Bentonit kilin yararları aslında literatürde yer alıyor ancak bu literatür genel olarak hayvan çalışmalarından oluşuyor. Doğal bentonit kil içen milyonlarca insanın varlığı biliniyor, bunu “Bentonit Kilin Dahili Kullanımı başlıklı yazımda anlatmıştım. Ancak, bilimsel yayınların daha fazla olduğu modern toplumlarda bentonit kil içmek o kadar da popüler değil.

İşin gerçeği, bentonit kili içmenin insan sağlığına etkileri hakkındaki bilimsel çalışmalar kısıtlı olsa da, literatürde kil kullanmanın zarar verebileceğine dair gerçek bir kanıt da yok. Killer, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından halen GRAS listesinde yer alıyor.

Doğru bentonit kil, doğal ve şifalı bir tıbbi gıda olarak kabul edilmeli. Peloterapi alanındaki önemli isimlerden biri olan Raymond Dexreit, terapötik kilin gezegendeki yeri doldurulamaz yedi şifalı maddeden biri olduğunu söyler. Kil kullanımına olan tolerans neredeyse evrenseldir; yenilebilen bentonit kil gerçek bir homeostatik maddedir. Yenilebilen bentonit kille ilgili endişelerin çoğu yersizdir. Okuduğum iki temel kitaba ve yaptığım araştırmalara dayanarak bunu söyleyebiliyorum.

“Yersiz endişeler” başlığı altında bentonit kil radyasyon içeriyor mu, bentonit kil içmek kabızlığa yol açar mı, bentonit kil içmek kabızlık yapar mı, kil suyla şiştiği için vücutta dehidrasyona neden olur mu, bentonit kil içmek tiroidlere zarar ver mi, bentonit killerde demir çok mu yüksek, sodyum bentonit killerdeki demir zararlı mı, bentonit kil içmek sindirim sistemindeki iyi bakterilere zarar verir mi, killerde doğal gaz olur mu, kil besinlerin emilimini azaltır mı, bentonit kil içtiğimde mide duvarına veya bağırsak duvarına yapışır mı sorularının cevapları yer alıyor.

Bentonit Kil Radyasyon İçeriyor Mu?

Çoğu kilde doğal olarak bulunan radyasyona yönelik endişeler yersizdir. Aslında, bunun tam tersinin doğru olabileceği ortaya çıkmıştır. Bentonit killer, radyasyon yayan birçok elementi (izotopları) adsorbe etme ve absorbe etme konusunda harika bir iş çıkarır ve soğuruldukları sürece onları hareketsiz hale getirir. Aslında, aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi Çernobil faciasında, eriyen nükleer reaktörün çekirdeğinden radyasyon yayılımını azaltmak için tepeden reaktörün üzerine toprak ve kil atıldı. Kil ve toprak reaktör üzerinde 45 fitlik bir bariyer oluşturdu. Bu yöntem, o yıllarda bilim adamlarınca bulunabilen tek geçerli çözümdü. Kaynak: Çernobil faciasını saat saat fotoğraflarla anlatan yazı

Çernobil faciasında bentonit kil kullanımı
Çernobil faciasında bentonit kil kullanımı

Konu hakkında kesin sayılabilecek bir çalışma yapılmamış olsa da, birçok alanda bilim insanları radyasyon tamponlama ve/veya uzaklaştırma için kil üzerinde çalışıyor. Bu, kendi alanlarında uzman olan bu bilim adamlarının, kilde doğal olarak düşük seviyelerde bulunan radyasyondan endişelenmediklerinin oldukça iyi bir göstergesidir.

Neredeyse tüm kil mineralleri, Uranyum ve Toryum gibi küçük miktarlardaki minerallerden düşük seviyeli radyasyon yayar. Bir çalışmada, doğal olarak oluşan bu radyasyonun bir sağlık riski oluşturup oluşturmadığını belirlemek için geleneksel olarak kullanılan yenilebilen bentonit kil incelenmiş. Bu çalışma, araştırılan yedi kil örneğinin herhangi bir risk oluşturan radyasyon seviyesine sahip olmadığını bulmuş. (Çalışmanın orijinal İngilizce başlığı: Measurement of Natural Radioactivity in the Clays Consummated in Côte d’Ivoire using Gamma-ray Spectrometry. Journal of Applied Sciences, 2013).

Bentonit/montmorillonit ve zeolit gibi killer, nükleer atık gibi şeylerden kaynaklanan çevresel radyasyon seviyelerini azaltma potansiyelleri nedeniyle geniş çapta incelenmektedir. Önceki paragrafta bahsettiğim çalışmanın sonuçları karışıktır ve büyük ölçüde pH seviyeleri ve sıcaklıklar gibi değişkenlere bağlıdır. Bununla birlikte, örneğin bentonitin sezyumu uzaklaştırma yeteneği iyi belgelenmiştir (Çalışmanın orijinal İngilizce başlığı: Removal of radioactive cesium, strontium, and iodine from natural waters using bentonite, zeolite, and activated carbon, Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, 2013.

Aslında, Rusya’daki bilim adamları, radyoaktif maddelerle çalışırken radyasyon kıyafetleri giymeden önce derilerini kaplamak için bentonit kil kullanmıştır. Bunu yaparak, kümülatif radyasyon maruziyetlerini azaltmayı başarmışlar. Bentonit kilin insan sağlığında hem radyasyon hem de kimyasal toksisite sorunları için değerli bir araç olabileceğine dair çok sayıda anekdot kanıt vardır. Aslında kilin hem enerji yayarak hem de aşırı enerji/radyasyonu ortadan kaldırarak terapötik etkilere sahip olduğu bilinmektedir.

Radyum veya diğer herhangi bir yoğun radyoaktif kaynağın radyasyonuna maruz kalmış ve hala bunu koruyan bir organizmada, radyoaktivite önce arttırılır ve sonra emilir. Bentonit kil, bu şekilde, atomik radyasyona aşırı maruz kalan organizmaların korunmasını sağlayabilir (Raymond Dextreit, ‘Our Earth Our Cure’ isimli kitap, Scribd sitesinden kitabı indirmeye çalışabilirsiniz).

“…Kilin temel eylemini kesin ve somut bir şekilde açıklamaya çalışmak küstahlık olur. Etkisini atfedebileceğimiz özellikler arasında radyoaktivite vardır. Kil bir dereceye kadar radyoaktiftir (her şey gibi), ancak bu radyoaktivite şu anda laboratuvarlarda kullanılan test cihazları tarafından genellikle algılanamaz… Radyoestetik olarak, konu kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır. Bilim adamları, kildeki bu radyoaktivitenin önemi konusunda fikir ayrılıkları yaşamaktadır…” Raymond Dextreit, ‘Our Earth Our Cure

Bentonit Kil İçmek Kabızlık Yapar Mı?

Bentonit kil içmekten kaçınan birçok insan, kilin kabızlık yapacağından endişe ettikleri için bunu yapar. Oysa geleneksel, doğru özelliklere sahip yenilebilen bentonit kil kabızlığa neden OLMAZ. Bununla beraber, kilin yanlış kullanımı kabızlığa neden olabilir.

İnternetteki pek çok yanlış bilgilere dayanarak kafanın karışması doğaldır. Kil kullanımının kabızlığa iyi geldiğini iddia edenler kadar, kullanımından dolayı kabızlık yaşadıklarını söyleyenler vardır. Bentonit kil içmek kabızlığa neden olduğunda, bu bir dışa vurumdur (exteriorization). Dışa vurum, doğal tıpta kullanılan bir terimdir. Dışa vurum, bu açıdan kullanılan iyileştirici maddenin önceden var olan bir durumu ortaya çıkardığı anlamına gelir. Başka bir deyişle, bentonit kil içmekle aslında bilmediğiniz başka hastalıklar gün yüzüne çıkabilir. Böyle bir dışa vurumu deneyimlemek, bir kişinin önceden var olan hastalığının ciddi, kronik bir hastalığa dönüşmesini engellemesi için bir fırsattır.

Böylesi dışa vurumların üç genel nedeni vardır: 

Kronik Dehidrasyon:Dehidrasyon, bol su içen kişilerde bile meydana gelebilir. Çözüm, kişinin her gün yeterince su içtiğinden emin olmasıdır. Bir çay kaşığı bentonit kili 200 ml-500 ml iyi içme suyuyla karıştırın. Sabah ilk iş kil içmeyi deneyin. Bu işe yaramazsa, akşam yemeğinden 1-2 saat sonra suyla olgunlaştırılmış bentonit kili için.

Dolayısıyla, kil suyla şiştiği için vücutta dehidrasyona neden olmaz, siz az su içerseniz dehidrasyona neden olabilir. Ancak, yeterli miktarda su içtiğiniz halde kabızlık oluyorsa altta yatan başka hastalıklarınız ortaya çıkmış (dışa vurmuş) olabilir. Kronik dehidrasyon, tiroid ve Karaciğer / Safra Kesesi Disfonksiyonu, bunlardan en yaygın olanlarıdır. Bentonit kil içmek tiroidlere zarar verir mi, diye soranlara cevabım da hayırdır. Zarar vermez ama bunlar sizde varsa ortaya çıkmasını sağlar.

Tiroid Disfonksiyonu: Azalan tiroid fonksiyonu kabızlık sorunlarına neden olabilir. Çoğu zaman, birey ayrıca adrenal yorgunluk yaşar.

Karaciğer / Safra Kesesi Disfonksiyonu: Birçok insan tehlikeli derecede tembel sindirim sistemine sahiptir ve böyle kişilerde safra üretimi / safra akışı azalmıştır. Ancak, bu durumlar dahi doğru kaliteli bir bentonit kil içmeye engel değil.

Kil Bağırsak Duvarına Yapışır Mı?

Bazı insanlar bentonit kil içildiğinde, kilin kolon duvarına yapışacağından ve sağlık sorunlarına neden olacağından korkar. Etkilenmiş kolon sorunu yaşayan insan vakaları olsa da, bu vakalar, büyük miktarlarda kil tüketip kronik dehidrasyon durumunda olanlarla sınırlıdır.

Bentonit kil içildiğinde, bireysel kil parçacıklarının sindirim sistemindeki dokulara yapışacağı doğrudur. Bu işlem, kil “yapışkan” olduğu için değil, elektriksel çekim nedeniyledir. Bentonit kil suyunun kendisi yapışkan değildir. Aslında, bentonit bazen petrol platformu gibi makineler için yağlayıcı olarak kullanılır. Yenilebilen bentonit kil, yalnızca “kısmen hidratlı” (yarı sulu) bir durumda yapışkandır.

Kil partikülleri dokuya yapıştığında, bunun nedeni genellikle bölgedeki yaralanma/tahriştir. Kilin bu doğrudan fiziksel etkisi, bentonit kile sindirim sisteminde olağanüstü iyileştirici güç veren şeylerden biridir. Kil parçacıkları negatif elektrik yüküne sahiptir ve hasarlı dokulara yapışır. Bu aslında dokuyu daha fazla hasardan korur ve iyileşmeyi hızlandırır. Vücuttaki dokulara yapışan kil parçacıkları, hücre bölünmesi sürecinde eski hücreler sağlıklı yeni hücrelerle değişirken doğal olarak salınacak ve yok olacaktır.

Kil Besinlerin Emilimini Azaltır Mı?

Bazı insanlar güvenilir kaynaktan olduğu halde bentonit kil içmekten çekinir. Çünkü kil kullanmanın vücut tarafından besin emilimini azaltacağına inanırlar. Bu, tam tersinin doğru olduğu başka bir durum! Yenilebilen kil kullanımı aslında sindirimi iyileştirir ve besin alımını artırır. Bu, bilimsel bir gerçektir ve çok sayıda hayvan çalışmasıyla doğrulanmıştır.

Aşırı kil tüketimi (her şeyde olduğu gibi) sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak besin emilimini azaltmak için gereken kil miktarı, doğal bir ilaç olarak kullanılması önerilen miktarlardan onlarca kat daha fazladır.

Bentonit Killerde Demir Çok Mu Yüksek?

Bentonit kil içmek isteyenler genellikle iki seçenekle karşılaşır. Sodyum bentonit kil ve kalsiyum bentonit kil. Sodyum bentonit killerde demir oranı yüksekken, kalsiyum bentonit killerde kalsiyum oranı yüksektir. Kalsiyum bentonitler, sodyum bentonitlere oranla çok daha az şişer ve aktive olması için sodyum bentonit ile karıştırılması gerekir.

Özellikle sodyum bentonit killerdeki demir zararlı mı, sorusu önemli. Killerin çoğu yüksek oranda demir içerir. Kilde bulunan demir miktarı çıkarıldığı ocaktan ocağa değişecektir. Hatta aynı ocaktaki iki kilin özellikleri dahi farklı olabilir. Bu nedenle satıcının her bir lot için (mümkünse her bir ton için) ayrı analizler yaptırması ve bu analizleri sunması lazım. Analiz maliyetleri yüksek olacağından, yenilebilme vasfına sahip bir bentonit kilin fiyatı düşük olamaz.

Kildeki demir içeriği çoğu kişiyi olumsuz etkilemeyecektir. Ayrıca kil, demir düzeyi düşük olan kişiler için tek başına demir takviyesi olarak kullanılmamalıdır.

Demir intoleransı olan bazı kişiler vardır. Genellikle, bu kişiler durumlarının zaten farkındadır. Bu tıbbi duruma sahip kişiler, yenilebilen bentonit kil içmeden önce doktora danışmalı ve bir doktor gözetiminde (demir kan testi yapabilen) kil kullanmalıdır.

Kil Doğal Gaz İçerir Mi?

Killerde doğal gaz olur mu diye soranlara cevabım evet, olur. Tüm killerde, değişen miktarlarda doğal bir gaz olan nafta (naphtha) bulunur. Our Earth, Our Cure kitabının yazarı Raymond Dextreit, bunun kilin olağanüstü iyileştirici gücünden sorumlu bir unsur olduğunu öne sürer. Nadiren, bentonit kil kullanımına uyum sağlamaya çalışan biri, nafta varlığına tepki gösterecektir. Bu durumda yapılması gereken tek şey kili “su ile yıkamak”tır.

Bentonit kili su ile yıkamaktan kasıt: bir çay kaşığı kili bir bardak temiz içme suyuna ekleyin, metal olmayan bir kaşıkla uzunca bir süre karıştırarak kilin havalanmasını sağlayın. Havayla temas ettikçe içindeki gaz çıkacaktır. Ayrıca ilk defa kullanıyorsanız bir gece önceden killi suyu hazırlayın yani kili karıştırıp bir kenarda bekletin ve kapağını hafif açık bırakın, içindeki gazlar uçacaktır. Bunu Bentonit Kilin Dahili Kullanımı yazısında anlatmıştım.

Bununla birlikte, bentonit kilin tüm doğal özelliklerinden yararlanmak isteniyorsa, kilin doğal durumunda bırakılması en iyisidir. Kil jeli düzgün bir şekilde yapıldığında, tüm doğal özellikler bozulmadan kalır. Kil suyu karıştırıldıktan hemen sonra tüketildiğinde de aynı şey söylenebilir.

Yenilebilen bentonit kil suyu içen insanların yaklaşık yarısı tadı fark etmez. Bazıları severken bazıları sevmez. Vücut kil kullanımına uyum sağladıkça tat tomurcukları değişecektir.

Yenilebilen Bentonit Kil, Sindirim Sistemindeki İyi Bakterileri Ortadan Kaldırır Mı?

Bentonit kil içmek sindirim sistemindeki iyi bakterilere zarar verir mi? Doğru kil kullanıyorsanız bu sorunun cevabı kesinlikle hayır.

Yenilebilen bentonit kil, yaşamı teşvik eden, homeostatik bir maddedir. Kullanımı, sindirim sisteminde doğal olarak yaşayan iyi, simbiyotik bakteriler için zararlı bir etkiye neden olmaz. Bu gerçek, Dr. Howard E. Lind tarafından bilimsel olarak ortaya konmuştur. Kil, vücudun biyo-arazisini (bio-terrain) değiştirerek kolondaki bakteri sayısını normalleştirme eğilimindedir. Ancak bu, sindirim sisteminin iyileşmesine yardımcı olmak için probiyotiklere veya fermente gıdalara ihtiyaç duyulmayabileceği anlamına gelmez. Bazı durumlarda, sindirim sistemi o kadar dengesizdir ki, iyileşmek için ekstra yardım gerekli olabilir.

Bentonit Kil İçmek ile ilgili haklı endişeler

Yenilebilen bentonit kili, herkesin yaptığı gibi sayfalarca övebilirim. Ancak yazı yazarken aldığım sorumluluk nedeniyle bulduğum olumsuz yanlarını da yazmak ve olası tehlikelere karşı bentonit kil içme niyetinde olanları uyarmak durumdayım.

Aşağıda bentonit kil içmek ile ilgili haklı endişeleri başlıklar halinde anlatmaya çalışacağım. Bu bölümde yazının başında yazdığım şu soruları cevaplayacağım: bentonit kil içmek tehlikeli mi, bentonit kil içmenin riskleri, yüzey killeri içilebilir mi, bentonit kil içerken tetanos riskim var mı, sodyum bentonit killerde kurşun var mı, bentonit kil ağır metaller içeriyor mu, kil başka ilaçlarla etkileşir mi?

Bentonit Kilde Toprak Bazlı Organizmaların Varlığı

Toprak ölü değildir. Aslında toprağın canlı olması, Dünya gezegenindeki yaşam için iyi bir şey. Bu durum, doğal bentonit kil yatakları için de geçerli. Doğal kil, saflaştırılmış/sterilize takviyeler ve ilaçlarla karşılaştırıldığında oldukça yüksek oranda yararlı bakteri içerir. Çoğu toprak bazlı organizma (SBO’lar) patojenik değildir. Bunlar, vücut üzerinde probiyotik (hayat veren) bir etkiye sahiptirler. Aşırı işlenmiş ve sterilize edilmiş killer, doğal killerle aynı iyileştirici güce sahip değildir.

Bununla birlikte, yüzey kil katmanları, çevresel maruziyet yoluyla herhangi bir organizma türü ile kontamine olabilir. Özellikle kuş/hayvan dışkısı endişe vericidir. Çevreden çürüyen bitki maddesi de yüzey kilini kirletebilir. Nemli iklimlerdeki yüzey kilinde ayrıca yüksek düzeyde küf ve daha kötü senaryolarda tetanoz olabilir. Dahası, yüzey kilinin sıklıkla e-coli gibi Koliform ve diğer istenmeyen organizmaları içerdiği de iddia edilmektedir. Bu nedenle, endişe sadece teorik değildir. Bu tip riskler nedeniyle, bentonit kil içmeye karar vermeden önce ön araştırma muhakkak yapılmalıdır.

En güvenli yenilebilen bentonit kil, toprağın mümkün olduğunca altından alınmalıdır. Yenilebilen / içilebilen bentonit kil satan en iyi şirketler, kilin patojenik organizmalar içermediğinden emin olmak için mikrobiyal nokta testi (microbial spot testing) yapar. Özetle, iyi ve güvenilir bir satıcıdan aldıysanız endişe etmenize gerek yok ama nereden nasıl alındığını bilmediğiniz killer için bu endişeler haklıdır ve asla bu tip killeri dahili olarak kullanmayınız yani bu tip bentonit killeri suyla olgunlaştırıp içmeyin’.

Kil Başka İlaçlarla Etkileşir Mi?

İnsanlar yenilebilen bentonit kil kullanmanın, kullanılan ilaçların emilimini engelleyebileceğinden endişe duymaktadır. Bu geçerli bir endişedir. Kil başka ilaçlarla etkileşebilir. Herhangi bir sorun yaşamamak için, bireylerin kil kullanımını ve ilaçları bir ila iki saat ayırmaları yeterlidir. Başka bir deyişle, kil tüketmeden önce herhangi bir ilacın sindirilmesi/emilmesi için yeterli zaman tanıyın.

Killerin Ağır Metaller İçermesi

Bu sorun, güvenilir bir satıcıdan alacağınız doğru yenilebilen bentonit kil için söz konusu değil ancak yenilebildiği iddiasıyla satılan ve geleneksel iyileştirici kil sınıfında olmayan sodyum bentonit killer açısından haklı endişeler barındırıyor. Aşağıda detaylı olarak nedenlerini anlattım.

İnsanların bentonit kil içmek ile ilgili yaşadığı en büyük tereddüt, kilde doğal olarak bulunan metallerden kaynaklanmaktadır. Modern uygarlık, daha önce çevrede bulunmayan on binlerce kimyasalla hava ve su kaynaklarımızı bu denli kirletmeye devam ettiği halde, bir taraftan da insanları ağır metallerden korkutuyor. Oysa, ağır metalleri içeren gerçek tehditlerin çoğu, doğadan değil, (kesinlikle geleneksel terapötik kilden değil), sanayileşmeden kaynaklanır. Çünkü, geleneksel olarak kullanılan terapötik kildeki ağır metallerin çoğu, biyolojik olarak kullanılabilir niteliğe sahip değildir (bio-available değildir).

bio-available=Biyoelverişlilik (Bir ilaç veya başka bir maddenin emilme ve fizyolojik olarak aktif bir biçimde etkisini gösterme ölçüsü veya oranı

Bir maddenin zararlı olabilmesi için hem biyo-aktif hem de biyo-elverişli bir biçimde tüketilmesi gerekir. Geleneksel yenilen bentonit kilin kendisi etkisizdir ve ağır metallerin çoğu kil kristal yapısında gömülüdür. Bu “tehlikeli” metallerin çoğu, volkanik hareketin sonucu olarak kristalle kaynaşmıştır ve suda veya yağda çözünmez.

Tıbbi killerin uzun süredir kullanıldığı Fransa’da, COFRAC tarafından akredite edilmiş araştırmalar, kildeki metallerin yalnızca çok küçük bir bölümünün sudaki kil parçacıklarından ayrıldığını göstermiştir (İllit kilinde 0,5 PPM’den az kurşun ve 0,5 PPM’den az arsenik) ve bu elementlerin biyolojik olarak kullanılabilir hale geldiğine inanmak için hiçbir neden yoktur).

Aslında, bentonit kilin kurşun gibi ağır metalleri sudan UZAKLAŞTIRMAK için mükemmel bir madde olduğunu gösteren kapsamlı bir çalışma yapılmıştır Kaynak: Microscopic analysis of bentonite used for adsorption of lead ions in water, 2012). Çalışmayı bulamazsanız pdf olarak benden isteyebilirsiniz.

Ancak, ağır metal konusunu haklı endişeler başlığı altında anlatmamın bir nedeni var. Satışa sunulan tüm killer, yazıda bahsettiğim geleneksel kullanımlı yenilebilen bentonit kil değil. Bazı killerde özellikle sodyum bentonit killerde, olması gerekenin çok üzerindeki seviyelerde kurşun bulunmuştur ve ayrıca çevresel maruziyet yoluyla kirlenmiş endüstriyel sınıf killer de vardır. Aynı bentonit kil yatağından dahi birçok farklı kalitede kil çıkar.

Tüketim için kil satın alırken her zaman deneyimli, saygın bir şirkete bağlı kalın! Satıcının, elindeki kil lotunu analiz ettirip ettirmediğine bakın. Her bir lot için bu analizler yeniden yaptırılmalıdır. Türkiye’de bu analizleri layıkıyla yapacak laboratuvarlar olmadığına göre (varsa da ben bulamadım, aramaya devam ediyorum), bentonit kil içmek isteyenlerin Türkiye dışına yönelmesi çok doğal.

Eğer bentonit kil içmek istiyor ama elinizdeki kilden emin olamıyorsanız, kili harici olarak değerlendirin. Muhakkak işe yarayacaktır. “Bentonit Kil Banyosu” yazımı okuyun. Lütfen mail listesine abone olunuz.

Düzenli kil kullanımının yani düzenli olarak suyla olgunlaştırılmış bentonit kil içmenin ağır metal yükünü artırıp artırmadığı sorusunun yanıtı şudur: Doğru terapötik kil ile bu mümkün değil. Kil, çevre tıbbı uzmanları tarafından insanların vücuttan ağır metalleri temizlemesine yardımcı olmak için kullanılmıştır. Bu figürler arasında Dr. Grace Ziem (John Hopkins Üniversitesi’ne danıştığında bentonit kullanmaya başlayan), Dr. Christopher Shade, Dr. Richard Schulze ve Dr. Dietrich Klinghardt bulunmaktadır. Yenilebilen bentonit kilin gücünden yararlanan profesyonellerin bir listesi derlenecek olsaydı, liste sayfalarca olurdu.

Ağır metallerden arınma detoksu için yenilebilen bentonit kil kullanımına ilişkin resmi klinik çalışmalar nadir olmakla birlikte, en azından bir modern klinik çalışma, bentonit kilin (kişniş ile birlikte) vücuttan cıva, kurşun ve alüminyumun uzaklaştırılmasını sağladığını göstermiştir. Bu önemli klinik çalışma, Dr. Yoshiaki Omura tarafından New York’taki Kalp Araştırma Vakfı ile yürütülmüştür.

Açık olmak gerekirse, bugüne kadar incelenen tüm geleneksel ve törapatik yenilebilen bentonit killerde hem arsenik hem de kurşun vardır, bunlar biyolojik olarak kullanılabilirlerse sorun yaratacaktır. Bugüne kadar, bu elementlerin vücuda emildiğine veya biyolojik olarak kullanılabilir hale geldiklerine inanmak için hiçbir bilimsel kanıt veya hatta herhangi bir sebep yoktur.

Ayrıca tüm geleneksel yenilebilen bentonit killerin alüminyum-silikatlar olduğu unutulmamalı. Bu, kilin kristal yapısının alüminyum içerdiği anlamına gelir. Bununla birlikte, hiçbir bilimsel veya tıbbi otorite, kile bağlı alüminyumun bir sağlık sorunu olduğunu göstermemiştir. Çok fazla fiziksel kuvvet olmadan alüminyumu silikadan ayırmak mümkün değildir.

Son olarak, yenilebilen bentonit kilin “istenmeyen” unsurları serbest bırakmadığını kesin olarak kanıtlayan bir tıbbi çalışma yoktur. Mevcut veriler bunun geçerli bir sağlık sorunu olmadığını gösterse de, herkes mevcut bilgilere bakmalı, araştırmasını iyi yapmalı ve kişisel, bilinçli bir karar vermelidir.

Bunları da okuyabilirsiniz

Yurtdışından Bentonit Kil Almak: Alternatif tedavilere gönül vermiş ve doğal iyileşmeye inanan biri olarak yurtdışından bentonit kil almak için yaptığım girişimleri ve detayları anlattım.

Mikronize Zeolit Ne İşe Yarar? Mikronize zeolit, arındıran doğal ürünler arasında bentonit kil kadar önem verdiğim güçlü bir toksin bağlayıcı, ph dengeleyici ve radyasyon emici doğal ürün.

Bentonit Kil ile Ağır Metal Yükünden Kurtulmak: Ağır metal birikmesi, artık herkesin bilmesi gereken bir konu. Çünkü ağır metal zehirlenmeleri ve kanserler gün geçtikçe artıyor.

Konuyla alakalı Facebook grubumuza hemen üye olmanızı dilerim. Linkini verdiğim grubun adı: Bentonit Kil İçmek olup bentonit kil ve mikronize zeolit alanındaki bilimsel çalışmalar ve kullanıcı deneyimlerinin paylaşılması hedeflendi. Elinde analiz belgesi olan ve içeriğinden emin olunan ürünlerin tanıtılmasını da istiyorum. Böylece hepimiz doğru ürünlere ulaşabilir, en azından fikir sahibi olabiliriz. Analizi olmayan ürünlerin tanıtımına izin vermeyeceğim.

Bentonit Kil ile ilgili diğer yazılarım:

“Bentonit Kil İçmek Riskli Mi?” üzerine 10 yorum

  1. Agır metal konusunda bireysel olarak medikili alıp alimunyum kurşun felan analizini yaptirsak olmuyor mu

    Yanıtla
    • Laboratuvar analizi çok ama çok pahalı. Ben kaç sene önce Türkiyeden iki bentonit kili analiz ettirdim, 2500 lira ödemiştim. Şimdi fiyatını sormak dahi istemiyorum. Zaten laboratuvarlar içindeki ana bileşene bakmıyor, kozmetik için veya gıda için uygun mu diye bakıyor. Yani pahalı analizleri yaptırmak bizim işimiz değil. Ürünü satan kişinin yaptırması lazım

      Yanıtla
  2. Bentonit kil icmenin bu kadar zararli olabilecegini dusunmemistim. bentonit kil ile ilgili cok derin arastirmalar var ve ben siteyi yeni kesfettim. facebook grubunuza da uye oldum

    Yanıtla
  3. Merhaba, yazınızı çok beğendim. Bentonit kilin farklı kullanım şekillerini ve risklerini anlattığınız için teşekkür ederim. Ağır metal içeriği konusuna da açıklık getirmeniz önemli. Ancak, gıda kullanımı için sertifikalı ürünlerin bulunmaması endişe verici. Umarım Türkiye’de de güvenilir laboratuvarların analizleri yapabilmesi için altyapı geliştirilir. Ürünlerin kirlenmemesi ve sağlıklarımıza zarar vermemesi için daha fazla denetim gerektiğini düşünüyorum.

    Yanıtla
  4. Yazınızı okuduktan sonra bentonit kilin içerdiği metaller konusu hakkında endişelerim arttı. Tam olarak hangi metallerin bulunduğu ve bu metallerin sağlık için ne derece zararlı olduğu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorum. Ayrıca, kendim için güvenilir bir bentonit kil markası bulmak konusunda da endişe duyuyorum. Satın almadan önce ürünlerin analiz belgeleri hakkında bilgi sahibi olmak gerçekten çok önemli. Açıkçası içmekten vazgeçtim. evde 3 şişe bentonit kil var, son şişeyi içmeyeceğim

    Yanıtla
    • Aslında sitede bentonit kelimesini arattığınızda bolca detaylı içerik bulabilirsiniz. Yeniden yazmayacağım. Evinizde muhtemelen Medikil vardır, asla içmeyeceğim ve içinde ne olduğunu bilmediğim bir sıvı. Hatta o bir şişede belki de bir çay kaşığı bentonit vardır, rahatça yazıyorum çünkü firma açıklamamış. insanlar sorup sormadan nasıl içebiliyorlar hayretle izliyorum

      Yanıtla
  5. Bu konuda temel sorunları harika bir şekilde anlatmışsınız. Ancak, kil içmenin genel faydalarını anlatan bir yazı yazmanızı rica ederim. Kilin ağır metallerden arındıran, toksinleri temizleyen ve sağlıklı bir bağırsak için faydalı olduğunu okumuştum fakat bu yazıda bunlarla ilgili herhangi bir bilgi bulamadım. Eğer kilin bu yararlarınında anlatıldığı bir yazınız varsa, paylaşmanızı rica ederim.

    Yanıtla
  6. Merhaba! İçeriğinizi okuduktan sonra, bentonit kilin insan sağlığına olan etkileri konusunda oldukça iyi bilgilendirildim. Fakat, yazı içerisinde detaylı bir şekilde bahsedilen ağır metaller, kilin kullanımı için beni oldukça endişelendiriyor. Özellikle Türkiye’de Gıda kullanımlı bentonit killer çoğunlukla E558 koduyla Çökeltme ve Durultma Ajanları olarak Gıda Katkı Maddesi statüsünde satılmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde yer alabilecek ağır metallerin sağlığa olan etkileri konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Bu konuda neler yapabileceğimi öğrenmek istiyorum.

    Yanıtla
  7. Ciddi bir endişe duyuyorum. Yazıda söz edilen ağır metaller konusu beni korkutuyor. Analizi olmayan ürünlerin ne kadar sağlıklı olduğu konusu beni endişelendiriyor. Ama oldukça aydınlatıcı ve bilgilendirici bir yazı. Teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın