Propolisin Zararları

Photo of author

By Kendinle İlgilen

Propolisin zararları başlığı altında çok fazla yazı bulmanız mümkün değil. Son haftalarda kaliteli propolis araştırmalarım sırasında propolisin bazı yan etki ve zararlarına da rastladım. Yazıda propolisin zararları üzerine özet bir derleme bulacaksınız.

Yazıyı okuduktan sonra bu kriterler doğrultusunda bulduğum Kaliteli Propolis Markaları ve Kaliteli Propolis Nasıl Olur, Bunları Bilmelisiniz başlıklı yazılarımdan birine göz atmanızı tavsiye ederim.

propolisin zararları
propolisin zararları

Propolis Bal Alerjisini ve Bazı Alerjileri Tetikleyebilir

Bazılarımız bal sevmez. Gerçekten bal sevmeyen insanlar var ve bu kişiler bala alerjisi olduğunu bilmiyor olabilirler. Kaşıntılar, döküntüler, kırmızı noktalar, mide bulantısı, karın bölgesinde kasılmalar gibi belirtiler olduğunda ya alerji testi yaptırın ya da propolis kullanmayı direkt kesin.

Propolisin tıbbı amaçlı kullanımı sırasında alerjik içeriğinden dolayı bazı reaksiyonların olabileceği ve bu reaksiyonların gerçekte kafeik asidin pentetil ve feniletil esterlerinin varlığından kaynaklandığı söylenmektedir. Bu nedenle ham propolis işlendikten sonra kullanılmalı, kontrol altında üretilmeli ve pazarlanmalıdır (Kaynak: HR.Ü.Z.F. Dergisi, 2012, Propolis ve Kullanım Alanları).

Bunlara ek olarak, Çocuklarda Propolis Kullanımı başlıkta yazımda belirttiğim üzere propolis 18 yaşına kadar çocuk ve gençlerde krem olarak kullanılmamalıdır. Propolisin, ciltte yağlar ve proteinlerle oldukça güçlü etkileşimi olduğundan, insan cildinden çıkması zordur. Uzun süreli cilde temasında bazı cilt alerjilerinin oluşmasına neden olabilir.

Propolisin Fazlası Karaciğeri Yorar

Propolisin zararları içinde karaciğeri yorması direkt içindeki etonol ile ilgili değildir. Propolisin karaciğeri yorması için, önerilen günlük dozun çok üstünde kullanılması lazım. Ham propolisi suda çözüp meyve suyu kalitesinde ürün üretip satanlar genellikle karaciğere zarar veren şeyin etanol olduğunu iddia eder. Bu yanlış bir yönlendirmedir. Evet, normal şartlarda alkol bazlı propolislerde etanol alkol olduğu için kullanımı karaciğeri yorabilir ancak 20 damla yani 1 ml etanol, karaciğeri yoracak kadar büyük bir miktar değildir. Karaciğerle ilgili sorunun oluşması için önerilen doz aşılmamalıdır.

Tekrarlamakta fayda görüyorum:

Propolis içeriğinde %20 propolis olan bir ürünün analiz raporu, içeriği %30 olandan daha güzel sonuçlar içeriyor olabilir. Örneğin eczaneden aldığım propolis damlanın içeriği %3 idi ama eczacı Brezilya propolisi olduğu için en etkilisi bu diye pazarlamıştı. Yani kalite açısından yüzdelere takılmayın, analiz belgelerine bakın. Satıcılar genelde günde 20 damla tavsiye eder, bu dozu aşmayın.

Propolis Astım İlaçları ile Etkileşebilir

Annem, 15 yaşındaki yeğenim ve ablamda alerjik astım var. Bu yakın çevremde sadece yeğenim neredeyse doğduğundan beri astım ilaçları kullanıyor. Annem ve ablam mevsimsel olarak kullanıyor. Ablalarımdan biri diş hekimi ve biri doktor ve her ikisi de yılda biz kez 10 ml Brezilya propolisi tüketiyor. Yeğenim ise kullanmıyor.

Propolis ve astım arasındaki ilişkileri inceleyen çalışmalar muhakkak vardır ancak detaylı araştırdığım söylenemez. Çünkü çevremde hem astım ilacı kullanıp hem de propolis kullanan örnekler mevcut. Detaylı bilgi isteyen olursa yorumlarda sorabilir ve ben de ilgili literatürden araştırabilirim.

Propolis Kan Pıhtılaşmasını Yavaşlatır

Bu doğal ürün devasa yararlarının yanı sıra kan pıhtılaşmasını geciktiren bir etkiye sahip. Aşağıda “kimler propolis kullanamaz” kısmında da belirttiğim gibi ameliyat planlaması yapılmış kişilerin, ameliyattan en geç 1 hafta önce propolis kullanmayı bırakması gerekiyor. Doğumu yaklaşan ve sezaryen doğum planlayan hamilelerin de propolis kullanması yasak.

Kan pıhtılaşmasını geciktirmesi propolisin zararları olarak düşünülebilir mi? Bence hayır. Çünkü, propolisin bu özelliği aslında pek çok açıdan fayda sağlar. Kanamanın olacağı öngörülüyorsa tabii ki kullanılmamalı.

Propolisin Zararları ile İlgili İlaç Etkileşimleri

Propolisin kullanılan başka takviye edici gıdalarla veya ilaçlarla etkileşimi olabilir. Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde kadınlar bolca vitamin veya takviye edici ürün kullanıyor olabilir. Hatta bazı kişiler, işi iyice abartıp yararlı olduğu söylenen tüm besinleri hamilelik ve emzirme döneminde tüketmeye eğilimli olur. Yanı sıra, 10-15 senedir aynı ilacı kullanan ve kronik bir hastalığa sahip kişiler olabilir.

Eğer takviye edici başka ürünler kullanıyorsanız, propolis kullanmadan önce muhakkak doktorunuzla görüşünüz.

Propolisi Kimler Kullanmamalı?

Propolisin içerisinde kumarkin isimli bir madde bulunuyor. Bu nedenle, kanama riskinin olduğu durumlarda özellikle de ameliyat öncesinde propolis kullanılmaması gerekiyor. Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu olanların kullanmadan önce muhakkak doktora danışması gerekli.

Propolisi alkol ile birlikte kullanmayınız. Çünkü alkolle beraber kullanılan propolis bulantı ve kusmaya yol açabilir. Ek olarak, önceki yazılarımda bahsettiğim üzere arı ürünlerine alerjisi olanlar propolis kullanamaz.

Çocukların Cildine İhtiyatla Sürün

Propolis güçlü bir doğal besindir ve gerçekten ihtiyatla kullanılmalıdır. Propolis içeren kremler veya ürünler, çocukların cildi üzerine sürülmez. 1255 çocukta yapılan uzun dönemli bir çalışmada, çocukların ciltlerinde propolis uygulamasıyla ilişkili olarak alerjiler oluştuğu bulunmuştur. Kaynak: Sensitization to propolis in 1255 children undergoing patch testing.

Arı ürünlerine alerjisi olmayan yetişkinler için böyle bir risk bulunmuyor.

Propolis Ne Kadar Süre Tüketilebilir?

Ham propolis bozulmaz ama zamanla etkinliği azalabilir. Önceki yazılarımda belirttiğim gibi ham propolis ile bizzat çalıştım. Ham propolisin normal oda sıcaklığı koşullarında, ısı ve nem almadan bozulacağını düşünmüyorum.

Propolis çözüldükten ve tüketime uygun son haline geldikten sonra 2 yıl raf ömrüne sahip. Bakanlığımız da 2 yıl diyor. Çözülmüş propolisi buzdolabının kapağında ve baharatlardan uzak bir köşede saklamanızı tavsiye ederim.

Propolis damla açıldıktan sonra ne kadar sürede tüketilmeli?

Propolis damlaları açılmadan 36 ay, açıldıktan sonra 2 ay bozulmaz. Bunun nedeni olarak pek çok kaynakta hava teması anlatılmış. Bana göre propolisi bozan şey havayla temasında alkolün uçması değil, güneş ışığının ve ısısının propolis içeriğindeki bazı etken maddelere zarar vermesi. Ham ürün için tavsiye edilen nem pek çok kaynakta 65 derecedir. Belki kapağı açılan şişedeki nem oranı da artıyor veya düşüyordur.

Her durumda kapağını açtığınız ve her açıp kapamada havayla temasın olduğunu bildiğiniz propolisi en kısa sürede tüketmeye gayret edin. Belki propolis bozulmaz ama etkinliği azalabilir.

“Propolisin Zararları” üzerine 8 yorum

  1. Propolis neden sadece gençlerde krem olarak kullanılmamalı? Gençlerin cildine de zararlı olabilme ihtimali yok mudur?

    Yanıtla
  2. Makaleye göre propolisin olumsuz etkilere sahip olması gerçekten endişe verici. Bu konuda detaylı bir araştırma yaptığınız anlaşılıyor. Ancak bazı insanlar için propolis oldukça faydalı olabilir. Peki, herkesin farklı tıbbi durumları olduğunu düşünürsek, herhangi bir şekilde propolis tüketimi gerçekten güvenli mi? Veya herkesin sağlık durumuna özgü propolis kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Yanıtla
    • Ben genel bilgileri yazdım. Doktor aksini önermiyorsa ve sağlıklıysanız propolis çok iyi bir koruyucu ve güçlendirici. Özel sağlık durumu olanların muhakkak doktora sorması lazım

      Yanıtla
  3. Yazıda yer alan bilgiler oldukça aydınlatıcı. Ancak propolisin faydalarını göz önünde bulundurarak zararlarını daha detaylı öğrenebilmek adına araştırmalar yapmalıyız. Belki propolis hakkında daha fazla bilgi paylaşılabilir mi?

    Yanıtla
  4. Makalenizdeki bilgiler gerçekten çok faydalı ve detaylı. Propolisin faydaları kadar zararlarına da çok değinilmiyor. Eğer propolis kullanmayı düşünen biri olarak, bu tarz bilgilerin paylaşılması gerçekten çok önemli. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  5. Propolis hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş. Propolisin cildimize olan etkileri üzerine detaylı bir yazı yazmanızı tavsiye ederim.

    Yanıtla
  6. Yazıda propolisin zararlarından bahsedilirken astım ile ilgili bilgilere yer verilmemiş. Propolis astım ilaçlarıyla etkileşime geçebilir mi? Bu konuda daha fazla bilgi verebilir misiniz?

    Yanıtla
    • Propolisin astıma iyi geldiği şeklinde bazı hastanelerin makalelerine rastladım. Örneğin “Grup Florence Nightingale Hastaneleri” websitesinde “Propolis Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanmalı?” başlıklı yazıda şöyle bir cümle var: Propolisin antimikrobiyal etkisi bulunması nedeniyle astım ve bronşit gibi hastalıklarda da etkisi vardır. Birkaç websitesinde daha propolisin astım hastalarına iyi geldiği yazıyor ama bununla ilgili danayakları nedir ve bu dayanak bilimsel midir? hala bilmiyorum.

      Yanıtla

Yorum yapın